Rzeżba była niedaleko domku na terenie starej żwirowni w Warczu na Pomorzu, zarośnięta trawą a miejscowi mówili, że stoi tam od zawsze. Kogo przedstawia?
Kolegi wujek pilnował na zlecenie właścicieli terenu i z tej okazji zjawiłem się tam z kolegami, opowiedział nam, że kiedyś zjawił się mężczyzna ,który powiedział, że robi doktorat z historii Zakonu Krzyżackiego i w tym miejscu wg opisów powinien znajdować się dwór krzyżacki, wujek wzruszył ramionami i rzekł,że nic tam nie ma i gość poszedł sobie.
Wujek nie powiedział, iż niedaleko domu jest w trawie rzeżba a nieopodal ruiny podziemi, będących być może pozostałościami dworu. Szukałem wzmianek na ten temat i znalazłem informację o podróży komtura gdańskiego do zamku w Sobowidzu, który po drodze nocował w dworze krzyżackim w Warczu.
Światynie i założenia chrześcijańskie często lokowano w miejscach kultu pogańskiego czyli jest możliwość, że owa rzeżba jest jeszcze pogańska.
Miejscowi sądzili, że ktoś sobie próbował rzeźbić amatorsko ale taki kamień jest trudny w obróbce i mocno odpryskuje podczas uderzeń dłuta i trzeba kunsztu i techniki by tak go obrobić
Kult Maryi w Zakonie Krzyżackim był bardzo rozpowszechniony ale mi to nie przypomina Maryi, a może zarzuty wobec Templariuszy dotyczące pogańskich kultów nie były bezpodstawne a moralność zakonów rycerskich rzeczywiście była daleka od chrześcijaństwa.
Tak czy inaczej rzeźba robiła wrażenie i dawała do myślenia . Niedługo potem właściciele sprzedali teren i nie byłem tam już nigdy. Załączam zdjęcia rzeźby i zarośniętych podziemi, gdzie łuki i rozmiar cegieł wykonanych ręcznie sugeruje , że mogą być to pozostałości dworu.
http://imageshack.us...07/klon005.jpg/
Sama rzeźba kojarzy mi się z pogańską boginią z włosami jak węże i jakby aureolą, oceńcie sami. Może to pozostałość po kulcie pogańskim skutecznie wyplenionym przez chrześcijaństwo?
Przesyłam jeszcze jedno ciekawe miejsce z podziemi z tajemniczym światłem.
http://imageshack.us...584/klon029.jpg
Użytkownik Padael edytował ten post 14.04.2013 - 15:09