Skocz do zawartości

Zdjęcie

Naukowcy opracowali komputer "tłumaczący" psie szczekanie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

Pingwin.
  • Tematów: 28
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dołączona grafika

Co powiedziałby pies, gdyby umiał mówić? "Obcy człowiek", "walka", "spacer", "samotność", "piłka" i "zabawa", mówią naukowcy, którzy opracowali komputerowy program tłumaczący psie szczekanie. Specjalny program analizował ponad 6000 szczeknięć 14 owczarków węgierskich, które zostały zarejestrowane w sześciu różnych sytuacjach.

W serii testów zespół naukowców z węgierskiego Uniwersytetu Eötvös Loránd, pod przewodnictwem Csaba Molnára, odkrył, że komputer potrafi rozpoznać, czy szczekający pies ma na myśli obcego człowieka, walkę, spacer, samotność, piłkę czy scenariusz zabawy.

Szczeknięcia były rejestrowane na taśmie i odcyfrowywane na komputerze, który użył specjalnego oprogramowania, aby wychwycić różnice pomiędzy różnymi szczeknięciami. Komputer poprawnie zidentyfikował różne sytuacje w 43 procentach przypadków. Choć nie był to jakiś szczególnie duży sukces, to i tak było to dużo dokładniejsze, niż gdyby szczeknięcia miał rozróżnić człowiek - stwierdzili badacze.

Dołączona grafika

Komputer najdokładniej identyfikował "walkę" i "obcego człowieka", zaś najmniej efektywnie rozpoznawał szczekanie oznaczające "zabawę".

Wyniki badania, opublikowane w dzienniku "Animal Cognition", sugerują, że psy dysponują różniącymi się akustycznie szczeknięciami, które są zależne od ich stanu emocjonalnego.

Badacze wykonali również drugą próbę, podczas której komputer identyfikował różne psy, analizując ich szczeknięcia. Oprogramowanie poprawnie zidentyfikowało psy w 52 procentach przypadków, również dużo lepiej, niż gdyby miał identyfikować człowiek, co sugeruje, że każdy pies szczeka w innym "języku", choć dla ludzi szczekanie różnych psów brzmi tak samo.

Zespół naukowców planuje teraz porównać szczeknięcia psów różnych ras, by odkryć cechy wspólne ich "języków".

Źródło http://www.paranorma...ykul.php?id=715
  • 0

Vorlon.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

wszystko ładnie ale te psy szczekały po węgiersku :D czyli nadal w ludzkim języku nie będzie sie można z nimi dogadać :D
  • 0

Constantine.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

mi to wałem śmierdzi :-) a gruchania gołębi nie przetłumaczyli ?! a skąd wiesz ile razy pies szczeknął hauu a ile uuu :-)
  • 0

Retired.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

To okienko to przecież żart. Komputery tłumaczą ODGŁOSY szczekania. Chociaż to jeden gatunek psow i w jednym kraju. Ciekawe, czy mają różne języki :)
  • 0

metody11.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

No to naukowcy już całkiem zeszli na psy.
  • 0

Ivellios.

ÓSMY ZMYSŁ

• Tematów: 401
  • Artykułów: 109
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To okienko to przecież żart.

Tak. Mój żart, na który wielu spośród userów, którzy już ten artykuł czytali, dało się nabrać :P (posikalibyście się ze śmiechu, widząc, jakie komentarze wysyłają co niektórzy)

Gdyby się tak dało, że wrzucamy sampla ze szczeknięciem Reksia czy jakiegoś innego Burka i po chwili wyskakuje tłumaczenie :D
Niestety, nie ma tak... komputer długo analizuje przebieg fali dźwiękowej i subtelne różnice pomiędzy poszczególnymi szczeknięciami, potem porównuje z plikami wzorcowymi... i dopiero po długim czasie wyskakuje tłumaczenie tego, co "powiedział" nasz pupilek, i to jeszcze nie do końca poprawne.
  • 0

marek22.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ale Pan pingwin to zakuta pała, Iwelios mogłeś napisać artykuł o kwaczących pingwinach :D

Regulamin pkt 7.6 Zabronione są wszelkie formy rasizmu, nietolerancji: tzn. wypowiedzi antynarodowych i szerzących nienawiść; wypowiedzi wulgarne odnoszące się do innych nacji, kolorów skóry, wierzeń, osób; wypowiedzi obraźliwe skierowane pod adresem innych użytkowników forum. Przyznano ostrzeżenie i zakaz możliwości wypowiadania się na forum na okres 3 dni.
  • 0

dusieqq.
  • Tematów: 8
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

Ivelios prawie dałem się nabrać xD
wiesz co gdyby nie to źródło to by było całkiem prawdopodobne, spaliłeś
temat moim zdaniem do zamknięcia bo nic nie wnosi i jest to kompletna bzdura
Ivelios używasz winzgrozy 98 ?!
  • 0

limonka.
  • Tematów: 29
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Tak myślę sobie, że to szkoda jest, fajnie byłoby posłuchać czasami, co jakiś pies ma do powiedzenia. Mnie te sierściuchy specjalną sympatią nie darzą ;]
  • 0

cisz.

Realizm Magiczny

• Tematów: 33
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Zamykam, co będziemy dyskutować jak to żart byl ;p
Oj Iv, gratuluję inwencji
  • 0

Ivellios.

ÓSMY ZMYSŁ

• Tematów: 401
  • Artykułów: 109
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Trzeba coś wyjaśnić. Żartem był tylko ten obrazek, który zmontowałem ze screena z Deutsch Translatora. Sam artykuł żartem nie jest, oryginał pochodzi z Daily Mail'a i został opublikowany w połowie marca.
  • 0

cisz.

Realizm Magiczny

• Tematów: 33
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

ok, moja wina...
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych