Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kierująca się w stronę Ziemi asteroida... ma partnera

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

Cashpoint.

egoism

• Tematów: 126
  • Artykułów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Nie znalazłem tematu dotyczącego tej asteroidy... jeśli się mylę proszę mnie poinformować

Kierująca się w stronę Ziemi asteroida... ma partnera

Odkryta na początku roku asteroida 2008 BT18, która 14 lipca znalazła się w odległości 2 milionów kilometrów od naszej planety, składa się tak naprawdę z dwóch obiektów o średnicach ok. 600 m. Co prawda, tym razem możemy czuć się bezpieczni, jednak naukowcy twierdzą, że to wciąż „potencjalnie niebezpieczny obiekt”, podobnie jak Apophis. Jak wielkie jest zagrożenie?

Dołączona grafika

Znacznych rozmiarów asteroida, która znajdzie się w pobliżu Ziemi, w rzeczywistości okazuje się być parą kosmicznych obiektów.

Obiekt skatalogowany jako 2008 BT18, odkryty został w styczniu. Nic więcej wówczas o nim nie wiedziano za wyjątkiem rozmiarów. Dziś wiadomo, że orbitujące wokół siebie obiekty zbliżyły się do Ziemi 14 lipca 2008 na odległość ok. 2 milionów kilometrów (niemal sześć razy tyle, co odległość Ziemia – Księżyc).

Nie uderzą one w planetę, jednak naukowcy twierdzą, że podwójne ciała niebieskie tego typu pewnego dnia znaleźć mogą się na kursie kolizyjnym z Ziemią. Zmiana kursu podobnego obiektu byłaby znacznie bardziej trudna, niż w przypadku jednolitej asteroidy.

Radarowe obserwacje z Obserwatorium Astronomicznego Arecibo na Portoryko z 6 i 7 lipca „jasno pokazują dwa obiekty” – twierdzi Lance Benner z Laboratorium Napędu Odrzutowego NASA.

Obiekty mają średnice 600 i 650 metrów. Obrót większej z nich wokół własnej osi trwa 3 godziny lub mniej.

Dodatkowe informacje uzyskane przez radar umieszczony na Pustyni Mojave w Kalifornii mogą pomóc nam w uzyskani większej ilości informacji na temat gęstości, kształtów i orbity pary obiektów.

Asteroidy w parach zdarzają się dość często. Na początku lipca naukowcy orzekli, iż do ich powstania przyczynia się energia słoneczna, która dzieli obiekt na dwa.

W czasie, gdy większość asteroidów wędruje w pasie między Marsem a Jowiszem, niektóre docierają w kierunku Słońca. Około 15% obiektów okołoziemskich to obiekty podwójne, natomiast tylko kilka z nich dociera tak blisko planety.

Asteroida 2008 BT18 przez NASA nadal uznawana jest za „potencjalnie niebezpieczną”, ponieważ trudno ustalić jej przyszłe orbity.

Wiadomo, że wraz z upływem czasu, asteroidy zmieniają kurs. Jedna z nich o nazwie Apophis zmieni go znacznie po bliskim przelocie obok Ziemi w 2029 roku. Oddziaływanie naszej planety spowoduje zakrzywienie trajektorii obiektu wokół Słońca. W zależności od wyniku tej zmiany, Apophis może mieć niewielkie szanse na zderzenie z Ziemią w 2036 roku. Mimo to naukowcy spodziewają się, że zmniejszą się one lub znikną po pierwszym przelocie.

źródło:
www.npn.ehost.pl

• 0

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Choć już obiekty oddalają się od ziemi, dla zainteresowanych podaję w linku poniżej symulację orbity asteroidy 2008 BT18.
http://ssd.jpl.nasa....2008 BT18;orb=1
  • 0

apo5.
  • Tematów: 3
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Mnie też by się nie chciało lecieć tyle kilometrów samemu ;) Nic dziwnego, że sobie kumpla znalazła.
  • 0

Hild.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Grawitacja robi swoje. Jeśli wziąć jednak pod uwagę wielkość kosmosu i wielkość obiektów w nim się znajdujących to szansa na zderzenie jest znikoma (mowa oczywiście o większych asteroidach).
  • 0

Seroslav.
  • Tematów: 17
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Choć już obiekty oddalają się od ziemi, dla zainteresowanych podaję w linku poniżej symulację orbity asteroidy 2008 BT18.
http://ssd.jpl.nasa....2008 BT18;orb=1

Mi to wyglada jakby miala przeleciec tuz obok Ziemii. Dobrze to odczytuje?
  • 0

Hirus.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

z odczytu wynika ze blisko ziemi bedzie w 2018roku o ile mam racje
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych