Witam, dzisiaj będzie monotematycznie. Na jednej ze stron znalazłem opowieści o Krwawej Mary. Myślę, że znakomita większość z was będzie znała tą historię, jednak stwierdziłem, że nie zaszkodzi odświeżyć sobie pamięć.
Miłej lektury.
Wstęp
Każdy zna opowieść o Krwawej Mary, złym duchu, który wydrapuje oczy, kiedy się go wezwie. Większość ludzi poznało tą legendę w dzieciństwie, słuchając upiornych opowieści o duchach przy obozowym ognisku.Ta opowieść jest wciąż popularna na imprezach, obozach, czy innych okazjach, na których chcemy wystarczyć resztę towarzystwa.
Mówiąc o tej legendzie mamy na myśli złą kobietę, którą wezwać można powtarzając "Krwawa Mary" do lustra od trzech do stu razy w ciemnym pokoju oświetlonym jedynie przez świeczkę. (Najczęściej powtarzającą się wersją jest ta, która mówi, że należy powtórzyć zaklęcie 13 razy). Łazienka wydaje się być najlepszym miejscem, by sprawdzić autentyczność legendy, jednak inne zaciemnione pokoje też się nadają.
Po wypowiedzeniu odpowiedniej ilości razy słów "Krwawa Mary", duch pojawia się w lustrze i swymi ostrymi pazurami wydrapuje swej ofierze oczy, czym oczywiście powoduje jej śmierć. Inna wersja mówi o tym, że Krwawa Mary wciąga nieszczęśnika do lustra, skąd ten już nigdy nie będzie mógł wyjść.
Kim naprawdę jest Krwawa Mary pozostaje tajemnicą. Na chwilę obecną znamy wiele wariacji dotyczących tej legendy. Najprawdopodobniej jest to kobieta, która nazywa się Mary Worth, która zginęła w wypadku samochodowym, co strasznie zniekształciło jej ciało. Niektórzy ludzie mówią, że może to być wiedźma, którą niegdyś spalono na stosie, a teraz powróciła żądna zemsty. Może to być także sam diabeł, przybywający z odmętów piekła po nasze dusze.
Legenda o Krwawej Mary zyskała popularności dzięki filmowi z 1992 "Candyman". Scenarzyści wzorowali się na tej historii, gdyż aktor wypowiadając pięciokrotnie do lustra słowo "Candyman" przyzywał złego ducha, mordującego ów śmiałka hakiem, który posiadał zamiast ręki.
Film "Urban Legend" miał swoją premierę w 1998 i on także wykorzystwał patent z Krwawą Mary. Z kolei w 2005 roku światło dzienne ujrzało "Urban Legends: Bloody Mary", które wyszło także na DVD - swoista kontynuacja filmu z 1998 roku. Nie ma też wątpliwości, że ta straszna historia zostanie jeszcze wiele razy wykorzystana i będzie przez wiele lat straszyła coraz to nowe pokolenia widzów.
Jeśli uważasz, że jesteś bezpieczny i Krwawa Mary ci nie zagraża pomyśl jeszcze raz... Jeśli będziesz stał w ciemności, nieopodal lustra ona może do ciebie przyjść. Bez względu na to, czy wypowiedziałeś jej imię, czy nie, bo znasz legendę, której nie powinieneś znać.
Legenda I:
Krwawa Mary to tak naprawdę Mary Tudor, królowa Anglii i córka króla Henryka VIII i Katarzyny aragońskiej. Mary nigdy nie mogła porozumieć się ze swoją siostrą - Elżbietą i bratem - Edwardem VI. Mary była niezwykle zazdrosna o wszystko, co posiadało jej rodzeństwo, więc niezbyt ich lubiła. Kiedy Edward VI zmarł Mary stała się królową Anglii. Nienawidziła przemian religijnych w kraju (przechodzenie z Kościoła Rzymsko-katolickiego na Protestantyzm). Rozkazała więc zabić ponad 100 przywódców religijnych Protestanów, czym zdobyła przyodmek "Krwawa Mary".
Ja i moi przyjaciele zdecydowaliśmy się sprawdzić tą legendę i zobaczyć średniowieczną królową Anglii. Oto co zrobiliśmy:
1) Poszliśmy do łazienki.
2) Wyłączyliśmy światła.
3) Odkręciliśmy wodę.
4) Trzykrotnie powtórzyliśmy słowa"Krwawa Mary".
5) Zamknęliśmy oczy i trzymając się za ręce czekaliśmy aż coś się stanie (nie twierdzę, że tak trzeba robić, po prostu uznaliśmy że tak będzie najlepiej).
Usłyszeliśmy drobny szmer i otworzyliśmy oczy. W lustrze zauważyliśmy ciemnowłosą dziewczynę całą we krwi. Było jednak bardzi ciemno, więc ciężko mi podać więcej szczegółów. Mary patrzyła się na nas, była jak z portretu. Przestraszyliśmy się i nie czekając na to, co mogło stać się dalej włączyliśmy światło. Cokolwiek to było - zniknęło.
Legenda II:
Legenda pochodzi stąd, z Jackson (stan Michigan - tłum.), a brzmi ona następująco: Dawno temu żyła tutaj dziewczynka o imieniu Mary. Niestety przydarzył się jej straszny wypadek w wyniku którego zapadła w śpiączkę. Wtedy jednak lekarze nie znali pojęcia "śpiączki", pomyśleli więc, że Mary nie żyje. W wyniku tego zakopano ją żywcem. Co noc matce dziewczynki zdawało się, że z grobu jej dziecka słychać płacz, jednak nikt nie chciał uwierzyć kobiecie, która dopiero co straciła córkę, co bardzo przeżyła.
W końcu matka Mary postanowiła eksuhomować zwłoki na własną rękę. Niestety było już za późno. Kiedy otworzono trumnę widać było ślady paznokci na jej wieku, a palce denatki były strasznie zniekształcone i oblepione zaschniętą krwią. Mary zginęła we własnej trumnie. Są różne teorie mówiące o tym, co się stanie, gdy przed lustrem wypowie się słowa "Krwawa Mary". Jedna z popularniejszych mówi, że w odbiciu zobaczysz Mary zbliżającą się do ciebie. Może trzymać nóż, wtedy jak najszybciej musisz zapalić światło, inaczej Mary zabije cię. Może także trzymać różę lub pluszowego misia, wtedy nie musisz się jej bać.
Tak zwany "grób Mary" znajduje się w Jackson. Byłem tam, jednak bardzo trudno tam trafić. Kiedy jednak już się tam dostaniesz zauważysz duże wzgórze, na którego szczycie będzie stał duży nagrobek, na którym będzie po prostu napisane "Mary". Są tam także inne nagrobki, jednak oryginalne miejsce pochówku Krwawej Mary zostało usnięte, gdyż trumny zaczęły wystawać z ziemi i władze zdecydowały się na ich usunięcie.
Legenda III:
Dużą trudność sprawia mi mówienie o tym. Legenda o Krwawej Mary jest prawdziwa, mogę przysiąc na własną matkę. Sprawa działa się w małej mieścinie Newport, na północ od Monroe. 22 czerwca 1999 roku w Monroe Evening Newspaper (lokalnej gazecie - tłum.) był artykuł o moim przyjacielu i o tym, co go spotkało. W owym czasie mieliśmy około 13 lat, wtedy człowiek wszystkim się interesuje, wszędzie go pełno. W tym czasie poznaliśmy też legendę o Krwawej Mary.
Było około 10 albo 11 w nocy, księżyc był jeszcze schowany na drzewami, więc było stosunkowo ciemno. Tego dnia chcieliśmy sprawdzić, ile prawdy jest w tej legendzie... i do dziś dnia dziękuję bogu, że nie spróbowałem razem Mikem. Wszedł do łazienki sam, gdyż stwierdziliśmy, że będąc tam we dwójkę zmora się nie pojawi.
Legenda, o której słyszeliśmy mówiła, że należy zapalić 6 świeczek, napisać liczbę 666 na lustrze czymkolwiek, co jest czerwone (my użyliśmy szminki) i powiedzieć sześciokrotnie "Krwawa Mary". Razem napisaliśmy na lustrze liczbę apokalipsy, zapaliliśmy świeczki, po czym wyszedłem z łazienki, a Mike zamknął drzwi. Stojąc przed nimi i czekając słyszałem jak mój przyjaciel wymówił 6 razy "Krwawa Mary". Nic się nie działo. Przez 10 minut żadnego dźwięku, żadnego szmeru, kompletnie nic. Niewiele myśląc zszedłem na dół po coś do picia. Kiedy wróciłem odrobinę się zdziwiłem, bo przez szparę drzwi do łazienki nie widziałem poświaty świeczek, a same drzwi były zamknięte od środka. Zacząłem uderzać w drzwi, by te wreszcie się otworzyły. W jakimś momencie przyszedł ojciec Mike'a i zapytał się, co się stało. Powiedziałem mu, że przez przypadek zatrzasnęliśmy drzwi, poszedł więc po narzędzia, którymi chciał je otworzyć. Niestety nie udało mu się to, wtedy postanowił je wyważyć. Po 15 minutach prób drzwi wreszcie ustąpiły. Widok w łazience był straszny. Mike klęczał na podłodze, zaś jego głowa leżała w zlewie. Mój przyjaciel zmarł przez tą głupią legendę! Proszę, nie popełniajcie tego samego błędu i nie przywołujcie Mary.
Tutaj mam przyjemność zaprezentować wam komentarz Lindsey, która podchodzi trochę inaczej do tego tematu, niż pozostali.
Prawie każdy słyszał o tej krwawej kobiecie. Niektórzy ludzie boją się luster przez tą legendę. Mówi ona o tym, że jeśli wypowiesz "Krwawa Mary" od 3 do 100 razy, ona pojawi się w lustrze, zazwyczaj jest ona ubrudzona krwią. Doskonale zdaję sobie sprawę, że większość miejskich legend to zwykłe brednie, może jednak akurat ta jest prawdziwa? Poszukałam trochę informacji na jej temat. Podobno Mary egzystuje w lustrze i kiedy ktoś ją wezwie po prostu pojawia się. Zazwyczaj w celu zamordowania głupca, który się tego dopuścił. Niektórzy twierdzą, że swe ofiary wciąga do świata istniejącego po drugiej stronie lustra, skąd już nie ma ucieczki. Mary może pojawić się wyłącznie w ciemnościach, znika gdy ktoś zapali światło.
W zależności od wersji mówi się co innego. Kiedy powiesz "Krwawa Mary, krwawe dziecko", ona i dziecko pojawia się, całe okryte krwią. Jeśli Mary jest prawidzwa, to czy Candyman też jest autentyczny? Czy on również może zabijać? I wreszcie. Czy istnieje coś takiego, jak świat po drugiej stronie lustra? Zapewne słyszałeś o czymś takim w kreskówkach, czy filmach, ale uwierz mi... ciemność otaczająca cię z każdej strony może sprawić, że będziesz w stanie uwierzyć we wszystko, nawet potwory żyjące w odmętach twojej toalety.
Źródło