Napisano 30.07.2007 - 00:06
Napisano 30.07.2007 - 00:51
I znowu ta Wielka Piramida...Oczywiście że jest mnóstwo dowodów na budowę piramid przez Egipcjan, prócz jednej Wielkiej Piramidy. Badania wskazują ze jest ona najstarsza a jednocześnie jest najdoskonalsza i największa i samo to jest dość dziwne bo ona powinna być jedną z najmłodszych.
Napisano 30.07.2007 - 15:49
A to jakaś nowość. Zapisy hieroglificzne wielokrotnie wspominają o budowaniu piramid przez Egipcjan. Zapisów video i zdjęć niestety z tych czasów nie ma. Słyszałeś o kimś takim jak choćby Imhotep?
Mariush, nasz spór niewiele tutaj zmieni, gdyż ani ja, ani pewnie ty nie potrafimy odczytywać egipskich hieroglifów. Nasza wiedza opiera się głównie na tym, co powiedzą nam archeolodzy. Odpowiedz sobie sam na pytanie, czy w świetle wiedzy dzisiejszych archeologów możliwą do obrony byłaby teza, że piramidy są starsze niż 4000 lat? Kto miałby je zbudować, skoro bardzo niewiele wiadomo o Atlantach, Lemurianach i cywilizacjach np. Gor? Założenie dzisiejszej nauki jest takie, że Egipcjanie są jednym z najstarszych ludów i cywilizacji i to im naukowcy przypisują budowę piramid. Gdy Egipcjanie wyewoluowali jako naród piramidy stały tam od kilku tysięcy lat.
Dopóki my ludzie nie zrozumiemy rzeczywistego celu powstania piramid i sposobu ich wykorzystania nasze dyskusje będą jałowe. Widzisz, kluczem jest uznanie, że kiedyś naszą Ziemię zaludniały cywilizacje daleko wyprzedzające nas ludzi XXI w pod względem zaawansowania technicznego, dla których nasza technika, to igraszka. Przyczyny wymarcia tych cywilizacji przypisać mozna różnym nagłym przyczynom( np potop, katastrofa kosmiczna, broń masowego rażenia, a może przebiegunowienie Ziemi?). Na razie są jakies poszlaki istnienia takich cywilizacji, ale nikt na poważnie nie bada tych możliwości - za mało danych, zniszczone dowody.
A na to zapewne jest o wiele więcej argumentów? Chętnie się z nimi zapoznam - mam nadzieję, że przebijają swa wartością te oficjalne, przypisujące stworzenie piramid Egipcjanom.
Napisano 30.07.2007 - 16:23
Napisano 30.07.2007 - 21:25
Fakt, nie potrafię czytać hieroglifów - tak samo jak Ty. Nie jest to jednak powód, aby od razy doszukiwać się jakiegoś spisku. W końcu umiejętność czytania hieroglifów to nie żadna tajemna, masorecka wiedza, tylko coś, co każdy może posiąść, jeśli tylko będzie chciał. Nie ufasz archeologom, masz wątpliwości - sam sprawdź, jak jest. Ja tak postępuje w wielu przypadkach, kiedy mam do czynienia np. z zagadnieniami dającymi się zweryfikować ścisłymi metodami. Tylko dzięki temu takie banialuki jak m.in.: spisek 9/11, moonhoax, kosmiczne teorie Sitchina, czy piramidalna numerologia, mam z głowy.Mariush, nasz spór niewiele tutaj zmieni, gdyż ani ja, ani pewnie ty nie potrafimy odczytywać egipskich hieroglifów.
To nie założenie, to wniosek. Wniosek, który wynika z tego, co wiemy.Założenie dzisiejszej nauki jest takie, że Egipcjanie są jednym z najstarszych ludów i cywilizacji i to im naukowcy przypisują budowę piramid.
Insi, wybacz, ale to, co powyżej napisałeś, to dla mnie tylko swobodna spekulacja wynikającą z innej, równie swobodnej spekulacji. W ten sposób to można dość do dowolnych wniosków.Gdy Egipcjanie wyewoluowali jako naród piramidy stały tam od kilku tysięcy lat.
Ot, i przykład spekulacji. Gdzie są zatem te niepodważalne materialne dowody, ślady po tej wysoce rozwiniętej cywilizacji? I nie chodzi mi o te wszelkie niejasne interpretacje starożytnych tekstów, rysunków i figurek. Nie jest dla mnie dowodem to, że Daeniken w biblijnych wizjach Ezechiela widzi statek kosmiczny - chciałbym zobaczyć fragment jednego z takich statków. Przecież podobno w Indiach dochodziło do prawdziwych bitw powietrznych i wojen atomowych. Coś chyba powinno się uchować?Widzisz, kluczem jest uznanie, że kiedyś naszą Ziemię zaludniały cywilizacje daleko wyprzedzające nas ludzi XXI w pod względem zaawansowania technicznego, dla których nasza technika, to igraszka.
Nie nazwałbym tego poszlakami. To raczej wynik zwykle nieuzasadnionego i mętnego doszukiwania się wzajemnych powiązań między różnymi ludzkimi kulturami, które w rezultacie tworzy iluzję istnienia jakiegoś mitycznego, wysoce rozwiniętego wspólnego ich poprzednika. Niestety, kilka mętnych hipotez połączonych w jedną nie dodaje tej ostatniej wiarygodności. Nie tędy droga.Na razie są jakies poszlaki istnienia takich cywilizacji, ale nikt na poważnie nie bada tych możliwości - za mało danych, zniszczone dowody.
Z tego co się orientuję, metoda węgla C-14 służy do datowania szczątków organicznych. Wielka Piramida do nich raczej nie należy.Kilkanaście lat temu naukowcy zbadali metodą radioaktywnego węgla największą z piramid i wyszło im, że piramida ma co najmniej 7 tys lat.
Bo to bzdury wyssane z palca. Te wszystkie piramidalne sensacje miałem już okazje omawiać na forum. Zajrzyj TUTAJ.Aha dlaczego kwestionujesz te wszystkie matematyczno-geometryczne właściwości piramid?
Napisano 30.07.2007 - 21:38
Sam słyszałem o tych badaniach i nawet w angielskiej wersji wikipedii jest o nichZ tego co się orientuję, metoda węgla C-14 służy do datowania szczątków organicznych. Wielka Piramida do nich raczej nie należy. Podałbyś więcej szczegółów?
Napisano 30.07.2007 - 22:09
Napisano 01.11.2007 - 10:14
Napisano 01.11.2007 - 10:24
No wlasnie, wierzysz. Kazdy ma prawo wierzyc w co zechce, interesowac sie czym chce. Ale niech to pozostanie na plaszczyznie wiary, a nie probuje sie z nowej religii (tak tak, religii, bo to nic innego jak poglady raelianizmu) zrobic nowe "fakty" historyczne, nie majace zadnych podstaw.Wierzę głęboko, że
Napisano 29.01.2010 - 01:06
Nie ma w niej nic takiego nadzwyczajnego.
Kilkanaście lat temu naukowcy zbadali metodą radioaktywnego węgla największą z piramid i wyszło im, że piramida ma co najmniej 7 tys lat.
Napisano 29.01.2010 - 15:27
pierwsza lepsza hipoteza to że egipcjanie w którymś momencie znaleźli na pustyni piramidy (wcześniej mogły być przysypane piaskiem i niewidoczne)
0 użytkowników, 4 gości oraz 0 użytkowników anonimowych