Czana materia istnieje. Została zaobserwowana. W jaki sposob, bo w pewien specyficzny sposob cos zakrzywiało światło. I jest to ciemna materia. Pozatym sam fakt ze cos tanwi okolo 26% masy wszechswiata i tego nie widac, przemawia za istnienie czarnej materi kek .A tu akurat głupoty opowiadasz smile2.gif nikt nie wie czy istnieje ta ciemna materia i energia. Po prostu jak naukowcy liczyli masę wszechświata i porównali z masą widzialnych/wykrywalnych obiektów, to nie wyszła im równość, więc stworzyli pojęcie ciemnej materii czyli tego hipotetycznego czegoś co jest resztą masy wszechświata
Tak samo ciemna energia (aka siła rozpychajca wszechswiat).
No wlasnie. Zegnij dwa rogi kartki papieru. Ile czasu zajmie czy przejscie z jednego konca na drugi ? Praktycznie nic.Nie znam i nie widzę żadnego powiązania
Ciezko to sobie wybrazic, ale jesli spojrzec na to z wyzszego wymiary to zaginanie czasoprzetrzeni działa w identyczny sposob. Nikt, niczego nie odsuwa, ale droga skraca sie dramatycznie.
To jest jak z kropkami (dwu-wymiarowe istoty zyjace na przestrzeni 2d). Nie sa w stanie zobaczyc 3 wymiaru, nie sa jego swiadome, ale pewnego dnia ktos wynajduje hipernaped i jest w stanie poruszac sie w trojwymiarowej przestrzeni. Bla bla. I co ? Kropek w takim pojezdzie jest niewidoczny dla innych kropkow. Moze przenikac przez sciany (czyli namalowane np. kwadraty), albo zgiac przetrzen na ktorej zyja kropki(np. kartke papieru), inne kropki nie beda tego swiadome, bo nie sa w stanie tego oddczuc.
Nie rozwazam, i nigdy bede konwencjonalnych znanych nam metod podrozowania. W ten sposob, nie da sie eksplorowac wszechswiata, atakowac etc. Cywilizacja nie zdolna do wprwadzenia czegos na wzor hipernapedu opisanego wyzej, poprostu zginie i udusi sie w najblizszej sobie znanej okolicy.w zasadzie zaczynając rozmowę o rozwalaniu obcych miałem na myśli sytuację hipotetyczną, a skoro jak sam pisałeś, że przekraczanie prędkości c jest nieopłacalne, to zakladając że obcy pochodzą z alfa centuri i poruszają się z 99% prędkości C to by lecieli 4,5 roku (czas odczuwalny dla nich biorąc pod uwagę dylatację czasu to 8 miechów), przy innych gwiadach wychodziłyby z tego już olbrzymie ilości czasu.
Ja tez nie. Co nie zmienia faktu, ze stawiam hipoteze ze ona istnieje . Tak jest hipoteza ze istnieja monopole magnetyczne (jednokierunkowe magnesy ).Ja nie słyszałem jeszcze o grawitacji działającej jedynie w konkretnym kierunku i na 99.(9)% taki coś nie istnieje
Malo ksiazek jeszcze przeczytales poprostu -;-.że nie wierzę w ujemną masę (nie słyszałem o żadnych teoriach o tym)
Ciezko uslyszec o ujemnej masie, bo jest ujemna i kazda dodatnia masa ja odpycha .
Ogolnie nie rozumiem twojego podejscia sprowadzania technologii kosmitow, do technologii ziemskiej .