Skocz do zawartości

Zdjęcie

Mowa odwrotna

• Please log in to reply
546 replies to this topic

SeKu.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wiecie... Napisalem to, poniwaz ten temat mnie zainteresowal, zapewne chwilowo jak egzorcyzmy...
  • 0

#527 Gość_Niedoskonały

Gość_Niedoskonały.

Napisano

Widzicie, wystarczy się przysłuchać aby usłyszeć przekazy, są tam też napisane słowa od przodu i od tyłu.(...)
(w tłumaczeniu, od tyłu)

Jedyne, co mi się z tym kojarzy, to napis na sklepie w bardzo zabitej dziurami miejscowości, w jakiś weekend, kiedyś tam: "Dziś sklepowa daje od tyłu".
Rzeczywiście, intrygujące...
  • 1

Geniusz.
  • Tematów: 23
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

A wiecie, że to już było w temacie o mowie odwrotnej? ;) Jak mawiali starożytni Egipcjanie - Szukayte a znaydetee.

http://www.paranorma...?showtopic=1015

EDIT admin:
Tematy zostały scalone.

• 1

Brom.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

@mithrandir - z tego co przytoczyłeś, śmiem sądzić, że mowa odwrotna ma coś wspólnego z przyszłością (?), lub chociaż snami proroczymi. Może w tekście ów Magik (nie interesuję się rapem, co dopiero raperami) umieścił skrawek swego snu, w którym widział, jak umiera...
  • 0

pager.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jestem sceptycznie nastawiony.
Każdy nagrany dzwięk będzie dziwnie brzemiał, tu chodzi o interpretacje.
A otrzymane wyrazne słowa z odczytu od tyłu sa przypadkowe.
  • 0

Yoh.
  • Tematów: 11
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Jak kolega wyżej, jestem sceptycznie nastawiony do tego wszystkiego.
Większość słów wypowiadanych od tyłu są przypadkowe. Nie ma w nich raczej ukrytego znaczenia, chyba że na siłę chcemy coś wyłapać.

Użytkownik Yoh92 edytował ten post 10.12.2010 - 14:22

• 0

Baphomet666.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Bardzo ciekawe zjawisko ta mowa odwrotna:)

Moje próby na razie nie przyniosły rezultatów, a próbowałem różnych piosenek nawet piosenek dla kibiców, ale widocznie nie każda ma jakiś ukryty przekaz lub nie przy każdej nasza podświadomość coś wyłapuje.:)

Jedyna ciekawa rzecz stała się gdy słuchałem piosenki "+ i -" dwa razy udało mi się usłyszeć słowo "nienawiść", a także" nie będę cierpieć. "

Może to być nadinterpretacja, ale w pierwszym momencie nawet trochę się wystraszyłem:)
  • 0

dżek.

Muzyka Śnieżnych Pól

• Tematów: 280
  • Artykułów: 39
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

dla mnie za dożo niejasności w tekście magika, za dużo tego, by ułożyć cały tekst.
pojedyncze słowa? tak, przypadek.
ale cała piosenka? nie sądzę..

długo w tym siedziałem, nawet jeden filmik jest mojego autorstwa..
  • 0

Baphomet666.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Masz rację.

Ja jednak myślałem nad czymś innym, że może takie oderwane słowa to taki przekaz podświadomości, jeśli planował swoje samobójstwo.

Do tego doszedł strach przed wynikami testów. Całe to jego samopoczucie "odbiło" się w twórczości, bo mimo pozornie normalnego życia, pracy nad płytą to cały czas w nim tkwiło.

Nie wiem czy też nie jest to nadinterpretacja z mojej strony, ale po przczytaniu tego tematu, odsłuchaniu od tyłu kilku piosenek zacząłem obracac w głowie rózne teorie.:)
  • 0

Witchfinder General.
  • Tematów: 6
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ogólnie to polecam to:

Użytkownik Bloodsucker69 edytował ten post 17.12.2010 - 17:33

• 0

BlueJean.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tu macie całe Stairway to Heaven Backwards.
Dosyć straszne, bo każdy wers ma sens i cały tekst jest o tym samym :aaa:

Przyznam, że utwór nieźle mną poruszył. "Stairway To Heaven" nawet puszczone "od przodu" ma charakter mistyczny. Trzeba podkreślić, że każdy szanujący się fan Zeppelinów wie o paranormalnych zainteresowaniach Jimmy'ego Page, gitarzysty zespołu. Plant też nie był święty. Warto zauważyć, że tylko Ci bardziej ambitni wykonawcy posiadają sens, który niktórych może przerazić. Powtarzające się słowa w "Stairway..." są tego przykładem.
  • 0

lambo.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Odsłuchałem Moskau, co się udało wyłapać to "milicja", "nie", "ja", "świet", "lenin" - grubym głosem, coś a'la "sowiet", "ostatni tchu", "wieczna".

Przydałby się ktoś zapoznany z radyjkiem globalnym, przyzwyczajony do wyłapywania słów (btw. bardzo ciekawą rozmowę z pilotem wojskowego heli na białorusi mam nagraną).

Tak czy inaczej, piosenka puszczona odwrotnie nadal jest bardzo dobra.

Użytkownik lambo edytował ten post 04.05.2011 - 21:15

• 0

Frank Drebin.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

• 0

Mr Minio.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Już to widziałem swojego czasu. Dość ciekawe, ale nie dajmy się zwieść. Czy jak słuchacie tego i nie patrzycie na napisy to też słyszycie te słowa? Ja nie. To jest tzw. autosugestia. Mózg widząc coś i słysząc jednocześnie próbuje połączyć jedno z drugim, a że wydaje mu się to podobne to powstaje takie coś.
  • 0

Connor.

Kings Never Die

• Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ten z Obamą to po prostu czysta gra na wyobraźni. Widziałem filmik na YT kiedyś o backmaskingu. Puszczono ludziom piosenkę od tyłu i mieli zapamiętać jak najwięcej słów, które im się kojarzą. Zapamiętali chyba dwa: Satan, 666. Później gościu włączył im cały tekst (piosenki od tyłu), puścił im to piosenkę, a ludzie słyszeli to co czytali. Taki jest nasz mózg. Równie dobrze, gdyby tam gościu zamiast "Thank You Satan" napisał "Make You Say" to byście słyszeli "Make You Say" bo właśnie ja nie słyszę tam żadnego "Thank You Satan" ale "Make You Say" co jest zdaniem kompletnie bez sensu w języku angielskim. Ew. może być "Might You Say".

Użytkownik Fisher edytował ten post 26.06.2011 - 13:29

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych