Mowa odwrotna jest czesto stosowana celowo w piosenkach....Pink Flydzi wmontowali przeciez secret message
Z zespolow, ktore przesluchalem udalo mi sie odnalezc troche rzeczy w Comie (polski rockowy zespol) i w KoRnie (hamerykanski zespol)
1) Coma - Pierwsze wyjscie z mroku
Sam poczatek piosenki jest odwrocony...tzn nagrane gitarki zostaly odwrocone i wmontowane w piosenke co powinno juz cos sugerowac
I tak w paru momentach slychac: "Przyszlo mi mowic (dalej belkot ktorego nie moge zrozumiec)", potem jest "Bog zażalil". Slychac to wyraznie
2) KoRn - Frak on a Leash
Przez cala piosenke w refrenie slychac "I'm (I've) lost again" :ble: Bylem zdumiony tym co uslyszalem
3) KoRn - Falling away from me
I tu mnie zastrzelilo to co uslyszalem - "Never listen to me bacwards"
Nie slyszalem tego sam....jeszcze dwie osoby potwierdzily, ze slyszaly to samo
4) KoRn - I'm going crazy
I tu zespol poszedl na calosc
Piosenka sluchana zarowno od przodu jak i od tylu brzmi identycznie
Na poczatku nie wiedzialem o co chodzi...myslalem, ze nie dziala przesluchiwanie od tylu
Jest cala masa przykladow...np. Nirvana - Smells like ten spirit gdzie praktycznie cala piosenka puszczona od tylu ma mase tresci.
Ogolnie temat jest niezlywkle ciekawy i mozna sporo rzeczy sie dobrzebac...tylko po co ?? Dla naszej ciekawosci ?? A moze dlatego, ze czlowiek we wszystkim doszukuje sie ukrytego sensu...