Napisano 15.08.2007 - 16:17
Napisano 15.08.2007 - 19:06
Wkleiłeś dotąd ok. 30 stron. Po tygodniu dojedziesz pewnie do 300, więc nie bagatelizuj sprawy.
Jakoś jawne brednie, znajdujące się w tej książce mają sie dobrze. A krytyka istnieje, tylko może nie ze strony "kolegów", którzy wymienieni są na początku książki (spora część z nich wierzy nawet, że Ziemia liczy 6000 lat).
Nie trzeba czytać wersji rozszerzonej, jeśli pewne jawne bzdury wynikają z wersji "light". A tak przy okazji: Czytałeś rozszerzoną wersję?
To TY na razie pomijasz milczeniem moje argumenty; bezpodstawnie sugerujesz, że zdjęcie zaprezentowane przeze mnie może być fałszywe, że Internet jest złym źródłem wiedzy, itd., itp.
Nawet amatorowi (Cremo, jeśli dobrze pamiętam jest z wykształcenia agentem nieruchomości), bez zamiarów matactwa, nie powinno sie to zdarzyć. Taka jest właśnie wiarygodność idola Muhada.
Muhad, polacze te wszystkie tematy w jeden, tytul sam wymysl, bo troche nie na miejscu to wyglada, zeby nt. jednej ksiazki bylo tyle tematow.
Napisano 15.08.2007 - 19:09
Wybitnie nieaktualne.
Oreopithecus bambolii (ok. 9-7 mln lat temu)
Sahelanthropus tchadensis (ok. 7 mln lat temu)
Orrorin tugenensis (ok.6,1-5,8 mln lat temu)
Ardipithecus (ok. 5,8-4,4 mln lat temu)
Kenyanthropus platyops (ok. 3,5 - 3,2 mln lat temu)
Te powyższe jak najbardziej potwierdzają.
Napisano 15.08.2007 - 20:45
Nie trzeba robić sondażu, żeby się czegoś o nich dowiedzieć. To nie są żadne tajemnicze osoby, w sieci jest na ich temat mnóstwo informacji, nierzadko z pierwszej ręki. Weźmy np.: dra Siegfrieda Scherera, biologa z Politechniki Monachjskiej, Niemcy. Co jak co, ale zdanie biologa uważam za znaczące.Bez przesady. Robiłeś sondaż, że wiesz ilu z nich i czy ktokolwiek z nich ma takie wierzenia? Może taki tekst był popularny 60 lat temu ale nie w obecnych czasach.
I Ty to mówisz? Oczom nie wierzę...Nie trzeba było jej czytac, by wiedziec co w niej jest. Autorzy wyjaśniają, co znajduje się w rozszerzonej wersji. Zresztą Cremo wyjaśniał to w różnych wywiadach.
Więc po jakiego sugerujesz coś, czego niczym nie jesteś w stanie podeprzeć? Przecież to nie ma sensu...No przecież nie udowodnię Ci tego, że jest inaczej, bo nie mam ani żadnych dokumentów, a odcisku nie posiadam.
Mam podać wszystkie? Jest tego mnóstwo.a źródło??
Mógłbym to samo o Tobie powiedzieć...BTW; na tyle Cię stac? to wszystko?
Napisano 16.08.2007 - 07:42
.Jak nic rasowy zwolennik 6000-letniej Ziemi i 7-dniowego dzieła stworzenia.
Zapraszam także na jego stronę: http://www.siegfriedscherer.de/
I Ty to mówisz? Oczom nie wierzę...
Osoba, dla której wypowiadanie się na temat nieprzeczytanej książki jest co najmniej dyskwalifikujące?
Czy osoba która przypadkowo sparzyła się wrzątkiem, musi wkładać rękę do garnka z gotującą się wodą, żeby ostatecznie się przekonać, że bezpośredni kontakt z gorącą wodą nie wychodzi na zdrowie?
Więc po jakiego sugerujesz coś, czego niczym nie jesteś w stanie podeprzeć? Przecież to nie ma sensu...
Nie interesuje mnie gdybanie, tylko w miarę rzeczowa dyskusja .
Mam podać wszystkie? Jest tego mnóstwo.
Począwszy od zwykłych encyklopedii, poprzez popularnonaukowe opracowania, aż do specjalistycznych publikacji.
Ale OK. Mam coś dla Ciebie. Potraktuj to jako mój swoisty wstęp do tych wszystkich "anomalii".
Poniżej masz mapkę pokazującą państwa, w których dokonano odkryć owych "anomalii". Wszystkich, które opisuje "Zakazana archeologia". Kolory mówią o ilości znalezionych na ich terenie okazów. Dla jasności dodam, że praktycznie wszystkie przypadki z Afryki (bodajże bez jednego z metalicznymi kulami sprzed prawie 3 mld lat) i większość z Azji południowo-wschodniej są uznawanymi przez naukę znaleziskami. Na liście "anomalii" znalazły się tylko dlatego, że tak uznali sobie to autorzy "Z.A." (przykład: omawiane już ślady stóp z Laetoli).
Proszę Cię o wyciągniecie jakichś wniosków z tej mapki. Oczywiście, jak najbardziej możesz posiłkować się informacjami (nawet byłoby to wskazane) z "Zakazanej Archeologii".
Napisano 16.08.2007 - 12:40
Tak się składa, że wiem, o czym mówię. Środowisko protestanckich fundamentalistów jest mi znane bardzo dobrze, gdyż znam osobiście wiele osób z niego się wywodzących. Miałem też okazję zapoznawać się z treściami przedstawianymi na chrześcijańskich konferencjach przez kreacjonistycznych naukowców.I tu mnie zdenerwowałeś! Słuchaj, to że ktoś należy do jakiegoś stowarzyszenia czy cuś, to nie znaczy że wierzy w 6000 letnią ziemię! Mariush żyjemy w 21 wieku!! Zastanów się co Ty wypisujesz! Chyba się zagalopowałeś, bo ta próba dyskredytacji kompetencji tego Biologa jest nie tyle nieudolna co żałosna.
Ja też przeczytałem kilka razy wersję skróconą.Przeczytałem kilka razy wersję normalną, która jest dostępna w sklepach. Przestań tu mieszac, że nie przeczytałem.
Tak po prawdzie, to dzięki Tobie to my jeszcze nawet porządnie nie zaczęliśmy dyskutować. A co do przykładu, był on jak najbardziej trafny. W końcu skoro jawne kanty wynikają już z wersji skróconej, to chyba oczywistym jest, że wersja rozszerzona też będzie je zawierać? Zdrowy rozsądek mi to podpowiada.Taki przykład ma się nijak do tego o czym dyskutujemy.
I z czego się tak cieszysz? Nie widzę na razie, żebyś sie jakoś rzeczowo odniósł do moich konkretnych zarzutów dotyczących śladów stóp z Laetoli. Póki co, tylko sobie pogdybałeś i powyzwałeś mnie od "złych sceptoli".Rzeczowa dyskusja na argumentach jakie przedstawiłeś?? :brawo:
Ok, proszę. Oto te niektóre z najbardziej "źródłowych".Tu panuje taka zasada. Każdy, kto przedstawia jakiś argument powiązany z informacjami naukowymi powinien przedstawic źródło. Chyba ,że chce się pokoloryzowac i nabrac tutejsze dzieci.
Na mapce są uwzględnione WSZYSTKIE anomalie opisane w "Zakazanej Archeologii".To idzie w drugą stronę od ponad 100 lat, co nazywa się oszustwem.
Przygotowałem, wkleiłem i poprosiłem Cię o wyciągnięcie wniosków, własnych wniosków. Czy to coś bardzo trudnego?Wkleiłeś mapkę i już?? Myślisz ,że mapka rozwiąże Ci kwestię ewolucji człowieka?? Mariush rozbawiasz mnie nieziemsko. Dorosły facet
Napisano 18.08.2007 - 08:10
Tak się składa, że wiem, o czym mówię. Środowisko protestanckich fundamentalistów jest mi znane bardzo dobrze, gdyż znam osobiście wiele osób z niego się wywodzących. Miałem też okazję zapoznawać się z treściami przedstawianymi na chrześcijańskich konferencjach przez kreacjonistycznych naukowców.
Zresztą, co ja będę się rozpisywał. Wejdź na stronę tego biologa (bo z Twojej odpowiedzi mniemam, że nawet tam nie zajrzałeś), odwiedź stronę tego stowarzyszenia i sam sie przekonaj.
Ja też przeczytałem kilka razy wersję skróconą.
Ale ja się pytam o wersję rozszerzoną. To o niej się z taką pewnością wypowiadasz.
Tak po prawdzie, to dzięki Tobie to my jeszcze nawet porządnie nie zaczęliśmy dyskutować. A co do przykładu, był on jak najbardziej trafny. W końcu skoro jawne kanty wynikają już z wersji skróconej, to chyba oczywistym jest, że wersja rozszerzona też będzie je zawierać? Zdrowy rozsądek mi to podpowiada.
I z czego się tak cieszysz? Nie widzę na razie, żebyś sie jakoś rzeczowo odniósł do moich konkretnych zarzutów dotyczących śladów stóp z Laetoli. Póki co, tylko sobie pogdybałeś i powyzwałeś mnie od "złych sceptoli".
Na mapce są uwzględnione WSZYSTKIE anomalie opisane w "Zakazanej Archeologii".
A prezentacja mapki nie ma na celu ostatecznego rozwiązania kwestii ewolucji człowieka. Jak już wspomniałem, to tylko wstęp do dalszej dyskusji. Wstęp, który może rzuci nieco światła na kwestie owych anomalii opisanych w "Zakazanej Archeologii". Przejdziesz zatem do rzeczy, czy dalej będziesz głównie ripostował moje odpowiedzi argumentami ad personam?
Napisano 18.08.2007 - 22:27
A ja powiem: Nic z tego.A ja znam Jana Bernera, byłego prezydenta Pabianic, jednego z najlepszych onkologów na świecie, odznaczonego specjalnych orderem od Jana Pawła II za walkę z rakiem i co z tego??
I znów tylko się nabijasz. Zaczynasz mi powoli przypominać pewną osobę, z którą już od ponad pół roku prowadzę bezproduktywna dyskusję. Powiedz mi, co wiesz o protestanckich ortodoksach? Znasz kogoś? Ja sądzę, że nie, bo gdyby tak było, to byś takich rzeczy nie wygadywał.Mariushu może lepiej powiedz z kim nie miałeś do czynienia. Tak będzie łatwiej wyliczyc :brawo:
Po raz kolejny wychodzi Twoja zupełna ignorancja, gdyż po raz kolejny dowodzisz, że nie skorzystałeś z moich rad i nie zajrzałeś (albo przynajmniej dokładniej sie nie zapoznałeś) na stronę owego biologa, ani na stronę stowarzyszenia, któremu on przewodniczy.Pokaż mi w którym miejscu on twierdzi, że ziemia ma 6000 lat
To Ty w kwestii wersji rozszerzonej stwierdziłeś, że: "Nie trzeba było jej czytac, by wiedziec co w niej jest". To stwierdzenie z Twoich ust to objaw czystej hipokryzji i do tegoż właśnie się odnoszę.O wersji rozszerzonej wspomniałem raz a rozmawiam o zwykłej wersji, bo taką tu przedstawiam.
Poderzewam, że o to Ci chodzi:Jakim kantem?? A czytałeś wypowiedź archiwisty różnych znalezisk, dokumentów itp.?? On badał to wszystko ponad 30 lat i był pod ogromnym wrażeniem tego co znalazło się w Z.A.
Takich fotografii jest więcej. Ale pewnie wszystkie są według Ciebie wątpliwe - w końcu nie "chcą" się zgadzać z Twoją wydumaną wizją.Bo na podstawie wątpliwej fotografii nie można nic stwierdzic. To jest ten Twój konkret?
No popatrz. A wyobraź sobie, że źródłem owej mapki jest Twoja "prawie biblia" - Zakazana Archeologia.Jakoś nie ufam tej mapce. Chop siup Mariusz wkleja mapkę, która rozwiewa wszelkie wątpliwości sceptycznego umysłu
Muszę to chyba powtórzyć, bo chyba masz kłopoty ze wzrokiem.Mapa nie rozwiąże żadnego problemu.
Jeśli liczysz na URL-a, to go nie dostaniesz. Nie wszystko można znaleźć w sieci. Mapka została sporządzona PRZEZE MNIE na podstawie tabel anomalii, które można znaleźć na końcu "Zakazanej Archeologii". Zatem pozostaje Ci samodzielne sprawdzenie jej wiarygodności. Oczywiście, wymaga to odrobiny wysiłku. Troszkę większego, niż ten, który jest potrzebny do bezkrytycznego łykania serwowanej w "Zakazanej Archeologii" papki.źródło Mapy proszę.
Napisano 19.08.2007 - 07:03
A ja powiem: Nic z tego.
Fakt, że ów onkolog dostał order od JPII zdradza, że mamy do czynienia z katolikiem. A to powoduje, że jest to przykład kosmicznie nietrafiony.
O ile wśród katolików panuje swoboda w tej kwestii, to u ortodoksyjnych protestantów nie ma zlituj się - Ziemia ma 6000 lat i koniec kropka. Bóg przecież nie może sie mylić!
Powiedz mi, co wiesz o protestanckich ortodoksach? Znasz kogoś? Ja sądzę, że nie, bo gdyby tak było, to byś takich rzeczy nie wygadywał.
Po raz kolejny wychodzi Twoja zupełna ignorancja, gdyż po raz kolejny dowodzisz, że nie skorzystałeś z moich rad i nie zajrzałeś (albo przynajmniej dokładniej sie nie zapoznałeś) na stronę owego biologa, ani na stronę stowarzyszenia, któremu on przewodniczy.
Cóż, będę musiał, jak małemu dziecku, pokazać wszystko palcem. Starczy spojrzeć do Wikipedii na stronę opisującą owe stowarzyszenie, aby wśród opisu jego charakteru znaleźć "magiczną frazę": Junge-Erde-Kreationismus. Tłumaczenia jej na język polski - Kreacjonizm Młodej Ziemi - nie muszę chyba już wyjaśniać?
Osoba na ważnym stanowisku? Dobre... Od kiedy archiwista jest ważnym stanowiskiem?
A zresztą, Ron C. Calais to kolejny z młodoziemskich kreacjonistów...
Takich fotografii jest więcej. Ale pewnie wszystkie są według Ciebie wątpliwe - w końcu nie "chcą" się zgadzać z Twoją wydumaną wizją.
No popatrz. A wyobraź sobie, że źródłem owej mapki jest Twoja "prawie biblia" - Zakazana Archeologia.
Nie wszystko można znaleźć w sieci. Mapka została sporządzona PRZEZE MNIE na podstawie tabel anomalii, które można znaleźć na końcu "Zakazanej Archeologii".
Zatem pozostaje Ci samodzielne sprawdzenie jej wiarygodności. Oczywiście, wymaga to odrobiny wysiłku. Troszkę większego, niż ten, który jest potrzebny do bezkrytycznego łykania serwowanej w "Zakazanej Archeologii" papki.
Tak więc, zajmiesz sie tą mapką, czy nie?
Będą jakieś wnioski? Ale nie "przeżute" przez Cremo i Thompsona kęsy, tylko TWOJE własne spostrzeżenia?
Napisano 19.08.2007 - 23:25
Zrozumiałem, o co Ci chodzi. Chciałeś pokazać, że znajomość jakiegoś tam naukowca, czy lekarza nie musi absolutnie świadczyć o jego preferencjach w kwestiach naukowo-religijnych. Ja natomiast próbowałem Ci pokazać, że ów przykład w odniesieniu do prof. Scherera jest wyjątkowo nietrafiony.Nie zrozumiałeś o co chodzi, no ale nic.
Powinno.A co mnie interesuje stowarzyszenie? Mnie interesuje konkretna osoba, którą oczerniasz na podstawie przynależności do stowarzyszenia.
To powiedz mi jeszcze, w którym konkretnie archiwum ów pan pracuje? Pytam o to, bo pan Calais może równie dobrze być archiwistą-amatorem, a jego archiwum mogą stanowić po prostu jego własne zbiory.Na ważnym nie znaczy na dostojnym, prestiżowym i bardzo dobrze płatnym. Widzisz, dla Ciebie to mało ważne stanowiska a ktoś kto zajmuje się na codzień archiwami archeologicznymi ma możliwośc przeglądu całej dokumentacji.
A samemu nie łaska? Chyba umiesz wyszukiwać grafikę w Google?Give it to me.
Przecież napisałem, na czym w tym konkretnym przypadku polega źródłowość Zakazanej Archeologii. W czym problem? W czytaniu ze zrozumieniem...?... a po drugie primo mapki nie ma w książce, więc nie wprowadzaj ludzi w błąd.
Powiem zatem precyzyjniej. "Zakazana Archeologia" jest źródłem danych do mapki. Lepiej?To się zdecyduj czy źródłem owej mapki jes Z.A. czy też nie bo Twoje wypowiedzi świadczą o celowej próbie wprowadzania innych w błąd.
A więc muhadziku, powtórzę po raz kolejny: Chciałem zapoznać się z Twoimi wnioskami wyciągniętymi z owej mapki.Może wyjaśnisz co chciałeś osiągnąc sporządzając swoją mapkę Mariushku??
Pytam ,bo na chwilę obecną nie widzę sensu przedstawienia jej.
Napisano 21.08.2007 - 10:41
Zrozumiałem, o co Ci chodzi. Chciałeś pokazać, że znajomość jakiegoś tam naukowca, czy lekarza nie musi absolutnie świadczyć o jego preferencjach w kwestiach naukowo-religijnych. Ja natomiast próbowałem Ci pokazać, że ów przykład w odniesieniu do prof. Scherera jest wyjątkowo nietrafiony.
Powinno.
Ten człowiek jest przewodniczącym tego stowarzyszenia (wybranym prze członków). Chyba byłoby to dziwne, gdyby osoba kierująca danym stowarzyszeniem miała poglądy jawnie sprzeczne z podstawową jego ideologią? Sugerujesz u tego pana aż tak zaawansowaną hipokryzję?
Zresztą nie ma co gdybać. Zawartość domowej strony prof. Scherera jednoznacznie stwierdza ideologiczną zgodność jego prywatnego punktu widzenia z poglądem samego stowarzyszenia.
To powiedz mi jeszcze, w którym konkretnie archiwum ów pan pracuje? Pytam o to, bo pan Calais może równie dobrze być archiwistą-amatorem, a jego archiwum mogą stanowić po prostu jego własne zbiory.
Przecież napisałem, na czym w tym konkretnym przypadku polega źródłowość Zakazanej Archeologii. W czym problem? W czytaniu ze zrozumieniem...?
A więc muhadziku, powtórzę po raz kolejny: Chciałem zapoznać się z Twoimi wnioskami wyciągniętymi z owej mapki.
Doczekam się ich? Bardzo by mi na nich zależało...
Napisano 21.08.2007 - 19:48
Podałem Ci już sporo dowodów:Jeśli nie masz dowodu, cytatu ,który jasno przedstawia: "Ziemia ma 6000 lat" nie masz prawa oczerniac ani zaniżac kompetencji danej osoby.
A gdzie ja stwierdziłem, że jest anonimowy. Z łaski swojej, nie konfabuluj moich wypowiedzi. Ten archiwista w żaden sposób nie jest anonimowy. Wręcz przeciwnie, można znaleźć sporo jego tekstów na stronach związanych z kreacjonizmem. A wypowiedź amatora w książce napisanej przez amatorów to chyba nic dziwnego?Anonimowy amator, raczej nie zostałby uwzględniony w żadnej książce.
Pierwsza wypowiedź była bardzo jasna i dokładnie określała zawartość mapki:Pierwsza wypowiedź była jasna - źródło, zakazana archologia.
W drugiej dodałeś ,że została opracowana przez Ciebie. Nie każdy przeczytał tę książkę.
Oklepany tekst na oklepany problem.”W czytaniu ze zrozumieniem"
Nie umiesz znaleśc mniej oklepanego tekstu?
Przecież to oczywiste.Zapodałeś mapkę ,więc najpierw sam określ w jakim celu. Ja już napisałem, nadal nie wiem co chcesz osiągnąc za pomocą tej mapki.
Napisano 21.08.2007 - 21:04
Napisano 21.08.2007 - 21:53
Napisano 21.08.2007 - 21:57
0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych