poszukujecie prawdy na jakiej zasadzie? zgniesc i zdebtac z blotem cos co ma wiekszy sens niz wam sie wydaje?
Nie, poszukać co na dany temat mówią poważani naukowcy i przeciwstawić wyniki ich długoletnich badań z tym, co tutaj się prezentuje. Jeżeli 99% z nich zgadza się jednogłośnie że to powiedzmy ptak i mają na poparcie tego dowody, to ja szanuję ich wiedzę na ten temat, przyznam im rację, potwórzę to samo tutaj i w życiu nie zgodzę sięz tym że to 'samolot'.
Po prostu to taka moja słabość, że lubię mieć dowód na poparcie swoich teorii
jestem tylko czlowiekiem i nie kazdej prowokacji dam sie oprzec...atmosfera sie udziela wiec nie wiem co chcesz osiagnac.
Więc nie dziw się że i inni mogą się nieco 'zagotować' czytając Twoje posty. Sprawa zakończona IMO. Nie ma po co ciągnąć tego wątku.
byly rozne zmiany klimatyczne ale.....taka jest prawda ze przez ostatnie 70 lat zatrulismy ziemie i to powaznie.
A widzisz i tutaj zgodzę się w 100%. Kiedy napiszesz coś, czemu nie mogę zaprzeczyć to się zgadzam

to naprawdę żaden problem.
wytlumacz mi fenomen dlaczego huragany powstaja przy kontynentach ameryk a przy europie praktycznie nie wystepuja? czym to jest spowodowane? pytam bo akurat to jest istotne i to wyjasnia wiele. mowisz ze w Polsce wystepowaly tornada.Nie neguje, zgadzam sie...ale nie w takich ilosciach z roku na rok.
Ale trzeba jeszcze rozróżnić dwa różne pojęcia jakimi są huragan (lub też cyklon jeśli występuje w Azji) i tornado.
Huragany powstają w strefie w której działa powietrze równikowe i jest to gigantyczny wir o średnicy kilkuset kilometrów. Występuje w zat. Meksykańskiej i płd-wsch. Azji bo tam mieszają się te specyficzne rodzaje powietrza.
Natomiast tornado to trąba powietrzna, dużo mniejsza i moze wystapić wszędzie tam, gdzie ciepłe powietrze zderza się z zimnym. Czyli także w Polsce jeśli zajdzie taka sposobność. Nawet niedawno jak wracałem z puszczy Białowieskiej przejeżdżałem przez wieś przez którą przeszło takie tornado. Fajnie wyglądał las - zwykły las ale przechodził przez niego ok 20 metrowej szerokości pas wyłamanych sosen.
Co myslisz tez o zmianie naszego klimatu? Moze sredniowieczna epoka lodowcowa to nie ta sama ranga co susza na wszystkich kontynentach ale tak serio, co myslisz zarowno o jednym jak i drugim? Chodzi mi o Polske i swiat , tak ogolnie.
Osobiście uważam że to, co się dzieje jest zwykłym naturalnym wahaniem klimatu, które no cóż, zdarza się. Ogólnie mówiąc może mamy w tym jakiś własny wkład (zanieczyszczenia) ale takie same susze i zmiany klimatu następowały także w czasach, kiedy nie wwalaliśmy tyle CO2 do atmosfery.
Cała historia ziemii to naprzemienne susze, potopy, ochłodzenia, osuszania itp...
Jeszcze nie tak dawno wiele lądów było pokrytych lodem i poziom wód był dużo niższy. Potem epoka lodowcowa się skończyła i mieliśmy zalanie wielu obszarów wodą. Czy to coś nienaturalnego?
Uważam że niektóre doniesienia o katastofalnych zmianach klimatu to trochę przesadzone opowieści.
[ Dodano: 2006-08-09, 19:24 ]Wracając do tematu: znalazłem mały szczegół łączący zdjęcia 'modelu samolotu'...
Dlaczego wszystkie zdjęcia na stronach i na forach takich jak to zdjęcia są takie:
niewyraźne, kiepskiej jakości i na dodatek... pokazujące ogon?
Przecież można zrobić też i takie foto:
I od razu widać co to jest...
Śliczny ptak
Najprostszym i zapewne najtrafniejszym wyjaśnieniem jest to, że były one używane na łodziach królewskich jako wskaźniki wiatru. (tak jak dzisiejsze koguty na dachacg niektórych domów

)
Argumentem na poparcie tej teorii jest to:
Rysunek masztu łodzi (widać maszt, olinowanie i... ptaka na szczycie

)
To by wyjaśniało dlaczego nigdy nie znaleziono innych elementów samolotu, zaplecza gospodarczego potrzebnego do budowy takich maszyn (hut, fabryk i rafinerii paliwa)
i dlaczego nie ma żadnych inskrypcji na ścianach budynków o cudownych maszynach...