Skocz do zawartości

Zdjęcie

Upadek Lucyfera - Głupota Czy Wyższa Konieczność?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
65 odpowiedzi w tym temacie

Roseb.
  • Tematów: 9
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Jak czytam pismo święte (małe litery celowo: ) to wydaję mnie się jakby BÓG nie był jedynym Bogiem.

Coś w tym jest patrząc na to jak Bóg (czy może bóg) się zmienił. W starym testamencie był to bóg karzący. W nowym natomiast jest bogiem miłosiernym. Ciekawe.
  • 0

Matt'.
  • Tematów: 10
  • Artykułów: 3
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Jak czytam pismo święte (małe litery celowo: ) to wydaję mnie się jakby BÓG nie był jedynym Bogiem.

Coś w tym jest patrząc na to jak Bóg (czy może bóg) się zmienił. W starym testamencie był to bóg karzący. W nowym natomiast jest bogiem miłosiernym. Ciekawe.

Jak to ktoś powiedział Bóg był zawsze jeden, miłosierny i kochający a to jakim Go czynią ludzie to już inna sprawa.

Jeśli o mnie chodzi to myślę, że Boga zawsze powinno się postrzegać przez pryzmat miłości i odrzucać ten Jego obraz gdzie ukazywany jest jako bóg mściwy, bóg karzący, bóg mordujący itp

Prawdziwy obraz Boga idealnie przedstawia Jezus, warto się skupić na tej Jego formie i na samej nauce Chrystusa.
Jest ona na pewno wartościowa, emanująca wzajemna miłością i zrozumieniem. ;)

Użytkownik Mattanjah edytował ten post 02.12.2007 - 22:26

• 0

Berith.
  • Tematów: 26
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Rozumiem więc, że mamy sobie wybierać to co jest dla nas wygodniejsze? Przecież sam Bóg mówił, że jest mściwy (w dekalogu), dlaczego więc mamy mu nie wierzyć?
  • 0

pEdro.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jezus prekursor nowej religii ; )
  • 0

Halloween.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

No, właśnie o to mi chodzi, że jeśli nie uznajesz dogmatu (nie ważne jakiej konkretnie części, rzeczy itd.) to nie uznajesz Boga, dogmat ma to do siebie, że jeśli podajesz się za katolika, musisz w to wierzyć.

Ale ja sie za katolika nie podaje :) Powiedz mi jak byś ujął wiarę lub nie wiarę w dogmaty jeśli powiedzmy nazywam się chrześcijaninem :) Nie wyklucza to mojej wiary w Boga nieprawdaż??

Nie pisałem tego bezpośrednio do Ciebie, bardziej ogólnie z tym podawaniem się za katolika.
  • 0

Matt'.
Reputacja

Napisano

Nie pisałem tego bezpośrednio do Ciebie, bardziej ogólnie z tym podawaniem się za katolika.

Ok w porządku :)

Rozumiem więc, że mamy sobie wybierać to co jest dla nas wygodniejsze? Przecież sam Bóg mówił, że jest mściwy (w dekalogu), dlaczego więc mamy mu nie wierzyć?

Bóg jest przede wszystkim miłością i takim należy Go postrzegać, takim jak nauczał o Nim Jezus. Nikt nie wybiera sobie co wygodniejszych nauk czy tekstów. Po prostu należy pamiętać, że ST był pisany lata po wydarzeniach w nim zawartych i nie koniecznie wszystko musi być zapisane w taki sposób w jaki sie odbyło. W końcu pisali to tylko i wyłącznie ludzie.

Użytkownik Mattanjah edytował ten post 03.12.2007 - 14:32

• 0

pEdro.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Bóg jest przede wszystkim miłością i takim należy Go postrzegać, takim jak nauczał o Nim Jezus. Nikt nie wybiera sobie co wygodniejszych nauk czy tekstów. Po prostu należy pamiętać, że ST był pisany lata po wydarzeniach w nim zawartych i nie koniecznie wszystko musi być zapisane w taki sposób w jaki sie odbyło. W końcu pisali to tylko i wyłącznie ludzie.

No ok, ale dlaczego Kościół ustala zawartość NT, oraz dopuszcza się złego tłumaczenia i wprowadzania w błąd? To raczej wiemy, ale przecież nie tak powinno być... Ustalenia były parę set lat temu i nadal są aktualne, kpina.

Użytkownik pEdro edytował ten post 03.12.2007 - 17:11

• 0

Matt'.
Reputacja

Napisano

No ok, ale dlaczego Kościół ustala zawartość NT, oraz dopuszcza się złego tłumaczenia i wprowadzania w błąd? To raczej wiemy, ale przecież nie tak powinno być... Ustalenia były parę set lat temu i nadal są aktualne, kpina.

Szczerze? Nie wiem i nie interesuje mnie to... Nie utożsamiam się z kościołem katolickim.
  • 0

pEdro.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja również : )
  • 0

Matt'.
Reputacja

Napisano

Ja również : )

I bardzo dobrze, warto samemu dążyć do zrozumienia świata i Boga :)
  • 0

pEdro.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jednak niekiedy przydaję się pomoc, duchowy przewodnik, ktoś lepszy od nas, tzn. bardziej rozwinięty duchowo, który będzie mógł służyć za wzór : ) Ja ten wzór odnajduję nie tylko w Jezusie, Buddzie i innych osób silnie uduchowionych. Oni osiągnęli przecież mistrzostwo w swoim uduchowieniu, w swojej ścieżce, drodze ku oświeceniu, ale odnajduje też w zwykłych, ale z drugiej strony niezwykłych ludziach, którzy potrafią być dobrzy, wtedy kiedy ja nie potrafię. Poza tym warto podążać swoją ścieżką a nie kopiować czy naśladować oryginały. Oni mają nam być za przykład, że jednak można...

Użytkownik pEdro edytował ten post 03.12.2007 - 20:53

• 0

mariuszm.
  • Tematów: 28
Reputacja

Napisano

Starałem się w znanym nam biblijnym uniwersum wytłumaczyć coś co po prostu nie jest w sposób konkretny przedstawione.

Ciekawe, ale jeszcze bardziej ciekawe skąd obecnie w ludziach tyle zachwytu szatanem, próbami jego usprawiedliweinia...........
O Bogu zapominamy, ot stwórca, jakiś plan, jakaś zawiła logika i......
Smutek i zachwycenie losem szatana.

A gdzie Bóg, gdzie prawdziwe poświęcenie Jezusa ?
Czy to nie jest tak że wolicie się zakolegować z szatanem i szukacie karkołomnych wyjaśnień a Tego co was kocha, dla was cierpiał odrzucacie.

To Bóg was stworzył, to Jezus za was cierpiał.
Zachowujecie się jak niewdzięczne dzieci - rodzic wynajął wojskową szkołe aby was zahartować a wy rozczulacie się nad losem trepa tam pracującego.

zdrowia
  • 0

_Silent_.
  • Tematów: 18
  • Artykułów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Myślę, że w katolicyźmie bardzo dobrze wyjaśniono postać Boga, natomiast Lucyfera - co zaznaczyłem - niezbyt.
Rozumiem przy tym, żę artykuły o tym dlaczego złodzieje kradną nie mają racji bytu, bo powinniśmu skupić się na broniących nas policjantach.

Masz bardzo ograniczony świat, w którym niestety, Twój Bóg wymaga by jego syn cierpiał. Na co mu to? Trzeba go było przebłagać by nie zsyłał Nas do "piekła"?
To jednak Twoja wiara i masz do niej prawo. Głupotą jest jednak biegać z krzyżem za Mikołajami na ulicy i krzyczeć, że to gusła i powinniśmy iść wszyscy na kolanach do kościoła.
  • 0

mariuszm.
  • Tematów: 28
Reputacja

Napisano

Myślę, że w katolicyźmie bardzo dobrze wyjaśniono postać Boga, natomiast Lucyfera - co zaznaczyłem - niezbyt.
Rozumiem przy tym, żę artykuły o tym dlaczego złodzieje kradną nie mają racji bytu, bo powinniśmu skupić się na broniących nas policjantach.

Masz bardzo ograniczony świat, w którym niestety, Twój Bóg wymaga by jego syn cierpiał. Na co mu to? Trzeba go było przebłagać by nie zsyłał Nas do "piekła"?
To jednak Twoja wiara i masz do niej prawo. Głupotą jest jednak biegać z krzyżem za Mikołajami na ulicy i krzyczeć, że to gusła i powinniśmy iść wszyscy na kolanach do kościoła.

Czym się różnimy:
1. Twoja analogia z policjantami z złodziejami jest nieuczciwa (policjant nie jest moim rodzicem)
2. Nigdzie nie wnioskuje że masz ograniczony świat.
3. Nigdzie nie biegam z krzyżem po ulicy za mikołajami (że niby ja broniący prawdy o Bogu to ten biegający z krzyżem a mikołaj to lucyfer - no super analogia i argument)
4. Czy ja gdziekolwiek piszę o kościele - wiec skąd ten tekst o kolanach i kościele.

Gdzie ty się uczyłeś takiego wprawnego rozmydlania rozmowy...........

zdrowia
  • 0

_Silent_.
  • Tematów: 18
  • Artykułów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Ciekawe, ale jeszcze bardziej ciekawe skąd obecnie w ludziach tyle zachwytu szatanem, próbami jego usprawiedliweinia...........
O Bogu zapominamy, ot stwórca, jakiś plan, jakaś zawiła logika i......
Smutek i zachwycenie losem szatana.

Jako, że temat dotyczy mojego tekstu, odbieram to jako zarzut skierowany w moją osobę - a to zwyczajne konfabulacje. Tak jak pisałem - przedstawiłem coś, co jest wytłumczone na zasadzie: tak bo tak.
Zwróć uwagę: podtytuł artykułu brzmi "głupota czy wyższa konieczność". Chodzi oto, że jeżeli uznamy wersję "oficjalną" upadku Lucyfera, to oznacza to tylko tyle, że jest on skończonym idiotą. My - ludzie nie spacerujemy po Niebie i nie zasiadamy po boskiej lewicy - stąd mamy "prawo" wątpić. Jednak On - ten, który doświadczał Boga bez przerwy musiałby być głupi by chcieć wypowiadać mu wojnę.
Mnie to zastanowiło - i to stanowiło podstawę dla mojego tekstu.

A gdzie Bóg, gdzie prawdziwe poświęcenie Jezusa ?
Czy to nie jest tak że wolicie się zakolegować z szatanem i szukacie karkołomnych wyjaśnień a Tego co was kocha, dla was cierpiał odrzucacie.

Czy w każdym artykule trzeba robić osobny akapit poświęcony psalmom na cześć Boga? Znowu konfabulujesz. Nikt niczego nie odrzuca, nikt z nikim się nei koleguje.

To Bóg was stworzył, to Jezus za was cierpiał.

Dobrze, pytanie co z tego?

Zachowujecie się jak niewdzięczne dzieci - rodzic wynajął wojskową szkołe aby was zahartować a wy rozczulacie się nad losem trepa tam pracującego.

Twierdzisz, że Bóg chce nas zahartować na Ziemii? Po co? Jaki Bóg miałby mieć w tym cel? To właśnie katolicka wizja (stąd moje odniesienie do tej religii w poprzednim poście) - wizja w której Bóg jest mściwy, w której żyjemy w Zoo, religia wedle której, jak nie wykonamy paru sztuczek, to nie dostaniemy obiadu.
Ale to nie miejsce na ten temat.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych