Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak przeżyć rok 2012

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
640 odpowiedzi w tym temacie

Lupus.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja to policzę. Przecież to bardzo proste. Uczą tego już w gimnazjum. :)

Lądolody, lodowce górskie i pozostała trwała pokrywa śnieżna Ziemi to: 24 000 000 km3 lodu.
Daje to nam 2,4 * 10^16 ton lodu (na każdy 1km3 przypada 1 mld ton).
Do stopienia lodu potrzeba energii 334 MJ/tonę (megadżuli na tonę, 1 MJ = 1 000 000 J = 10^6 J).

Do stopienia całego ziemskiego lodu potrzeba więc energii:
E = 2,4*10^16 ton x 334*10^6 J/tonę = 8*10^24 J = 8 000 000 000 000 000 000 000 000 J
Potrzeba 8 kwadrylionów dżuli energii!!!

Czemu ta energia odpowiada:
- półtorarocznemu dopływowi energii ze Słońca
- ok. 100 000 eksplozjom wulkanu Tambora (uznawana za najsilniejszą w czasach historycznych)
- ok. 35 000 000 wybuchom bomby termojądrowej "Car" (Tzar, najsilniejsza eksplozja atomowa)

Przypominam, to tylko energia potrzebna na samą zmianę stanu skupienia wody ze stałej na ciekłą. Nie wliczyłem do tego energii potrzebnej na ogrzanie lodu do 0 st. C

A i tak sporo :]

To że coś jest przez nas niewyobrażalne nie znaczy niemożliwe. Kiedyś pieszo z Krakowa do Londynu szło się jakieś dwa miesiące, potem koniem przy dobrym wietrze miesiąc, potem autem dwa dni, teraz aeroplanem 3 godz. za 100 euro.
Nikt z nas nie przeżył epoki lodowcowej ani nie doznał skutków hiperaktywności słońca, a większość z nas potrafi sobie wyobrazić tylko to co zobaczyła na własne oczy, choćby w filmie. 8 kwadrylionów dżuli energii jest trudne do wyobrażenia ale pewnie jest możliwe skoro potrafisz taką wartość wyliczyć.
  • 0

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

nie wiem jakim cudem bez użycia nowoczesnych technologi mieli by wykonać te pożal się boży wyliczenia...

no i tym tekstem sie pogrążyłeś :lol mozesz negowac wydarzenia roku 2012 ale nie mozesz negowac wiedzy i umiejetnosci majow.
  • 0

podol.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dlaczego nie? bo kilku czubków z durnowatego forum tak mówi? Wejdę tu ponownie 23 grudnia 2012 i pośmieję się z tego idiotycznego tematu, ciekawe co wtedy powiecie :devil:
  • 0

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

obyś tylko doczekał :) Będziemy na Ciebie czekać z komitetem powitalnym i z kwiatami
  • 0

DaVinci.
  • Tematów: 8
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Mariush nie napisałem że Majowie znali Ryby czy Wodnika, znali za to dokładnie czas precesji ziemi, wiedzieli kiedy się zaczyna a kiedy kończy.
  • 0

podol.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A słyszałeś o tym, że to nigdy nie trwa dokładnie tyle samo lat i może się przyspieszyć/opóźnić spokojnie o jakieś 200-300 lat?
  • 0

#292 Gość_jarecki_ole

Gość_jarecki_ole.

Napisano

A ja myślę, że nasz ziomal Filipek lepiej już to dawno wyliczył i tak będzie zobaczycie sami. :P
  • 0

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A słyszałeś o tym, że to nigdy nie trwa dokładnie tyle samo lat i może się przyspieszyć/opóźnić spokojnie o jakieś 200-300 lat?

I tu się muszę zgodzić z powyższymi słowami.

Precesja to głównie efekt oddziaływania Słońca i Księżyca, a to już wystarczająco komplikuje możliwość precyzyjnego opisu tego procesu. A nie można zapomnieć o wpływie innych ciał Układu Słonecznego (przede wszystkim Jowisza) czy nieregularnościach w kształcie Ziemi i Księżyca. To wystarczy, żeby ów problem stał się tak skomplikowany, że bez użycia obliczeń komputerowych praktycznie nierozwiązywalny. Dlatego też przy tylu czynnikach oddziałujących mówienie o jakimś ustalonym okresie trwania cyklu precesji jest co najmniej nie na miejscu.
  • 0

Tiamat.
  • Tematów: 29
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Jeszcze tracicie kase... kto przy zdrowych zmysłach wyda 50000 na to, żeby bronić się przed bóg wie czym... poczytajcie sobie kod biblii tam są dość realne rzeczy które mają się wydarzyć po 2012... co śmieszniejsze nie wiem skąd bieżecie te brednie... przebiegunowanie ziemi w ciągu jednego dnia laugh.gif czcze żarty

Bez urazy, ale nazywasz jedna rzecz bzdura, a proponujesz zapoznawac sie z rownie wierutnymi bzdurami i bredniami jak kod biblii.
  • 0

Bravo.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Przecież teraz mamy rok 2012 wg kalendarza Majów
  • 0

bialek.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A wiecie co ja wam powiem? Powiem tylko dwa zdania! Owszem wierzę w możliwość nadejścia końca świata w 2012 roku, ale nie mam zamiaru robić nić podobnego do wielkiej ucieczki do Afryki itp. Jeśli nawet zagłada jest bliska to chcę przeżyć ostatnie 5 lat najlepiej jak potrafię, bawiąc się, słuchając muzyki, pijąc piwo, uprawiając sex i mając wszystko w dupie! Przepraszam za brzydkie wyrazy, ale tak właśnie myślę :) Pozdrawiam!
  • 0

Smiler.
  • Tematów: 12
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

no i właśnie dlatego tacy jak ty nie bedą odbudowywać cywilizacji :lol :brawo: :) :P

pozdro ;)
  • 0

cygi.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

obyś tylko doczekał :) Będziemy na Ciebie czekać z komitetem powitalnym i z kwiatami

To na mnie tez czekajcie. Az screenshota zrobie i przyjde tu w nowy rok, 2013 :drink: Tylko nie 1 stycznia, bo wtedy bede niezywy po nocy ;) .
  • 0

redfive.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jakoś do Wysokiego poziomu wiedzy Majów nie mogę się przekonać. Bardziej odpowiada mi funkcja kustoszy.
Ich osiągnięcia po za matematyką są mierne. Prymitywne rolnictwo, brak sieci dróg i transportu kołowego.
Tak funkcjonują enklawy nie imperia. Mało tego, ich religijne barbarzyństwo utwierdza mnie w przeświadczeniu,że byli oni tylko kopistami lub wręcz sługami którzy byli zależni od swoich "panów". Odejście
panów bardzo szybko doprowadziło do eskalacji władzy kapłanów których jedynym zajęciem były próby sprowadzania "panów". I tyle.

W ten sposób sami zgotowali sobie swój koniec świata.
Pewnych stałych bez kosztownych badań nie da się obliczyć. Tutaj nie ma żadnej magii. Pewne pomiary trzeba wykonać na orbicie by móc odpowiednio zagnieździć wyliczenia.
Stawiam na to że Majowie byli tylko kopistami którzy jeżeli zaczęli się mylić to wpuścili nas w niezły kanał.
  • 0

#300 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

jak już ktoś wspomniał prodkowie Majów posiadali okgromną wiedze a wiedza ta powolutku była zapominana i wypychana przez barbarzyństwo. Majowie nie przeszli takiego progresu od tak, na pstryk.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych