Napisano 27.08.2007 - 15:22
Napisano 27.08.2007 - 15:24
Napisano 27.08.2007 - 15:39
Napisano 27.08.2007 - 23:01
Zaprawdę powiadam: Ty jesteś Piotr [czyli Skała], i na tej Skale zbudujesz Kościół mój, a moce piekielne go nie przemogą. I tobie dam klucze królestwa niebieskiego; cokolwiek zwiążesz na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi, będzie rozwiązane w niebie. - Mt 16, 18-19.
Napisano 28.08.2007 - 00:30
Może i komunię rozdaję się na pamiątkę, ale zgodnie z ustaleniami Soboru Laterańskiego na skutek przeistoczenia staje się ona realnym Ciałem Chrystusa, a spożywane przez kapłana wino - realną Krwią Chrystusową.Ponadto ktoś kto doskonale zna Biblię powinien wiedzieć że komunię rozdaje się na pamiętkę Boga, jak to zresztą sam nakazał - mówiąc przy tym, że to jego ciało i krew.
Napisano 28.08.2007 - 07:55
Osobiście uważam, że to co napisałeś, jest stronnicze i wynika z tego, że neleżysz do jednego z tych kościołów.Osobiście uważam że jedynymi mi znanymi naśladowcami biblii i chrześcijanami są kościoły biblijne. Takie jak Baptystyczny, Zielonoświątkowy, Luterański itp. Innymi słowy kościoły ewangelickie.
Napisano 28.08.2007 - 09:21
Napisano 28.08.2007 - 09:40
Napisano 28.08.2007 - 09:44
Nie obraziłeś mnie.Ok rozumiem że mogłem obrazić tym tematem pewne osoby.
Dla każdego człowieka myślącego jest to oczywiste, ale nie zawadzi przypomnieć.Bóg działa nie w kościele jako organizacji ale w człowieku w który w niego wierzy.
Fakt, że nie widzieliśmy nie ma żadnego znaczenia. Chciabyś zrobiś Bogu zdjęcie? Wizerunek prawdziwy czy nie, jest bez znaczenia.Tylko fakt jest taki że my nigdy nie widzieliśmy tej osoby. A co więcej ta osoba zakazała nam takiego kontaktu. Księga wyjścia rozdział 20 werset 4 mówi „Nie będziesz tworzył rzeźbił [bożka] ani żadnej podobizny tego, co jest w górze na niebie lub co jest na dole na ziemi, ani co jest w wodzie poniżej ziemi.” Zauważcie że wiele rzeczy w kościele katolickim jest łamane do dzisiaj.
Owszem, wiem(y), że stał się ludzkim, ale jeżeli Bóg istnieje, rozsądzi kiedyś wszystkich którzy do tego doprowadzili.Dla mnie kościół katolicki stał się kościołem ludzkim. Stworzonym przez ludzi... w których nie jest dodane wiele głupich i niepotrzebnych obrzędów, które wywodzą się z kultur pogańskich.
Napisano 28.08.2007 - 09:52
Prosze was o jeszcze jedno. Skoro Pismo Święte jest dla nas wszystkich pismem natchnionym to poczytajcie je trochę.
Może znajdziecie coś ciekawego dla siebie... Wypada chyba znać własną wiarę...
ps. nie uważam się za znawcę Biblii. Przytaczam tylko to co jest tam napisane.
Napisano 28.08.2007 - 10:05
Poza tym cały rytuał mszy, miał chyba pierwotnie na celu lepsze zintegrowanie wiernych, żeby poczuli, że są wspólnotą w wierze.
I to w naszym języku a ile było tłumaczeń przez prawie 2000 lat ? cup.gif
Napisano 28.08.2007 - 11:16
Prosze was o jeszcze jedno. Skoro Pismo Święte jest dla nas wszystkich pismem natchnionym to poczytajcie je trochę.
Może znajdziecie coś ciekawego dla siebie... Wypada chyba znać własną wiarę...
Dla mnie kościół katolicki stał się kościołem ludzkim. Stworzonym przez ludzi...
Jednym z najlepszych przykładów uzdrowienia znanych mi dość dobrze jest Piotr Stępniak. Człowiek który przesiedział pół życia w więzieniu. Wiele razy próbował popełnić samobójstwo a ostatecznie skończyło się na tym że miał raka i lekarze dawali mu 2 miechy. Żyje do dzisiaj chodź od tego czasu minęło już kilka lat
Nie badasz sprawy obiektywnie. Gdyby tak było, nie ograniczałbyś się jedynie do religii chrześcijańskich.Badam sprawę „Obiektywnie”
Więc dlaczego uważasz że jest ona wyznacznikiem religii? Jakie masz podstawy by sądzić że Bóg chce tak, jest tam napisane? Zwłaszcza, że już raz ośmielił się zmienić prawa Starego Testamentu, na prawa Nowego.ps. nie uważam się za znawcę Biblii.
Napisano 28.08.2007 - 12:10
Napisano 28.08.2007 - 13:41
arę jak ziernko gorczycy i powiedzieli tej górze porusz sie, to ona by się poruszyła" Słowa te są oczywiście przenośnią mającą ukazać moc wewnętrznego przekonania o możliwości ziszczenia się czegoś wbrew logice i zdrowemu rozsądkowi. Jeżeli ktoś ma wiarę, może wszystko, jeżeli nie...to takie proste, i jednocześnie takie trudne.Dlaczego jedni mają doświadczyć cudu, a inni nie.
Berith, każda religia ma swoje święta pisma, chrześcijańska również, na nich to opierają się całe systemy religijne. Jak inaczej niż przez słowo pisane ewangelie mogłyby przetrwać aż do dzisaj, i być głoszone na świecie, pomijając fakt, że zostały zafałszowane mniej lub bardziej świadomie, co oczywiście podważa jej nieomylność i natchnioność.Więc dlaczego uważasz że jest ona wyznacznikiem religii?
Napisano 28.08.2007 - 15:53
I to ma być przykład nieomylności? Jakbym tyle razy grał w totolotka, to kiedyś też bym coś trafił. Zapowiadano że przyjdzie zbawiciel - robiono to przez kilka set lat, więc gdzie tutaj ta nieomylność? Jeden powtarzał po drugim, aż wkońcu się stało.Przykładem nieomylności Pisma Świętego jest Stary Testament, który zapowiadał przyjście Jezusa Zbawiciela nie jeden raz ale około 300x.
No tak... Wkońcu jakaś epidemia musiała wybuchnąć.Mówił o tym że Izrael będzie nękany plagami takim jak trąd.
Taaa... A my - ludzie mamy być przeciw aborcji, mamy kochać wszystkie swoje dzieci. Ciekawe czemu nasz Ojciec nie był taki łaskawy?Bóg wiec postanowił wybrać jeden naród Izrael
To dosyć kontrowersyjne stwierdzenie - jak Bóg mógł umrzeć? Jak mógł zwyciężyć grzech i Szatana, skoro wciąż grzeszymy będąc przez niego kuszeni?Bóg podczas swojej wielkiej miłość zesłał na świat swojego jednorodzonego syna. Jako doskonałą ofiarę za grzechy ludzi. Za grzechy tych którzy w niego uwierzą. Jezus umarł na krzyżu zwyciężając grzech i szatana(to znaczy „oskarżyciela”) Zwyciężył nad grzechem.
został zabity za nas. Za grzechy nasze i wzbudzony z martwych dla usprawiedliwienia naszego.
Sam sobie odpowiedziałeś w tych dwóch cytatach - my (katolicy) się nie usprawiedliwiamy, bo zrobił to Jezus. My tylko oddajemy mu cześć.Wiec pytam dlaczego sądzimy ze otrzymamy usprawiedliwienie po przez obrzędy, mszę
Z ustanawianiem świętych się zgadzam - to bezsens, ale co złego jest w modleniu się do figurek Jezusa?Dalej modlą się do obrazków, figurek a nawet ludzi których ustanowili sobie świętymi
0 użytkowników, 4 gości oraz 0 użytkowników anonimowych