Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czym jest chrześcijaństwo

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
60 odpowiedzi w tym temacie

Wojte3ek.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Berith tak ale z tego co wiem masz mniej wiecej podany okres czasu w ktorym Zbawiciel miał przyjść. To tylko jeden z przykładów. Chcesz na Twoje specjalne zyczenie mogę poszukać Tobie wiecej przykładów. Jednak wiem że sceptyka nic nie przekona dopoki nie spojrzy na sprawę obiektywnie.

To dosyć kontrowersyjne stwierdzenie - jak Bóg mógł umrzeć? Jak mógł zwyciężyć grzech i Szatana, skoro wciąż grzeszymy będąc przez niego kuszeni?
Sam sobie odpowiedziałeś w tych dwóch cytatach - my (katolicy) się nie usprawiedliwiamy, bo zrobił to Jezus. My tylko oddajemy mu cześć.

Jeśli znałbyś trochę chrześcijaństwo wiedział być że Jezus swoją śmiercią usprawiedliwił tych co w niego wierzą. Ale dał nam też pewne nakazy. np taki jak Spowiadajcie się jedni drugim i wyznawajcie sobie wzajemnie grzechy, nakazał miłość bliźniego, w listach mamy opisane że szatan mimo że przegrał to ciągle działa i zwodzi ludzi od Chrystusa bo w Chrystusie doznał porażki.

Taaa... A my - ludzie mamy być przeciw aborcji, mamy kochać wszystkie swoje dzieci. Ciekawe czemu nasz Ojciec nie był taki łaskawy?

Opowiem Tobie coś

Pewien człowiek pracował jako operator zwodzonego mostu. Kiedy podnosił most przepływały pod nim barki, opuszczając go przepuszczał mknące po szynach pociągi. Pewnego dnia wziął ze sobą do pracy swojego kilkuletniego jedynego synka. Gdy wykonywał swoje rutynowe czynności jego syn bawił się na zewnątrz dyżurki. Wtem rozległ się dźwięk telefonu, który jak zwykle był zapowiedzią informacji o nadjeżdżającym pociągu. Szybko włączył; urządzenia opuszczające most i usłyszał przeraźliwy krzyk swego syna. Gdy wyjrzał zobaczył, że jego noga uwieziona została w trybach maszyny, które powoli miażdżyły ją i wciągały do środka. W tej chwili usłyszeli sygnał nadjeżdżającego pociągu. W sytuacji mrożącej krew w żyłach miał tylko dwie możliwości...
opuścić lub podnieść most wybawiając syna od śmierci, ale skazując na nią setki pasażerów. Nadjeżdżającego pociągu.
Ojciec wybrał śmierć syna...
Kiedy pociąg przejeżdżał po moście niektórzy ludzie nieuśmiechnięci machali mu rękami na powitanie, on zaś stal zalany łzami, a jego serce przeszywał ogromny ból z powodu męki, w której zginął jego jedyny, umiłowany syn.

Tak samo mój drogi uczynił Bóg dla nas więc nie mów że nie był łaskawy dla nas

Po drugie każdą rzecz jaką mi wytknąłeś wyjaśnia tekst u góry nie zamierzam nic więcej do niego dodawać. Przeczytaj go jeszcze raz uważnie
  • 0

tatik.
  • Tematów: 291
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Kiedy pociąg przejeżdżał po moście niektórzy ludzie nieuśmiechnięci machali mu rękami na powitanie, on zaś stal zalany łzami, a jego serce przeszywał ogromny ból z powodu męki, w której zginął jego jedyny, umiłowany syn.
Tak samo mój drogi uczynił Bóg dla nas więc nie mów że nie był łaskawy dla nas

Chistoria bardzo smutna ale co ma wspólnego z Bogiem ? :cafe:
  • 0

Wojte3ek.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

gdybyś znał chrześcijaństwo dostrzegł byś niewielkie podobieństwo, mój drogi:)
  • 0

tatik.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

gdybyś znał chrześcijaństwo dostrzegł byś niewielkie podobieństwo, mój drogi:)

Ok a możesz mi wytłumaczyć to ?
"Jezus przyszedł na świat dzięki tej samej mocy, która stworzyła Adama: Zaprawdę, Jezus jest u Boga jak Adam: On stworzył go z prochu, a następnie powiedział do niego: 'Bądź!' - i on jest."
  • 0

Berith.
  • Tematów: 26
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Ojciec wybrał śmierć syna...

Cóż za poświęcenie... Mówimy o miłości - czy kochał bardziej innych ludzi niż własnego syna? To co zrobił było bezsensowne.

wiem że sceptyka nic nie przekona dopoki nie spojrzy na sprawę obiektywnie

Nie jestem sceptykiem, ale agnostykiem (może coś z deizmu by się we mnie znalazło). Ponadto jestem bardzo obiektywny, a obiektywizm nie pozwala mi wierzyć w coś, co mogło być sfałszowane wiele razy... Może nawet nie ma żadnej Biblii? Może to tylko wymysł grupki ludzi, którzy chcieli zapoczątkować nową wiarę? Skąd mam wiedzieć, czy to nie prawda, skoro patrzę na to obiektywnie?

np taki jak Spowiadajcie się jedni drugim i wyznawajcie sobie wzajemnie grzechy

Taaa... Bardzo, bardzo ciekawy nakaz - proszę o stosowne cytaty, go potwierdzające.

nakazał miłość bliźniego

Czemu więc nie wypełniamy jego woli? Czyż nie jest tak, że Bóg ma nieograniczoną władzę? Ahhh... Wolna wola - no tak, zapomniałbym. Ale pozostaje kwestia chorób, które zabijają wielu ludzi - czyżby to Szatan je zsyłał? A Bóg co? Udał się na urlop?

Po drugie każdą rzecz jaką mi wytknąłeś wyjaśnia tekst u góry

Ten tekst niczego nie wyjaśnia, absolutnie niczego! Nic nie przedstawia, oprócz twoich poglądów niczym nie popartych.
  • 0

Wojte3ek.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ok a możesz mi wytłumaczyć to ?
"Jezus przyszedł na świat dzięki tej samej mocy, która stworzyła Adama: Zaprawdę, Jezus jest u Boga jak Adam: On stworzył go z prochu, a następnie powiedział do niego: 'Bądź!' - i on jest."

Troche nierozumiem tego co napisałeś. Jezus był człowiekiem ale i Bogiem. Bóg okazał to podczas przemienienia na górze Tabor. Po drugie Jezus zmartwych wstał i żyje do dziś. Po trzecie zostawił na ziemi po swojej smierci Ducha Pocieszyciela(Ducha Świętego)
  • 0

tatik.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Możesz się powołać na jakiś konkretny fragment w Biblii opisujący Chrystusa jako Boga ? :cafe:
  • 0

Wojte3ek.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Cóż za poświęcenie... Mówimy o miłości - czy kochał bardziej innych ludzi niż własnego syna? To co zrobił było bezsensowne.

Dla Ciebie może tak. Dla mnie to coś niesamowitego i wspaniałego.

Nie jestem sceptykiem, ale agnostykiem (może coś z deizmu by się we mnie znalazło). Ponadto jestem bardzo obiektywny, a obiektywizm nie pozwala mi wierzyć w coś, co mogło być sfałszowane wiele razy... Może nawet nie ma żadnej Biblii? Może to tylko wymysł grupki ludzi, którzy chcieli zapoczątkować nową wiarę? Skąd mam wiedzieć, czy to nie prawda, skoro patrzę na to obiektywnie?

To zacznij badać S.T i NT i spróbuj podważyć to co się wydarzyło szczególnie w N.T. O wynik jestem spokojny. Pamiętaj że Jezus Ciebie kocha takim jakim jesteś.

Taaa... Bardzo, bardzo ciekawy nakaz - proszę o stosowne cytaty, go potwierdzające.

Tu masz werset mówiący o tym w liście Św Jakuba rozdziale 5 werset 16 (Jak. 5:16)

Czemu więc nie wypełniamy jego woli? Czyż nie jest tak, że Bóg ma nieograniczoną władzę? Ahhh... Wolna wola - no tak, zapomniałbym. Ale pozostaje kwestia chorób, które zabijają wielu ludzi - czyżby to Szatan je zsyłał? A Bóg co? Udał się na urlop?

Zadałeś bardzo mądre pytanie. Ale odpowiem że nie Tobie to osądzać. Są ludzie tu na ziemi, są wspólnoty które wypełniają jego wolę. Osobiście znam wielu takich ludzi. Jednak z całej tej gromady i można powiedzieć setek ludzi którzy wypełniają Jego wolę znam tylko jedną z kościoła katolickiego. Kwestia chorób jest jeszcze prostsza. Pytasz dlaczego większość ludzi nie posiada życia w obfitości, skąd są choroby, dlaczego ludzie umierają. Odpowiedź na to brzmi. Człowiek jest grzeszny. „Wszyscy bowiem zgrzeszyli i brak im chwiały Bożej” (Rzymian 3:23) Człowiek został stworzony do wspólnoty z Bogiem ale samowolnie wybrał inną drogę życia. W rezultacie wspólnota z Bogiem została zerwana. Ta samowola wyrażająca się w buncie obojętności wobec Boga, jest przejawem tego co Biblia nazywa GRZECHEM. Chrystus Jest jedynym Bożym rozwiązaniem problemu Grzechu i winy człowieka. Przez niego możesz poznać Bożą miłość. On umarł za nas. Bóg zaś ukazuje nam swoją miłość właśnie przez to że Chrystus umarł za nas gdy byliśmy jeszcze grzesznikami(rzymian5, 8) Chrystus zmartwychwstał dlatego stał się też jedyną drogą do Ojca....

Możesz się powołać na jakiś konkretny fragment w Biblii opisujący Chrystusa jako Boga ?

Oczywiście w całyej Apokalipsie(objawieniu) Św Jana masz opisane wiele na temat Boskości Chrystusa.
Kolejny fragment Ew Św Marka 14:62 (14 rozdział, 62 werset) Ew Św Marka 15:39
I takich fragmentów a nawet bardziej dobitnych jest mnóstwo. Podałem Tobie pierwsze jaki mi wpadły w oko. Przeczytaj sobie wszystkie Ewangelie to znajdziesz ich więcej.

Pozdrawiam
  • 0

_Silent_.
  • Tematów: 18
  • Artykułów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Mogę wiedzieć dlaczego Bóg wg tych poglądów stosuje odpowiedzialność zbiorową? Dlaczego dziecko choruje skoro grzeszyli jego rodzice, dziadkowie? Na zapas?
  • 0

Wojte3ek.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mogę wiedzieć dlaczego Bóg wg tych poglądów stosuje odpowiedzialność zbiorową? Dlaczego dziecko choruje skoro grzeszyli jego rodzice, dziadkowie? Na zapas?

A czy ja jestem Bogiem? Osobiscie nie znam takich ludzi którzy wierzą a ich dzieci chorują itp. Po drugie jest Ks. Hioba(Joba) Która opisuje że szatan nie śpi. A Bóg nas próbuje.
Zle znam jeden taki wypadek. Znajoma urodziła się z wadą kręgosłupa. Ciągle wierzyła i wierzy. Podczas modlitwy o nią ktos podszedł i powiedział że będzie zdrowa. Kręgosłup w ciągu kilku tygodni prawie całkowicie się wyprostował.
Ale wiem że dla czytających to co teraz napisałem może to być Fantastyka...
  • 0

Tiamat.
  • Tematów: 29
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Jednak wiem że sceptyka nic nie przekona dopoki nie spojrzy na sprawę obiektywnie.

Raczysz zartowac ? Jak czlowiek spojrzy obiektywnie, to nie da sie przekabacic na jakakolwiek religie. Wiara i obiektywizm, dobre sobie.
  • 0

Wojte3ek.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Uwierz że da :cafe:
  • 0

tatik.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Oczywiście w całyej Apokalipsie(objawieniu) Św Jana masz opisane wiele na temat Boskości Chrystusa.
Kolejny fragment Ew Św Marka 14:62 (14 rozdział, 62 werset) Ew Św Marka 15:39
I takich fragmentów a nawet bardziej dobitnych jest mnóstwo. Podałem Tobie pierwsze jaki mi wpadły w oko. Przeczytaj sobie wszystkie Ewangelie to znajdziesz ich więcej.

Pozdrawiam

Chętnie poczytam tylko chciałbym wiedzieć które się do tego nadają Oficjalnych zatwierdzonych przez sobory jest 4
Wymienia się że ewngelii mogło być od 30 nawet do 100

Co do opisywanej Boskości Chrystusa to mam wielkie wątpliwości Jan opisuje to jako metaforę

Bardziej dociera do mnie że Chrystus nigdy nie powiedział o sobie że jest Bogiem
I chyba żaden człowiek nie może zmienić tych słów
Jak do tej pory jedyne dowody jakie wskazałeś na potwierdzenie swojej tezy o Biblii
są takie

gdybyś znał chrześcijaństwo
Przeczytaj sobie wszystkie Ewangelie
To zacznij badać S.T i NT

• 0

Wojte3ek.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Bardziej dociera do mnie że Chrystus nigdy nie powiedział o sobie że jest Bogiem
I chyba żaden człowiek nie może zmienić tych słów
Jak do tej pory jedyne dowody jakie wskazałeś na potwierdzenie swojej tezy o Biblii
są takie

To prawda jest wiele tłumaczeń ale w każdej biblii większość fragmentów się pokrywa. Ja korzystam z biblii które bazują na brytyjskim przekładzie. Jedyne różnice jakie zauważam to takie że kilka słów jest inaczej dobranych ale znaczenie jest to samo. Dlaczego wydanie brytyjskie? Bo tłumaczone jest bezpośrednio z oryginału. Czyli S.T z hebrajskiego N.T z greckiego. Kościół katolicki używa z reguły tysiąclatek które dla mnie są lekkim nieporozumieniem ale też nie są złe. Jeśli nie masz Pisma Świętego z przekładu brytyjskiego to wystarczy ze podasz adres a wyśle je Tobie

Tyle na temat Biblii. Podałem Tobie konkretne fragmenty. Jeśli chcesz podam ich więcej. Ale sam powiedziałeś nie dociera do Ciebie że Chrystus powiedział że był Bogiem więc choćbym nie wiadomo ile fragmentów Tobie podał i tak pewnie to do Ciebie nie dotrze.

• 0

tatik.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Podałem Tobie konkretne fragmenty. Jeśli chcesz podam ich więcej. Ale sam powiedziałeś nie dociera do Ciebie że Chrystus powiedział że był Bogiem więc choćbym nie wiadomo ile fragmentów Tobie podał i tak pewnie to do Ciebie nie dotrze.

Nie chodziło mi o fragmenty Ewangelii tylko o Biblię Czekam z niecierpliwością na te w których Chrystus powiedział że jest Bogiem
To są Twoje słowa że Biblia była pisana ręką człowieka pod kierownictwem Boga (nie Ewangelie )

Przy okazji jak to powiedziałeś BADANIA Pisma trafiłem na takie fragmenty

Rzekł Jezus (niech Go Bóg pozdrowi):
"Jak liczne są drzewa, ale nie wszystkie przynoszą owoc! Jak liczne są owoce, ale nie wszystkie są dobre!
Jak liczne są nauki, ale nie wszystkie są pożyteczne!"

"Jakżeż można zaliczyć pomiędzy mędrców tego, który idąc drogą zmierzającą do życia przyszłego,
kieruje swe kroki ku życiu tego świata? I jakżeż można zaliczyć pomiędzy mędrców tego, który szuka słowa Bożego,
aby go innym zwiastować, a nie aby go wypełniać czynem?".
Rzekł Jezus (niech Go Bóg pozdrowi):

Poproszę o komentarz
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych