Napisano
01.09.2007 - 09:02
Ktoś zadał pytanie odnośnie braci Jezusa??? Myślę że wiele mogą tu wyjaśnić te oto fragmenty pisma Św. Mat. 12:46-50, Mar.3:31-35, Łuk.8:19-21
Chciałbym skupić się na Ew. Łukasza z tego względu że jak wszyscy dobrze wiemy on najwnikliwiej badał życie Jezusa.
W Łuk.8:19-21 czytamy. „I przyszła do niego matka z braćmi jego, ale nie mogli dotrzeć do niego z powodu tłumu. I doniesiono mu: Matka twoja i bracia twoi stoją na dworze i chcą widzieć się z tobą. On zaś odpowiedział im: Matką moją i braćmi moimi są ci, którzy słuchają Słowa Bożego i wypełniają je”.
Moim zdaniem te fragmenty jasno nam mówią o tym że Jezus miał braci. Jednak sceptycy i katolicy twierdzą że nie tłumacząc że przyszli do niego bracia w wierze. (czyli tacy których łączy wiara w Boga) Dla mnie takie tłumaczenie nie trzyma się kupy i jest bez sensu.
Ew Św Jan. 7:1-9, Mat 13:53-58 też ciekawe fragmenty, które mówią że miał nie tylko braci ale i siostry:)
Więc jeśli te fragmenty mówią nam o tym że Jezus miał rodzeństwo to oznacza także że Maryja była zwykłą kobietą. Nie przeżyła całego życia w czystości jak to ogłasza wszem i wobec w miejscach w których ponoć do dziś się ukazuje. Więc kim tak na prawdę jest? Myślę że ten post zapoczątkuje wkrótce powstanie nowego tematu.
Pozdrawiam.... Wojciech