Skocz do zawartości

Zdjęcie

Najbardziej znane słowiańskie straszydła

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

Tom z Sopotu.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie wiem, czy ktoś tu jeszcze bywa, ale że natknąłem się na to forum podczas poszukiwań internetowych, na wszelki wypadek zapytam.

Poszukuję otóż nazwy pewnego demona (?), straszydła, którą ze 30 lat temu usłyszałem w nadawanym wówczas programie TV "Zwierzyniec", ale którą przez ten czas zdążyłem kompletnie zapomnieć. W programie tym mowa była m.in. o jakichś polskich bagnach, mokradłach czy rozlewiskach, których nazwy też niestety nie pomnę - rzecz jasna autorom chodziło głównie o tamtejszą faunę, ale przy okazji padły wzmianki na temat legend związanych z tym miejscem. Wśród nich była i taka, wedle której na mokradłach tych można było czasem napotkać przechadzające się nimi dziwne stwory, wyglądające jak dzieci na pajęczych nogach. To akurat zapamiętałem, bo podziałało mi to na wyobraźnię i próbowałem nawet wtedy, jako dzieciak, te straszydła rysować. Wymieniono też nazwę owych stworów - kojarzy mi się, że była ona dość dziwna, jakby raczej nie słowiańska (na pewno nie były to żadne utopce, ani nic w tym stylu), niepokojąca i złowieszcza w brzmieniu. Przez lata wspomnienie to do mnie wracało co czas jakiś i niemożność przypomnienia sobie owej nazwy męczy mnie do tej pory niepomiernie. A ponieważ ostatnio przygotowuję pewien tekst literacki, w którym chciałbym te tajemnicze postacie z bagien twórczo wykorzystać, wróciłem do poszukiwań. Na razie nie znalazłem w Internecie niczego, co pobudziłoby jakieś moje skojarzenia, rzucam więc pytanie tutaj - może ktoś z Was coś sobie przypomni lub pokojarzy. Inaczej chyba nie obejdzie się bez jakiegoś seansu hipnozy, za pomocą której ktoś wreszcie wyciagnie z zakamarków mojej pamięci tę nazwę... ;-)

Przed chwilą jakąś wzmiankę pobrzmiewającą podobnie znalazłem w tym tekście, ale wiele mi to nie pomogło: http://coryllus.pl/?p=296

Użytkownik Tom z Sopotu edytował ten post 20.09.2013 - 14:45

• 0

Mr. Saturday.
  • Tematów: 6
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Dość niezwykłym demonem był niejaki Didko (Dydko). Didka wyobrażano sobie, jako niezgrabną postać z wielką głową, zazwyczaj na słomianych nogach podobnych do pajęczych odnóży. Według późniejszych wierzeń dydko miał się pokazywać w zwierciadle pannom spędzającym za dużo czasu przed lustrem. Najpierw był demonem opiekuńczym domu, potem zdegradowany do roli bliżej nieokreślonego diabła straszydła, szczególnie leśnego. Didko do dziś występuje w potocznym słownictwie jako straszydło na przykład w okolicy Brusna.

Znalazłem coś takiego, jednak nie do końca pasuje do opisu.
  • 0

Tom z Sopotu.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dość niezwykłym demonem był niejaki Didko (Dydko).
Znalazłem coś takiego, jednak nie do końca pasuje do opisu.

Dydka znałem już wtedy, jako dzieciak, bodajże z jakiegoś spektaklu TV, więc nie mogłem ich pomylić. Nazwa była raczej trzy- lub czterosylabowa (choć pewien nie jestem) i brzmiała jakoś "mroczniej". Ale dzięki za próbę. :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych