Poszukuję otóż nazwy pewnego demona (?), straszydła, którą ze 30 lat temu usłyszałem w nadawanym wówczas programie TV "Zwierzyniec", ale którą przez ten czas zdążyłem kompletnie zapomnieć. W programie tym mowa była m.in. o jakichś polskich bagnach, mokradłach czy rozlewiskach, których nazwy też niestety nie pomnę - rzecz jasna autorom chodziło głównie o tamtejszą faunę, ale przy okazji padły wzmianki na temat legend związanych z tym miejscem. Wśród nich była i taka, wedle której na mokradłach tych można było czasem napotkać przechadzające się nimi dziwne stwory, wyglądające jak dzieci na pajęczych nogach. To akurat zapamiętałem, bo podziałało mi to na wyobraźnię i próbowałem nawet wtedy, jako dzieciak, te straszydła rysować. Wymieniono też nazwę owych stworów - kojarzy mi się, że była ona dość dziwna, jakby raczej nie słowiańska (na pewno nie były to żadne utopce, ani nic w tym stylu), niepokojąca i złowieszcza w brzmieniu. Przez lata wspomnienie to do mnie wracało co czas jakiś i niemożność przypomnienia sobie owej nazwy męczy mnie do tej pory niepomiernie. A ponieważ ostatnio przygotowuję pewien tekst literacki, w którym chciałbym te tajemnicze postacie z bagien twórczo wykorzystać, wróciłem do poszukiwań. Na razie nie znalazłem w Internecie niczego, co pobudziłoby jakieś moje skojarzenia, rzucam więc pytanie tutaj - może ktoś z Was coś sobie przypomni lub pokojarzy. Inaczej chyba nie obejdzie się bez jakiegoś seansu hipnozy, za pomocą której ktoś wreszcie wyciagnie z zakamarków mojej pamięci tę nazwę... ;-)
Przed chwilą jakąś wzmiankę pobrzmiewającą podobnie znalazłem w tym tekście, ale wiele mi to nie pomogło: http://coryllus.pl/?p=296
Użytkownik Tom z Sopotu edytował ten post 20.09.2013 - 14:45