Skocz do zawartości

Księżyc i trzepocząca flaga...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
158 odpowiedzi w tym temacie

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

• Tematów: 33
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

dlaczego miała by powiewać w studiu telewizyjnym????????? Przeciesz w pomieszczeniu takiego studia również nie ma wiatru!!

Hehe, ale o to chodzi, że spiskowcom ta nielogiczność w ogóle nie przeszkadza :D

Dla nich to dowód czy tak, czy siak :D
  • 1

Emanuel.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Przeciesz w pomieszczeniu takiego studia również nie ma wiatru!!

ciekawe jest to co mówisz. znaczyłoby to że filmy w których pada deszcz, zacina śnieg, zawsze kręcone są poza halą w plenerze, tak?
  • 0

#78 Gość_muhad

Gość_muhad.
  • Tematów: 0

Napisano

Aquila, nie podniecaj sie tak bardzo bo studio moze byc w pieknym kamienistym plenerze gdzies np. na pustyni Gobi. ;-)
  • 0

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Łopocząca flaga to efekt włączonych klimatyzatorów powietrza,umieszczonych w studiu w ultratajnym ośrodku militarnym w Nevadzie, zwanym Area 51 gdzie sprokurowano całe lądowanie.
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

• Tematów: 33
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Aquila, nie podniecaj sie tak bardzo bo studio moze byc w pieknym kamienistym plenerze gdzies np. na pustyni Gobi.

Ja się nie podniecam, śmieszy mnie po prostu to i owo :)

To przewieź na pustynię Gobi taki sprzęt, wygeneruj na nim ciemne niebo bez gwiazd, zbuduj halę (no przecież hala czy tak czy siak musiała być), podepnij do czegoś na górze gości linkami (no bo jak by skakali, hę?) obuduj wszystko tak, żeby przypadkowy wiatr nie zakłócił najleszych ujęć i... nie zapomnij wyłączyć wentylatora :lol :

Łopocząca flaga to efekt włączonych klimatyzatorów powietrza,umieszczonych w studiu w ultratajnym ośrodku militarnym w Nevadzie, zwanym Area 51 gdzie sprokurowano całe lądowanie.

Oczywicie i mimo że nawet dzieko wie, że na księżycu nie ma atmosfery, zdjęcia nadal kręcono przy włączonym klimatyzatorze (i to na niektórych ujęciach astronauta tak poruszą flagą - i jest to brane oczywiście za wiatr ( :lol : ), i nikt z realizatorów supertajnego filmu nie kojarzy, że musi wyłączyć klimę :D

No i dziwne, że jednak czasem te klimatyzatory wyłączają, a czasem zapominają. I dziwnym zbiegiem okoliczności te "klimatyzatory" są włączone zawsze wtedy, gdy astronauta dotyka flagi lub jej drzewca :lol :

[ Dodano: 2006-09-05, 13:11 ]
Ahaaaaa, no i zaskakujące, że te "wentylatory" i "wiatr" poruszają tylko flagą, a pył na ziemi nawet nie drgnie :D
  • 1

Jarecki.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jak wyjaśnić fakt, iż na ogromnej ilości zdjęć występują cienie, niby nic zdrożnego. Jest światło, jest i cień. Problem tylko taki, że cienie padają ...w różnych kierunkach. Mamy zatem wiele źródeł światła zamiast jednego - słońca. Inny drobiazg związany ze zdjęciami to to, że kosmonauci są doskonale widoczni dla kamery pomimo, iż są usytuowani w cieniu lądownika. Bez dodatkowego źródła światła to niemożliwe.

Dlaczego napędzany silnikami rakietowymi lądownik nie pozostawił na powierzchni Księżyca żadnego krateru po lądowaniu? Dlaczego na "odnóżach" lądownika lśniący materiał je pokrywający jest, no właśnie, lśniący, nie ma na nim ani odrobiny kurzu.
  • 0

#82 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

Aquila, do linek wystarczy dzwik niewielki ...tez mi cos:)

niebo gwizdziste? w nocy masz..nie trzeba nic generowac.Pozniej obrobisz i juz.

Na pustynie przewoza wieksze sprzety i przerozne.Co to za problem do duzego samolotu?

zreszta na pustyni wentylatorow nie potrzeba bo wiatr masz wlasny, ziemski.

Dla Ciebie to niewytlumaczalne a jak dla mnie to banal.Majac taki naklad srodkow pienieznych i militarnych uwierz mi ze to zaden problem zrobic takie oszustwo.

Po drugie oni w ogole nie byli przygotowani do prawdziwej misji. Nie w przypadku naglego pospiechu jakim bym wyscig.
  • 0

Lynx.
  • Tematów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jarecki, tak się zastanawiam, czy Ty naprawdę wierzysz w to co piszesz, czy tylko się nabijasz :-)
  • 0

Jarecki.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Lynx, zamiast zastanawiac się nad moją wiarą w "lądowanie na Księżycu" spróbowałbyś wyjaśnić ,przynajmniej dla mnie dziwne fakty,które przytoczyłem.
Ja wiem,że dopóki nie znajdzie się oryginalne nagranie NASA dopóty będą trwały spory co do tego lądowania.
  • 0

#85 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

Jarecki, a jakie orginalne nagranie? te co zaginelo czy to co dopiero wyjdzie po nowej misji na ksiezycu? :P
  • 0

Jarecki.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Oczywiście mam na myśli to nagranie co rzekomo zaginęło.
  • 0

#87 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

Jarecki, ehhh tylko czemu. To chyba pytanie na miare 21 wieku;)
  • 0

ktosiuf.
  • Tematów: 13
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jak wyjaśnić fakt, iż na ogromnej ilości zdjęć występują cienie, niby nic zdrożnego. Jest światło, jest i cień. Problem tylko taki, że cienie padają ...w różnych kierunkach. Mamy zatem wiele źródeł światła zamiast jednego - słońca. Inny drobiazg związany ze zdjęciami to to, że kosmonauci są doskonale widoczni dla kamery pomimo, iż są usytuowani w cieniu lądownika. Bez dodatkowego źródła światła to niemożliwe.

Gdybyś czytał inne wątki to byś wiedział że ta teoria padła....jeśli jest kilka źródeł światła to każdy obiekt powinien rzucać kilka cieni (tak samo jak piłkarz na boisku podczas meczu ze sztucznym oswietleniem).
  • 0

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Przecież argumenty za "wiatrem" są śmieszne.

Czy nikt z was próbując umieścić w ziemi jakiś kołek bez użycia młotka nie próbował go "wkręcać"? Astronauta próbujący wbić flagę w powierzchnię Księżyca robi dokładnie to samo. Stąd te ruchy flagi tam i z powrotem.

Końcowa krawędź flagi wykonuje typowy swobodny ruch falowy charakterystyczny dla przypadku sznura zamocowanego na jednym końcu (górne usztywnienie flagi). Brak oporów ruchu ze strony powietrza powoduje, że efekt jest bardzo wyraźny i długotrwały.

Oto cała filozofia "wiatru" na Księżycu. :-D

Pozdrawiam. :smile:
  • 0

Tony Montana.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

USA potrafi zrobic podpuche ,gdzies mialem film jak to niby astronauta na Ksiezycu ladowal i konstrukcja w studio sie nagle zawalila :-D ,jak znajde to wstawie ale nie obiecuje bo dosyc dawno to widzialem.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych