Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dogmaty katolickie niezgodne z Pismem Świętym

• Please log in to reply
161 replies to this topic

Metatron.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Niewolnictwo również nie jest zakazane. W Biblii Bóg jasno daje wskazówki jak należy traktować niewolników, za co karać a za co nawet zabić.
  • 0

bonifacy_krak.
  • Tematów: 10
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Po pierwsze wszelkie ustawy KK były uchwalane zgodnie z duchem panujących czasów. Tj ówczesnych obyczajów itp.

Po drugie w Biblii napisane jest: "co zwiążesz na ziemi będzie związane w niebie, a co rozwiążesz na ziemi będzie rozwiązane w niebie" - no wg mnie ... jak Bóg daje taką władzę człowiekowi to chyba nie powinno się tego podważać. Oczywiście nie neguję tego że człowiek tą władzę nadużywał bo przecież mamy wiele dekretów bezsensownych, no ale człowiek jest istotą nie doskonałą i zawsze błędy w interpretowaniu i ustalaniu pewnych faktów tylko na własną korzyść się mu zdarzają.

Po trzecie co do wszystkich obrazów i statuetek i opłatków czyt. hostii. Tu nie chodzi o czczenie przedmiotu. Takie praktyki uchwalono po to by pomóc człowiekowi wyobrazić sobie Boga który jest nieskończony. I modląc się np. w kościele nie modlimy się do obrazu czy statuetki jako przedmiotu. Modlimy się do Boga. a obraz lub statuetka pozwala nam tylko zobrazować Boga by nam było łatwiej się modlić.

Po czwarte: każdy dobrze wie że kościół jako instytucja była wiele razy przenikana przez przeróżnych nikczemników, fałszywych papieży którzy oblegali to stanowisko tylko dla sławy, bogactw i czci. dlatego że kościół jest instytucją uchwaloną przez człowieka mam namyśli kościoły, biskupów, i księży ... dlatego jest on nie doskonały. ale ma jedną ważną cechę. pozwala ludziom przynależeć do jakieś wspólnoty. wyobraźcie sobie co by było gdyby każdy wg swojego uznania modlił się do Boga i prosił o przebaczenie tj bez zasad i reguł działania w życiu. powiedzmy taki przeciętny kowalski ukradłby 100 mln, pobił kogoś i grzeszył ile wlezie a potem przy kominku zaczął modlić się do Boga o przebaczenie... to wyobraźcie sobie jaki by był chaos na ziemi. Ile zła by wtedy było, ile gwałtów, kradzieży, mordów. zapanowałby chaos. a instytucja jaką jest kościół, pomimo swoich wad nadaje kierunek prawości postępowania, uczy jak żyć żeby nie nadużywać miłości i łaski Bożej. bez kościoła na świecie panował by laicyzm, wyznawanie fałszywych bogów, mnóstwo sekt które pod przewodnictwem fałszywych proroków prowadziły by niewinnych ludzi nawet do samobójstwa i mordu. świat pogrążył by się w chaosie. każda wspólnota zrzeszająca ludzi powinna mieć reguły i prawo. oczywiście otrzymaliśmy 10 przykazań Bożych, ale to właśnie kościół nas o nich naucza. bo gdyby kościoła nie było to nikomu by się nie chciało uczyć i zachowywać przykazań w których zawarte są podstawowe prawdy moralne. z biegiem czasu by o nich zapomniano.

tak więc kościół to nie tylko pusta instytucja której jedynym celem jest władza i pieniądze. gdyby to był ich jedyny cel to teraz na świecie było by tyle zła że Bóg spuściłby następny "potop biblijny". jak już powiedziałem kościół to tylko ludzka instytucja pomagająca ludziom się zjednoczyć w wierze. a co do przemiany eucharystycznej na mszy św. to przecież jest napisane w Biblii o Ostatniej wieczerzy, gdzie Jezus wymawia słowa "to czyńcie na moją pamiątkę", że "ten chleb to jego ciało a wino to jego krew", skoro sam Jezus tak ustanowił to kościół czyni to po dziś dzień i nie ma nikt prawa tego podważać.

Nie wiem co na to odpiszecie ale proszę o jakieś konstruktywne wypowiedzi a nie bełkot. Dziękuję.
  • 0

lepstrod.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Eurycide zaprzeczsz sam sobie piszac pod rokiem 1220 ze ofiara mszy św. jest zbedna cytujac jeden z fragmentow Pisma Świętego a następnie pod rokiem 1229 ze komunie powinno sie przyjmowac pod dwiema postaciami chleba i wina gdyż tak nakazuje Pismo Święte, ale ogólnie bardzo dobry post o wielu rzeczach wiedzialem juz wcześniej ale tez o wielu rzeczach nie mialem pojęcia.No cóż smutna prawda Kościół zatracił swoje prawdziwe wartości, ale wez czlowieku tu sie nie wk*** jak patrzysz na tych wszystkich co tak glupio wieza we wszystko co powie ksiądz, to cale chrześcijaństwo jest żalosne gdyby ludzie znali prawdziwe jego wartości i sie nimi kierowali byla by to naprawde piekna wiara ale niestety.

Sorry cos mi sie po****** rok 1215 i 1414 :D
  • 0

smerfica.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

„Zaprawdę powiadam wam: Wszystko, co zwiążecie na ziemi, będzie związane w niebie, a co rozwiążecie na ziemi, będzie rozwiązane w niebie” (Mt 18,15-18).
  • 0

Katon.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Poczytaj listy i dzieje apostolskie, o jakim kościele mówił Jezus :) a dopiero później rzucaj sloganami.
  • 0

Hardy.
  • Tematów: 3
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Wysłałęm kilka tematów o religi mojemu bratu (zakonnikowi) na maila,teraz gadałęm z nim przez telefon,powiedziałmi że wydrukował i jak znajdzie czas (a troche mu to zajmie przeczytanie) to napisze mi co o tym myśli. Potem wkleje tu co napisał.
  • 0

Hardy.
  • Tematów: 3
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

OK! Dostałem odpowiedż na któryś zarzut od brata mailem... skopiuje go tutaj...

Cześć Piotrek to znowu ja. Tym razem piszę ci odpowiedź na zarzut tego
klesia, dotyczący wprowadzenia na Soborze w Nicei 787 kultu obrazów wbrew II
przyk. Dekalogu i wcześniejszeym postanowieniom w Kościele.

Nie będę pisał tej części odpowiedzi, która znajduje się w
Katechiźmie Kościoła Katolickiego (KKK). Skąd wział się zakaz robienia podobizn
Boga i dlaczego Chrześcijanie na to pozwolili, przeczytaj przede wszystkim w
KKK 2129-2132 (wpisz sobie pełną nazwę KKK w Google w znajdziesz KKK w
necie). Do tego jeszcze dodam, że Żydzi nazywali Boga Jahve, ale również
Kadosz co ozn. zupełnie inny, całkowicie niepodobny do niczego. Stąd zakaz
tworzenia podobizn Jahve. Ponadto wiedz, że Izrael był jedyną wspólnotą
wierzącą w Jednego Boga podczas gdy narody ościenne uprawiały kult
bożków. Właśnie I przyk. Dekalogu jest zakazem podonej czci bożków. Oprócz
tych powodów pozostaje jeszcze jeden najważniejszy, Żydzi nie znają Boga
Wcielonego, który ma Ciało i żyje w konkretnym czasie i miejscu. My znamy
takiego Boga jest Nim Jezus Chrystus. W Kościele krzyż, ikony, relikwie nie
są czczone tak jak bożki. One są symbolami. Co to znaczy? Symbol jest czymś
co jest doświadczalne zmysłami (wzrokiem, słuchem, dotykiem, węchem,
smakiem). Jednak to doświadczeni zmysłowe ma prowadzić ku rzeczywistości
duchowej, którą ów symbol przedstawia. Inaczej mówiąc obraz Pana Jezusa nie
jest przedmiotem czci ze względu na wartość materialną, ale godzien jest
szacunku ze względu na Tego, którego obecność symbolizuje. Jest to coś
innego niż kult samego przedmiotu, który sam jest bogiem=bożkiem.
Jest totalną bzdurą twierdzenie jakoby Kościół zniósł albo zmienił
treść przykazania Bożego! Owszem wyodrębnił spośród woła, osła i
innych rzecz należących do bliźniego kobietę-żonę (Wj 20,17). Nie jest to
jednak zmiana treści tego przykazania, zle pokazanie godności kobiety
zamężnej w stosunku do rzeczy materialnych. W przykazaniach występuje
konstrukcja gramat. z podmiotem domyślnym np. V, VI, VII przyk. "Nie będziesz
zabijał, cudzołożył, kradł". Taka budowa sugeruje , że podmiotem-adresatem
nankazu jest każdy człowiek.
Jeszcze jedno. Jest tu mowa o Soborze w Nicei 787 r. i o synodzie w Elvirze
z 306 r. Otóż w Kościele Kotolickim władza wygląda tak:
1.Papież i 2.kolegium biskupów
3.Sobór powszechny
4.Koferencje Episkopatów np. Polski. Episkopat może zwołać synod
plenarny na terenie podległym danej konferencji episkopatu, ale jej postanowienia
obowiązują tylko na swoim terenie i muszą zostać zatwierdzone przez
Papieża (kanon 439 i 446 w Kodeksie Prawa Kanonicznego, które też znajdziewsz w
internecie).
5. Biskupii diecezjalni. Biskup diecezjalny też może zwołać synod
diecezjalny w ramach swojej diecezji np. gliwickiej, ale jgo postanowienia muszą
być zgodne z wcześniejszymi ustaleniami synodu plenatnego (Episkopatu
Polski) i zatwierdzone przez Papieża. Chociaż w 306 r. ten ustrój władzy
jeszcze nie był tak ustawiony to napewno odróżniano wagę ożeczeń synodalnych
od soborowych. Orzeczebia Soborów obowiązują w całym Kościel i przez
cały czas np. Sobór Watykański II.
  • 0

snemies.
  • Tematów: 6
  • Artykułów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

No co do przykazań to pierwsze zabraniało czcić innych bogów a nie bożki co może sugerować, że Jahwe jak i Izraelici po prostu wiedział, że inni Bogowie istnieją i zabraniał ich czcić, ale to tak na marginesie do przemyśleń :)
Przykazanie "nie zabijaj" zostało zmienione z "nie morduj" co zupełnie zmieniło jego sens ponieważ morderstwo jest z zimna krwią kogoś niewinnego a zabić można np na wojnie w obronie lub jako wyrok za zbrodnie. Forma "nie zabijaj" łatwiej koresponduje z teoriami, że nie wolno zabijać nigdy i pod żadnym pozorem co jest niezgodne z Biblią.
Przykazanie 10 zostało zlikwidowane a mówiło ono o zakazie budowania świątyń i czynienia wizerunków. Zastąpione zostało dość nieudolnie przez przepołowienie przykazania dziewiątego na dwa.
  • 0

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Chronologiczna lista dogmatów katolickich niezgodnych z Pismem Świętym

Na tej liście nie znalazłem wzmianki na temat bodaj najważniejszego z dogmatów, jakim bez wątpienia jest "Trójca Święta". Temat jest zbyt ważki, więc trudno uznać to za przeoczenie.
  • 0

Berith.
  • Tematów: 26
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Dager, dlaczego zakładasz że dogmat o Trójcy Świętej jest niezgodny z Pismem Świętym?
  • 0

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Stary i Nowy Testament nie zawierają niczego, co by miało świadczyć o trój osobowym Bogu.
  • 0

michuXXX.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

bardzo fajny artykuł :)

w dekalogu jest: "Nie zabijaj", "Nie morduj" - fakt odebrania życia - chciałbym się spytać, bo chyba czegoś nie rozumie tutaj...w imię wiary (Kościoła Katolickiego - KKK - dziwne skojarzenia ;) ) palono ludzi na stosie tak? wrzucano czarownice do wody w workach (jak się nie utopiły to były czarownicami i palono je na stosie, a jak tak to nimi nie były), "niewierzących" nawracano mieczem i ktoś mi chce wmówić, że Watykan jest przeciwny zabijaniu (aborcja, eutanazja itp.)?

chciałbym jeszcze zwrócić uwagę na ciekawą rzecz. ktosiuf napisał:

Przecież zdajecie sobie sprawę ze na początku chrześcijaństwo było religią zakazaną-dltaego nic dziwnego że wszelkie usankcjonowania w zwiazku z wiarą mogły pojawic się dopiero kilkaset lat po Chrystusie.

- rzuciło mi to nowe światło na Niewiastę z Apokalipsy św. Jana, która urodziła dziecię, które zostało zabrane do Boga. Potem ani słowa o Niewiaście, aż w końcu widzimy ją siedzącą na jednej z bestii :o - chciałem zasugerować, że Apokalipsa nie opisuje kilku ostatecznych lat, a czas od samych narodzin Jezusa Chrystusa - nic odkrywczego, ale zawsze :P
  • 0

Ravandil.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Podobno ŻADEN inny odłam nie uznaje kultu Maryjnego. KK został zrobiony z myślą o zysku , ludzie wymyślili sobie, że Ci którzy przyjdą do Kościoła pomodlą się, a oni na tym zarobią. Tak samo, jak kiedyś robiono co roku święto jakiejś relikwii. Zbierały się tysiące jak nie dziesiątki/setki tysięcy ludzi i patrzeli na relikwie, większość z nich podróżowała miesiącami, żeby zobaczyć relikwię. To oczywiście nie było za darmo, a i jeszcze na jedzeniu itp. zarabiali . KK też nawracał mieczem... przez kilkaset lat, i tak nagle się zmienił? Jeszcze kilkanaście lat temu szpiedzy byli przebrani za księży, nikt o tym nie wiedział...skąd wiecie że nie jest tak teraz?
  • 0

Berith.
  • Tematów: 26
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

michuXXX, ale te twoje argumenty są stare i już oklepane :P Kościół ponoć ewoluował i już nie popełni takiego błędu (miejmy nadzieję).
  • 0

michuXXX.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

michuXXX, ale te twoje argumenty są stare i już oklepane :P Kościół ponoć ewoluował i już nie popełni takiego błędu (miejmy nadzieję).

no wiem, wiem :P pisałem, ze nic odkrywczego ;)

Ewoluował czyli dostosowywał się jak rozumie :D
Do czarownic: "Sorry kobitki, ale myliliśmy się, ogień nie oczyszcza" ;) joke*
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych