Napisano 06.10.2007 - 14:34
Napisano 08.10.2007 - 15:48
Napisano 14.10.2007 - 00:00
Hmm... Wnioskowanie o człowieczeństwie na podstawie wyglądu. Bardzo odważne i zarazem bardzo prymitywne kryterium.Dopiero w 10 tygodniu od momentu poczęcia twarz zaczyna przypominać wizerunek człowieka.
Jak sami widzimy, minęło już ponad 2 miesiące a my z trudnością możemy potwierdzić człowieczeństwo zarodka. Gdyby zatwardziali przeciwnicy aborcji mogli porównać 2 miesięczny płód człowieka i innego dowolnego ssaka, zapewniam, że nie znaleźliby wielkiej różnicy.
Inteligencja zmysłowo-ruchowa noworodków nie ma praktycznie nic wspólnego z myśleniem, a więc...? Ograniczanie się w określaniu człowieczeństwa do kryterium "umysłowego" (z całym szacunkiem dla C. Sagana i A. Druyan) jest dla mnie absolutnie niemiarodajne.Przeciwnicy aborcji zapewne odpowiedzą, że płód człowieka różni się od płodu innego ssaka tym, że ma mózg i myśli od wczesnych dni. I tu wielka niespodzianka, rozbudowana sieć neuronów i fale mózgowe, wszystko odpowiadające za myślenie powstaje dopiero w 30 tygodniu istnienia płodu!!! Dopiero na początku trzeciego trymestru możemy powiedzieć o jakichkolwiek próbach działania umysłu ludzkiego. Dopiero wtedy, kiedy aborcji już się nie wykonuje, ciąża jest zbyt zaawansowana. Tak, więc błędem jest stwierdzenie, że aborcja to zabijanie myślącego człowieka. To nie jest zabijanie człowieka, to usuwanie płodu w wczesnych fazach jego wykształcania się przed rozpoczęciem jego ludzkich funkcji i czynności.
Napisano 14.10.2007 - 00:40
Muszę się przyczepić, bo nie jest to do końca prawdą w przypadku Islamu. Określenia "nie ma w tej kwestii żadnych dylematów" i "jednoznacznie wskazują" są już zupełnie nieprawdziwe - dylematy są i to bardzo poważne. Koran moment zstąpienia duszy w ciało człowieka definiuje dość mgliście - mnie na studiach uczono (tu podpieram się dr. Ossowską - specjalistą od praw kobiet w religiach świata) że jest to 120 dzień ciąży, a i są nurty które określają ten moment dopiero w chwili narodzin dziecka!Prawdziwie wierzący chrześcijanie, Żydzi i muzułmanie nie mają w tej kwestii żadnych dylematów. Człowieczeństwo zaczyna się w momencie poczęcia - na to jednoznacznie wskazują święte pisma wyżej wymienionych religii.
Napisano 14.10.2007 - 00:48
Nie zaprzeczam, że w tej kwestii mogłem się pomylić. Pisałem z pamięci, a w islam już dawno się nie zagłębiałem - jak najbardziej mogło mi się coś pomieszać.Muszę się przyczepić, bo nie jest to do końca prawdą w przypadku Islamu. Określenia "nie ma w tej kwestii żadnych dylematów" i "jednoznacznie wskazują" są już zupełnie nieprawdziwe - dylematy są i to bardzo poważne.
Napisano 14.10.2007 - 13:06
Napisano 14.10.2007 - 17:36
Napisano 14.10.2007 - 18:58
Napisano 14.10.2007 - 19:03
Napisano 14.10.2007 - 20:27
Napisano 15.10.2007 - 21:05
Napisano 21.10.2007 - 19:15
Napisano 21.10.2007 - 22:12
Dziecko można zostawić w szpitalu... A jeśli chodzi o gwałt, ten wątek z pewnością zostanie poruszony.Po za tym lepiej, żeby ciąże były usuwane w początkowej fazie, czy noworodki porzucane na śmietnikach?
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych