Premier(Führer) Donald Tusk powiedział, że chce zaproponować wspólną, szybką pracę nad rzecz korekty ustrojowej. Jak zapewniał nie chce rewolucji. Rozwiązania które proponuje wydają się jednak rewolucyjne. Jednym z pomysłów jest, by prezydent był wybierany przez Zgromadzenie Narodowe (połączone izby sejmu i senatu), a nie w wyborach powszechnych.
- Chcę zaproponować pewne zmiany, które ograniczyłyby temperaturę i poziom konfliktu politycznego - powiedział Donald Tusk. Jak dodał, zgłosi propozycje zmian w konstytucji dotyczące relacji premiera i prezydenta oraz usytuowania konstytucyjnego prezydenta.
Tusk zapowiedział, że PO zaproponuje taką zmianę konstytucji, by pełną odpowiedzialność za władzę wykonawczą ponosił "gabinet, wspierany przez większość parlamentarną". Według propozycji PO, w kolejnych wyborach prezydent miałby być wybierany przez Zgromadzenie Narodowe.
- Uważam, że jest możliwe, by stało się to praktyką jesienią przyszłego roku - ocenił premier. Jak mówił, chodzi o to, by jasno określić "w czyich rękach jest władza wykonawcza".
Prezydent bez wetaWedług propozycji PO dotyczącej zmian w konstytucji - jak mówił premier - wybrany przez Zgromadzenie Narodowe prezydent nie powinien być wyposażony w instytucję weta, bo - jak ocenił - nie służy ona dobrze procesowi sprawowania władzy.
- Od kogo oczekiwalibyśmy tego typu propozycji, jeśli nie od kogoś, kto miałby szansę - a wszystko na to wskazuje miałbym szansę - wygrać wybory w wyborach powszechnych. Mam więc także trochę więcej prawa i obowiązku, by tę sprawę tak przedstawić - powiedział premier.
Od tego, czy Tusk będzie prezydentem czy nie stukrotnie ważniejsze jest to, czy będziemy zdolni do przeprowadzenia zmian w konstytucji - ocenił premier. Jak mówił, z punktu widzenia interesów Polski "pierwszorzędne znaczenie ma to, jakie będą warunki ustrojowe dla dobrego rządu, a drugorzędne znaczenie ma to, kto kiedy będzie kandydował".
Mniej posłów i senatorów Tusk powiedział, że - w ramach propozycji zmian w konstytucji - będzie nakłaniał partie polityczne do poważnej rozmowy o zmniejszeniu wielkości obu izb - Sejmu i Senatu.
- Gorąco polecam tę naszą refleksję i oczekiwanie wielu naszych rodaków, aby wydatnie zmniejszyć rozmiar obu izb, aby posłów - powiedział Donald Tusk. Jak dodał, opowiada się też za wyborem senatorów w okręgach jednomandatowych, a posłów - według ordynacji mieszanej.
Zmiany w przyszłym roku? Projekt zmian konstytucji jest do zrealizowania najpóźniej w miesiącach wczesnojesiennych przyszłego roku - zapowiedział premier. Według niego, stanie się to pod warunkiem, że prace nad tym zaczną się natychmiast. - W styczniu projekt byłby procedowany zgodnie z kalendarzem konstytucyjnym. Latem bylibyśmy z całym procesem gotowi - mówił.
Tusk dodał, że takie propozycje zmian może on dziś złożyć, bo "nie ma żadnej obawy przed ewentualnym startem w wyborach prezydenckich". - Chcę przeciąć wszelkie spekulacje tych, którzy szukaliby w tych pomysłach drugiego dna - dodał Tusk. Jego zdaniem, wybory prezydenckie mogą w Polsce się stać zarzewiem niepokoju, m.in. dlatego że "zapasy polityczne mogą osłabiać możliwości danego kraju i jego reputację".
Tusk dodał, że własną opinię przedstawili w całej sprawie trzej byli prezesi Trybunału Konstytucyjnego, a projekt narodził się w wyniku głębszych dyskusji, w tym autorytetów zgrupowanych w konwersatorium Doświadczenie i Przyszłość. - Nie chcemy ani odkrywać Ameryki, ani narzucać nikomu własnego poglądu - oświadczył Tusk.
Polacy sami zdecydują? Premier Donald Tusk nie wykluczył przeprowadzenia referendum w sprawie zamian w konstytucji. - To będzie zależało także od stanowiska pozostałych klubów - powiedział premier.
- Ja nie mam nic przeciwko referendum, także z tego względu, że referendum konstytucyjne nie wymaga progu frekwencyjnego. Jest absolutnie do zaakceptowania jako sposób zatwierdzenia konstytucji, tym bardziej, że jednak proponujemy zmianę, która dotyczy także obywateli - mówił Tusk.
(zel)
Wirtualna PolskaEdit: +.....
Aton - zanim założysz nowy temat na forum Człowiek i Planeta bądź uprzejmy zapoznać się z tymJa tak z czystej sympatii żebyś o mnie nie zapomniała
Tylko nie wiem czemu mój temat został tak wyróznione, a nie kilkanaście wcześniejszych.
Użytkownik Aton edytował ten post 21.11.2009 - 18:02
scalenie tematów