...temat ma juz 14 stron a i tak nigdy sie nie dowiemy tak naprawde co tam zaszlo do konca.
zamykac?
Użytkownik zak edytował ten post 26.01.2008 - 08:42
Napisano 26.01.2008 - 08:41
Użytkownik zak edytował ten post 26.01.2008 - 08:42
Napisano 26.01.2008 - 10:53
Nie leje łez, tylko podziwiam, a zarazem dziwie się.
Napisano 26.01.2008 - 21:17
Użytkownik Har-Magedon edytował ten post 28.04.2008 - 15:57
Napisano 27.01.2008 - 01:38
Napisano 27.01.2008 - 12:15
Napisano 27.01.2008 - 20:05
A teraz POKAŻ MI, GDZIE W PONIŻSZYM TEKŚCIE PISAŁEM O 2-4 KROTNYM TEMPERATUROWYM WYDŁUŻENIU STALI???... co pozwoliłoby ci określić miejsce i ilość stali podległej temu teperaturowemu wydłużeniu, ...nawet tylko 0,2 krotnemu wydłużeniu , ...nie mówiąc o tych twoich wg mnie bzdurnych w przypadku wtc 2-4 krotnych
I tak przy okazji:..ok i jak ci mówiłem wystrczy mi jak określisz obszar w wtc, .moze być tylko rdzenia ponizej impaktu, gdzie to wydłuzenie będzie powyzej 0,2 krotności, czyli 20% , a jeżeli cgcesz powyzej 7% to tym lepiej
Nie 10000 galonów, a 2/3 z tego czyli ok. 6670 galonów. Pozostałe 1/3 paliwa spłonęła w fireballach. Napisałem o tym jasno i wyraźnie. Mamy więc 20 000 kg. To ok. 1,5 raza mniej. W tym fakcie przede wszystkim kryje się przyczyna różnic między otrzymanymi przez nas wynikami:..ilość przyjeta do obliczeń: 10.000 galonów
..ilość kerosyny z boeinga, która uległa spaleniu juz nie zawyżona: 30.280,00 kg
...i zastosował do swoich obliczeń wartość paliwa wynoszącą 6670 galonów, to już nie zważając na błędność niektórych ich etapów (o tym za moment), otrzymałbyś taki wynik: 784 848,55 m3 (rzecz jasna niższy o 1/3 od Twojego wyniku). Jak widać jest on nawet nieco niższy (o 3%) od wartości otrzymanej przeze mnie....zaraz skąd 20.000 kg, ..przecież 10.000 galonów to 30.280 kg ..."Mam pewne podejrzenia, że" znowu manipulujesz by..., "bo raczej trudno będzie mi uwierzyć w to, że nie potrafisz wykonać prostego mnożenia."...popopraw się niemiły kolego
Bzdura. Niczego nie zaniżyłeś, tylko przyjąłeś błędną wartość. 21% (a dokładnie 20,95 %) jest OBJĘTOŚCIOWĄ zawartością tlenu w powietrzu i jej użycie w powyżej przedstawionym przez Ciebie rachunku jest najzwyczajniej mówiąc błędne. Wszakże w bilansie reakcji spalania węglowodoru określamy stosunek mas reagentów, a nie ich objętości (w powyższym rachunku też operujesz masami). I dlatego też ja przyjąłem MASOWĄ zawartość tlenu w powietrzu wynosząca 23,14 %. Dla Ciebie jednak, jak widać, to wszystko jedno......ilość powietrza potrzebna do spalenia kerosyny: 105 071,60 x 0,21 = 500 340,95 kg lub 392. 424,28 m3 (...)... przyjąłem również 21%tową zawartość masową tlenu w suchym, powietrzu, a ty przyjąłeś ze tlen stanowi 23,14 % masy suchego powietrza, ..czyli sumując w moich wyliczeniach zaniżyłem o 3,14% masowe zapotrzebowanie na tlen w stosunku do twojego
Taką gęstość powietrze na wysokości ok. 300 m ma przy ok. – 10oC. Przypominam to był pogodny wrześniowy ranek. Ja daję ok. + 10oC. Wartość gęstości powietrza na poziomie 1,2 kg/m3 jest bardziej odpowiednia. Przyjęcie niższej wartości gęstości powietrza działa na moją niekorzyść, więc raczej do tego nie powinieneś mieć żadnych zastrzeżeń.przy: ..gęstości powietrza suchego: 1,275 kg/m3
A więc ja zawyżyłem owo zapotrzebowanie, co chyba działa raczej na moją niekorzyść. Chyba nie jest to dla Ciebie problemem?..przy założeniu,że spalanie ustaje przy 14%-17% zawartości tlenu w powietrzu, do wyliczeń przyjałem 14% ty 15%,..jak widzisz tym samym zaniżyłem zapotrzebowanie tlenowe
To następnym razem niczego nie zawyżaj, tylko dawaj tyle, ile powinno być. Zresztą, Twoja wypowiedź świadczy o tym, że masz całkowicie mylne wyobrażenie na temat znaczenia, jakie wg mnie miał dla budynków WTC pożar paliwa. Nadinterpretacja może być czasem bardzo zwodnicza...czekałem na ten ruch i cieszę się, że okresliłeś tę ilośc kerosyny,... przyznaje specjalnie zawyzyłem, byś miał więcej ciepła do wyznaczenia wiekszego obszaru rozgrzania, wydłużenia i osłabienia rdzenia...
To tzw. prędkość wypalania – najnormalniejszy parametr określający szybkość zmniejszania się wysokości cieczy w naczyniu na skutek spalania się par unoszących się nad jej powierzchnią. Przyjęta przeze mnie wartość pochodzi z Tablic Chemicznych wyd. Adamantan 2004....oraz skąd takie załozenie z tymi milimetrami,..czy możesz dac namiar, co to znaczy "swobodnie płonącej w naczyniu cieczy" w kwestii dostarczania tlenu
Zdaje Ci się. Wymiary wieży wynosiły 63,4 m x 63,4 m, czyli piętro miało 4020 m2 powierzchni. Zaniżyłeś wartość o 11 % - mam nadzieję, że nie celowo.zdaje się, ze wuieża miała wymiary 60m x 60m czyli jedna kondygnacja wraz z powierzchnia rdzenia liczyła 3600 m2
Przy 20 000 kg kerozyny (nie 30 280 kg, zapominasz o fireballach), a więc przy 5-milimetrowej jej warstwie o powierzchni 5000 m2 daje to ok. 1,24 powierzchni piętra. Skoro 1,1 kondygnacji było dla Ciebie do przyjęcia, to wartość równa 1,24 chyba nie powinna być zbyt wielkim problemem?... 30.280 kg kerosyny to 37,85 m3, ....a 37,85 m3 kerosyny w warstwie 5mmm rozlewa się na powierzchni 7.570 (...)... to nie nieco więcej jedna kondygnacja, a nieco wiecej dwie kondygnacje wraz ze powierzchnią rdzenia (2,103) o warstwie kerozyny 5 mm,..i dla mnie takie dokładne rozlanie pełnych na dwu i trochę kondygnacjach nie jest mozliwe,..raczej co najwyzej na 1, 1 kondygnacji liczac rdzeń ..a wówczas warstwa ok. 1 cm,..myślę, ze taka warstwa się utzymała na kondygnacj bez wiekszego spływania
Czy mógłbyś mi wyjaśnić, czym dokładniej jest ów parametr „wysokości warstwy świeżego powietrza biorącego udział w bezpośrednim spalaniu nad powierzchnia kerosyny”? Zdefiniuj go jakoś precyzyjniej, bo chciałbym jakoś się odnieść do przyjętej przez Ciebie jego wartości równej 0,75 m. Na razie wygląda ona dla mnie na dość uznaniowo i swobodnie przyjętą liczbę..... przyjmujac [wg mnie trochę zawyżona] wysokość warstwy świerzego powietrza biorącego udział w bezpośrednim spalaniu nad powierzchnia kerosyny na ok 0,75
Ok. Oczywiście, jak się stworzy szczególnie specyficzne warunki to każdą reakcję, także reakcję spalania węglowodorów można odwrócić...i mariush znak "<=>" jest jak najbardziej poprawny,..choć prawdą jest, że często jest pomijany,..a stosuje się go do wszystkich reakcji chemicznych, ..bo niby nieodwracalność reakcji to jedynie skrót myślowy, technologiczny czy techniczny, ..w znaczeniu zbyt dużych [nieopłacalnych] wymagań energetycznych danych reakcji do niezbednych do ich przeprowadzenia ..zbyt dużych energii koniecznych jej do dostarczenia pod postacią przeróżnych złożeń [z] ciśnienia, temperatury, szybkości, czasu itp fizycznych mierzalnych wyróżników
Co rozumiesz przez „komin o wymiarach całego pietra”, czy „całopiętrowy komin”. Mam wrażenie, że powinieneś trochę bardziej pogłębić swoją wiedzę nt. efektu kominowego....czyli przróżne …manipulacje np. z wielkością komina o wymiarach całego pietra, .. i nie przeczę, że takim kominem przepływało powietrze , ale zastrzegam, że w reakcji spalania brała udział tylko część tego całopietroweg komina tj. warstwa powietrza bezpośrednio przylegająca do powierzchni ciekłej kerosyny, ..a w swych powyższych wyliczeniach przyjąłem jej wysokość 0,75 m,..
Użytkownik mariush edytował ten post 27.01.2008 - 21:32
Napisano 28.01.2008 - 07:25
Napisano 28.01.2008 - 18:14
Napisano 28.01.2008 - 19:14
Na podstawie wizualnych obserwacji oraz materiałów fotograficznych i filmowych powierzchnię otwartych ścian budynku WTC 1 między piętrami 92-98 oszacowano na ok. 1350 m2 (ok. 1% całkowitej powierzchni ścian budynku, bardzo podobne rezultaty można otrzymać także dla WTC 2). Zatem, aby zapewnić odpowiednią ilość tlenu do spalenia całej kerozyny wystarczył strumień wchodzącego przez otwory powietrza o prędkości zaledwie ok. 2 m/s. W tych warunkach to nic nadzwyczajnego.
Ok. Oczywiście, jak się stworzy szczególnie specyficzne warunki to każdą reakcję, także reakcję spalania węglowodorów można odwrócić.
Ale po pierwsze, takich warunków wewnątrz wież na pewno WTC nie było. Zatem kwestionowanie przez Ciebie poprawności znaku "->" nie wnosi niczego oprócz niepotrzebnego zamieszania.
A po drugie, w rozważanym przypadku spalania węglowodorów trudno mówić o jakiejkolwiek równowadze dynamicznej, gdyż w tym przypadku musi mieć miejsce zrównoważone zachodzenie reakcji w obie strony. A tu co najwyżej w pewnym momencie (przy zbyt niskim stężeniu tlenu) ustaje spalanie i po prostu już nic więcej się nie dzieje. Więc jest to raczej coś, co nazwałbym równowagą statyczną.
Użytkownik vkali edytował ten post 28.01.2008 - 19:43
Napisano 29.01.2008 - 13:23
Użytkownik ~Snagoth~ edytował ten post 29.01.2008 - 13:27
Napisano 30.01.2008 - 00:50
Czyli zatem według Ciebie:…daje nam to efektywne zużycie świeżego powietrza w ilości 3.014,67 m3 (63,4x63,4x0,75) na kondygnację, w czasie jednej jego wymiany na całej powierzchni kondygnacji, (...)….co daje nam 70,33 wymiay powietrza na minutę , a 1,17 wymiany powietrza na sekundę
..czyli co daje prędkości strumienia powietrza: objętosciową 7 848,48 m3/s
Napisano 30.01.2008 - 02:42
vkali,
chwilowo mam mało czasu na to, aby odnieść się do Twoich opartych na dziwacznych założeniach i pełnych błędów obliczeń, jednakże nie mogę nie zwrócić uwagi na jedną rzecz:Czyli zatem według Ciebie:…daje nam to efektywne zużycie świeżego powietrza w ilości 3.014,67 m3 (63,4x63,4x0,75) na kondygnację, w czasie jednej jego wymiany na całej powierzchni kondygnacji, (...)….co daje nam 70,33 wymiay powietrza na minutę , a 1,17 wymiany powietrza na sekundę
..czyli co daje prędkości strumienia powietrza: objętosciową 7 848,48 m3/s
3 014,67 m3 x 1,17/s = 7 848,48 m3/s
Niesamowite...
Stosowana przez Ciebie matematyka jest wyjątkowo nieobliczalna ...
Mi wychodzi 3 527,17 m3/s. Przyznam, że zawyżenie wyniku o 120% to już naprawdę duże "osiągnięcie".
Ty tak specjalnie?
..czyli co daje prędkości strumienia powietrza: objętosciową 7 848,48 m3/s oraz liniową 55,73 m/s, tj 200 km/h dla przekroju czynnego 63, 4 m2 (63,4m x 1 m), a właściwiej 74,31 m/s tj. 270 km/h , dla przyjętego w wyliczeniach przekroju czynnego 47,55 m2 (0,75 m x 63,4m)
..i jeszcze raz pytanie,.. realne jest to czy nieralne?…oraz jakiej kategorii jest to cyklon wg ciebie? oraz co w tych cyklonowych warunkach "trzymałoby" kerosynę we wnętrzu wież, by jej z niej nie wywiało?
…dokonując na jego treści stosownych poprawek,..i jak się zdarza w takich przypadkach jednej nie poprawiłem….co daje nam 174,4 wymiay powietrza na minutę , a 2,9 wymiany powietrza na sekundę
..czyli co daje prędkości strumienia powietrza: objętosciową 7 848,48 m3/s oraz liniową 130,81 m/s
Użytkownik vkali edytował ten post 30.01.2008 - 08:58
Napisano 31.01.2008 - 08:40
Użytkownik vkali edytował ten post 31.01.2008 - 10:23
0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych