Naprawdę wasze tłumaczenie "podróżującego mostu" jest żałosne i totalnie głupie.
Żałosna i totalnie głupia to jest Twoja gadanina...
.. ale was i tak już nic nie przekona...
A co mnie miało przekonać? Podałeś jakieś konkretne argumenty, które by mnie miały przekonać, że film z mostem jest nie w porządku? Samo niczym nieuzasadnione ględzenie, że w filmie coś Ci nie pasuje, to trochę za mało. Nie uważasz?
To może teraz ja spróbuję.
To, że w wyniku ruchu bliższy obiekt będzie przesuwał się na tle odleglejszego nie jest chyba dla nikogo niczym tajemniczym (w filmie jest na odwrót - to odleglejszy most porusza się względem bliższych, utrzymywanych nieruchomo w kadrze, wież). Podejrzewam, że problemem jest to, że przemieszczaniu się mostu nie towarzyszy żadna zauważalna zmiana perspektywy widzenia wież.
Czy da się to jakoś wyjaśnić? Oczywiście, że tak.
I nie trzeba tu uciekać się do sugerowania jakichś manipulacji montażowych, efektów specjalnych, czy Bóg wie jeszcze czego. Wszystko da się wytłumaczyć podstawową geometrią.
Kluczowym dla rozwiązania tej "zagadki" aspektem jest ustalenie w jakiej odległości o wież wykonano ujęcie. Jeżeli ta odległość będzie znaczna, z wyjaśnieniem nie będzie problemu. Przy odległości kilku kilometrów, 100-200 metrowe przemieszczenie praktycznie w ogóle nie zmieni perspektywy widzenia wież, a może znacznie przesunąć je na tle jeszcze bardziej odległych obiektów (most z filmu znajduje się w odległości ok. 12 km od wież).
A więc z jakiej odległości filmowano wieże?
To bardzo proste do określenia.
Widoczny na filmie most to wysoki na 221,2 m Verrazano Narrows Bridge. Bliższy, widoczny na filmie północny pylon mostu znajduje się w odległości 11,72 km od północnej ściany wieży WTC 1. Aby określić odległość kamery od wieży trzeba rzeczywiste rozmiary obu budowli (mostu i wieży) porównać z rozmiarami jakie mają na filmie (wyrażonymi np. w pikselach). Ponieważ żadnej budowli nie widać w całości, jestem zmuszony do porównania ich części. Części, których wymiary można dość prosto określić.
Wybrałem:
- odległość między szczytem pylonu mostu a jego łukiem - oznaczenie 'm'
- wysokość trzeciej, górnej sekcji budynku WTC 1 - oznaczenie 'w'
Wymiary rzeczywiste:
m_real = 37,9 m (obliczone poniżej)
w_real = 139,1 m (źródło: plany budynków)
Wymiary w pikselach:
m_pixel = 31 px
w_pixel = 274 px
Obliczenie odległość między szczytem pylonu a jego łukiem.
Skorzystałem z poniższego zdjęcia:
Zastosowałem prostą proporcję:
682 px - 221,2 m
117 px - m_real ------> m_real = 117 px*221,2 m/682 px =
37,9 mTeraz obliczam dla obu budowli ile metrów przypada na każdy piksel. To pozwoli mi określić jaka jest ich względna odległość od kamery:
m_ratio = m_real/m_pixel = 1,22 m/px
w_ratio = w_real/w_pixel= 0,51 m/pix
Dzielę te dwa wyniki przed siebie:
m_ratio/w_ratio = 1,22/0,51 = 2,39
Zatem północny pylon mostu znajduje się 2,39 razy dalej od kamery niż wieża WTC 1. Ponieważ kamera, WTC 1 oraz most leżą praktycznie w jednej linii możemy ułożyć proste równanie, gdzie niewiadomą "x" będzie odległość między kamerą a wieżą WTC (dla rozważanej klatki).
x + 11,72 km = 2,39x -------->
x = 8,43 km8,43 km - to wystarczająca odległość, aby uzyskać efekt widoczny na filmie.
Żeby nie było, że w Polsce nic się o tym nie mówi: tutaj bardzo ciekawy filmik z wp.pl o 11 września 2001
http://www.youtube.c...feature=related
Taka sama kiszka, jak wszystkie inne spiskowe filmy o 9/11. Najzabawniejszy był ten specjalista od lotnictwa (facet w ciemnych okularach), który nie potrafi odróżnić silnika od sprężarki, a 190-centymetrowy silnik Rolls-Royce'a RB211-535 ma według niego 3 metry średnicy... Przykład ignorancji najwyższej próby.