Skocz do zawartości

Zdjęcie

11 września 2001 r. - Spisek rządu USA, czy atak terrorystyczny ? [kuluary]

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
796 odpowiedzi w tym temacie

Yaw.
  • Tematów: 61
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

A ja mam taką małą dygresję. Bomby i ich wybuchy, są jakby fundamentem teorii Quintusa (może nie tyle Quintusa, a ludzi z youtube). Więc dojdźmy do źródła i pogadajmy o wybuchach.

Zatem... czy nie jest rzeczą naturalną, że płonący budynek wybucha ? Np co na to instalacje gazowe ?

I jak spiskowcy tłumaczą nieudany atak czwartego samolotu (przypuszczalnie na Kapitol lub Biały Dom). Oficjalna wersja to taka, że pasażerowie połapali się, co zamierzają zamachowcy i wywołali awanturę, doprowadzając do katastrofy na odludnym terenie.

Aha - przecież spiskowcy zakładają, że nie było samolotów. Ale ja głupi. W takim razie, po co w ogóle nagłośnili sprawę o nieudanym ataku ? Czy już rozwalenie WTC, nie daje casus belli, by wysłać wojsko do Afganistanu ? Jaki cel miała ta informacja ? Wywołanie myśli w amerykańśkiej społeczności "no nie, tego za wiele, chcięli jeszcze w biały dom uderzyć" ? Zdaje się, że przy tych tysiącach ofiar WTC, ataki na pentagon i WH schodzą na odpowiednio 2 i 10 plan. Sam musiałem się teraz upewnić, pisząc post, czy był ten nieudany atak :) bo nikt do niego nie przywiązuje wagi (po za rodzinami ofiar samolotu). Po prostu staram się wczuć w rząd USA i za cholerę nie mogę się tutaj doszukać logiki. Za to prosto doszukuję się jej u Osamy - chciano USA zadać bolesne straty (WTC) i upokorzyć uderzając w poniekąd symbole USA (Pentagon, WH/Kapitol).

Aquila i Mariush walczą faktami i analizami. Ja takiej wiedzy nie mam, więc będę tu wpadał "z partyzanta" zadając co jakiś czas wredne pytanka, typu "po co dorabiać dym, skoro zostałby wywołany przez wybuchy bomb", na które żeby odpowiedzieć nie trzeba wiedzy (po za instalacjami gazowymi), ale logiki.

Quintus, pokaż mi logikę, a przejdę na Twoją stronę ;)
  • 0

Quintus Maximus.
  • Tematów: 8
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Aquila
Sprawdź kto jak korzysta na 9/11 - kto robi kasę i zdobywa sławę - inżynierowie czy ludzie tacy jak Alex Jones i Dylan Avery? Gdyby nie 9/11 tacy jak oni nie mieliby fanów, kasy i sławy. I o to tutaj chodzi

To jest niestety najgłupsze z tego co dotychczasowo napisałeś. Przebija nawet "po co taśmy, jak mamy inne dowody" i "Kwestia Iraku nie ma nic wspólnego 9/11. " Kto robi kasę i zdobywa sławę :D

APELUJE DO WSZYSTKICH NIEZDECYDOWANYCH !
obejrzyjcie sobie ten wyśmienity film dokumentalny, o którym wcześniej wspomniałem

który prezentuje DOWODY na użycie 11 września 2001 r. ładunków wybuchowych. Ten film mógłby w sumie zamknąć naszą dyskusję. Dalsze przeciąganie liny z manipulatorami, pozbawione jest sensu.
  • 0

Quintus Maximus.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Po prostu staram się wczuć w rząd USA i za cholerę nie mogę się tutaj doszukać logiki. Za to prosto doszukuję się jej u Osamy - chciano USA zadać bolesne straty (WTC) i upokorzyć uderzając w poniekąd symbole USA (Pentagon, WH/Kapitol).

. Piszesz coś takiego i to ja mam ci pokazać logikę. Zadać USA? bolesne straty? Upokorzyć? Ty naprawdę dalej wierzysz w złowieszczego dziadka geniusza z jaskini, chcącego zadać bolesne straty USA i do końca życia ukrywać się w jaskini?

I jak spiskowcy tłumaczą nieudany atak czwartego samolotu (przypuszczalnie na Kapitol lub Biały Dom). Oficjalna wersja to taka, że pasażerowie połapali się, co zamierzają zamachowcy i wywołali awanturę, doprowadzając do katastrofy na odludnym terenie.

Spiskowcy tłumaczą ;) Ja osobiście czwartego samolotu w ogóle nie widziałem. Krater, który powstał od niby uderzenia samolotu był tam już wcześniej.

Zatem... czy nie jest rzeczą naturalną, że płonący budynek wybucha ? Np co na to instalacje gazowe ?

Jeżeli powiesz mi, że to są odgłosy wybuchających instalacji gazowych, to wtedy ja przejdę na Twoją stronę :D

Ponownie zadam pytania: 1. Na tym filmiku od 43 sekundy, powyżej drugiej, górnej czarnej linii, widać odpalane.... no właśnie co? Butle z gazem?

2. Skąd przed uderzeniem, w wieży mamy odpalane... no właśnie co?

linki są powyżej
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

• Tematów: 33
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

"Kwestia Iraku nie ma nic wspólnego 9/11. " Kto robi kasę i zdobywa sławę

Udajesz, czy naprawdę nie zrozumiałeś że chodziło mi o wybór między inżynierami a ludźmi od teorii spiskowych? Inżynierowie nie mają niczego za swoje "zakłamanie", natomiast ludzie tacy jak Alex Jones i Dylan Avery żyją głównie z takich teorii. Więc kto ma powody, aby nam tutaj kłamać? Setki inżynierów, czy ludzie od TS?

Poza tym moderator zwrócił Ci uwagę żebyś edytował swoje posty a nie pisał ich jeden pod drugim.
  • 0

Quintus Maximus.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Udowodnij mi, że ci inżynierowie nie byli przekupieni. Szanowany specjalista, który nagle zaczyna opowiadać bajki, musi być przepłacony lub mieć z tego inne gratyfikacje. Myślę, że na opłacenie specjalistów poszło trochę szmalu. Cuda się nie zdarzają - nikt nie staje się głupcem w ciągu jednego dnia.

Odnieś się do faktów, a nie do ludzi, którzy o nich informują. Ta technika manipulacji naprawdę jest łatwa do zauważenia. Zastanawiające, że manipulatorzy w ogóle nie ukrywają tego, że są manipulatorami.
  • 0

sechmet.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Inżynierowie nie mają niczego za swoje "zakłamanie", natomiast ludzie tacy jak Alex Jones i Dylan Avery żyją głównie z takich teorii.

Rozumiem, że pokażesz nam w końcu oficjalne pismo o tym, że w świetle dowodów podważających przyczyny zawalenia się WTC (nanotermit) ci wszyscy ludzie złożą własny podpis pod dokumentem kwestionującym przeprowadzone badania na obecność materiałów wyburzeniowych ?
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Udowodnij mi, że ci inżynierowie nie byli przekupieni. Szanowany specjalista, który nagle zaczyna opowiadać bajki, musi być przepłacony lub mieć z tego inne gratyfikacje. Myślę, że na opłacenie specjalistów poszło trochę szmalu. Cuda się nie zdarzają - nikt nie staje się głupcem w ciągu jednego dnia.

CIA opłaca tysiące inżynierów na całym świecie (w USA, Europie, Australii, Japonii itd) byle tylko nie wygadali "prawdy"? Wiesz jak to się nazywa? Paranoja.
  • 0

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Quintusie Maximusie,
chociaż praktycznie całkowicie ignorujesz moje wyjaśnienia dotyczące sugerowanych przez Ciebie "niejasności"...

(Tu może przypomnę (bo pewnie już zapomniałeś), o czym mowa:

1. Kwestia twierdzenia przez Ciebie, iż silniki samolotu uderzającego w Pentagon miały masę 6 ton i nie wybiły dziur w ścianie tego budynku.
2. Kwestia "Black is no white" - kolor samolotu na różnych ujęciach (SC pt. 2)
3. Kwestia obecności rakiety na dwóch rzekomo identycznych ujęciach z uderzenia w WTC2. (SC pt. 3)
4. Kwestia "poruszającego się" mostu Verrazono Narrows - ruch mostu na nagraniu Naudeta. (SC pt. 9)
5. Kwestia "poruszającego się" mostu Verrazono Narrows - przemieszczanie się obrazu mostu z jednej strony wież WTC na drugą. (SC pt.9)
6. Kwestia rzekomo superludzkiego wzroku Teresy Renaud (SC pt. 1)
7. Kwestia rzekomo niespójnych ze sobą torów samolotów z rożnych ujęć - porównanie odpowiadających im czasów. (911Taboo pt. 1)
8. Kwestia rzekomo niespójnych ze sobą torów samolotów z rożnych ujęć - drugie zestawienie; ze zmanipulowanym, zwolnionym jednym z ujęć. (911Taboo pt. 1)
9. Kwestia rzekomo identycznych nagrań pochodzących ze stacji telewizyjnych oraz nagrań amatorskich (nagranie CNN i nagranie Devina Clarka) (911Taboo pt. 1)
10. Kwestia rzekomej identyczności nagrań amatorskich (nagrania z Brooklynu) (911Taboo pt. 1)
11. Kwestia rzekomego kopiowania obrazu dymu płonącej WTC1 na nagraniach CBS.
)
... to jednak zapytam o jeszcze jedną sprawę, bo mnie bardzo zaintrygowała:

Ja osobiście czwartego samolotu w ogóle nie widziałem. Krater, który powstał od niby uderzenia samolotu był tam już wcześniej.

Jesteś w stanie jakoś udowodnić to stwierdzenie dotyczące krateru po UA93?

Ten film mógłby w sumie zamknąć naszą dyskusję. Dalsze przeciąganie liny z manipulatorami, pozbawione jest sensu.

Filmik 911Taboo też miał zamknąć dyskusję. I... zamknął ją z Twojej strony. Praktycznie ani słowem nie odniosłeś się do kilku moich wątpliwości jego dotyczących.

P.S. Mam gotowe odpowiedzi na kilka innych poruszonych przez Ciebie kwestii, ale w świetle powyższego nie wiem, czy ich umieszczanie tutaj ma jakikolwiek sens.
  • 0

Quintus Maximus.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Mariush po obejrzeniu tego dokumentu musisz uznać że WTC 1 WTC 2 i WTC 7 zostały wyburzone za pomocą ładunków wybuchowych.

Wiem, że nie doczekam się waszego komentarza odnośnie ODGŁOSÓW odpalanych ładunków wybuchowych. Pytanie - jak długo jeszcze mamy czekać, aż się przyznacie i powiecie dla kogo i za ile pracujecie lub jaki macie powód, by do upadłego zaprzeczać faktom. Jestem bardzo ciekawy, bo chyba z mossadu nie jesteście, z CIA też zapewne nie :D Chociaż, kto wie. Stoicie po stronie pseudointeligentów, którzy myślą, że wykorzystując naszą łatwowierność i uprzedzenia, mogą zawładnąć światem. Fakt, dyskutujecie tu zachowując pełną anonimowość i macie świadomość, że jak syf wyjdzie na jaw nie będzie was dotyczył. Jasne, tylko, że na końcu będziecie mieć moralnego kaca, wiedząc, że chcieliście z ludzi zrobić bezmózgich idiotów.

chociaż praktycznie całkowicie ignorujesz moje wyjaśnienia dotyczące sugerowanych przez Ciebie "niejasności"...

ja nie ignoruję Twoich wyjaśnień. Ba, mam cywilną odwagę przyznać, że wiele razy wyjaśniliście moje wątpliwości. I chwała wam za to. Jednak nie mogę przejść obojętnie, kiedy unikacie odpowiedzi na fundamentalne pytania. Zauważyłem, że tam gdzie mieliście gotowe kłamstewko lub sensowne wytłumaczenie, od razu je prezentowaliście. Nie było czekania. Czemu więc musimy czekać na wasze wyjaśnienia dotyczące między innymi:
1 - odgłosów ładunków wybuchowych
2 - zeznań strażaków i innych ludzi, którzy słyszeli wybuchy
3 - widocznych błysków
4 - ciekłej stali

Załóżmy, że wskazane przez Ciebie w punktach od 1 do 11 kwestie zostały przez Ciebie wyjaśnione, a te punkty spiskowej teorii obalone. Powiedzmy, że w tym zakresie udało Ci się mnie przekonać. Teraz to samo zrób tymi wymienionymi przeze mnie w punktach 1-4.

Mówiłem, że w końcu poczujecie zapach muru ;)

Pozdrawiam.
  • 0

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mariush po obejrzeniu tego dokumentu musisz uznać że WTC 1 WTC 2 i WTC 7 zostały wyburzone za pomocą ładunków wybuchowych.

Już to kiedyś oglądałem, ale sobie odświeżę.

Obejrzałem na razie pierwszy ok. 8-minutowy fragment i już tyle bzdurnych sugestii (ledwo nadążam ze spisywaniem):

1. (2:30) Zawalenie wskutek stopienia się stalowej konstrukcji - BZDURA! Strona oficjalna tak nie sądzi.
2. (3:00) Zawalenie w 10 sekund - BZDURA! - trwało to dłużej (ok. 15-17 sekund w głównej fazie; wliczając rdzenie jeszcze dłużej, opisane w debacie)
3. (3:00) Cały budynek zamienia się w pył - BZDURA. Oczywista, nie wymagająca szerszego komentarza (opisane w debacie).
4 (5:30) Meldunek strażaka Orio Palmera o pożarze. MANIPULACJA! Proponuję zorientować się, w którym miejscu znajdował się ów strażak (wyraźnie o tym mówi) podczas opisywania sytuacji (opisane w debacie)
5. (5:45) Wg FEMA większość paliwa spłonęło w fireballach i pierwszych minutach pożaru. I CO Z TEGO? Wg FEMA 2/3 paliwa pozostało we wieżach (1/3 w rejonie uderzenia, 1/3 spłynęło nieco niżej), a to w zupełności wystarczyło, aby wzniecić intensywne i rozlegle wielokondygnacyjne pożary (opisane w debacie + zdjęcia).
6. (6:00) Konstrukcja wież się stopiła - Znowu to samo....
7. (6:30) Wieże się tylko tliły, o czym świadczą kłęby dymu - NIEDORZECZNE! Czy ktoś widział kiedyś pożar bez gęstego dymu? (zdjęcia "tlących się" wież w debacie)
8. (7:00) Wieże zostały skonstruowane do wytrzymania uderzenie B707 (podobnego do 767), więc powinny wytrzymać - MANIPULACJA! Projekt dotyczył wolno lecącego we mgle, podchodzącego do lądowania, prawie pozbawionego paliwa samolotu (jak to było w przypadku B-52, który uderzył w ESB). W tym filmie jest o tym mowa. Samoloty z 9/11 leciały o wiele szybciej i miały zbiorniki pełne w połowie (opisane w debacie).
9. (7:45) Wieże mogły wytrzymać działanie wiatru o większej sile niż siła uderzenia samolotów - MANIPULACJA! Wiatr działa równomiernie na ściany budynku, a samolot zadziałał impulsowo i lokalnie
10. (8:15) Nikt nie pomyślał o paliwie - PATRZ pkt. 9

Aż strach oglądać dalej. ;)
Ale spróbuję...

Załóżmy, że wskazane przez Ciebie w punktach od 1 do 11 kwestie zostały przez Ciebie wyjaśnione, a te punkty spiskowej teorii obalone. Powiedzmy, że w tym zakresie udało Ci się mnie przekonać.

Co to znaczy: ZAŁÓŻMY,.... POWIEDZMY... ? Zgadzasz się, czy nie zgadzasz?

A o wybuchach możemy też podyskutować, ale to wszystko zależy od Twojego podejścia w dyskusji, która na pewno nie powinna być zasypywaniem oponenta 10 filmikami dziennie...
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ba, mam cywilną odwagę przyznać, że wiele razy wyjaśniliście moje wątpliwości.

To teraz proste pytanie - skoro rozwiane zostały niektóre Twoje wątpliwości, to zapewne znaczy to, że zgadzasz się że przynajmniej w paru kwestiach (tych w których rozwiane zostały Twoje wątpliwości) filmy z youtube straszliwie się mylą. Okazuje się nagle, że tak zachwalany przez Ciebie September Clues (lub inne filmiki) zawiera w sobie... kłamstwa. Kłamstwa, które mają "przyciągnąć" do teorii spiskowej. Świadome kłamstwa, a przy okazji i w wielu przypadkach głupawe (jak kopiowanie dymu albo poruszający się most). I czy to nie robi na Tobie najmniejszego wrażenia? Czy te kłamstewka podawane jako "Prawda" w ogóle nie sprawiają, że masz ochotę bardziej uważnie przyglądać się tym youtubowym "dowodom" i "dokumentom"? Czy wpadki w których jak sam zauważyłeś dałeś się przekonać w ogóle Cię nie ruszają i wierzysz pozostałym "dokumentom z youtube" w takim samym stopniu jak w tamte filmiki, których wątpliwości zostały już rozwiane?

Jednak nie mogę przejść obojętnie, kiedy unikacie odpowiedzi na fundamentalne pytania.

Ponawiam:

I KTO TO MÓWI...

Załóżmy, że wskazane przez Ciebie w punktach od 1 do 11 kwestie zostały przez Ciebie wyjaśnione, a te punkty spiskowej teorii obalone. Powiedzmy, że w tym zakresie udało Ci się mnie przekonać. Teraz to samo zrób tymi wymienionymi przeze mnie w punktach 1-4.

Ekhm, to jakiś konkurs? "Obal moje argumenty, runda druga"? Rozumiem, że mamy pospiesznie reagować na każdy Twój filmik bo jak sięspóźnimy choćby jeden dzień, to już znaczy, że jesteśmy przyparci do muru? Cóż, napisanie czegoś poważniejszego zajmuje zazwyczaj więcej czasu niż wklejenie linka z youtube, drogi kolego.
  • 0

Xellos.
  • Tematów: 1
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Zauważyłem, że tam gdzie mieliście gotowe kłamstewko lub sensowne wytłumaczenie, od razu je prezentowaliście. Nie było czekania. Czemu więc musimy czekać na wasze wyjaśnienia dotyczące...

Ja bym nie czekał :) Bo doczekasz się takich pierdół, że spadniesz z krzesła :) Tam gdzie są mocne dowody...kończą się możliwości wymyślania tłumaczeń. Daj sobie spokój.
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Rozumiem że pan Xellos również jest w posiadaniu porażających dowodów, na które zareagować mamy o tak:

Dołączona grafika

:)

Albo przynajmniej jesteś w stanie odpowiedzieć na pytania, na które odpowiedzieć najwyraźniej boi się obecnie najgłośniejszy nasz truther czyli szacowny Quintus Maximus.
  • 0

kamyk.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Z tego co widze sporo osób ma większą wiedzę na temat 9/11 niż ja, także zwracam się do tych że uzytkowników (głównie sceptyków) z prośbą o rozwianie moich wątpliwości (jeśli będą w stanie).

1. Jak wytłumaczyć przekonanie jednego z głównych inżynierów który budował WTC, że stalowa konstrukcja powinna wytrzymać uderzenie.

2. Jak wytłumaczyć dziwne zbiegi okoliczności np. zorganizowanie wcześniej nie zapowiadanych ćwiczeń z zakresu właśnie działań terrorystycznych, które to uniemożliwiły zestrzelenie samolotów na czas. Czy wcześniejsze odnowienie konstrukcji tylko jednej ze ścian pentagonu w którą to właśnie uderzył samolot. Oraz dlaczego utajniono nagranie z pobliskiego sklepu/stacji paliw (nie pamiętam) które uwieczniło momentt uderzenia w ścianę pentagonu.

3. Jak wytłumaczyć dziurę pozostawioną po wbiciu się samolotu w sciane pentagonu, z tego co wiem dziura nie uwzględniała rozpiętości skrzydeł samolotu, jakby te skrzydła odpadły całkowicie przed uderzeniem. No i jakim cudem wyjaśnić to że kilka set metrów przed pentagonem po uderzeniu znaleziono paszport jednego z terrorystów w nienaruszonym stanie, który po prostu leżał sobie na ulicy.

4. Dlaczego w miejscu krateru po samolocie (ten samolot który rozbił się gdzieś na odludziu) znaleziono wszystkie ciała natomiast najważniejszych części samolotu które powinny przetrwać nie znaleziono. Dlaczego w ogóle tak mało było tych części (co swoją drogą okazało sie unikatową sytuacją tego typu)

5. Dlaczego właściwie zapadła się jedna z wież w którą nie uderzył żaden samolot?

Z góry przepraszam jeśli odpowiedzi na moje pytania zostały już udzielone w tym temacie (prosiłbym wtedy o przybliżoną stronę z tymi postami)
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

1. Jak wytłumaczyć przekonanie jednego z głównych inżynierów który budował WTC, że stalowa konstrukcja powinna wytrzymać uderzenie.

Tutaj zapewne mariush zna się lepiej na tej kwestii, bo ma większą wiedzę na temat konstrukcji, założeń i wytrzymałości. Czy chodzi tutaj o to, że konstruktor widział uszkodzenia i w dniu 9/11 mówił o tym, że konstrukcja wytrzyma, czy chodzi Ci o to, że wieża powinna wytrzymać uderzenie Boinga 707?

2. Jak wytłumaczyć dziwne zbiegi okoliczności np. zorganizowanie wcześniej nie zapowiadanych ćwiczeń z zakresu właśnie działań terrorystycznych, które to uniemożliwiły zestrzelenie samolotów na czas.

Nic takiego nie miało miejsca. W istocie jestem nawet skłonny myśleć, że ćwiczenia nieco przyczyniły się do poprawy sytuacji - wszak wtedy wszyscy byli na miejscu i gotowi do działania. Uniemożliwienie zastrzelenia miało wiele przyczyn - po pierwsze zawinił FAA (Federal Aviation Administration), które to zajmuje się nadzorowaniem lotów cywilnych (NORAD, a właściwie NEADS, Northeast Air Defense Sector który odpowiadał za tę część kraju nie zajmował się tym przed 9/11, dopiero po tej tragedii rozszerzono jej uprawnienia). To ludzie z FAA dzwonią do NORADU i proszą o poderwanie myśliwców gdy zajdzie taka potrzeba. Tutaj FAA zawiodło, a nawet nie tyle zawiodło, co nie podejrzewając ataku spóźniła się nieco z zawiadomieniem NORADu.

Tutaj masz tabelkę (edit - tabelka tragicznie wygląda w ten sposób, ale po kliknięciu "zobacz w normalnym wymiarze" czy coś w tym stylu widać ją tak jak trzeba):

Dołączona grafika

Okazuje się, że NEADS zwyczajnie nie miał czasu na akcję. Poza tym warto tutaj przytoczyć kłamstwo spiskowe o tym, jakoby przechwycenie samolotu w USA to normalka i postępuje bardzo szybko i sprawnie. Otóż w 1999 roku poderwane myśliwce F-16 przechwyciły Lerajeta którgo pilot bodajże zasłabł dopiero po 81 minutach od zgłoszenia. W tym przypadku nasi "głosiciele Prawdy" serwują nam bajeczkę o "zdolności NORADu do błyskwicznego przechwycenia" a następnie podają to jako "dowód" na spisek.

Z drugiej strony pamiętam bodajże rozkaz dowócy do jednego z poderwanych pilotów - to było coś mniej więcej w stylu "gaz do dechy, goń jak najszybciej choćby ci miały szyby pęknąć"). To chyba najlepiej oddaje bezsens twierdzenia o jakimś celowym opóźnianiu akcji.

Czy wcześniejsze odnowienie konstrukcji tylko jednej ze ścian pentagonu w którą to właśnie uderzył samolot.

To po prostu przypadek. Renowacja trwała już chyba kilka lat i była rotacyjna (obejmowała każdą ścianę po kolei). Lecz mimo wszystko nie bardzo rozumiem co ma ta kwestia oznaczać - że "renowacja" to nie było tam ludzi? Otóż byli i zginęli.

Oraz dlaczego utajniono nagranie z pobliskiego sklepu/stacji paliw (nie pamiętam) które uwieczniło momentt uderzenia w ścianę pentagonu.

Utajniono ponieważ były te nagrania używane jako materiały dowodowe w sprawie Zacariasa Mossaouiego. Na prośbę bodajże Judicial Watch je później odtajniono i pokazano wszystkim. Do dzisiaj wypuszczono wszystkie ujęcia najlepiej ukazujące wszystkie zdarzenia i każdy może je sobie obejrzeć. Oczywiście to pożywka dla zwolenników TS, lecz na poparcie swoich teorii jak zwykle nie mają niczego poza własnymi domysłami.

3. Jak wytłumaczyć dziurę pozostawioną po wbiciu się samolotu w sciane pentagonu, z tego co wiem dziura nie uwzględniała rozpiętości skrzydeł samolotu, jakby te skrzydła odpadły całkowicie przed uderzeniem.

Dzuira sięgała mniej więcej od silnika do silnika. To zrozumiałe, ponieważ ściana Pentagonu miała inną budowę - była bardziej wytrzymała (beton, wzmocnienia itp). Jedynei silniki jako, za przeproszeniem, kupa bardzo wytrzymałego metalu zdołały wybić dziurę. Skrzydła zaś są po pierwsze dość delikatne jak i bodajże puste w środku (albo wypełnione paliwem) i dlatego nie wybiły dziur, lecz jedynie uszkodziły ścianę. Wszystko widać jak na dłoni:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Warto tutaj wspomnieć o genezie powstanie wszelkiej maści teorii o rakietach w Pentagonie. Otóż widać na powyższych zdjęciach wyraźnie rozmiar dziury w Pentagonie jak i miejsca uderzenia lewego skrzydła (ściana z widocznymi uszkodzeniami - jakby coś odłupało zewnętrzną warstwę i odsłoniło bodajże zbrojenie - wydaje mi się, że metalowe szyny w kształcie litery T nad i między oknami). Ale zwolennicy TS pokazują tylko jedno zdjęcie i na dodatek zupełnie inne:

Dołączona grafika

Wyraźnie widać manipulację - dziury nie widać, bo zasłania ją woda/piana strażacka. A potem następują dumne pytania "no i gdzie ta dziura po samolocie?"

I tak pojawił się mit - skoro dziura była zbyt mała, to znaczy że nie mógł to być samolot. Zatem była to rakieta. Potem ten mit się rozwijał i do dziś żyje sobie swoim życiem, mimo że powstał od zmanipulowanego zdjęcia tak właściwie pokazującego jedynie wodę czy też pianę ;)

No i jakim cudem wyjaśnić to że kilka set metrów przed pentagonem po uderzeniu znaleziono paszport jednego z terrorystów w nienaruszonym stanie, który po prostu leżał sobie na ulicy.

Bodajże chodzi tu o paszport z WTC. To nic dziwnego. Nie tylko on przetrwał uderzenie:

Dołączona grafika

prawie cała opona samolotu

Dołączona grafika

obicie siedzenia z samolotu

Dołączona grafika

kamizelka ratunkowa z samolotu linii AA

A to przedmioty z miejsca uderzenia lotu 93 w pole:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

To własności osób cywilnych. Tak jak znalezienie paszportu porywacza budzi w zwolennikach TS podejrzenia, tak nie słyszy się raczej o dokumentach innych osób. W ten sposób kreuje się kolejny mit, jakoby paszport "podrzucono" zwalajac winę na Al-Kaidę. W istocie istnieje cała masa innych dowodów łączących tych ludzi z 9/11 (więcej o tym w debacie - http://www.paranorma...t...=0&start=0) i w ich świetle naprawdę nie trzeba było podrzucać jakiegoś paszportu ;)

4. Dlaczego w miejscu krateru po samolocie (ten samolot który rozbił się gdzieś na odludziu) znaleziono wszystkie ciała natomiast najważniejszych części samolotu które powinny przetrwać nie znaleziono.

Wydaje mi się, że znaleziono silniki (sprasowane rzecz jasna), czarne skrzynki (mamy przecież zapis rozmów z samolotu) i inne fragmenty samolotu. Nie słyszałem jeszcze podobnych zarzutów.

Dlaczego w ogóle tak mało było tych części (co swoją drogą okazało sie unikatową sytuacją tego typu)

Części zostały rozrzucone po rozległym obszarze.

http://www.debunk911...light_93_debris

Dołączona grafika

(tak na szybko)

5. Dlaczego właściwie zapadła się jedna z wież w którą nie uderzył żaden samolot?

Zapewne chodzi o WTC7. Z powodu pożarów i uszkodzeń strukturalnych wynikających z uderzenia części wieży WTC na ten niższy budynek. Choć zwolennicy TS tego nie przyznają, strażacy z obawy o życie swoich ludziwycofali się z budynku WTC7 bodajże 2 i pół godziny przed zawaleniem otwarcie przyznając, że budynek prędzej czy później sam się zawali. Kilka stron wcześniej w tym temacie podałem cytaty osób, które mówiły, że WTC samo zawali się z powodu uszkodzeń i pożarów. Na dodatek utworzono specjalny obszar zamknięty wokół WTC7 z tego powodu i zaczęto ewakuować ludzi z sąsiadujących z WTC7 budynków.

Dużo informacji jest w debacie, dlatego gorąco polecam wpierw jej przeczytanie.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych