Skocz do zawartości

Zdjęcie

11 września 2001 r. - Spisek rządu USA, czy atak terrorystyczny ? [kuluary]

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
796 odpowiedzi w tym temacie

Quintus Maximus.
  • Tematów: 8
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

To może raz jeszcze zadam pytanie - co to są za błyski?

takie same błyski możemy zaobserwować i usłyszeć tutaj

• 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

• Tematów: 33
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Na pierwszym filmie wydaje mi się, że widzę te "flashe" nawet na tle dymu już po zawaleniu się. Więc wg mnie to wyklucza je jako "eksplozje". Przynajmniej na pierwszym nagraniu. Na drugim - jeszcze nie wiem. Ale ponawiam prośbę do moderatora o oczyszczenie tematu (podaną przeze mnie w pełni na poprzedniej stronie).
  • 0

Quintus Maximus.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Ty lepiej z siebie oczyść ten temat ty mały manipulatorku :)

tu masz więcej błysków, od 20 sekundy, nawet dymek tu poleciał

nawet na tle dymu już po zawaleniu się.

a pomyślałeś o rdzeniu, który też musieli wyburzyć?
Pozdro.
  • 0

Aquila.

LEGATVS PROPRAETOR

• Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ty lepiej z siebie oczyść ten temat ty mały manipulatorku

Żeby za takie wypowiedzi to forum nie zostało czasem oczyszczone z Ciebie. Poza tym jakbyś nie zauważył (bo wiem, że najwyraźniej nie potrafisz czytać ze zrozumieniem) idę Ci na rękę z prośba o wyznaczenie nowego tematu na tylko i wyłącznie Twoje "dowody" - ale w dziale 9/11 a nie tutaj.

a pomyślałeś o rdzeniu, który też musieli wyburzyć?

No pomyślałem, ale ja je widzę na chmurze pyłu, nie na rdzeniu.

A na tym ostatnim filmie to widać ich wiele, ale na długo przed jakikolwiek zawaleniem się - a zatem?
  • 0

SolarWarden.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Quintus Maximus , znakomite filmy znalazłeś.

Na tym filmie (0:11-0:13)wyraźnie widać (oprócz błysków) jak boczne ściany WTC idą w pył kilkanaście pięter niżej, kiedy róg budynku dalej stoi. Prawdziwe zjawisko PARANORMALNE.

Ja pierdziele, pierwszy raz go widziałem. :-O
Ten film nie pozostawia już chyba żadnych wątpliwości. Chyba że monitor ogląda się przez maskę spawalniczą.
Wow.

Każdy kto będzie dalej twierdził, że wieże WTC zawaliły się w sposób, który jest oficjalnie przedstawiony, niech przed każdą swoją wypowiedzią wkleja te 2 filmy. :-)
  • 0

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Daj mi filmik w HD, zgrany z kamery HQ (High Quality = Profesjonalnej)
i dostaniesz wszystko czego chcesz.

Niestety, nie nam, marnym robakom, dane dotrzeć do takiej jakości materiałów - tajne/poufne

Nie jesteś zbyt wymagający? Do takiej analizy nie trzeba aż takiego precyzyjnego obrazu. Zaprezentowane przez Ciebie klatki są bardzo wysokiej jakości, a dobrej (porównywalnej z telewizyjną PAL) jakości inne nagrania można znaleźć na archive.org :)

Coś takiego wystarczy:
Dołączona grafika

------------------------------------

..zawiodłeś i rozczczarowałeś mnie, ....czyżby tylko na tego typu duperelne zarzuty cię było stać,

Cóż, odnoszą się do jedynej Twojej w miarę ścisłej, matematycznej próby odniesienia się do moich argumentów. Jednocześnie pięknie ukazują, jakim w tym zakresie jesteś niechlujem.

Niestety, cała reszta Twojej argumentacji to tylko słowna tyrada, której jakieś 2/3 stanowią osobiste wycieczki. Wycieczki, w których nie brakuje obrażania, przekonywania wszystkich, że jestem tylko żałosnym fizykiem, którego analizy to g..... i śmieci lub, że jestem tajnym, opłacanym rządowym agentem, który manipuluje i kłamie wszędzie gdzie się da. I tak dalej - przykłady można mnożyć.

lecz z racji, że twoje wypisy w debacie wiszą już prawie dwa lata,..to nie znałazłem żadnej tutaj choćby trochę rzeczowej ich weryfikacji,

To na co czekasz? Smęcisz tylko jak stara baba...

a wystarczą tylko te kwiatki, które w komentarzach i wcześniej wskazałem,..

Tak, są to niezłe kwiatki. Polecam każdemu, kto choć trochę radzi sobie z elementarną chemią i fizyką.

i jest ich zapewne więcej, lecz nie chce mi się grzebać w tym niespójnym smietniku,

No tak, zawsze znajdzie się jakieś wytłumaczenie ...

... dodam,...że dałem i na tym forum "swój model" zwałki wież i wtc7, który z roku na rok w moiarę napływania nowych informacji wydaje się być coraz bardziej realnym, w rozumieniu że własnie w ten sposób wyburzono wieże wtc...

Oooo.... !!! Przedstawiłeś tu jakiś model?
Dasz mi jakieś namiary, bo musiałem go przegapić. Mam nadzieję, że jest tam chociaż trochę ścisłej fizyki, której poprawność można jednoznacznie i ilościowo zweryfikować. Niejasnych, wieloznacznych opowiadań z cyklu: "Jak wyburzono wieże?" mam już serdecznie dość.
  • 0

vkali.
  • Tematów: 9
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Niejasnych, wieloznacznych opowiadań z cyklu: "Jak wyburzono wieże?" mam już serdecznie dość.

...by łoby zdecydowanie lepiej gdybyś miał dość swoich, "jasnych i jednoznacznych" głupich manipulacji [prz/u]branych w płaszczyk niby to naukowości, jak choćby ta ostatnia, którą ponizej pozwoliłem sobie ponownie zacytować...i byłoby zdecydowanie gdybyś przestał nimi truć umysły wszelkiej maści "tylko humanistyków",... i tak już zbyt mocno głupotą przytrute

"4. z kompletnie idiotycznym wyjaśnieniem przy pomocy zjawiska spalania papierosa, maksymalnych powierzchniowych!!!! temperatur gruzowiska po 4 dniach od zwałki,

a) wtc1: 627^C
b) wtc2: 747 ^C
c) wtc7: 727 ^C

i stosowny cytat,

"Źródłem pochodzenia tych gorących obszarów jest dobrze znane wszystkim palaczom papierosów zjawisko spalania bezpłomieniowego, czyli inaczej tlenia, generujące zwykle temperatury rzędu 600-700 oC. A tlić się w gruzowisku miało co: olbrzymie ilości celulozy, tworzyw sztucznych absorbując ciepło wytworzone w czasie wielokondygnacyjnych pożarów wież tliły się przez bardzo długi czas (gaszenie tlącego się pogorzeliska może być bardzo trudne, co może potwierdzić każdy strażak)."

1) ..przy bardzo wybiórczym nie wspomnieniu, ni słowem, kto to zacz zaciągał się tym papierosem, zaciągając tym samym powietrze, niezbędne do stlenia tego papierosa, ..czy był to rumsffeld, ...rice, ...czy też cheney, ...a może wszyscy trzej łącznie oraz

2) ..przy szczególnie wybiórczym zapomnieniu, że ten gruzowiskowy papieros:

a) to w zdecydowanej części beton wymieszany w dodatku z wyjątkowo dobrze odcinającym dostępność powietrza rozproszkowanym gipsem,

...i przypominam stosowny fragment z liczenia w innym miejscu i w innym celu,

"Zatem na jedno piętro przypada:
350 000 000 kg * 0,008 = 2 800 000 kg betonu
90 000 000 kg * 0,008 = 720 000 kg stali
10 000 000 kg * 0,008 = 80 000 kg gipsu"

b) o ciekawym rozkładzie pochłaniania ciepła, również z przypomnienia liczenia mariusha w tym innym miejscu i w innym celu,

"Beton: 9,77%
Stal: 90,08%
Gips: 0,15%" oraz

3) o kompletnym zapomnieniu jak długo ww. powinni go jarać i zaciągać się nim oraz jakie temperatury musiał mieć w centrum żaru ten papieros, o składzie w przeważającym stopniu (80%) betonowo-gipsowym oraz o powyższym rozkładzie pochłaniania ciepła (nawet nie 10 % biorąc beton i gips łacznie) by na powierzchni tego potężnego i niezwykle masywnego papierosa maksymalne temperatury po pięciu dniach zarejestrowano jak podano wyżej, czyli w przedziale 627^C -747 ^C."

• 0

Mariush.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

"4. z kompletnie idiotycznym wyjaśnieniem przy pomocy zjawiska spalania papierosa, maksymalnych powierzchniowych!!!! temperatur gruzowiska po 4 dniach od zwałki,

a) wtc1: 627^C
b) wtc2: 747 ^C
c) wtc7: 727 ^C

i stosowny cytat,

"Źródłem pochodzenia tych gorących obszarów jest dobrze znane wszystkim palaczom papierosów zjawisko spalania bezpłomieniowego, czyli inaczej tlenia, generujące zwykle temperatury rzędu 600-700 oC. A tlić się w gruzowisku miało co: olbrzymie ilości celulozy, tworzyw sztucznych absorbując ciepło wytworzone w czasie wielokondygnacyjnych pożarów wież tliły się przez bardzo długi czas (gaszenie tlącego się pogorzeliska może być bardzo trudne, co może potwierdzić każdy strażak)."

1) ..przy bardzo wybiórczym nie wspomnieniu, ni słowem, kto to zacz zaciągał się tym papierosem, zaciągając tym samym powietrze, niezbędne do stlenia tego papierosa, ..czy był to rumsffeld, ...rice, ...czy też cheney, ...a może wszyscy trzej łącznie oraz

2) ..przy szczególnie wybiórczym zapomnieniu, że ten gruzowiskowy papieros:

a) to w zdecydowanej części beton wymieszany w dodatku z wyjątkowo dobrze odcinającym dostępność powietrza rozproszkowanym gipsem,

I co to ma do rzeczy? Przecież te składniki nie stanowiły jednolitej, zbitej masy. Zresztą, gruzowisko po wieżach było pełne różnego rodzaju pustek, szczelin itd (każdy, kto widział zdjęcia Groud Zero to potwierdzi). A obszary występowania najwyższych temperatur nie były rozległe. Powierzchnia żadnego z nich nie przekraczała metra kwadratowego, a zwykle była sporo mniejsza. Poza nimi temperatura rzadko przekraczała 200-300 stopni.

Dołączona grafika
Obraz z 16.09.2001

Ponadto przypomnę, że pod wieżami znajdowały się parkingi. Parkingi pełne samochodów, a więc i paliwa. Spiskowcy zawsze o tym zapominają.

b) o ciekawym rozkładzie pochłaniania ciepła, również z przypomnienia liczenia mariusha w tym innym miejscu i w innym celu,

"Beton: 9,77%
Gips: 0,15%"

A co Ci tu nie pasuje? Wszystkie wartości, krok po kroku, jawnie wyliczyłem w debacie.
Więc co stoi na przeszkodzie, abyś te wyniki dokładnie sprawdził i ewentualnie sprostował? Znowu tylko gadasz...
  • 0

Quintus Maximus.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Aquila Na drugim - jeszcze nie wiem.

A na tym ostatnim filmie to widać ich wiele, ale na długo przed jakikolwiek zawaleniem się - a zatem?

Na drugim filmie błyski i huk pojawiają się również na długo przed zawaleniem. Zadałem pytanie - co to jest? Tacy z was eksperci, musicie mieć na to jakieś sensowne wytłumaczenie, wyliczenie... Czekam.
  • 0

Ironmacko.
  • Tematów: 24
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Quintus pierwszy interesujacy film...
Czy wiesz czy te blyski pojawily sie na 1 czy wiekszej ilosci elewacji. Bo jesli na 1-2 to mam teorie ale najpierw musze sie dowiedziec tego wyzej...
  • 0

cisz.

Realizm Magiczny

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Słuchajcie moi Drodzy!

Wiem, że można już się w tym pogubić, gdy dyskusja idzie tak wartkim i nieskrępowanym rytmem, ale...

Spójrzcie proszę na tytuł tematu, w którym uprawiacie tę wolną amerykankę [sic!] i zwróćcie uwagę, że z komentarzy do unikatowej debaty zrobił się po prostu śmietnik ;]

Zatem oznajmiam, że od tej pory każdy wpis nie na temat będzie usuwany. Jeśli ktoś nadal będzie notorycznie offtopowal, to będą też warny. Na forum istnieje oddzielny dział o wydarzeniach 9/11 i tam można dyskutować na dowolne jego wątki w już istniejących tematach lub można tworzyć nowe. Jestem pewna, że Wasze glosy i wątpliwości nie zostaną bez odzewu dla pozostałych dyskutantów. Również takich, jak Aquila czy mariush (Ci zawsze trzymają rękę na pulsie).

ok, to tyle z mojej strony.

p.s. Przejrzę potem temat i może wydzielę jakieś wątki na osobne tematy.
  • 0

Quintus Maximus.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Quintus pierwszy interesujacy film...
Czy wiesz czy te blyski pojawily sie na 1 czy wiekszej ilosci elewacji. Bo jesli na 1-2 to mam teorie ale najpierw musze sie dowiedziec tego wyzej...

Oczywiście, że na większej ilości elewacji ;), ale bardzo interesuje mnie Twoja teoria przy założeniu, że błyski występują tylko na 1-2.

Quintus Maximus , znakomite filmy znalazłeś.
Każdy kto będzie dalej twierdził, że wieże WTC zawaliły się w sposób, który jest oficjalnie przedstawiony, niech przed każdą swoją wypowiedzią wkleja te 2 filmy. :-)

Hehe, myślę, że wtedy to forum będzie już naprawdę ostro zaśmiecone :)

Jeśli chodzi o te temperatury gruzowisk WTC 1, 2 i 7, to zawsze zastanawiałem się, dlaczego tak wysokich temperatur nie ma pod gruzowiskami WTC 3, 4 i 5. Czym te budynki i/lub sposób, w jaki uległy zniszczeniu różniły się od WTC 7, że nie pozostawiły po sobie tak wysokich temperatur?

i na koniec. Znajdź różnice:
Dołączona grafika
  • 0

vkali.
  • Tematów: 9
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

..no nie,… to już jest szczyt zakłamania,…choć po prawdzie, ten szczyt nie przebija stricte naukowego szczytu zakłamania zastosowanego przez ciebie przy wyliczeniu czasu zwałki wież, …widzę, że budujesz góry o szczytach wyższych niż w himalajach, …same dziesięciotysięczniki …ale przejdźmy do rzeczy, przy tym nowym dziesięciotysięczniku zakłamania,..

I co to ma do rzeczy? Przecież te składniki nie stanowiły jednolitej, zbitej masy. Zresztą, gruzowisko po wieżach było pełne różnego rodzaju pustek, szczelin itd (każdy, kto widział zdjęcia Groud Zero to potwierdzi).

…o czym ty mówisz?....oraz co chcesz zainsynuować, tego typu wymijająca gadką…czyżby to, że do stlenia tego betonowo-gipsowo-stalowego papierosa, by móc uzyskać żar znacznie przekraczający zarejestrowane temperatury powierzchniowe, ..nie ma potrzeby się specjalnie zaciągać, nie ma potrzeby zaciągać powietrza, zaciągać, ..piszę „nie ma”, a nie „ nie było” gdyż ten kompletnie idiotyczny „papierosowy efekt” nie miał miejsca i w żaden sposób się on nie przyczynił do powstania zarejestrowanych termowizyjnie wysokich temperatur powierzchniowych gruzowiska, ..w sumie nie wiem, czy efekt dyssypacyjny, czyli powstania tych temperatur wskutek tarcia, powstałego podczas zwałki wież , który wcześniej tutaj lansowałeś, przemądrzając się tym przemądrym naukowo słówkiem,..jakoś nie widzę na forum wyliczeń dyssypacji jakie obiecałeś dać na potwierdzenie, ..pojawił się w miejsce nich bezliczeniowy efekt papierosowy.

A obszary występowania najwyższych temperatur nie były rozległe. Powierzchnia żadnego z nich nie przekraczała metra kwadratowego, a zwykle była sporo mniejsza. Poza nimi temperatura rzadko przekraczała 200-300 stopni. .

Dołączona grafika
Obraz z 16.09.2001

…kompletna dezinformacja,… kompletnie kompromitująca ciebie i jakąkolwiek twoją uczciwość oraz jakąkolwiek twoją naukowość

…powierzchnie podane w tabelce dotyczą jedynie obszaru gruzowiska, który odwzorowuje na termofotce jeden piksel !!!! o podanych ściśle koordynatach geograficznych,…i to w dodatku obszaru, który odwzorowuje nie cały jeden piksel, a jedynie jakiś jego ułamek, od 1% !!!! do góra 20% !!!, … w zależności od powierzchni wybarwienia danym kolorem piksela, …by móc metodami spektroskopii jak najdokładniej wyszafować „zdjętą termowizyjnie” temperaturę gruzowiska po wtc, po sześciu dniach, wliczając 11 września, ..szczegółowiej o pikselach, obszarach które odwzorowują oraz o dwu metodach spektroskopii zastosowanych w US Geological Survey Spectroscopy Labboratory do określenia z termofotek, temperatur zarejestrowanych na gruzowisku w dn. 16.09.2009 tutaj http://pubs.usgs.gov...hermal.r09.html

..stamtąd również daję dokładniejszą niż twoja mapkę wraz z tabelką , ze względu na istotne opisy

Dołączona grafika

Table 1 Thermal Hot Spot Data
Location Temperature Area
Hot Spot N Latitude W Longitude (Kelvin) % FOV sq meter
A 40o 42' 47.18" 74o 00' 41.43" 1000 15 0.56
B 40o 42' 47.14" 74o 00' 43.53" 830 2 0.08
C 40o 42' 42.89" 74o 00' 48.88" 900 20 0.8
D 40o 42' 41.99" 74o 00' 46.94" 790 20 0.8
E 40o 42' 40.58" 74o 00' 50.15" 710 10 0.4
F 40o 42' 38.74" 74o 00' 46.70" 700 10 0.4
G 40o 42' 39.94" 74o 00' 45.37" 1020 1 0.04
H 40o 42' 38.60" 74o 00' 43.51" 820 2 0.08

Positions are in degrees-minutes-decimal seconds, datum WGS84.
Position accuracy is estimated to be approximately +/- 6 meters (18 feet).

.. daję kolorową termofotkę gruzowiska wtc, z tego dnia,…z niej już bez twojego bezczelnego dezinformującego ściemniania można samodzielnie oszacować zarówno obszar „bardzo gorących temperatur jak i same temperatury gruzowiska, ..jedna uwaga na kolorowej termofotce, w odwrotnie niż na mapce z geograficznymi koordynatami pikseli,..kolor żółty jest gorętszy od pomarańczowego, a pomarańczowy gorętszy od czerwonego.

Dołączona grafika

…i z niej, tak z grubsza oraz mniej, niż trzeba te „..”hot thermal area” gruzowiska:

wtc1, co najmniej 10-11% powierzchni jego podstawy o temperaturze powyżej 700^K, 427^C, czyli powyżej najmniejszej temperatury piksela gruzowiska, jeszcze zapomarańczowionego, choć tylko w 10%, zarejestrowanej w punkcie oznaczonym literką F.
wtc2, co najmniej 20% powierzchni jego podstawy o temperaturze powyżej 700^K, 427^C, czyli powyżej najmniejszej temperatury piksela gruzowiska, jeszcze zapomarańczowionego, choć tylko w 10%, zarejestrowanej w punkcie oznaczonym literką F.
wtc7, co najmniej 15-16% powierzchni jego podstawy o temperaturze powyżej 700^K, 427^C, czyli powyżej najmniejszej temperatury piksela gruzowiska, jeszcze zapomarańczowionego, choć tylko w 10%, zarejestrowanej w punkcie oznaczonym literką F.

Ponadto przypomnę, że pod wieżami znajdowały się parkingi. Parkingi pełne samochodów, a więc i paliwa. Spiskowcy zawsze o tym zapominają.

….na to „parkingowo-samochodowe” bardzo, bardzo mocne dictum, o którym zapominają spiskowcy, a mocno uwzględniają wszelcy manipulacyjni oszuści,.. pozwolę sobie zapodać jeszcze jedną termofotkę, ….obejmującej większy kawałek dolnego manhattanu, z tego dnia,… są na niej czerwone punkciki, obszary poza terenem wtc, …..gdzie termofotka pozwala nam zaglądnąć bezpośrednio poprzez komin/kominy do środka żaru czynnych w tym dniu pieców, …a tym samym pozwala nam porównać bezpośrednie temperatury żaru w piecach tj, bez zakrycia go warstwą betono’stalo’gipsu, … z dużo wyższymi temperaturami powierzchniowymi zarejestrowanymi na rumowisku wtc, po sześciu dniach,.. i pytanie jakie temperatura była w w tym dniu w centrum żaru rumowiska 1200^C czy 1600^C?

Dołączona grafika

…cdn,… II. część

A co Ci tu nie pasuje? Wszystkie wartości, krok po kroku, jawnie wyliczyłem w debacie.
Więc co stoi na przeszkodzie, abyś te wyniki dokładnie sprawdził i ewentualnie sprostował? Znowu tylko gadasz...

..pozwolę sobie na jedno, bardzo zgrubne poglądowe przeliczenie, na podstawie twoich danych,..

Masa wieży: ok. 450 000 000 kg

"Zatem na jedno piętro przypada,:
350 000 000 kg * 0,008 = 2 800 000 kg betonu
90 000 000 kg * 0,008 = 720 000 kg stali [ 20% całego piętra, i 20% całej wieży]
10 000 000 kg * 0,008 = 80 000 kg gipsu

Ciepło właściwe:
beton: ok. 800 J/(kg*K)
stal: ok. 450 J/(kg*K)
gips: ok. 1100 J/(kg*K)
powietrze: ok. 1000 J/(kg*K)

Przewodnictwo cieplne:
beton: ok. 1 W/(m*K) (średnio; lekki: 0,42 W/(m*K) ciężki: 1,7 W/(m*K))
stal (A36): 54 W/(m*K)
gips: 0,17 W/(m*K)
powietrze: 0,026 W/(m*K)

„…oprócz współczynnika przewodnictwa cieplnego… Uwzględnienie czynnika powierzchni w bilansie daje taki wynik rozkładu pochłoniętego ciepła:”

Beton: 9,77%
Gips: 0,15%

„ciepło spalania paliwa lotniczego wynosi ok. Cs= 43*106 J/kg

..i na podstawie tych danych spróbujmy jedynie bardzo poglądowo policzyć np. ilość kerosyny potrzebną do rozgrzania rumowiska, po którymś ze zwalonych budynków,

…i niech będzie to procentowo najmniejsze, …po wtc1, czyli gdzie potrzeba rozgrzać tylko 10 % jego całości, oraz
…niech będzie, że całość ciepła ze spalenia takiej kerosyny poszła na rozgrzanie jedynie stali, czyli 100%, a nie 90% jakby to wynikało przyjmując twój rozkład pochłanianego ciepła przez materiały wtc,
oczywiście pomijam nie tylko rozgrzanie powietrza, ale również betonu i gipsu, …pomijam także stratę ciepła na jego dotarcie do stali poprzez beton, gips i powietrze,…przyjmuję także pełna dostępność tlenu potrzebną do spalenia potrzebnej kerosyny, gdyby nawet musiałyby wiać nad tym rumowiskiem turboodrzutowe cyklony,…. Oraz także, jeżeli przyjmować rozgrzanie jedynie stali
…niech będzie, że potrzeba tylko rozgrzać 20%, z tej 10% masy wtc1 tworzącej rumowisko, czyli łącznie tylko 2% masy po wt1,
.. przyjmijmy, minimalny przyrost temperatury
dt =[do tylko tej minimalnej dla pkt. F] 427^C minus[niech będzie, że było] 27^C = 400^C
..i przyjmijmy nawet, że z tej ilości 1/4 stali jest „skutecznie oddzielona” przez beton i gips od palącej kerosyny, i nie bierze udziału w rozgrzaniu rumowiska,

….czyli potrzeba by rozgrzać do 400^C stali o masie tylko 1,5% masy wtc1, czyli tylko 6.750 ton (450. 000 ton X 1,5%)

i podstawmy do wzoru dQ = c*m*dT= 450 J/(kg*K) * 4.500. 000 kg * 400 ^K= 1215 * 10^9 J,

i teraz przeliczmy to na masę kerosyny, która spalając się wyzwoliłaby tę potrzebną ilość ciepła czyli,
mk=dQ/Cs =1215*10^9/43*10^6= 28.255,8 kg

…czyli przy tak drastycznych założeniach potrzeba byłoby przeszło 1/3 pełnego „baku” boeinga czyli o połowę więcej kerosyny niż to wyliczałeś (1875 kg), że miało się jej spalić we wnętrzu wież w wyniku impaktu,… i to we wieży,
…która pierwsza została [niby] przez boeing uderzona oraz która nim ostatecznie padła, przeszło 1,5 krotnie dłużej chłodziła się niż ta druga,
W której obszar pomarańczowożółtego zaplamienia jest dwukrotnie mniejszy niż w drugiej,..że nie wspomnę o wtc7, ..który nie dość, że nie został impaktowany, to w którego wnętrzu nie było grama kerosyny do spalenia, a obszar zaplamienia był co najmniej 1,5 raza większy
…oraz po pięciu pełnych dobach ogrzewania powietrza nad rumowiskiem i tym samym przeszło pięciodobowego chłodzenia się tego [stalowego] martena

…cdn,… III. część

..jak już wspominać o dziesięciotysięcznikach twego zakłamania, to teraz wypadałoby już przypomnieć, choćby krótko i najlepiej poglądowo, o tym największych z nich,..czyli o wyliczeniu przez ciebie czasu zwałki wieży wtc1 przez ciebie,… w debacie,… bo różnie go po forach liczyłeś,..pominę fakt, że niegodnie fizykowi (nawet najmniej mądremu), za którego się tutaj miałeś, „…na przekór zasadom fizyki !!!!”
do czasu upadku budynów wtc próbowałeś zaliczać zarejestrowany na filmikach czas wszelkich załamań, pęknięć wybrzuszeń, czy tylko drgnięć konstrukcji budynków, albo pęknięć dachu i załamywania się nadbudówki na dachu wtc7, itp.

.. pomijając bardzo przemądre i bardzo wymyślne i bardzo naukowe wyliczenia wpływów oporu powietrza na czas upadku wież,..których prawdziwym celem było oczadzenie, zmylenie i zmiękczenie umysłów czytelników, najczęściej już bardzo umęczonych i bardzo słabiutkich, tą bardzo przemądrą i niby bardzo dokładną i bardzo drobiazgową naukowowością,… i pozwolę sobie przejdę od razu przejść do stosownego fragment debaty wymownie zatytułowanej „… na przekór prawom fizyki?, część druga „ ..o podtytule

Podstawy dynamiki kolapsu - czas zawalania się budynku

Obliczeń dokonano dla:
h = 416 m
m = 47 200 000 kg (masa górnych 14 pięter wieży WTC)
g = 9,81 m/s2

masa wieży: ok. 450 000 000 kg

110 kondygnacji

Inicjacja zawalenia – górna partia n-pięter wieży (odpowiednio 14 lub 29) o masie mn spada swobodnie z wysokości h = 3,68 m na piętro poniżej. Jej szybkość w momencie uderzenia w nie wynosi vn,k:

vn,k = (v2n,o + 2*g*h)1/2

gdzie vn,o – szybkość początkowa partii n-pięter; na początku zerowa.

Czas trwania spadku „t” partii n-pięter na piętro poniżej:
t = (vn,k - vn,0)/g

Zgodnie z zasadą zachowani pędu:
mn*vn,k = mn+1*vn+1,o

gdzie:
mn+1 – masa zapadającej się partii (n+1) pięter po zderzeniu
vn+1,o – szybkość początkowa partii (n+1)-pięter (zredukowana, mniejsza niż vn,k)

W czasie zderzenia i bezpośrednio po nim 4% masy zapadającej sekcji pięter zostaje wyrzucone na boki (poza obszar kolapsu) i nie uczestniczy w dalszej części kolapsu. Tak zredukowana partia (n+1)-pięter spada swobodnie na kolejne piętro poniżej.

Cała powyżej opisana procedura jest powtarzana (w sumie odpowiednio 96 lub lub 81 razy). Sumując wszystkie czasy spadku „t” otrzymuje się w wyniku czas trwania „t1” pierwszego etapu kolapsu (etap I).

Czas trwania drugiego etapu kolapsu (etap II) można obliczyć ze wzoru:
t2 = 2*n*h/(vn+m,k + vk)

gdzie:
vk – szybkość z jaką partia szczytowa wieży osiąga powierzchnię ziemi
przy:
m = 96 dla WTC 1
m = 81 dla WTC 2.

(….)

Założony model pozwolił uzyskać następujące wyniki:
WTC 1: t = 16,54 s (etap I: 15,11 s; etap II: 1,43 s)
WTC 2: t = 14,89 s (etap I: 12,33 s; etap II: 2,56 s)

..sprytny cwancyk, ..o jego przesprytności dobitnie świadczy fakt, że bez rozeznania jego cwancykowatej natury wisiał sobie na forum przeszło rok, …..mimo że kilkakrotnie zwracałem uwagę na tym forum oraz na innych, że mariush nim po prawdzie naukowo wykluczył oficjalny scenariusz zwałki wież,..miast go naukowo zatwierdzić,

...przypominam zamiarem Mariusza było, przy pomocy wzoru na prawo zachowania pędu, wykazanie, prawidłowości oficjalnego scenariusza zawalenia się wież wskutek „zmęczenia temperaturowego stali” w miejscu impaktu,… następnie upadku wyższych kondygnacji powyżej impaktu na niższe, …co zainicjowało kolaps wież, w miarę upadania i miażdżenia „z piętra na piętro” dolnych kondygnacji przez pęd, masę i prędkość, wcześniej już zmiażdżonych i zerwanych górnych kondygnacji wieży.

……uważam, że najlepiej będzie, gdy przedstawię ten „zachowawczo’pędowy” liczeniowy cwancyk, mariusha w sposób poglądowy,… dla przypadku wieży wtc1,

..czyli stosując się do oficjalnego scenariusza, inicjująca kolaps spadająca górna czternastopiętrowa sekcja/czapa wieży wtc1, …..to prostopadłościan, …klocek o wymiarach w podstawie 64 m * 64m, wysokości 51,52 m (14* 3,38m) oraz o masie równej 57.272,7 ton, którego górna krawędź [u/s]pada z 416 m

(… masa klocka liczona bez uwzględniania piramidalnej konstrukcji wież, czyli dla równych mas pięter od góry do dołu wieży, po 4.090,9 tony, ..tego typu uproszczenie będzie pomocne w poglądowym przedstawieniu tej mariushowej liczanki)

..klocek ten, o ciężarze 57. 272, 7 ton,… spadając swobodnie !!!!, systematycznie co 3,38 m,.. nie napotykając oporu, …w sposób cudowny przybiera na masie o wartości 4.090,9 ton, ..w miarę tego systematycznego oraz cudownego powiększania swej masy, co wysokość pięter wieży, spadający swobodnie klocek zmniejsza swą prędkość i opóźnia swój swobodny spadek, proporcjonalnie do przyrostu masy wg wzoru na zachowanie pędu

mn*vn,k = mn+1*vn+1,o

gdzie:
mn+1 – masa spadającej partii (n+1) pięter

vn+1,o – szybkość początkowa partii (n+1)-pięter (zredukowana proporcjonalnie o cudowny przyrost jej masy, …mniejsza niż vn,k)

..czyli inaczej mariush, stosując ten wzór wyznaczył tym samym najmniejszy, najkrótszy, graniczny czy idealny czas dla „oficjalnego scenariusza kolapsu wież z piętra na piętro”, …czyli czas, gdy spadając swobodnie „inicjująca kolaps górna czapa” nie napotyka żadnego oporu i idealnie przybiera na masie o masy dolnych kondygnacji zupełnie bezstratnie tj bez żadnego stykania się z niższymi kondygnacjami,… czyli „sam czysty przyrost upadającej masy” bez straty czasu, straty energii i straty pędu, zarywanie
i miażdżenie czy tylko tarcie o dolne kondygnacje wieży

…te idealne czasy swobodnego upadku opóźnionego jedynie o systematyczny oraz cudowny przyrost masy, z piętra na piętro o masę piętra,.to

WTC 1: t = 16,54 s (etap I: 15,11 s; etap II: 1,43 s)
WTC 2: t = 14,89 s (etap I: 12,33 s; etap II: 2,56 s)

… dla swobodnego spadku, czyli dla przypadku gdy wszystkie piętra wież, po jednoczesnej utracie przez nie oparcia razem ruszają w dół i razem swobodnie spadają, nie stykając się ze sobą i nie przybierając na swej masie o masę dolnych .. czas swobodnego upadku górnego krańca tej 14’piętrowej sekcji/czapy/klocka wieży wtc1, z wysokości 416 m, wynosi 9,21 s,.. i jest on jak już powszechnie wiadomo, bliski zarejestrowanemu przez sejsmografy oraz filmiki przedstawiające kolapsy wież.

..dość o tym manipulacyjnym dziesięciotysięczniku mariusha,.. kompletnie kompromitującym jego samego oraz jakąkolwiek jego uczciwość i co gorsza jakąkolwiek jego fizyczną naukowość, w której piórka się tutaj przybierał
  • 0

Quintus Maximus.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

..dość o tym manipulacyjnym dziesięciotysięczniku mariusha,.. kompletnie kompromitującym jego samego oraz jakąkolwiek jego uczciwość i co gorsza jakąkolwiek jego fizyczną naukowość, w której piórka się tutaj przybierał

To już jest koniec panowie. Chyba nie mamy już o czym dalej dyskutować :)
  • 0

Mariush.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To już jest koniec panowie. Chyba nie mamy już o czym dalej dyskutować :)

Ależ mamy. ;)

Jedno pytanie do Ciebie Quintusie.
Czy Twój powyższy osąd jest wynikiem sumiennego, dokładnego przeanalizowanie obu wyjaśnień: vkalego i mojej, czy jedynym kryterium Twojej oceny było to, że vkali jest po tej samej stronie co Ty?

Śmiem twierdzić, twierdzić z pełnym przekonaniem, że prawdziwa jest ta druga ewentualność...

---------------

Tak na szybko, vkali.
Część II Twojej analizy.

..i na podstawie tych danych spróbujmy jedynie bardzo poglądowo policzyć np. ilość kerosyny potrzebną do rozgrzania rumowiska, po którymś ze zwalonych budynków,

Sugerujesz zatem, że w WTC paliło się tylko paliwo i było jedynym źródłem ciepła?

Jeśli tak, to rozważanie dalszej części tego bezwartościowego i absurdalnego wywodu pozwolę sobie darować.

P.S. Jak znajdę trochę czasu, to jeszcze dziś odniosę się do części I.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości oraz 0 użytkowników anonimowych