Skocz do zawartości

Zdjęcie

Akcja Nie Karmić Trolla

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
40 odpowiedzi w tym temacie

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tak samo jeśli na VRP będzie powstawał coraz większy bałagan, a tematy typu "Widziau rzem ófo" będą się mnożyć jak grzyby po deszczu - mogą odejść użytkownicy, którzy chcieli wnieść do tego forum coś ciekawszego.

To już się dzieje.Gdzieś po drodze został popełniony błąd,który skutkuje teraz takim a nie innym "wyglądem" forum.
Ale myślę,że jeszcze nie jest za późno i można doprowadzić paranormalne.pl do funkcjonalności sprzed kilku miesięcy,kiedy to przeżywało okres świetności a co za tym idzie,do powrotu wielu użytkowników.
Ale jest jeden warunek:trzeba tego chcieć.

Ivellios.

ÓSMY ZMYSŁ

• Tematów: 401
  • Artykułów: 109
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

chyba lepiej żeby trol założył jeden temat, przenieść go w taki dział, dostałby ze 2 odpowiedzi i koniec, inaczej mod nie zgodzi się na publikację tematu i troll z zemsty zrobi syf w każdym temacie :)

Nie zrobi syfu bo moderator tego nie zaakceptuje.

darokrol.
  • Tematów: 10
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

to może posty też do moderacji ?

Ivellios.

ÓSMY ZMYSŁ

• Tematów: 401
  • Artykułów: 109
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zgadłeś.
Patrząc na to co się teraz dzieje na VRP jestem za całkowitą moderacją wszystkich postów.

judas666.
  • Tematów: 12
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Proszę bardzo. Miłej niekończącej się roboty prowadzącej do niezliczonej ilości zażaleń.

Ana Mert.
  • Tematów: 19
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

O nie nie nie. Zadnej moderacji wszystkich postow. Nie mam zamiaru czekac po kilka godzin na pojawienie sie mojej wypowiedzi.(bo tyle to bedzie trwalo na tak duzym forum)

Jezeli mialaby byc wprowadzona moderacja postow to wnioskuje aby posty osob o dlugim stazu na forum/powyzej pewnej ilosci postow lub takich ktore w jeszcze inny sposob na to zasluza nie musialy byc moderowane. Wiekszosc troli rozrabia najbardziej w ciagu pierwszych 24 godzin po rejestracji czyli najpozniej do napisania 20posta (najwiecej trolowatych postow to posty 1-3), pozniej im sie nudzi, a jezeli ich posty sie nie pojawiaja to nudzi im sie jeszcze szybciej.
Taki system ulatwil by prace modom a nie zaszkodzilby wielce normalnym uzytkownikom.

Scroll Lock.
  • Tematów: 14
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

ja jestem tylko ciekawy, co o tym wszystkim myśli Eury?? :)

Emanuel.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

"nie karmić trolla" jest zasadą dużo starszą niż zjawisko "dzieci neostrady". Od kiedy powstawały grupy dyskusyjne (w jakiejkolwiek formie) zawsze pojawiał się prędzej czy później ktoś, kto NIE POTRAFIŁ rozmawiać lub NIE CHCIAŁ ROZMAWIAĆ. Ot zwyczajna złośliwość niektórych ludzi. Fala dzieci neo dodała do tego najzwyczajniejsze chamstwo, nieokrzesanie, i durne przeświadczenie, że wraz ze zmiennym IP jest się nietykalnym. Mało który admin zdecyduje się przeciez blokować kolejne IP, bo delikwenta nie zablokuje, a zablokuje pół województwa dla swojego forum.

Art jest bardzo ogólny, i brak w nim opisu konkretnych działań. Może to i dobrze, bo okazuje się, że jedynymi są:
- ignorowanie użytkownika przez użytkowników - ale są przypadki, którym to nie przeszkadza w działalności, zbanowane wracają z innym mailem innym IP (podmiana IP stałego - 5 minut szukania w googlach, odpowiedni soft i heja do przodu wracamy na forum);
- zamknięcie możliwości rejestracji automatycznej (czyli konto musi aktywować admin via mail) - już samo to sprawia, że mało które dziecko neo ma ochotę wrócić pieprzyć bzdury jeśli nie uzyska konta w 5 minut, bowiem ich problemy zazwyczaj dają się rozwiązać a) eksplorując google b) eksplorując google;
- system rekomendacji - nowy użytkownik wtedy może zostać aktywowany, jeśli ktoś za niego poręczy.

Ostatni sposób - momentalnie może spowolnić zdobywanie popularności forum.

Samo dawanie ostrzeżeń, banowanie, kasowanie postów pojedynczych czy hurtem - to są jedynie ćwierć-środki. Nadto - nie każdy użytkownik wyglądający na dziecko neo nim jest. Czasami są to po prostu ludzie z innego forum, konkurencyjnego, albo wręcz wrogiego, których bawi takie mieszanie i oranie w tematach.

Taka jest cena demokracji, gdzie prawo do głosu przysługuje każdemu, ale to wcale nie oznacza, że każdy ma coś sensownego do powiedzenia.

Roseb.
  • Tematów: 9
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Co do moderacji wszystkich postów, to wydaje mi się, że jest to niewykonalne. Codziennie pojawia się ich za dużo, żeby wszystkie sprawdzać. Ana ma dobry pomysł - moderacja postów użytkowników o małej ilości postów. Wiąże się z tym jeden problem. Uczciwi początkujący użytkownicy mogliby zrazić się tym, że muszą czekać nawet kilka godzin na ukazanie się swojego posta. Ale to chyba aż tak straszne nie jest, zwłaszcza kiedy idea szczytna.

Co do nieakceptowanych tematów - jest takie powiedzenie: "Czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal." I chyba nikt poza autorem takiego tekstu by nie żałował, że ten się nie pojawił. I nie mówimy tu o tematach kontrowersyjnych, ale chodzi raczej o te w stylu "widziałem dóha" czy "shatan mnie opentau". I jestem przekonany, że wyszłoby to całemu forum na zdrowie.

Ewentualnie możnaby wywalić dział "nasze historie", który jest prawdziwą wylęgarnią trolli i innych bobołaków.

Arkadiusz.

Pilot in command

• Tematów: 6
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Może więc do zatwierdzania nowych tematów, oprócz moderatorów zatrudnić grupę adeptów ? Przecież jako "niebiescy" mamy prawo, a nawet obowiązek raportowania bzdurnych tematów oraz słownego ostrzegania osób łamiących regulamin. Ostatecznie to nie jest ciężka praca - rzucić na coś okiem, a następnie stwierdzić czy to się nadaje do kosza, czy "do ludzi". Jeśli robi to kilka osób, idzie jeszcze szybciej. Kontrola nowych tematów mogłaby dotyczyć tylko użytkowników posiadających na koncie mniej niż 10 postów chyba, że okazałoby się, iż kontrola nie jest potrzebna, bo autor pisze z sensem. Co do trolli - ostatnie lata można śmiało nazwać "złotym wiekiem" neokidów. Robienie "szoł" poprzez swoją głupotę staje się coraz bardziej modne - Jasiu_Śmietana, Kasia_Lublin czy Antek_Emigrant, to kiepski prowokator - kiepski, ale popularny. Pisze się o nim artytkuły, próbuje dociekać kim jest. Tymczasem gość niemalże doznaje rozkoszy widząc kolejne wpisy pod jego dennym postem. Pisanie o jego osobie również dodaje mu mocy. Inni chcą być jak on, no bo przecież to jest gość - nawet moderatorzy forum go akceptują, kiedy posty wnoszące cokolwiek odrzucacją. Wczoraj miałem idealny przykład - nie na Onecie, lecz na WP. W komentarzach pod dwiema informacjami, postanowiłem zwrócić uwagę na błędy leksykalne zawarte w tekście. Oczywiście wypowiedź nie została zamieszczona, tymczasem w ciągu jej pisania dodane zostało kilkanaście innych - typu "słoń a sprawa Polski"...

Roseb.
  • Tematów: 9
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Adepci, ewentualnie jakaś specjalnie do tego utworzona grupa, wyznaczliby tematy nie do zaakceptowania, jednak uważam, że te wyselekcjonowane powinny iść do moderatorów, którzy podejmowaliby ostateczną decyzję. Wydaje mi się, że byłaby to najbardziej odpowiednia forma takiej selekcji.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych