Śnił mi się Janusz Korwin-Mikke ( taki polityk

Jak postanowiłem tak i zrobiłem.
Wpisałem na google.pl słowo Karanak ( powtarzam raz jeszcze, nigdy nie słyszałem tego słowa )
Oto co ukazało się moim oczom. -> [klik] Świątynia w Karanak znajdująca się w Egipcie. Po dalszych poszukiwaniach dowiedziałem się, że samo słowo Karanak jest egipską nazwą, w Polsce używa się natomiast bardziej spolszczonej nazwy - Karnak [klik]. Notabene po wpisaniu obydwóch słów Karanak i Karnak wyskakuje to samo.
To jeszcze bardziej zmotywowało mnie do dalszych poszukiwań. Najbardziej interesowało mnie powiązanie - kobiety ? niewolnictwo ? JKM ?Położenie: wioska 3 km od świątyni w Luksorze, słynąca z ruin monumentalnych zespołów świątynnych wznoszonych i rozbudowywanych przez prawie wszystkich władców egipskich od okresu Średniego Państwa do czasów rzymskich. W skład kompleksu wchodzą świątynie bogów Amona-Ra, Montu i Mut.
Czyżby wskazówka? Zainteresowałem się kolejne samą osobą kobiety-faraona Hatszepsut.Świątynia Amona w Karnak - największego właściciela gruntów, niewolników, stad bydła. Istniała ścisła więź domu królewskiego z rodami kapłańskimi. Do dużego znaczenia dochodzą żony i matki królewskie – najważniejsza jest Hatszepsut.
Hatszepsut - faraon, władczyni starożytnego Egiptu z XVIII dynastii, z okresu Nowego
Państwa. Córka Totmesa I i królowej Ahmes, siostra i żona Totmesa II, z którym rywalizowała o sukcesję
Karnak nieodłącznie związany jest również z wielką Hatszpesut, za której panowania przepych budowy sięgnął szczytu. Hatszepsut nie szczędziła wydatków na świątynie, a według kronikarzy epoki - „rzucała sakiewkami złota tak, jakby to były worki zboża”
To ona miała duży wpływ na samą budowę Karakan. Czyżby jakieś kolejne nawiązanie ?
Tyle udało mi się na razie zinterpretować ( tu pokłony dla Żbika, podsuwał wiele ciekawych teorii i pomagał w poszukiwaniach ). Może wy widzicie tutaj jakąś ciekawą logiczną całość ?
Od siebie dodam że cały sen tak naprawdę mnie przeraził, a moje poszukiwania wynikały z czystej ciekawości. Skąd w mojej głowie pojawiło się słowo Karanak, co po dalszych poszukiwaniach dało Karakan ? Nigdy nie interesowała mnie tematyka starożytnego Egiptu, poznałem trochę ciekawej historii tego miejsca, jednak męczy mnie to całe nawiązanie, ciekawość, można nazwać to przypadkiem, lecz temat wg bardzo ciekawy i warty dyskusji i co za tym idzie waszych interpretacji lub nowych odkryć.
Dodatkowo zamieszczam ciekawe fotki z tego miejsca :