Chyba, że ktoś ma coś do powiedzenia na temat tego wzoru , może jakaś analiza... to zapraszam...
No to spróbuję.
Analiza wykonania „The Galaxy” by mariush.
Ponieważ, przytoczona w początkowej części tego tematu przez Eury analiza była dla mnie nazbyt (i niepotrzebnie) skomplikowana, postarałem się sam w tej sprawie wypowiedzieć.
Oto mój pomysł w kwestii idei wykonania tego piktogramu.
Uwaga wstępna: Proszę nie przykładać wagi do niezgodności skali elementów mojej analizy z wyglądem prawdziwego piktogramu. W kwestii przedstawienia idei wykonania piktogramu nie ma to najmniejszego znaczenia.
ETAP I:
Wyznaczmy wszystkie kardynalne punkty piktogramu za pomocą prostej konstrukcji trójkątów równobocznych o zadanym boku X. Są to:
- punkt wyznaczający środek piktogramu:
O- punkty
A, B, C, D, E i F wyznaczające środki największych z bocznych kół piktogramu (równe rozmiarami kołu centralnemu)
- punkty
a, b, c, d, e i f wyznaczające środki 6-ciu mniejszych okręgów wyznaczających kształt głównej struktury piktogramu.
Wyznaczamy (wygniatamy) 7 największych kół.
ETAP II:
Zajmę się tylko jednym z 6-ciu identycznych fragmentów konstrukcji.
Ustalając środek w „
a” począwszy od punktu
A zakreślam w obie strony łuki (będące 1/3 okręgu o promieniu X, widać ich ślady na zdjęciach), na których jednocześnie wyznaczam lokalizacje środków jednostajnie malejących okręgów (zakładam tu, że promienie owych okręgów, a więc i wzajemne odległości ich środków były ustalone już w fazie projektu piktogramu) Następnie wyznaczamy (wygniatamy) okręgi podążając od największych w kierunku najmniejszych. Powtarzamy to 6-krotnie.
SPOSTRZEŻENIE: Analizując zdjęcia można łatwo zauważyć, że najmniejsze okręgi (zaznaczone czerwonymi strzałkami) cechuje dość duża niedokładność (rozbieżność rozmiarów we wzajemnym porównaniu). Wynikać to może z tego, że kreatorzy piktogramu musieli najmniejsze kółka „wpasować” w pozostałą do dyspozycji przestrzeń, która czasem była nieco mniejsza, a czasem nieco większa (efekt różnych niedokładności przy konstrukcji piktogramu)
ETAP III:
Sądzę, że pozostałe poboczne koła piktogramu były wykonane (wygniecione) już „na wyczucie” (choć zgodnie z opracowanym wcześniej projektem). Ich stosunkowo niewielkie rozmiary (największe ok. 10 m średnicy) oraz łatwo zauważalne i niejednokrotnie duże odchylenia od ideału mogą przemawiać na rzecz takiej opcji.
To wszystko.