Napisano 01.02.2008 - 13:31
Napisano 01.02.2008 - 13:33
E? Chyba właśnie przyjście Jezusa doprowadziło do pewnego "przewrotu" w związku z tym z letka zapisy Starotestamentowe uległy dewaluacji. Tak samo judazim - nie praktykuje składania ofiar z pierworodnych.Ten zapis, a także zapisy w koranie oraz islamscy radykałowie i kary wykonywane w Iranie -dokładnie jest to samo.
To jest obraz chrześcijaństwa z czasów Chrystusa.
Pierwsze odpuszczę - bo to inny temat. A - jak widzę koledzy w dyskusji - podkreślają to: obecne czasy. Tzn. chrześcijaństwo uległo znacznym wewnętrznym przemianom i radykalizm wieków ubiegłych poszedł w zapomnienie (nie mówimy np. o hardcore`owcach z Pasa Biblijnego ) a w islamie cały czas dochodzi do głosu! W tym właśnie kryje się problem (przynajmniej dla tych, którzy nie kierują się powodami rasistowskimi). Po prostu - gdyby w USA do władzy doszliby przedstawiciele takiego ortodoksyjnie skrajnego chrześciajństwa - drugi Afganistan byłby po tamtej stronie Atlantyku. Oczywiście w odpowiednich proporcjach.Jeśli któryś z was "atakuje" islam, to tak naprawdę "atakuje" swoje chrześcijaństwo.
Różnice między chrześcijaństwem z czasów Chrystusa a radykalnym islamem z czasów obecnych praktycznie nie istnieją.
No tak! Tyle, że mówimy o własnej ocenie czynu - jako takiego! Zjedzenie człowieka na Nowej Gwinei może byc akceptowalnym zachowaniem dla autochtonów. Natomiast ja wypowiadając się mówię o: okrucieństwie.Każdy kto uprawiał w Polsce i krajach, gdzie to jest przestępstwo. Jeśli to się dzieje na porządku dziennym w dzikim plemieniu nomadów, albo w plemieniu w Amazonii , to nie mamy podstaw, żeby to podciągać pod przepisy prawa które tam nie obowiązują i o których ci ludzie nigdy nie słyszeli.
Napisano 01.02.2008 - 13:44
Napisano 01.02.2008 - 16:50
Rozpisałeś się zupełnie niepotrzebnie. Mówienie o tym, że gdzieś jakieś prawo jest, a gdzieś nie ma, jest bardzo głupim wybiegiem.
Jeśli gdzieś wolno zjadać dzieci, to znaczy, że nie mogę ocenić takiego ludożercę jako mordercję i kanibala ?
E? Chyba właśnie przyjście Jezusa doprowadziło do pewnego "przewrotu" w związku z tym z letka zapisy Starotestamentowe uległy dewaluacji. wink2.gif Tak samo judazim - nie praktykuje składania ofiar z pierworodnych.
Przykład z Romami trochę też nie wiem po co..
Po prostu - gdyby w USA do władzy doszliby przedstawiciele takiego ortodoksyjnie skrajnego chrześciajństwa - drugi Afganistan byłby po tamtej stronie Atlantyku. Oczywiście w odpowiednich proporcjach.
Napisano 01.02.2008 - 17:24
Napisano 01.02.2008 - 17:58
? A propos czego to napisałeś? Bo to kompletnie nie ma się nijak do tego co zacytowałeś!34) Nie sądźcie, że przyszedłem pokój przynieść na ziemię. Nie przyszedłem przynieść pokoju, ale miecz. (35) Bo przyszedłem poróżnić syna z jego ojcem, córkę z matką, synową z teściową; (36) i będą nieprzyjaciółmi człowieka jego domownicy. (37) Kto kocha ojca lub matkę bardziej niż Mnie, nie jest Mnie godzien. I kto kocha syna lub córkę bardziej niż Mnie, nie jest Mnie godzien.
W przypadku Romów to całkiem chybione. Przecież tam "problem" dotyczy obu stron tzn. oboje "młodzi" są młodzi.Po to, żeby udowodnić, że "pedofila" występuje w wielu kulturach jako tradycja i norma.
Napisano 01.02.2008 - 21:40
A propos czego to napisałeś? biggrin1.gif Bo to kompletnie nie ma się nijak do tego co zacytowałeś!
W przypadku Romów to całkiem chybione. Przecież tam "problem" dotyczy obu stron tzn. oboje "młodzi" są młodzi. smile2.gif
Cały czas mam niejasne wrażenie, że ilością starasz się zakryć pewne... mankamenty. wink2.gif
Napisano 01.02.2008 - 23:43
no ja się tak domyślam! Ale nie w tym problem, a problem kryje się w tym, że cytat jakoś nijak nie pasuje do kontekstu. Juz lepiej było zacytować "o wypełnianiu i znoszeniu", bo ten cytat nie dotyczy problemu - nowego spojrzenia na StT.To są słowa Jezusa z Nowego Testamentu.
Czytam. Tyle, że:Przeczytaj uważnie:
Czyli islam nie wyrugował plemiennych - można by rzec prymitywnych - zwyczajów i kodeksów postępowania i to przez tyle wieków? Co więcej - je kultywuje? No właśnie - w tym tkwi problem! Łopatologicznie: problem się kryje nie w "wynalezieniu" ale konsekwentnym dopieszczaniu i ortodoksyjnym trwaniu! To co cytujesz ze Starego Testamentu - zupełnie ma się nijak do problemu - ponieważ to już traktowane jest jako pewnego rodzaju przypowieści, a nie zbiór norm i zasad, które mają regulować w każdym calu życie człowieka we współczesnym świecie! Kapłani nie wymagają np. by kultywować teraz biblijny bann! Ani - dla przykładu - składać całopalne ofiary! I naprawdę tego nie da się zalać stekiem cytatów, które - ponieważ nie są odpowiedzią na konkretne poruszone przez twoich oponentów problemy, latają sobie z lekka swobodnie.Ja naprawdę nie staram się tu niczego zakrywać. Po prostu twierdzę, że to o co "oskarżany" jest tu islam, nie jest w ogóle z nim związane, tylko z różnymi plemiennymi naleciałościami, zapożyczeniami międzykulturowymi itd.
Te zjawiska występują w wielu kulturach i religiach i nie są przypisane do islamu.
Napisano 02.02.2008 - 17:04
wink2.gif no ja się tak domyślam! Ale nie w tym problem, a problem kryje się w tym, że cytat jakoś nijak nie pasuje do kontekstu.
Czytam. Tyle, że:
a) ile lat miał jak się pobrali?
b) co ma to wspólnego z pedofiliąMahometa? (podpowiem - kompletnie nic.)
Czyli islam nie wyrugował plemiennych - można by rzec prymitywnych - zwyczajów i kodeksów postępowania i to przez tyle wieków? Co więcej - je kultywuje? No właśnie
Napisano 02.02.2008 - 17:24
Napisano 02.02.2008 - 17:32
Doskonale to rozumiem - tyle, że kontekst dyskusji był początkowo inny, dopiero potem zboczył na temat "wojowniczości Jezusa".Chodziło mi o to, że Chrystus niesie miecz, a nie pokój i zgodę.
ale nadal to nie ma kompletnie nic do sprawy. Koledzy z dyskusji podnoszą - moim zdaniem mało mądry zarzut. Rzeczywiście 9 -latka i dorosły mężczyzna to ewidentna obleśność, ale wyrwana z kontekstu ówczesnych czasów - jest po prostu oburzaniem się na coś co wtedy nie było aż tak oburzające. Natomiast dzisiaj to już zupełnie co innego. Można przytoczyć z przeszłości multum takich przypadków - ale oceniania naszych praszczurów wedle dzisiejszych kryteriów jest całkiem nie fair wobec nich! A przytaczanie Szekspira jako "wyjaśniania" było trochę zabawne. . Natmoaist dzisiaj jeżeli jakiś mahometanin próbował bajerować 9-latki i znajdywał w tym poparcie jako boskim przyzwoleniu - to można o tym mówić - jako o zboczeniu.to ma wspólnego, że to według polskiego prawa pedofil, a według prawa ich kultury jest wszystko ok.
No właśnie - co. Zaraz się dowiemy od ciebie.No właśnie, a co z chrześcijaństwem ?
Ależ wyrugował. Widać to za nawet twoim oknem. Oczywiście pozycja kobiety w wiekach nam obecnych czyli XX/XXI jest zasadniczo lepsza niż powiedzmy w XIII - ale jest. I to nawet jeżeli jest to wbrew tej religii, natomiast islam nadal boryka się z absurdalnym stosunkiem do kobiet.nie wyrugowało przez setki lat podejścia do kobiet, niewolnictwa
Czyli - może korzystać z dokonań i osiągnięć innych religii? Otóż: nie. Bo nie chce.A islam ma o 700 lat mniej. I jakie tu porównanie.
Napisano 02.02.2008 - 20:18
Wyrugowało jednak w końcu. A islam nie.. I to, że są młodsza religią to żadne usprawiedliwienie. Mają dobre wzorce, mogą z nich czerpać.
To, że ktoś ma jakąś chorą kulturę dopuszczającą takie rzeczy, nieznaczy, że musimy to akceptować.
Rzeczywiście 9 -latka i dorosły mężczyzna to ewidentna obleśność, ale wyrwana z kontekstu ówczesnych czasów - jest po prostu oburzaniem się na coś co wtedy nie było aż tak oburzające.
Natmoaist dzisiaj jeżeli jakiś mahometanin próbował bajerować 9-latki i znajdywał w tym poparcie jako boskim przyzwoleniu - to można o tym mówić - jako o zboczeniu. biggrin3.gif
Ależ wyrugował. Widać to za nawet twoim oknem. Oczywiście pozycja kobiety w wiekach nam obecnych czyli XX/XXI jest zasadniczo lepsza niż powiedzmy w XIII - ale jest. I to nawet jeżeli jest to wbrew tej religii, natomiast islam nadal boryka się z absurdalnym stosunkiem do kobiet.
Czyli - może korzystać z dokonań i osiągnięć innych religii? Otóż: nie. Bo nie chce. smile2.gif
Napisano 02.02.2008 - 21:07
No właśnie problem zidentyfikowany. Problem leży w zakonserwowaniu pewnych nawyków i zwyczajów. I brak chęci w dążeniu do zmian, a jednocześnie ekspansja kultury, która to kultura narzuca pewne ograniczenia i to w sposób agresywno-opresyjny. To budzi opór.Mają dobre wzorce - a inne społeczeństwa też je mają, ale tego procesu nie da się tak przyspieszyć, że z dnia na dzień ktoś pstryknie palcami i na świecie będzie tylko demokracja, pokój i miłość (których zresztą w zasadzie nie ma poza Europą i paroma państwami poza nią).
A należy tłumaczyć - jak ty to robisz.Nie znaczy także, że mamy ich od razu smażyć w ogniu piekielnym.
To był... żart?Nie ma czegoś takiego jak "mahometanin" , zresztą to może być uznane za wielce obraźliwe w krajach muzułmańskich i nie tylko. Muzułmanie nie wyznają Mahometa , tylko Boga.
Ale ty chyba to wiesz? Wiesz z dostępnych badań jak na psychikę dziecka ma wpływ tego typu zachowanie.Tak jak mówiłem, plemię na pustyni, czy w dżungli. Nie wiedzą co to pedofilia.
Wyrugował, i to nie do końca, co zajęło prawie 2000 lat.
Ale to też obok tematu.Tak jak co najmniej 5/6 mieszkańców naszej planety. Nie dowodzi to niczego.
Napisano 03.02.2008 - 12:20
To jest obraz chrześcijaństwa z czasów Chrystusa.
Jeśli któryś z was "atakuje" islam, to tak naprawdę "atakuje" swoje chrześcijaństwo.
Różnice między chrześcijaństwem z czasów Chrystusa a radykalnym islamem z czasów obecnych praktycznie nie istnieją.
Ten zapis, a także zapisy w koranie oraz islamscy radykałowie i kary wykonywane w Iranie -dokładnie jest to samo.
Użytkownik golibroda edytował ten post 03.02.2008 - 12:33
0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych