Skocz do zawartości

Oświadczenie w sprawie zamiaru budowy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
587 odpowiedzi w tym temacie

mortyr.
  • Tematów: 46
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Mortyr - naprawdę poczytaj co zmieniło pojawienie się Jezusa w kwestii starotestamentowej. wink2.gif

Wiem co się zmieniło, ale to jednak ogromna część naszego dziedzictwa i zresztą nie tylko naszego.
Tylko co było później ? Grupki szarlatanów, psychopatów i nawiedzonych przejęły prym nad religią.
To nie była wina samej religii. Ideały które były na początku zostały storpedowane przez grupkę barbarzyńców.
Tak samo było w innych kulturach:

stanęli przed pruskim wiecem, na którym Wojciech z pomocą tłumacza przemawiał, objaśniając zasady chrześcijaństwa.

Z pochodzenia jestem Słowianinem. Nazywam się Adalbert, z powołania zakonnik; niegdyś wyświęcony na biskupa, teraz z obowiązku jestem waszym apostołem. Przyczyną naszej [tu] podróży jest wasze zbawienie, abyście - porzuciwszy głuche i nieme bałwany - uznali Stwórcę naszego, który jest jedynym Bogiem i poza którym nie ma innego boga (komentarz by mortyr -Nie ma Boga prócz Allaha - chciałoby się powiedzieć - bliźniacze podobieństwo do islamu); abyście, wierząc w imię Jego, mieli życie i zasłużyli na zażywanie w nagrodę niebiańskich rozkoszy w wiecznych przybytkach. (komentarz by mortyr - zaraz, jakich rozkoszy ? Z wiecznymi dziewicami ?
Czy to islam ? Nie, to chrześcijaństwo - bliźniacza do islamu religia)

Jednak po 5 dniach w okolicy pruskiego grodu granicznego Chollin (na południowych brzegach jeziora Drużno) - 23 kwietnia 997 odpoczywających po mszy odprawionej w świętym gaju (pole romowe) zaskoczyło 7 strażników prowadzonych przez kapłana. Wojciech - jako przywódca - uderzony toporem lub włócznią w serce został zabity przez Prusa imieniem Sicco, który - wg żywotów - miał wcześniej stracić w walkach z Polakami brata. Ciału odcięto głowę i nabito na pal wyrazem hańby. Jego towarzyszy oszczędzono i odesłano do Polski.

źródło: Wikipedia

Dlaczego św. Wojciech zginął ? Bo zbezcześcił "święty gaj" (bo tak uznała grupka przywódców i kapłanów od siedmiu boleści - którzy wykorzystali ciemnotę ludu, by nim sterować i dawać mu krwawe rozrywki).
To samo masz kolego w starożytnym Rzymie. Koloseum, czyli krwawa rozrywka dla mas. Obecnie jej miejsce zajęła "sztuczna rzeż" w TV i Kinie w postaci filmów.

Gdyby to napisał chrześcijanin zamiast islamskiego apostaty - to pisałbyś o tym, że zbyt słabo zna realia islamu z uwagi na to, że jest... chrześcijaninem. I na pewno hardcore`owy katolikiem. wink2.gif

Nie, mylisz się. Nie napisałbym tego. Wystarczą te przykłady które podałem. Izraelski i amerykański uczony, którzy potwierdzają, że terroryzm nie wynika z islamu. To są ludzie nie wplątani w konflikt, badacze z wieloletnim doświadczeniem, wyznający inną wiarę niż islam.

Użytkownik mortyr edytował ten post 22.02.2008 - 13:27

• 0

golibroda.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

laugh1.gif
Nie na temat. Co ma piernik do wiatraka?
Co ma fatwa czyli nawolywanie do ludu mowiace: "ZABIJCIE GO ZA ZNIEWAGE" do wyroku sadowego za PRZESTEPSTWO? Nic, poza tym ze jak zwykle nie rozumiesz tematu albo celowo znieksztalcasz sens.

To chyba tobie brak podstawowej wiedzy na ten temat. Pytam się ciebie - co to jest fatwa ?
Tu masz odpowiedź z kilku źródeł :

Fatwa ( tur. - fetwa, arab. فتوى) - opinia wysokiego uczonego-teologa muzułmańskiego (muftiego w sunnizmie lub mudżtahida w szyizmie), wyjaśniająca kontrowersję teologiczną, teologiczno-prawną lub czysto prawną i wydawana wyłącznie na piśmie.

Fatwa czasem zawiera jakieś konkretne wskazania w indywidualnej sprawie, np. fatwa wydana przez ajatollaha Chomeiniego skazująca na śmierć S. Rushidiego, autora Szatańskich Wersetów. Zakres terminu fatwa jest jednak znacznie szerszy, przez co za błędne należy uznać utożsamianie go wyłącznie z klątwą czy wypowiedzeniem świętej wojny. Przykładem fatwy o charakterze polityczno-ekonomicznym jest fatwa wprowadzająca zakaz palenia tytoniu w Iranie, wydana na przełomie XIX i XX wieku.

<a href="http://pl.wikipedia.org/wiki/Fatwa" target="_blank">http://pl.wikipedia.org/wiki/Fatwa</a>

Fatwa, w islamie opinia prawna lub teologiczna w sprawach konkretnych, których nie da się rozstrzygnąć na gruncie ogólnych przepisów prawa muzułmańskiego (szari’at). Wystawiana zwykle na prośbę sądu lub władz administracyjnych przez fakiha (specjalista w zakresie teorii prawa), opiera się na znanych precedensach i zasadach obowiązujących w danej szkole prawniczej. U sunnitów fatwę formułuje mufti i ma ona charakter porady, która może, lecz nie musi być respektowana.

U szyitów przywilej fakiha stanowi nie tylko interpretacja, ale i tworzenie prawa, tzw. idżtihad. Nosi tytuł mudżtahida, zaś sformułowana przez niego fatwa obowiązuje wszystkich jego zwolenników. Zobowiązanie to jest jednak czasowe i traci moc wraz ze śmiercią mudżtahida.

<a href="http://portalwiedzy.onet.pl/92752,,,,fatwa,haslo.html" target="_blank">http://portalwiedzy.onet.pl/92752,,,,fatwa,haslo.html</a>

Gdzie ty tu facet widzisz JAKIEKOLWIEK podobienstwo? Naprawde masz spory problem z pojmowaniem swiata laugh1.gif laugh1.gif

I co ? Jednak wychodzi na to, że doskonale rozumiem o co chodzi. :lol

I znowu to przekonanie o wlasnym geniuszu :lol
Naprawde, sporo frajdy tym sprawiasz wszystkim czytelnikom :lol

Ale mistrzu, co ty chciales mnie znowu slowotokiem i definicjami zasypac? Nie rozumiesz kompletnie, ze fatwa za cos co nie jest przestepstwem, w dodatku gdzie wyrokiem jest kara smierci, ma sie nijak do udowodnionego przestepstwa czlowieka, ktory popelnil czyn karalny.
No ale co tam, to juz nawet nie relatywizm tylko czysta glupota :lol

A nie mowilem Aton? Nie bedzie uwag do tresci, sa uwagi do formy bo autor troche emocjonalnie napisal i mortyr z latarka szukal czegos co bedzie mogl zdyskredytowac. I znalazl! Jest slowo "faszyzm" wiec caly tekst niewazny, zly i rasistowski. laugh1.gif laugh1.gif laugh1.gif

Kolego, czy ty naprawdę nie pojmujesz znaczenia słów ? Czy nie widzisz różnicy pomiędzy np. dwoma takimi tekstami :

1 - "są pewne niewłaściwe interpretacje koranu, które mają duży wpływ na wiernych"
2 - "islam to nazizm w czystej postaci, zło, religia terroru, faszyzm islamski"

Ja wiem, że Polacy mają problemy ze zrozumieniem czytanego tekstu, ale niestety bijesz tu wszelkie rekordy. :D

Nudzisz strasznie z tymi glupawymi oklepanymi przytykami :lol

Ale co zlego jest w nazwaniu nazizmu nazizmem? To zakazane slowo? Ty oskarzasz mnie o rasizm czy ksenofocbie za napisanie paru zdan, a ktos inny nie moze dajac setki dowodow na poparcie tezy? Bo co? Bo tobie sie nie podoba? :lol
Znowu mam dylemat czy to relatywizm, glupota czy hipokryzja :lol :lol :lol

Jest taka jedna czesc ciala, ktora sie przegrzewa. Jest to brzuch, od smiechu po czytaniu twoich tekstow laugh1.gif laugh1.gif laugh1.gif

W takim razie polecam książki z takich dziedzin jak socjologia, psychologia, pedagogika. Powinieneś umierać ze śmiechu. :lol

O prosze, bufonada wyznacza nowe horyzonty. Wlasne teksty zrownujesz juz z podrecznikami. No brawo, brawo! Naprawde musisz byc geniuszem przekonanym o swoim geniusz. Szkoda tylko, ze ty sam i nikt wiecej :lol

Wiesz co powinienem ci zrobic za taki tekst? Obic niewyparzona morde.

Moderator, where are you ? :lol

Poskarz jeszcze mamie, zwyczajnie stwierdzilem co spotyka prostakow za prostackie oskarzenia :lol

Widzisz chlopczyku, coraz bardziej wystaje sloma z butow.

Nawet nie potrafisz tego poprawnie napisać. I komu słoma z butów wystaje ? :lol

A jakze, znowu wyzszosc formy nad trescia. Tak jak ty caly jestes li tylko przerostem formy nad trescia tak teraz jako obrone wyjezdzasz z brakiem polskiego znaku diaktrycznego. Nie zauwazyles zapewne ze nie uzywam ich w ogole z wygody od 30 stron tego tematu ale co tam. Grunt ze sie przyczepiles, winszuje! :lol

Ktos kto ma poglady inne niz ty nie zasluguje nawet na odrobine szacunku bo jego poglady to nie Poglady przez duze P tylko "poglady", gowno warte i niewlasciwe.

Więc nazistom, komunistom i bandytom należy się kłaniać w pas, bo też mają inne poglądy ? :lol
Jak widzisz nie ma zaprzeczenia - wyjątki potwierdzają reguły. Mogę być tolerancyjny dla hinduistów, muzułmanów, żydów, homoseksualistów, pacyfistów, ekologów itd. Ale nigdy dla nazistów, faszystów, rasistów itp. Tu nie ma zaprzeczenia. Są po prostu wyjątki, których nie możemy tolerować.

No dzieki, zrownales mnie wlasnie z nazista, komunista i bandyta. Mozna i tak wyolbrzymiac sprawe byle miec argument :lol
Co zlego jest w moich pogladach? To ze sa inne niz twoje? No tak, to zapewne ich najwiekszy grzech :lol :lol :lol

A jak jest w rzeczywistosci? Karze sie tylko tych, ktorzy "obraza" wielkiego Mahometa. W druga strone to nie dziala, nie mowiac juz o agresji samych muzulmanow wzgledem innych ludzi.

O którą "agresję muzułmanów względem innych ludzi" ci chodzi ? Uściślij.

Zartujesz, prawda? :lol :lol :lol
Malo masz tekstow wklejonych tutaj i innych tematow na tym forum?
No tak, zapomnialem ze ty czytasz rozne rzeczy ale zapamietujesz i przyjmujesz do wiadomosci tylko te zbiezne z twoimi teoriami :lol :lol :lol

Użytkownik golibroda edytował ten post 22.02.2008 - 13:31

• 0

mortyr.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Nie rozumiesz kompletnie, ze fatwa za cos co nie jest przestepstwem, w dodatku gdzie wyrokiem jest kara smierci, ma sie nijak do udowodnionego przestepstwa czlowieka, ktory popelnil czyn karalny.
No ale co tam, to juz nawet nie relatywizm tylko czysta glupota laugh1.gif

Dalej nie rozumiesz. W jednym kraju zostaniesz skazany na śmierć za pedofilię, w innym za obrazę moralną, a w innym za przejście na czerwonym świetle. To jest prawo. Takie są zasady i nikogo nie obchodzi, że w Polsce to nie przestępstwo, a w Iranie jak najbardziej. Spróbuj stosować nasze prawodawstwo wobec afrykańskich i amazońskich plemion, Wyjdzie z tego tylko czysta głupota.

Ale co zlego jest w nazwaniu nazizmu nazizmem? To zakazane slowo? Ty oskarzasz mnie o rasizm czy ksenofocbie za napisanie paru zdan, a ktos inny nie moze dajac setki dowodow na poparcie tezy? Bo co? Bo tobie sie nie podoba? laugh1.gif
Znowu mam dylemat czy to relatywizm, glupota czy hipokryzja laugh1.gif laugh1.gif laugh1.gif

Ale religia nie jest nazizmem i nie ma z nim nic wspólnego. Jest różnica między krytyką, a pluciem i obrzucaniem błotem.

Poskarz jeszcze mamie, zwyczajnie stwierdzilem co spotyka prostakow za prostackie oskarzenia laugh1.gif

Więc może zbyt często dostawałeś od tatusia pasem ? ;)

A jakze, znowu wyzszosc formy nad trescia. Tak jak ty caly jestes li tylko przerostem formy nad trescia tak teraz jako obrone wyjezdzasz z brakiem polskiego znaku diaktrycznego. Nie zauwazyles zapewne ze nie uzywam ich w ogole z wygody od 30 stron tego tematu ale co tam. Grunt ze sie przyczepiles, winszuje! laugh1.gif

Pisz tak wszędzie "z wygody" - w pracy, w pismach urzędowych, przy rozliczaniu podatków itp. Twoje pismo świadczy o tobie.

No dzieki, zrownales mnie wlasnie z nazista, komunista i bandyta. Mozna i tak wyolbrzymiac sprawe byle miec argument laugh1.gif
Co zlego jest w moich pogladach? To ze sa inne niz twoje?

Wyraźnie dostrzegam bardzo delikatnie mówiąc "nutkę" nienawiści do islamu i muzułmanów. W dodatku ogromna większość (jak już udowodniłem) oskarżeń pod adresem islamu okazała się niesłuszna, gdyż w ogóle nie jest związana z islamem, lecz z kulturą plemienną, lub całkowicie innymi czynnikami.

Zartujesz, prawda? laugh1.gif laugh1.gif laugh1.gif
No tak, zapomnialem ze ty czytasz rozne rzeczy ale zapamietujesz i przyjmujesz do wiadomosci tylko te zbiezne z twoimi teoriami laugh1.gif laugh1.gif laugh1.gif

Mówisz o tych starciach i zamieszkach nastolatków z policją we Francji ?
Już wyjaśniłem, że nie ma to nic wspólnego z islamem.

Terroryści ? Idą tak samo do więzienia, jak niemuzułmańscy przestępcy.

Coś jeszcze?
  • 0

golibroda.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie rozumiesz kompletnie, ze fatwa za cos co nie jest przestepstwem, w dodatku gdzie wyrokiem jest kara smierci, ma sie nijak do udowodnionego przestepstwa czlowieka, ktory popelnil czyn karalny.
No ale co tam, to juz nawet nie relatywizm tylko czysta glupota laugh1.gif

Dalej nie rozumiesz. W jednym kraju zostaniesz skazany na śmierć za pedofilię, w innym za obrazę moralną, a w innym za przejście na czerwonym świetle. To jest prawo. Takie są zasady i nikogo nie obchodzi, że w Polsce to nie przestępstwo, a w Iranie jak najbardziej. Spróbuj stosować nasze prawodawstwo wobec afrykańskich i amazońskich plemion, Wyjdzie z tego tylko czysta głupota.

Tak, jasne. I pewnie w ramach rownosci prawo polskie obowiazuje tylko w Polsce natomiast fatwa iranska na calym swiecie.
Jak zwykle jaja sobie robisz :lol :lol :lol

A tak przy okazji.
Nie przeszkadza ci gdy muzulmanski duchowny jest rownoczesnie sedzia i wydaje bez procesu wyrok smierci na czlowieka za to tylko, ze napisal ksiazke, ktora mu sie nie podoba. Ponadto wyrok ten obowiazuje na calym swiecie, niezaleznie od lokalnego prawa, w miejscu w ktorym autor ksiazki przebywa - to jest ok.
Ale gdy ksiadz katolicki probuje chocby powiedziec slowo na temat jakichs przepisow prawnych, chocby o aborcji, to juz jest bardzo nie ok !!! Co by to dopiero bylo gdyby jakis ksiadz byl rownoczesnie sedzia, i nie daj Boze osmielil sie jeszcze wydac jakis "zly" wg ciebie wyrok. To by byl zamach na demokracje co najmniej !!! :lol
Hipokryzja najczystszej wody :lol :lol :lol

Ale co zlego jest w nazwaniu nazizmu nazizmem? To zakazane slowo? Ty oskarzasz mnie o rasizm czy ksenofocbie za napisanie paru zdan, a ktos inny nie moze dajac setki dowodow na poparcie tezy? Bo co? Bo tobie sie nie podoba? laugh1.gif
Znowu mam dylemat czy to relatywizm, glupota czy hipokryzja laugh1.gif laugh1.gif laugh1.gif

Ale religia nie jest nazizmem i nie ma z nim nic wspólnego. Jest różnica między krytyką, a pluciem i obrzucaniem błotem.

No i jakze, caly czas nawijasz o tresci, obrazasz sie, "rasizmujesz" itd. Zero argumentow, byleby u przeciwnika znalezc zadre w oku a prawdziwy problem przemilczec. Coz za hipokryzja :lol

A jakze, znowu wyzszosc formy nad trescia. Tak jak ty caly jestes li tylko przerostem formy nad trescia tak teraz jako obrone wyjezdzasz z brakiem polskiego znaku diaktrycznego. Nie zauwazyles zapewne ze nie uzywam ich w ogole z wygody od 30 stron tego tematu ale co tam. Grunt ze sie przyczepiles, winszuje! laugh1.gif

Pisz tak wszędzie "z wygody" - w pracy, w pismach urzędowych, przy rozliczaniu podatków itp. Twoje pismo świadczy o tobie.

Internet traktuje jako odpoczynek od pisania oficjalnego wiec pisze tak jak jest mi wygodniej.
Zreszta z czego ja sie tlumacze? Zabraklo argumentow to ciagniesz dyskusje o niczym odwracajac uwage od konkretow.

No dzieki, zrownales mnie wlasnie z nazista, komunista i bandyta. Mozna i tak wyolbrzymiac sprawe byle miec argument laugh1.gif
Co zlego jest w moich pogladach? To ze sa inne niz twoje?

Wyraźnie dostrzegam bardzo delikatnie mówiąc "nutkę" nienawiści do islamu i muzułmanów. W dodatku ogromna większość (jak już udowodniłem) oskarżeń pod adresem islamu okazała się niesłuszna, gdyż w ogóle nie jest związana z islamem, lecz z kulturą plemienną, lub całkowicie innymi czynnikami.

To ty tak twierdzisz, ja mam inne zdanie. I dokladnie na tym polega roznica w pogladach. Tylko ze ja choc uwazam twoje za bzdurne przynajmniej o tym nie mowie otwarcie, a nawet gdybym mowil, to bylbym bardziej wiarygodny bo otwarcie mowie ze nie ma rownosci na swiecie. Ty jako piewca tolerancji, m.in. tez dla pogladow wychodzisz na zaklamanego hipokryte.

Zartujesz, prawda? laugh1.gif laugh1.gif laugh1.gif
No tak, zapomnialem ze ty czytasz rozne rzeczy ale zapamietujesz i przyjmujesz do wiadomosci tylko te zbiezne z twoimi teoriami laugh1.gif laugh1.gif laugh1.gif

Mówisz o tych starciach i zamieszkach nastolatków z policją we Francji ?
Już wyjaśniłem, że nie ma to nic wspólnego z islamem.

To samo co akapit wyzej. Udowodniles sam sobie, ze nie ma i myslisz ze inni tez tak mysla pomimo iz daja setki kontrargumentow? A tu niespodzianka, to ze ty wystawiles swoje argumenty nie oznacza, ze jest to obowiazujaca wersja. Pogodz sie z tym lepiej pokis mlody bo bedziesz mial same niespodzianki w zyciu :lol
Poza tym, nadal zartujesz :lol :lol :lol

Użytkownik golibroda edytował ten post 22.02.2008 - 14:46

• 0

NoMeansNo.
  • Tematów: 8
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Wiem co się zmieniło, ale to jednak ogromna część naszego dziedzictwa i zresztą nie tylko naszego.

A jednak nie wiesz o czym piszesz - nadal. Gdybyś wiedział i rozumiał czym była ofiara Jezusa (dla chrześcijan) zrozumiałbyś, że powływanie się na starotestamentowe prawa, zwyczaje, tradycje itp. jest całkowicie bezsensowna. ;)

Tylko co było później ? Grupki szarlatanów, psychopatów i nawiedzonych przejęły prym nad religią.(...)
źródło: Wikipedia

Hola hola dobry człowieku. Całkiem nie tak aż dawno wyjaśniałeś zwyczaje afgańskiego islamu... kiepską infrastrukturą i przedislamską tradycją. A tutaj... cofamy się do św. Wojciecha. :) Po co? Dajmy pokój tego typu archeologii.

Nie, mylisz się. Nie napisałbym tego. (...)

Ja jednak tak sądze.
  • 0

mortyr.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

[quote]A jednak nie wiesz o czym piszesz - nadal. Gdybyś wiedział i rozumiał czym była ofiara Jezusa (dla chrześcijan) zrozumiałbyś, że powływanie się na starotestamentowe prawa, zwyczaje, tradycje itp. jest całkowicie bezsensowna. wink2.gif[/quote]

Powoływanie się na Stary Testament jest bezsensowne. Ok. Trzymam cię za słowo.

A teraz > 10 przykazań możemy schować między bajki. Tak więc zabijaj, kradnij, cudzołóż, mów fałszywe świadectwo przeciw bliźniemu swemu, pożądaj jego żony, kiedy tylko chcesz itd. Bo przecież właśnie powiedziałeś, że: "powoływanie się na starotestamentowe prawa, zwyczaje, tradycje itp. jest całkowicie bezsensowne".

A teraz artykuł na temat Starego Testamentu, polecam:

Jak czytać Stary Testament? - autor : ojciec Jacek Salij OP (fragmenty)

Zaledwie trzydzieści kilka lat po śmierci ostatniego z Apostołów pojawił się w Kościele niejaki Marcjon, który usiłował odciąć wiarę chrześcijańską od Starego Testamentu. To właśnie on wprowadził do naszej europejskiej kultury ten gruntownie fałszywy stereotyp, że Stary Testament przedstawia Boga zupełnie inaczej niż Ewangelie. Uwierzywszy w Boga miłości, którego głosił nam Jezus -- twierdził Marcjon w swoim dziele pt. Antytezy -- powinniśmy odrzucić Stary Testament i głoszonego w nim Boga okrutnego, wiecznie rozgniewanego i sztywnie sprawiedliwego.

W konsekwencji tych poglądów również Nowy Testament zaczął Marcjonowi przeszkadzać. Usunął więc z Nowego Testamentu te księgi, których nawet on nie potrafił nagiąć do swojej nauki. I tak z czterech Ewangelii pozostała mu tylko Ewangelia Łukasza (ją też zresztą okroił), z dwudziestu trzech pozostałych ksiąg łaskę w jego oczach uzyskało tylko dziesięć listów Apostoła Pawła. Toteż nic dziwnego, że we wszystkich miastach, do których się kolejno przenosił, Kościół wykluczał go ze społeczności wiernych: w latach trzydziestych II wieku nauka Marcjona została potępiona przez Kościół w jego rodzinnej Synopie nad Morzem Czarnym oraz w Smyrnie w Azji Mniejszej, zaś w roku 144 przez Kościół w Rzymie.

Bo rzeczywiście tak jest: Odrzucając lub pomniejszając Stary Testament, odrzucamy lub pomniejszamy Chrystusa. Z naszą wiarą jest podobnie jak z rowerem: jeśli nie mam jednego koła, to nim nie pojadę. Podobnie jeśli nie doceniam Starego Testamentu, moja wiara w Chrystusa nie jest autentyczna. Chrystus jest bowiem Synem Bożym, który dla nas stał się człowiekiem w całym tego słowa znaczeniu. Również w tym znaczeniu, że -- jak każdy z nas -- urodził się w określonej rodzinie i w określonym narodzie, które nie wzięły się znikąd, ale mają swoje dzieje i swoje miejsce na ziemi, swoje osiągnięcia i upadki, swoje zalety i wady. Otóż Stary Testament świadczy o tym zwyczajnym ludzkim zakorzenieniu Syna Bożego, który z miłości do nas stał się Synem Człowieczym. Jest również świadectwem szczególnej opieki Bożej nad tym narodem, w którym miał On się narodzić.

"Każdy z tych -- pisze Orygenes na temat podboju ziemi Kanaan -- których pod wodzą Jezusa (Jozuego) pozabijał lud Pana, symbolizuje jakiś tkwiący w twym wnętrzu występek lub błąd. (...) Marcjon jednak, Walentyn i Bazylides oraz pozostali heretycy, którzy nie chcą rozumieć tego tekstu w sposób godny Ducha Świętego, zabłąkali się z dala od wiary i samych siebie przeszyli wielu niegodziwościami (1 Tm 6,10). Głoszą oni istnienie innego Boga (...), który rzekomo uczy okrucieństwa, bo nakazuje zdeptać karki wrogów i powiesić na drzewie królów zdobytej przemocą ziemi. Oby Pan mój, Jezus, Syn Boży, zezwolił mi na to, oby kazał mi podeptać moimi stopami ducha rozpusty, podeptać karki ducha gniewu i zapalczywości, podeptać demona chciwości, podeptać zuchwałość, zetrzeć stopami ducha pychy. (...)

http://angelus.pl/in...p...t&task=view

Mój komentarz: Tak więc jak mówi ojciec Jacek Salij : "jeśli nie doceniam Starego Testamentu, moja wiara w Chrystusa nie jest autentyczna."

[quote]A tutaj... cofamy się do św. Wojciecha. smile2.gif Po co? Dajmy pokój tego typu archeologii.[/quote]

Chciałem tylko wskazać ciekawy, przemilczany aspekt. Praktycznie w każdej religii byli kapłani, którzy wraz z władcami wykorzystywali lud do swoich celów. Aby zapewnić sobie pewną przychylność ze strony ludu zapewniali im rozrywki w postaci krwawych obrzędów i praw. Przykładem jest historia św. Wojciecha, starotestamentowe prawa, krwawe walki w Rzymskim Koloseum, ofiary z ludzi składane wśród ludów ameryki południowej, aż wreszcie palenie czarownic na stosach, wbijanie na pal, gilotyna i krzesło elektryczne.
Te same elementy, te same krwawe korzenie pomimo różnic kulturowych, technicznych i geograficznych.
Ludzie mają straszliwy pociąg do destrukcji, co zauważył zresztą Zygmunt Freud.

[quote]Ale gdy ksiadz katolicki probuje chocby powiedziec slowo na temat jakichs przepisow prawnych, chocby o aborcji, to juz jest bardzo nie ok !!! Co by to dopiero bylo gdyby jakis ksiadz byl rownoczesnie sedzia, i nie daj Boze osmielil sie jeszcze wydac jakis "zly" wg ciebie wyrok. To by byl zamach na demokracje co najmniej !!! laugh1.gif
Hipokryzja najczystszej wody laugh1.gif laugh1.gif laugh1.gif[/quote]

Ok. W takim razie udowodnię ci moją tolerancję. Dla ludzi o takich poglądach odstąpiłbym kawałek Polski np. jakieś województwo. Niech tam sobie rządzą, niech proklamują powstanie nowego państwa. Podobno słuchaczy radia Ma ryja jest ok. 500 tyś. Dobra, ja bym im dał własne państwo i na jego terytorium mogą zdelegalizować aborcję, wysiedlić homoseksualistów, żydów, arabów i zakazać im wstępu (sami by wyjechali, bo towarzystwo moherów raczej niemiłe), acha i oczywiście zakazać budowy meczetów. Wątpię czy takie państwo przetrwałoby długo w izolacji w centrum Europy. Po kilku latach zostałaby tam garstka ludzi żyjących w nędzy i ciemnocie.
[quote]
  • 0

NoMeansNo.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Powoływanie się na Stary Testament jest bezsensowne. Ok. Trzymam cię za słowo.

O Boże. Ty widzisz i nie grzmisz. :) Bezsensowne jest w ten sposób w jaki ty rozumiesz Pismo Święte. Teraz już jaśniej?
Przecież kanon Pisma Świętego tworzą obie księgi - zarówno Stary i Nowy Testament. Ale brnij dalej. Jeżeli rozśmieszanie nie jest tobie straszne - to czemu np. mnie to ma przeszkadzać? :)

Edit:
By nie być zbyt złośliwym:

Stary Testament przedstawia proces powolnego odchodzenia od religii ofiarnej oraz od idei Boga przemocy i zemsty, ku Bogu wolnemu od przemocy. Całkowite wyzwolenie od przemocy i związanego z nim mechanizmu kozła ofiarnego zostało dokonane dzięki Jezusowi Chrystusowi.

Użytkownik NoMeansNo edytował ten post 22.02.2008 - 22:59

• 0

#443 Gość_Aton

Gość_Aton.
  • Tematów: 0

Napisano

Ok. W takim razie udowodnię ci moją tolerancję. Dla ludzi o takich poglądach odstąpiłbym kawałek Polski np. jakieś województwo. Niech tam sobie rządzą, niech proklamują powstanie nowego państwa. Podobno słuchaczy radia Ma ryja jest ok. 500 tyś. Dobra, ja bym im dał własne państwo i na jego terytorium mogą zdelegalizować aborcję, wysiedlić homoseksualistów, żydów, arabów i zakazać im wstępu (sami by wyjechali, bo towarzystwo moherów raczej niemiłe), acha i oczywiście zakazać budowy meczetów. Wątpię czy takie państwo przetrwałoby długo w izolacji w centrum Europy. Po kilku latach zostałaby tam garstka ludzi żyjących w nędzy i ciemnocie.

W odpowiedzi na to jest jeden wyraz, który chowa te bzdury między bajki. INSYNUACJA Z resztą typowe dla ciebie jest wymyślanie wyssanych z **** bajek i jeszcze traktowanie ich jako solidnych dowodów.
  • 0

#444 Gość_Aton

Gość_Aton.

Napisano

Jako, że mortyr lubi nawiązywać do Afganistanu to postanowiłem wkleić pewne zdjątko z tego kraju przedstawiajace meczet Mazar-i Szarif. Może i nie jest to związane z tematem ale piękno i niezwykłe dopracowanie detali tej budowli może trochę rozluźni rozmowę. :)

Dołączona grafika

Mimo iż brakuje na tym zdjęciu trzech klocków :P to uważam ten meczet za dzieło sztuki.

Dołączona grafika
  • 0

golibroda.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Myslalem, ze bedzie ciezko ale jednak. Przeszedles sam siebie :lol :lol :lol :lol :lol
  • 0

mortyr.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Jako, że mortyr lubi nawiązywać do Afganistanu to postanowiłem wkleić pewne zdjątko z tego kraju przedstawiajace meczet Mazar-i Szarif. Może i nie jest to związane z tematem ale piękno i niezwykłe dopracowanie detali tej budowli może trochę rozluźni rozmowę. smile2.gif

Może jeszcze kilka przykładów takich budowli z różnych krajów:

http://portalwiedzy....czet,haslo.html
http://portalwiedzy....czet,haslo.html
http://portalwiedzy....uity,haslo.html
http://portalwiedzy....mara,haslo.html
http://portalwiedzy....ruan,haslo.html
http://portalwiedzy....leum,haslo.html

I ciekawy artykuł:

Islam wyprzedził nas o 500 lat

Bliższe badania średniowiecznej architektury muzułmańskiej wykazały, że już 500 lat temu świat islamu znał zaawansowane zasady geometrii, które zachodni matematycy odkryli dopiero w latach 70. i 80. ubiegłego wieku.

Nie wiemy do końca, co to oznacza - mówi fizyk Peter Lu z Uniwersytetu Harvarda, który wraz z Paulem Stainhardtem z Princeton University badali geometrię XV-wiecznej sztuki muzułmanów.

To może być dowodem na olbrzymią rolę matematyki w średniowiecznej sztuce Islamu lub też może wskazywać na to, że po prostu ówczesnym artystom łatwiej było pracować w ten sposób. Wykorzystywanie zaawansowanych zasad geometrycznych nie może być przypadkiem. Tak czy inaczej widzimy, że kultura ta była znacznie bardziej zaawansowana, niż wcześniej myśleliśmy - mówi Lu.

Niezwykle skomplikowane figury geometryczne wyróżniają średniowieczną sztukę islamską Bliskiego Wschodu i Azji Środkowej.

Od wielu lat historycy sztuki uważali, że do wykonania najprostszych elementów wystarczyły poziomice i kompasy. Nie potrafiono jednak wyjaśnić, w jaki sposób powstawały z nich wielkie obszary ozdobione skomplikowanymi wzorami. Użycie prostych narzędzi do tworzenia wzorów zajmujących olbrzymie powierzchnie musiałoby bowiem skutkować olbrzymimi zakłóceniami ich geometrii, a znajdowane są jedynie niewielkie zakłócenia.

Badania Lu i Steinhardta wykazały, że niektóre z użytych przez średniowiecznych artystów wzorów zostały stworzone z dwóch rodzajów elementów o różnej wielkości w taki sposób, że powstał niekończący się wzór o dziesięciokątnej symetrii ułożony w taki sposób, że nigdy się nie powtarza.

Wzór taki, zwany parkietem Penrose’a, został odkryty na Zachodzie dopiero w 1973 roku. Jest to wzór nieokresowy, to znaczy, że nie powtarza się po przesunięciu. W ciągu ostatnich 30 lat odkryto materiały, w których atomy ułożone są w taki sposób. Przypomina to strukturę krystaliczną, ale nią nie jest, dlatego też Lu i Steinhardt mówią o kwazikrystalicznym wzorcu wykorzystanym przez dawnych artystów.

http://kopalniawiedz...omosc_1915.html
  • 0

NoMeansNo.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Ale to żadna tajemnica. Co więcej - gdy tutaj w Europie latano i się biczowano, popadając w degrengoladę wieków średnich - islam wręcz promieniował wiedzą na świat. I tego chyba tylko skrajni fanatycy anty islamscy nie chcą przyjąć do wiadomości. Problem kryje się w tym - co stało się później. Co wywołało taka zapaść...
  • 0

golibroda.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Czekaj, czekaj.
Jaki islam?
Moze to "kultura plemienna" lub "uwarunkowania" czy cos jeszcze innego? :lol

Jak zle o nich - to nie islam tylko cos innego.
Jak dobrze - to juz islam be zajakniecia! :lol :lol :lol
  • 0

#449 Gość_Aton

Gość_Aton.

Napisano

mortyr islam osiągnął największy rozwój wtedy gdy był jeszcze mniejszością na każdym terenie i nie krępował ówczesnych naukowców i o dziwo ten okres muzułmanie nazywają złotym wiekiem islamu.

Świat islamu rzeczywiście ma piękną architekturę ale niestety odbyło się to kosztem innych kultur. W Egipcie upadła wielka cywilizacja, na bliskim i środkowym wschodzie kultury wyrosłe z hellenistycznej no i oczywiście bizantyjska.

Architektura turecka to np. taka architektura bizantyjska z dodatkami orientalnymi, a mi się podobają bardziej budowle pokryte płytkami ceramiczymi zwane w Portugalii i Hiszpanii "azulejo" czyli coś takiego jak wkleiłem z Afganistanu lub Samarkandy:

Dołączona grafika

Dołączona grafika
  • 0

#450 Gość_Aton

Gość_Aton.

Napisano

Życie kobiet w krajach islamskich

Matki i siostry Talibów, Iranki zawinięte w czador, żyjące na skraju ubóstwa, znieważane, nie mające praw obywatelskich, ale także bogate marokańskie księżniczki ubrane w kostiumy od Chanel, pisarki, lekarki, feministki, głowy państw...

Życie kobiet w krajach muzułmańskich nie jest łatwe, dla człowieka z Zachodu wręcz szokujące. Jednak wielowiekowych tradycji i mentalności nie da się szybko zmienić, mimo wielu prób podjętych przez tamtejsze feministki. W wielu krajach takich jak Turcja, Tunezja czy Maroko widać wyraźne zmiany, ogólne dążenie do europeizacji. Kobiety chodzą tam często ubrane według zachodniej mody, pracują, nie ma mowy o czadorze i archaicznych przepisach czy policji obyczajowej, sprawdzającej na ulicach przepisową długość szat i posiadanie grubych czarnych rajstop, mimo że z nieba leje się skwar.

Kobiety w Maroku czy w Tunezji cieszą się prawami, o jakich ich koleżanki z Afganistanu, Iranu czy Arabii Saudyjskiej mogą jedynie pomarzyć. Życie w kosmopolitycznej Casablance – największym porcie Maroka – przypomina życie w innych metropoliach świata. Nadmorskie kurorty Turcji czy Tunezji pełne są miejscowych kobiet w strojach kąpielowych. Niestety, tej swobody nie ma większość z muzułmańskich kobiet w innych krajach. Przeważnie nie mają żadnych praw, są własnością męża, sprowadzone do rangi przedmiotu. Rzadko chodzą do szkoły, pracują od najmłodszych lat wykonując ciężkie fizyczne prace, nie potrafią czytać ani pisać. Mogą jedynie wierzyć w Allacha i być posłuszne.

Zapisane w Koranie

Dlaczego islam podporządkowuje kobiety woli mężczyzn? Dlaczego religia ta odsuwa na dalszy plan połowę jej wyznawców – kobiety? Źródeł trzeba szukać w świętej księdze islamu – Koranie. Jedno z przykazań brzmi „mężczyźni mają kierować kobietami, gdyż wolą Allacha jest, by jedno panowało nad drugim.”

Panowanie rzeczywiście ma miejsce, często nieludzkie, bezduszne, urągające, sprzeczne z prawami człowieka. Zapis w Koranie jest dla jego wyznawców niepodważalny i co tu dużo ukrywać, po prostu wygodny. Również wiele kobiet nie kwestionuje go, segregacja płci w życiu społecznym i politycznym ma ogólne przyzwolenie i wielowiekową tradycję.

Swego czasu światowym bestsellerem stała się książka „ Tylko razem z córką” Betty Mahmoody – Amerykanki, żony Irańczyka, która w kilka lat po ślubie i dostatnim życiu w Stanach jedzie z mężem i córką do Teheranu odwiedzić jego rodzinę. Na miejscu kochający dotąd mąż, który przez lata – wydawało się – zasymilował się z Ameryką, staje się znów Irańczykiem. Odbiera jej paszport, zawija w czador, bije, nie pozwala na normalne życie, do którego była przyzwyczajona. Książka na granicy reportażu i pamiętnika w szokujący sposób ukazuje życie muzułmanek w Iranie i wpływ na życie polityki, bezdusznej, która odczłowiecza. Historia kończy się szczęśliwie i Betty wraca do Stanów, uciekając od męża – tyrana. Przybiera inne nazwisko i pod takim żyje „gdzieś w Ameryce”.

Kobieta jak przedmiot

Okazuje się jednak, że Iran jest jeszcze krajem dość „ liberalnym” skoro kobiety mogą chodzić tam po ulicach, co było zupełnie niemożliwe w Afganistanie pod rządami Talibów. Polityka niektórych państw muzułmańskich świadomie prowadzi do zaszeregowania kobiet w rzędzie przedmiotów. Nie można się więc dziwić, że prawdziwym szokiem dla islamskich fundamentalistów był wybór w 1988 roku na premiera Pakistanu pani Benazir Bhutto. Jej rząd nie był jednak popularny, nie miał większości w parlamencie, wiadomo było, że nie utrzyma się długo. Inteligentnej, a do tego atrakcyjnej pani premier odmawiano wszystkiego, nawet przygotowania politycznego zapominając, że kształciła się na Zachodzie przygotowując się do pełnienia funkcji w służbach parlamentarnych. Po niecałych dwóch latach pod fałszywymi zarzutami pani Bhutto została usunięta ze stanowiska przez tych, którzy nie mogli znieść, że Pakistanem rządzi kobieta.

Feministki próbują działać

Śledząc burzliwą historię Orientu napotyka się nie tylko na bezwzględnych sułtanów, haremy pełne odalisek, ale także na przedsiębiorcze kobiety, z pochodzenia zresztą... Europejki. Żoną władcy Imperium Osmańskiego Solimana Wspaniałego była Roksolana. Karierę zaczynała jako biała niewolnica, z pochodzenia Rosjanka, która dzięki sprytowi i mądrości zawładnęła sułtanem i razem z nim rządziła w XVI wieku Imperium. Zadziwiającą karierę zrobiła również Francuzka Aimee ( kuzynka cesarzowej Francji Józefiny Bonaparte) porwana przez piratów, sprzedana w Algierze, trafiła wreszcie do Stambułu na dwór sułtana Selima III. Jej życie niczym jedna z opowieści Szeherezady było rzeczywiście zadziwiające. Aimee przybrała imię Nahszedil, uczyła sułtana francuskiego i pełniła nieoficjalną rolę ministra kultury i sztuki, budują pałace na wzór francuski.

Dziś coraz więcej kobiet w liberalnych krajach muzułmańskich pełni role społeczne, a nawet polityczne. Są pracownikami naukowymi, lekarkami, pracują w bankach, w obsłudze ruchu turystycznego, zakładają organizacje skupiające kobiety, które wzajemnie sobie pomagają i promują. Feministki postrzegane są jako dość zagadkowe i niebezpieczne. Mimo to, wiele z nich zdobyło już międzynarodową sławę. Przykładem może być choćby Fatima Mernissi, której książki wydawane są od lat w Europie, a ostatnio nawet w Polsce.

Zmiany, choć już widoczne, obejmują przeważnie wielkie miasta, ale na prowincji życie biegnie dokładnie tak jak przed wiekami... Kobiety mają tam zasłonięte twarze, nie muszą chodzić do szkoły, jako nastolatki sprzedawane są przez swoje rodziny obcym mężczyznom, którzy je co prawda poślubiają, ale poza nimi mogą mieć jeszcze trzy żony, a wszystko odbywa się zgodnie z prawem... Stare przysłowie algierskie mówi: „ Kobieta jest jak morela – po 18 dniach starzeje się”. I w tej arabskiej „ mądrości” zawarta jest niestety smutna prawda o stosunku do kobiet i miejscu, jakie mogą zajmować w muzułmańskim świecie.

Magdalena Jastrzębska

http://www.wiadomosc...skich_2986.html
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości oraz 0 użytkowników anonimowych