chyba niejasno się wyraziłem - jeśli mówię mięsożerca to chodzi mi o to że nie jest wegetarianinem czyli zjada wszystko, w tym mięso, tak jak to nazwałeś jest WSZYSTKOżercą.,
Bardzo niejasno, powiedziałeś że człowiek to mięsożerca. Z biologicznego punktu widzenia takie stwierdzenie jest jednoznaczne i nie oznacza tego, że nie jest się wegetarianinem. To że jest wszystkożerny nie wyklucza wegetarianizmu. Hunzowie mają dietę niemal całkowicie wegetariańską i żyją, jest wśród nich jeden z najwyższych odsetek stulatków w porównaniu z innymi społecznościami. Eskimosi też żyją (co prawda krócej) choć żywią się niemal wyłącznie mięsem. Na tym polega wszystkożerność mój drogi, ja też mogę powiedzieć że człowiek jest roślinożercą bo nie może żywić się wyłącznie mięsem.
chociaż często nawet typowe drapieżniki mięsożercy też podjadają trochę zieleniny
Człowiek, podobnie jak wszystkie naczelne, w ogóle nie wytwarza witaminy C dlatego rośliny musi spożywać codziennie i w sporych ilościach, nie tylko trochę. Po za tym dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego potrzebne są spore ilości błonnika. Nie wiem czy wiesz, ale jeżeli pies je trawę to może to świadczyć o problemach zdrowotnych (konkretnie trawiennych). U nas roślinność w diecie spełnia zupełnie inną rolę: dostarcza na co dzień niezbędnych składników pokarmowych.
i nie kpij z układu oczu bo on nie jest przypadkowy, jakbyśmy paśli się na łące i nie potrzebowali polować to mielibyśmy oczy jak krowa po bokach
A jakie ułożenie oczu ma goryl? Albo orangutan? Oczy umiejscowione z przodu twarzy wyróżnia wszystkie naczelne i pierwotnie konieczne było do precyzyjnego ustalenie odległości między gałęziami, dla zwierząt żyjących na drzewach cecha ta decydowała o przetrwaniu i człowiek ją odziedziczył. Widzenie kolorów ułatwiało znalezienie dojrzałych owoców, a chwytne palce umożliwiały poruszanie się po drzewach. Te same cechy posiada człowiek i nie zostały wytworzone wtórnie w celu ułatwienia polowania, tylko zostały odziedziczone po nadrzewnych przodkach. Oczy z przodu czaszki ma też koala, panda, leniwiec, owocożerne nietoperze. Ułożenie oczu często pośrednio świadczy o sposobie odżywiania ale nie jest decydujące.