Skocz do zawartości

Zdjęcie

25 Maja 2006 - Dniem Przeznaczenia!?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
2740 odpowiedzi w tym temacie

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ocalić życie w Maju - część IV
Eric Julien 11 maj 2006

opublikowano dzisiaj 23 maja 2006

tłumaczenie:
Eurycide
vortal rzeczy paranormalnych
www.paranormalne.pl
część II

Jeszcze trochę przypomnienia odnośnie bardzo popularnego ostatnio fragmentu 3-BD. Na jednym forum internetowym gdzie odnoszono się właśnie do 3-BD, gdzie rozmawiano też o moim artykule. jeden z forumowiczów napisał do mnie taki oto email:

“no new datum has been given for 73P-BD. The minimal distance derives from the uncertainty of 1,9 UA in the solution of the semi-major axis, due to the arc of 6 days. The uncertainties are so great, they cover a large part of the interior solar system, as described above. Earth can’t do anything about this, but is part of this zone. The dynamic of the 73P complex is known, this isn’t anything new.” Navigation & Mission Design Section Senior Analyst - Solar System Dynamics Group. [email protected] - Jet Propulsion Laboratory.

The uncertainties are so great - niepewność jest bardzo duża
The dynamic of the 73P complex is known - dynamika ciała 73P jest znana

hmm...

Jak dynamika może być znana skoro "niepewność jest bardzo duża"? Co to znaczy? Jak mawiają amerykańscy karykaturzyści NASA to "Never A Straight Answer" - Nigdy Prosta Odpowiedź - jednak kiedy niektórzy grają liczbami, inni grają ludzkimi życiami.

Planowałem przedstawić statystyczne szanse na uderzenie komety w Ziemię na przestrzeni całej historii aby pokazać jak powszechne może być to zdarzenie i jak zabójcze. Mógłbym cytować tuziny ostatnich i prawdziwych przykładów (z ostatnich 30 lat), rzucać światło na przypadki tajemniczych eksplozji komet (tak jak ta, która zdarzyła się w Rosji w Tajdze Tunguskiej w 1908 roku) ale czasu jest coraz mniej aby poruszyć tutaj wszystkie techniczne i naukowe tematy pokazujące istnienie tych stref niepewnośći. Wczoraj, oglądałem raport na kanale historycznym gdzie ogłoszono, że niezidentyfikowaliśmy jeszcze 40% z obiektów mogących stanowić zagrożenie dla Ziemi

Wielu sądzi, że takie wydarzenie może mieć miejsce owszem... ale za tysiące lat. Tylko, że deszcze meteorów mają miejsce każdego miesiaca a zagrożenie uderzeniem dużego fragmentu odnosząc się do tych samych statystyk jest bardziej pewne dziś niż kiedykolwiek w przyszłości. Otrzymałem tuziny i tuziny internetowych linków, każdy kolejny bardziej interesujący od poprzedniego. Jednak, żeby poinformować Cię bardziej efektywnie i szybko musiałem odrzucić zagłębianie się w szczegóły.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

c.d.n
  • 0

NHolokaust.
  • Tematów: 40
  • Artykułów: 4
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Smiesza mnie tylko...

Uważasz, że to przemawia na Twoją korzyść?

Jest takie fajne powiedzenie: szanuj innych jesli chcesz aby i Ciebie szanowano.

Brawo, teraz możesz wyciągnąć wnioski (także jeśli chodzi o powyższycytat).

Ale przyjmij do wiadomosci, ze ktos
inny moze miec odmienne zdanie, ktore nie zawiera sie w kilku kluczowych meandrach: "mialem sen", "przekaz pozazmyslowy", "czuje to".

Owszem, przyjmuję to do wiadomości, jednakże nie w przypadku, kiedy ktoś reprezentujący taki światopogląd do wszystkiego co "inne" i "nie pasujące" odnosi się stwierdzeniem "Śmieszą mnie tylko". Litości.

PS. Slowo "wykretyniasz" to Twoja radosna tworczosc, czy tez moze zaczerpnales ta frazeologie z jakiegos "pozazmyslowego slownika? :D

To mój radosny neologizm. Obrażać Ciebie nie zamierzam, a tego typu określenie idealnie pasuje do Twoich postów.
Jeśli nadal coś do Ciebie nie dociera to poniżej masz mój numer gg, na stronie głównej - shoutbox, a także opcję Prywatnych Wiadomości. Lepsze to niż zaśmiecanie wartościowego tematu.
  • 0

niewierzewto.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Eurycide mówimy o uderzeniu fragmentów SW w Ziemie, ja wcale nie twierdze że zderzenie komety z Ziemią jest niemożliwe.. Ja mówie że to nie będzie SW !
  • 0

Neko.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Smiesza mnie tylko...

Uważasz, że to przemawia na Twoją korzyść?

Pomysl troche...

Brawo, teraz możesz wyciągnąć wnioski (także jeśli chodzi o powyższycytat).

Widze, ze jednak prozny moj trud i nie zrozumiales - specjalnie uzytego na ta szczegolna okazje - lapotologicznego toru mojej wypowiedzi. Prosciej juz nie potrafie...

Owszem, przyjmuję to do wiadomości, jednakże nie w przypadku, kiedy ktoś reprezentujący taki światopogląd do wszystkiego co "inne" i "nie pasujące" odnosi się stwierdzeniem "Śmieszą mnie tylko". Litości.

I oczywiscie wyrokowales to na podstawie 15 postow? ROTFL :D

To mój radosny neologizm. Obrażać Ciebie nie zamierzam, a tego typu określenie idealnie pasuje do Twoich postów.

Ja bym sprecyzowal. Nie tyle radosny co zalosny. Nawet bys nie chcial wiedziec, jakie okreslenie pasuje to Twoich awantazowych wypowiedzi.

Jeśli nadal coś do Ciebie nie dociera to poniżej masz mój numer gg, na stronie głównej - shoutbox, a także opcję Prywatnych Wiadomości. Lepsze to niż zaśmiecanie wartościowego tematu.

Nie interesuje mnie Twoj numer GG. Nie stanowisz dla mnie partnera do rozmow. A odnosnie zasmiecania to zgoda i EOT jesli chodzi o ten podwatek
  • 0

ccooll.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

"Jeszcze nie zweryfikowano praw Alberta". Jeśli masz na myśli Einsteina to wytłumacz o jakie "prawa" Ci chodzi...

[ Dodano: 2006-05-23, 14:22 ]
Chyba nie wątpisz w równoważność masy i energi bo na tym opiera się współczesna fizyka.. oczywiście można ją rozszerzyć o pewne gałęzie ale skoro wyniki obliczeń się zgadzają ?

Przed Albertem też tak twierdzono
  • 0

Neko.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

"Jeszcze nie zweryfikowano praw Alberta". Jeśli masz na myśli Einsteina to wytłumacz o jakie "prawa" Ci chodzi...

[ Dodano: 2006-05-23, 14:22 ]
Chyba nie wątpisz w równoważność masy i energi bo na tym opiera się współczesna fizyka.. oczywiście można ją rozszerzyć o pewne gałęzie ale skoro wyniki obliczeń się zgadzają ?

Przed Albertem też tak twierdzono

Drogi ccollu. Problem polega na tym, ze teorie A.E. zostaly juz wszerz i wzdluz doswiadczalnie zweryfikowane.
  • 0

niewierzewto.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A reaktory jądrowe to nic prawda? Od tak ludzie sobie mieszają troche urano w łapach i wychodzi troche energi, albo to kosmici. Ale to już offtopic i nie che banana dostać..

[ Dodano: 2006-05-23, 14:40 ]
jeszcze jedno... Einstein opisywał głównie nowe zjawiska i dlatego to był przełomowy..
  • 0

JanekAspiral.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

"Mimo niebywałych sukcesów, jakie odnosi ogólna teoria względności, fizycy są zgodni, że na podstawowym poziomie jest ona dalej niekompletna. Całkowicie pomija bowiem kwantową fizykę, która dominuje wszystkie atomowe i subatomowe zjawiska. Świat ogólnej teorii względności jest klasyczny, naznaczony ciągłością, geometryczną precyzją i pełną przewidywalnością, podczas gdy świat kwantowy jest dyskretny, probabilistyczny, pełen nieoznaczoności. Ponieważ materia zaginająca czasoprzestrzeń niezaprzeczalnie wykazuje kwantowe własności, konsystencja teorii wymaga tego samego zachowania od krzywizny czasoprzestrzeni. Płynie stąd sugestia, że kontinuum czasoprzestrzeni jest jedynie przybliżeniem rzeczywistości...." itp. wiadomo że w wielu dziedzinach teoria einstein'a sie sprawdza ale są pewnie wyjątki, które w miare rozwoju będa odkrywane (wynikajace z chaosu..tp) i nie musicie sie wywyższać nad innych forumowiczów głosiciele mocy teorii einsteina itp. bo powyżej poznania naukowego jest wiele rzeczy, które na ten czas nie mozna do końca wyjasnic a sie sprawdzaja, na tym forum dywagujemy na różne tematy niczego nie bierzemy za pewnik, jeżeli werzysz jedynie w swoje przekonania i potrafisz bić jedynie piane (o forumowiczu jakis) a nie szanujesz innych nawet o mniej oświeconych od ciebie(i tak najlepiej na siłe ich zmieniac) wiec może lepiej bedzie odejść i polmówic d osiebie troche ..gratuluje wszystkim którzy potrafia zrozumieć teorie einstein'a bo to neie takie proste chyba ? amen
  • 0

Eury.

Researcher

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ocalić życie w Maju - część IV
Eric Julien 11 maj 2006

opublikowano dzisiaj 23 maja 2006

tłumaczenie:
Eurycide
vortal rzeczy paranormalnych
www.paranormalne.pl
część III

Znaki? Przypadki?

1. FILMY

1) Wydanie filmu POSEIDON (premiera 12 maja 2006), przedstawiającego gigantyczną falę na Atlantyku, która zatapia wielki statek liniowy nazwany "Poseidon". Data 12 maja to data najblizszego podejscia pierwszych duzych fragmentow komety SW-3 do Ziemi. Film jest "ALARMEM" 12 maja 2006 roku.

[center:3cbf226595]Dołączona grafika[/center:3cbf226595]

W moją wizję wplątany był oceaniczny statek liniowy płynący przez Atlantyk, przy tych obrazach widziałem narastającą na wodzie falę.

[center:3cbf226595]Dołączona grafika
[/center:3cbf226595]
W moich wizjach fala napływa do wschodnich wybrzeży Atlantyku w nocy, tak jak na filmie

2) FILM DEEP IMPACT (Dzień Zagłady), którego scenariusz jest najbardziej wiarygodny w tym gatunku filmowym, zawiera wiele podobieństw do rzeczywistości. Został wydany w USA w 1997 roku, w dwa lata po rozpadzie SW3, we Francji ukazal sie pod koniec maja 1998 roku (we Francji donoszono wtedy: "Dzien Zaglady bedzie mial miejsce pod koniec maja"

Oto lista podobieństw:

Film: stawiamy czoła fragmentom komety, mały jej fragment wpada do Atlantyku.
Rzeczywistość: kometa SW-3 została pofragmentowana, i jednej z jej małych fragmentów może zagrozić Ziemi

Film: największa kometa zamienia się w deszcz meteorów
Rzeczywistość: oczekujemy na deszcz meteorów "Herculides Tau"

Film: kometa ma podwójną nazwę: Wolf-Biedermann
Rzeczywistość: kometa ma podwójną nazwę "Schwassmann-Wachmann"

Film: dwie nazway Wolf-Biedermann to nazwy niemieckie
Rzeczywistość: Schwassmann-Wachmann to też nazwy niemieckie

Film: jedna z nazw konczy sie na "mann", wymawiamy nazwę: Bi-der-mann, oznacza: Twice (bi) The (der) German man (mann) czyli Podwójny Niemiec albo Dwóch Niemców. Friedrich Carl Arnold Schwassmann i Arno Arthur Wachmann byli Niemcami.

Film: jeden z odkrywców komety (Biedermann) i zagrożenia z nią związanego nie należy do środowiska naukowego
Rzeczywistość: Ja również nie należę do społeczności naukowców.

Film: przed uderzeniem komety, człowiek postawiony wysoko rezygnuje ze swojego stanowiska (Treasury Secretary) z nieznanych powodów.
Rzeczywistość: Dyrektor CIA, Porter Goss rezygnuje (6 maja tego roku) i sam określa powody swojej rezygnacji jako "TAJEMNICZE".

Film: pewna liczba indywidualnych mieszkańcow zosaje wybrana do militarnych schronów
Rzeczywistość: Jeden z moich kontaktów poinformował mnie zupełnie niedawno, że rząd Amerykański aktywował własnie program "militarnych schronów" na wschodnim wybrzeżu USA, uzupełnia je zapasami żywności. Dla kogo??

(edit admin: przytaczałem kilkukrotnie o dziwnych dostawach "do KLUCZOWYCH" marketów rozmieszczonych w Stanach, gdzie pracownicy sklepu znajdowali zywnosc ratunkowa i dlugo terminowa w OLBRZYMICH ilosciach, podobnie jak nadmiar zaopatrzenia w wode)

Film: nie jest to koniec swiata, wiele osob przezywa kataklizm
Rzeczywistosc: nie bedzie to koniec swiata i przewazajaca czesc ludzkosci przezyje.

3) Wydanie filmu OMEN 666 (6 czerwca 2006 roku)

(edit admin: za pierwsza czescia filmu OMEN ciagle kryje sie wiele niewyjasnionych kwestii, o ktorych mozna przeczytac na tym forum)

c.d.n
  • 0

eltom.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Chyba zbaczacie z tematu. Jakby komuś było mało to trochę tego lata po układzie :-)
Dołączona grafika
  • 0

Eury.

Researcher

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Najciekawsze do przetlumaczenia dopiero przede mna. Dlatego bardzo prosze jesli chcecie urzadzac sobie slowne przepychanki - walnie - nie walnie - to przeniescie sie na PW, GG, mIRC, Polchat, Skype, Tlen, Spike, ICQ, na boisko itd. Nie jest to tez miejsce o rozmowach na temat fizyki, dziury ozonowej, dr. Pajaka. Raczej chcialbym abyscie komentowali to co sie tu znajduje i to co wrzucam ja i inni forumowicze wlasnie o komecie sw-3 lub o 25 maja tego roku. Na ocene i podsumowanie zdarzen przyjdzie nam jeszcze poczekac, na szczescie juz nie dlugo wiec skoro wytrzymaliscie miesiac wytrzymacie jeszcze 2 dni. Spokojnie, wiem ze atmosfera moze sie udzielac, niektorzy nie wytrzymuja, chca wykrzyczec swoje racje albo watpliwosci. Rozumiem rozumiem, ale sa tez tacy, ktorzy po raz pierwszy pojawili sie na forum i chcieliby przeczytac co nieco NA TEMAT. Pozdro
  • 0

SP-TBZ.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mam propozycję dla admina żeby na pierwszej stronie jeszcze umieścił link do posta w którym został podany czas uderzenia, przy okazji chciałbym się zapytać o to :D
O krórej czasu POlskiego ma mieć miejsce uderzenie z gróry dzięki ;)
Acha czy już są jakieś dokładne dane na temat współrzędnych geograficznych jeje upadku?

Jeszcze niech mi ktoś powie co to jest to po lewej...
Dołączona grafika
  • 0

Eury.

Researcher

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jeszcze niech mi ktoś powie co to jest to po lewej...

Bylo walkowane...
  • 0

ccooll.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Zastanawia mnie jedna sprawa, czy przypadkiem NASA nie stoi za rozpadem komety sw3. Morze chcieli przetestować broń, która w zamyśle miała służyć do obrony przed zagrożeniami z kosmosu. W 1995 wybrali za cel kometę sw3, z uwagi na małą odległość, oraz możliwość śledzenia efektów użycia broni, a teraz gdy istnieje zagrożenie, którego nie przewidziano ( lub przewidziano ) a którego są sprawcami, siedzą cicho i nie informują o niczym, a nawet zaprzeczają. ;<
  • 0

xxxxxxxxxxxx.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Popieram propozycje dla Admina.

"Mam propozycję dla admina żeby na pierwszej stronie jeszcze umieścił link do posta w którym został podany czas uderzenia, przy okazji chciałbym się zapytać o to
O krórej czasu Polskiego ma mieć miejsce uderzenie
Acha czy już są jakieś dokładne dane na temat współrzędnych geograficznych jej upadku?"
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych