Skocz do zawartości

Zdjęcie

25 Maja 2006 - Dniem Przeznaczenia!?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
2740 replies to this topic

PTR.
  • Tematów: 135
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Orbita ziemi w piktogramie nadal tam jest.
Mysle ze to moze byc niejako ostrzezenie dla ludzi i raczej ludzie maja zdecydowac czy wola zeby kometa uderzyla czy tez nie.
To cos jak z pytaniem czy chcecie zeby obcy sie ujawnili. Odpowiedzcie sobie na to pytanie w ciszy i podejmijcie decyzje.

Tak ja to odbieram ..
  • 0

Cthulhu.
  • Tematów: 13
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

:-D :-D :-D :-D :-D
http://www.exodus200...m/fab/23may.htm -czyżby ten dzień to 23, a nie 25 maja?
  • 0

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Limit Roche'a -> http://www.asterism....als/tut25-1.htm

Limit Roche'a dla Ziemi wg. obliczen wynosi: 34,700KM

Earths Roche limit for comets is 34,700 km or 5.43 radii and for asteroids, 19,000 km or 2.98 radii.

co to za limit? Zalezy on od gestosci planety i gestosci danego satelity:

zamknięte ciało płynne może orbitować wokół macierzystego nie będąc zniszczone przez przez siły pływowe. Ciało stałe może przetrwać w obrębie limitu Roche'a, jeżeli siły pływowe nie przewyższą jego strukturalnej wytrzymałości. Limit Roche'a wyliczamy ze wzoru RL = 2.44*R*(p'/p)^(1/3) gdzie p' jest gęstością planety, p jest gęstością satelity (w tym przypadku gestoscia komety lub danego jej fragmentu), a R jest promieniem orbity planety

A zatem cialo ktore znajdzie sie w zasiegu limitu Roche'a nie bedzie moglo przeciwstawic sie silom plywowym (to pewien rodzaj sil grawitacyjnych) i bedzie rozrywane na fragmenty (tak jak np. 'Biele’s comet' rozbita na 2 fragmenty gdy zblizyla sie zbyt blisko slonca, 'Comet XIV' rozbita na 2 fragmenty kiedy przeleciala zbyt blisko Slonca w 1947, w 1976 'Comet West' rozbita na 4 fragmenty gdy przeleciala zbyt blisko Slonca. A ostatnio 'Shoemaker-Levy 9' rozbita na ponad 20 fragmentow aby po ponownym obiegu po swojej 'orbitcie' w spektakularny sposob rozbic sie o Jowisza...)

Inaczej mowiac fragmenty komety SW-3 ktore znajda sie w obrebie ok 28.000 km (usredniajac) od Ziemi prawdopodobnie spadna na jej powierzchnie! Jest jeden DUZY fragment o ktorym pisalem wczesniej, ktory ma przeleciec ledwie 15000km od Ziemi,

Dołączona grafika (0,04 LD -> 0,04 * 384000km = 15000km od Ziemi...)

a wiec wejdzie w pas limitu Roche'a... co sie wtedy stanie?

Let’s now imagine the inevitable. A million years from now, a comet may head directly towards Earth at 20 km/s. As it approaches our Roche limit (approximately 28,300 km from the surface), it begins to break up 23.6 minutes before impact. At about 120 km above the ground the pieces encounter a tenuous atmosphere. In the next few seconds before impact many more pieces are created from atmospheric shock. The impact area would cover many square kilometers, destroying everything within hundreds of miles.

Wyobrazmy sobie, od miliona lat jakas kometa moze zmierzac prosto w kierunku Ziemi z predkoscia 20km/s. Kiedy osiagnie limit Roche'a (srednio 28,300km od powierzchni Ziemi), rozpocznie sie rozbijanie komety na fragmenty na 23,6min przed uderzeniem. Okolo 120km nad powierzchnia fragmenty osiagna cienka warstwe atmosfery. Kilka sekund przed uderzeniem powstanie znacznie wiecej fragmentow na skutek 'szoku atmosferycznego'. Obszar uderzenia moze rozciagac sie na wiele kilometrow kwadratowych, gdzie wszystko na obszarze wielu setek mil zostanie zniszczone.

Czy zatem jestesmy o krok od tragedii?

zbliżające się ciało
Dołączona grafika

na ciało oddziaływują siły pływowe
Dołączona grafika

dezintegracja
Dołączona grafika

dezintegracji ciag dalszy
Dołączona grafika

fragmenty po pewnym czasie spadna na powierzchnie planety (lub spala sie w atmosferze)
Dołączona grafika

źródła:
http://en.wikipedia....iki/Roche_limit
http://www.asterism....als/tut25-1.htm
  • 0

oliver axel.
  • Tematów: 16
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dolar pisał :
Potem przeczytalem teksty w stylu, ze "musimy sie zmienic" inaczej bedzie za pozno. Tez dosyc smieszne. Czlowiek sie zmienia caly czas. Przezwyciezylismy po czesci uprzedzenia rasowe, czym moze byc chociazby koniec z niewolnictwem. Jeszcze 50 lat temu bylismy w stanie uzyc bomby atomowej, dzisiaj tego nie zrobimy, bo boimy sie konsekwencji, jakie spadna na cala ludzkosc po zrzuceniu chocby jednej takiej bomby. Dwa supermocarstwa jeszcze 50 lat temu skakaly sobie do gardel, teraz mimo ze nie sa kochanymi bracmi to postepuja ostrozniej.

He he chyba sam nie wierzysz w to co piszesz?mówisz ,że ludzie się zmieniają? nie wiem czy wszystko zmierza w dobrym kierunku, Popatrz tylko na polskie społeczeństwo:
Telewizja :
- sex pierwsze miejsce wszystko wiąże się z sexem, reklmują szmpon czy krem,alkohol zawsze ma treść erotyczną ,skutki pedofile,gwałty,i wiele innych zboczeń.
- przemoc ,krwawe filmy ba bajki dla dzieci,odchodzą tam takie teksty ,że nasi dziadkowie zapewne obracają się w grobach.
- korzysci materialne,wszędzie kasa...kasa....kasa człowiek zniżył się do takich wartości ,że brak pieniedzy robi z ciebie żebraka,jesteś traktowny jak jakiś podgatunek,nie masz czasu na życie ciągle tylko martwisz się o jutro!
Następnie młodzież:
- w gimnazjach picie,ćpanie,brak szacunku dla nauczycieli,dilerka w każdym miejscu!
- fala w szkołach,uczniowie olewają szkołe,nie uczą się,poziom wiedzy uczniów jest fatalny!
pomyślcie kto bedzie rządził tym krajem za pare lat? ćpuny? alkoholicy? a przecierz to podstawa społeczeństwa!

Moge tu pisac jeszcze o gayach,klonowaniu,wojnach temat np:Czeczeni
o życiu w korei "Obozy pracy";"tania siła robocza" ,wojnach w afryce gdzie dzieci biegają z karabinami! o WTC 9/11 jest tego naprawde sporo według mnie to wszystko prowadzi do końca świata! NIE PISZ ,że jest lepiej niż 50 lat temu bo mnie śmiech zalewa!
Albo się coś stanie ,albo ludzkość dalej będzie zmierzała w złym kierunku i sami się wykończymy(np:IRAN VS USA).
Co do Juliena mógł się pomylić co do obliczeń matematycznych ,ale to wcale nie skreśla jego "teorii" ,przemyśleń, jest człowiekim ma prawo się mylić, poza tym to nie jedyne źródło które mówi o katastrofie.

sory za orty
  • 0

ktosiuf.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ustawiłem sobie na gadu-gadu opis że 25 maja walnie metoryt(i bede go do 25 trzymał), jeśli nic sie nie stanie to nie dam wam spokoju, a jeśl uderzy to będzie ciekawie(tragicznie)....
  • 0

Diego.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Diego- po jaką cholere tu jesteś? jak bym tu był adminem to dawno byś poleciał,
skąd się jeszcze takie chore istoty biorą? za 8 dni się okaże, wtedy Diego zobaczymy czy też będziesz taki mądry!

Tak kolego... za te kilka dni sie okaże, czy to ja głupio pisałem czy to wy tak bez powodu za przeproszeniem sraliście w gacie... a jestem tutaj żeby sie pośmiać z grupy osób która można powiedzieć wierzy w UFO itp. itd. I wypraszam sobie nazywanie mnie chorą istotą leszczu bo jakbym cie spotkał gdzieś na mieście to by cie żyletką z ulicy skrobali (banujcie mnie za to jak chcecie, mi to wisi - i tak nowe konto sobie zrobie jak będe chciał :dance: )

[size=9]Edit admin:
Jeden warn za obraze, drugi za "smianie sie z grupy osob"

• 0

PTR.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dolar pisał :
Potem przeczytalem teksty w stylu, ze "musimy sie zmienic" inaczej bedzie za pozno. Tez dosyc smieszne. Czlowiek sie zmienia caly czas. Przezwyciezylismy po czesci uprzedzenia rasowe, czym moze byc chociazby koniec z niewolnictwem. Jeszcze 50 lat temu bylismy w stanie uzyc bomby atomowej, dzisiaj tego nie zrobimy, bo boimy sie konsekwencji, jakie spadna na cala ludzkosc po zrzuceniu chocby jednej takiej bomby. Dwa supermocarstwa jeszcze 50 lat temu skakaly sobie do gardel, teraz mimo ze nie sa kochanymi bracmi to postepuja ostrozniej.

He he chyba sam nie wierzysz w to co piszesz?mówisz ,że ludzie się zmieniają? nie wiem czy wszystko zmierza w dobrym kierunku, Popatrz tylko na polskie społeczeństwo:
Telewizja :
- sex pierwsze miejsce wszystko wiąże się z sexem, reklmują szmpon czy krem,alkohol zawsze ma treść erotyczną ,skutki pedofile,gwałty,i wiele innych zboczeń.
- przemoc ,krwawe filmy ba bajki dla dzieci,odchodzą tam takie teksty ,że nasi dziadkowie zapewne obracają się w grobach.
- korzysci materialne,wszędzie kasa...kasa....kasa człowiek zniżył się do takich wartości ,że brak pieniedzy robi z ciebie żebraka,jesteś traktowny jak jakiś podgatunek,nie masz czasu na życie ciągle tylko martwisz się o jutro!
Następnie młodzież:
- w gimnazjach picie,ćpanie,brak szacunku dla nauczycieli,dilerka w każdym miejscu!
- fala w szkołach,uczniowie olewają szkołe,nie uczą się,poziom wiedzy uczniów jest fatalny!
pomyślcie kto bedzie rządził tym krajem za pare lat? ćpuny? alkoholicy? a przecierz to podstawa społeczeństwa!

Moge tu pisac jeszcze o gayach,klonowaniu,wojnach temat np:Czeczeni
o życiu w korei "Obozy pracy";"tania siła robocza" ,wojnach w afryce gdzie dzieci biegają z karabinami! o WTC 9/11 jest tego naprawde sporo według mnie to wszystko prowadzi do końca świata! NIE PISZ ,że jest lepiej niż 50 lat temu bo mnie śmiech zalewa!
Albo się coś stanie ,albo ludzkość dalej będzie zmierzała w złym kierunku i sami się wykończymy(np:IRAN VS USA).
Co do Juliena mógł się pomylić co do obliczeń matematycznych ,ale to wcale nie skreśla jego "teorii" ,przemyśleń, jest człowiekim ma prawo się mylić, poza tym to nie jedyne źródło które mówi o katastrofie.

sory za orty

madrze napisales i przytoczyles wiele smutnych faktow naszej rzeczywistosci.
to wszystko jest chyba o wiele gorsze niz takie uderzenie komety bo niszczy spoleczenstwo od srodka. mozliwe ze przy takiej globalnej katastrofie ludzkosc by sie zjednoczyla podobnie do tego jak bylo po smierci JP II. chociaz rownie dobrze to ten chaos moglby sie poglebic.
  • 0

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czy ktoś może wie(choćby w przybliżeniu) jaką masę i wymiary posiadała kometa Schwassmann Wachmann przed defragmentacją?To jest o tyle istotne pytanie,że znając masę całej komety moglibyśmy(oczywiście grubo uśredniając wyniki) znać również masy jej fragmentów.Wiem,że z obliczeniem wielkości i masy fragmentów byłby spory problem(różnice między nimi są ogromne) ale chodzi o rząd wielkości.Bo określenie "ledwie większy niż ciężarówka" jakoś mnie nie przekonuje. :smile:
  • 0

Michal58.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

czy wy w to wogole wierzycie...nie mowie ze to kit ale was pytam o zdanie? czy polsce grozi wogole niebezpieczenstwo? czemu media o tym nie mowia?
  • 0

ktosiuf.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Uprzedzjąc fakty:Jeśli nic się nie stanie i usłyszę gadkę" to była tylko data symbol", "tu nie chodzilo o 25 maja tylko inny dzien" itp to bedzie wesolo..... :crazy:
  • 0

zak.
  • Tematów: 5
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

i co nam da przemiana jak ludzie dalej beda malo roznili sie od zwierzat? *patrz post diego*
:-/

banujcie mnie za to jak chcecie, mi to wisi - i tak nowe konto sobie zrobie jak będe chciał

jakbys nie byl totalnym noobem to wiedzialbys ze jak dostaniesz bana na IP to nie wejdziesz juz na forum jako gosc nawet?
a no chyba ze masz neostrade...
www.dziecineostrady.prv.pl
  • 0

PTR.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Uprzedzjąc fakty:Jeśli nic się nie stanie i usłyszę gadkę" to była tylko data symbol", "tu nie chodzilo o 25 maja tylko inny dzien" itp to bedzie wesolo..... :crazy:

hehe poprostu to bedzie kolejna przepowiednia, ktora sie nie sprawdzila. Nie bierz ktosiuff tego wszystkiego za pewnik bo jest tu tyle spekulacji ze gdyby sie ktos sceptyczny postaral to moglby je bardzo prosto obalic.
Jednak biorac pod uwage sprawe tej komety i piktogramow (o ile zostaly dobrze zinterpretowane) to wszystko wydaje sie ukladac w jedna calosc.

Bedzie co ma byc :)
  • 0

ktosiuf.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie bierz ktosiuff tego wszystkiego za pewnik

...Ja nie biorę ale reszta bierze....Poprostu zostawiacie sobie furtkę przez która bedzie łatwo uciec kiedy ni sie nie stanie...
  • 0

Michal58.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

mam nadzieje ze nic sie nie stanie... :-/
  • 0

PTR.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

a czy ktos mowi ze sie cos stanie ???
podawane sa tu tylko coraz to nowe informacje na temat przelotu komety w poblizu ziemi. Czy to sie stanie czy tez nie to pozostaje w umysle kazdego czytajacego ten temat wiec nie wrzucaj tu wszystkich do jednego worka gdy po drugiej stronie stawiasz siebie.

Ja rowniez jestem sceptyczny co do tego uderzenia tylko lubie poznawac i wymieniac opinie.
Dla Ciebie jest to odrazu byc albo nie byc.
Proponuje troche sie rozluznic i nie brac wszystkiego w takich sztywnych ramach.

Swiat to tak naprawde nasz wspolny sen a wszystko co powstalo z materii musi sie kiedys rozpasc. Tego nie ominiesz :lol :

Wiecej poczucia humoru dla sceptykow :lol :
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych