Skocz do zawartości

Zdjęcie

25 Maja 2006 - Dniem Przeznaczenia!?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
2740 odpowiedzi w tym temacie

wujekTrapsinger.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie to nie był Jowisz-Jowisz z tego co widziałem wczoraj jest w innym miejscu i innaczej wygląda-nie jest zielony! Duża część osób z tego co się zorientowałem też ją zauważyła.
  • 0

Automasz.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Kurcze a ja nie zauważyłem ,a mieszkam 60 km na wschód od Łodzi. Wszędszie wokoło ciemno, ale nie za uważyłem mimo to :-(

Mieszkasz po ciemnej stronie Lodzi i sie dziwisz ze nic nie widac :mrgreen:
  • 0

Feanor.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

ja narazie nic nie widze idee again moze cos zczaje !
  • 0

Ivellios.

ÓSMY ZMYSŁ

• Tematów: 401
  • Artykułów: 109
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

W poprzednim poście dałem zdjęcie, obiekt zaznaczyłem kółkiem. :D
  • 0

aph.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

obiekt w prawym, gornym rogu Twojego zdjecia to ksiezyc?

http://img453.images...7/jowisz9eb.jpg
  • 0

keniu.
  • Tematów: 10
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

No coz pozostaje mi dazyc do moich celow, ktore zwiazane sa wlasnie z rokiem 2012, a przeczucie mam od 4 lat, ze cos w przyszlosci sie wydarzy i odegram bardzo wazna role dla ludzkosci.

Czy ty w ogóle wiesz kto to są dzieci Indigo? :surprised:

Jak zobaczyłem to zdjęcie to m się jakoś bajka Madagaskar przypomniała jak lew powiedział do żyrafy, że widać nawet jedną gwiazdkę a był to chelikopter. :lol :
  • 0

oalxazar.
  • Tematów: 9
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ivellios, obekt ktory zaznaczyles kolkiem, to tylko ten niby Jowisz, o którym wszyscy mówią. Byłem przed chwilą na dworze z lunetą. To na pewno nie jest kometa.
  • 0

eltom.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Obiekt niebieski (kosmiczny) ledwie większy niż ciężarówka, lecz napędzany przez ogromną energię kinetyczną (jego prędkość będzie bliska 40 km/sek) uderzy w Ziemię po przejściu przez atmosferę grubości 80 kilometrów, a następnie głębię oceanu na 1500 metrach w miejscu, aby osiągnąć i wstrząsnąć strefą grzbietu środkowo-atlantyckiego rowu przecinającego z północy na południe powierzchnię Atlantyku. Ogólnie rzecz biorąc, dziesiątki wulkanów będących w uśpieniu, zaczną wyrzucać bardzo duże ilości magmy powstającej w olbrzymich komorach. Będą wybuchać podgrzewając wodę do stanu wrzenia.

Z wzoru na energię kinetyczną bryła lodu o wymiarach ciężarówki i szybkości 40 km/s będzie miała energię ok 17 TJ. Z kilograma uranu 235 można uzyskać energię ok 85 TJ. Z 23.5 kg uranu uzyskamy moc rzędu 10 kT. Moc bomby atomowej rzuconej na Hiroszimę miała moc rzędu 15 kT. To jakim cudem taki kawałek lodu może wywołać taki kataklizm? Albo ja coś źle liczę...
  • 0

Karol Wójcicki.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

ruszajaca sie? hm, a to ciekawe... to w takim razie pierwszy w historii przypadek obserwacji ruszajacej sie komety!  

A cóż w tym dziwnego? Obserwacje ruchu komety są czymś zwyczajnym i bardzo fajnym.
Ruch tej komety można obserwować już na przestrzeni kilkunastu minut.

A co do koloru...
Ludzkie oko będzie widziało rozmytą, czarno białą plamke. Na kolory bym nie liczyl...
Za bardzo sugerujecie się zdjęciami ;)
  • 0

keniu.
  • Tematów: 10
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ciekawy temat, jednak proszę o jego kontynuację w odpowiednim, dziale.

Sorki ale mnie krew zalewa jak ktoś bzdury pisze nie znając tematu. :-/
  • 0

setka.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam!
Dopiero co sie przed chwila zarejestrowalem, ale sledze ten temat od poczatku. Mam tylko pytanie: czy ktos zaobserwowal spadajace obiekty. Kolo ksiezyca ok 21.50 - widzialem moze 2, nie wiem nie koncentrowalem sie na tym. A ok 22.20-40 3 spadajace obiekty. Ktos moze jeszcze tez to zaobserwowal... I tak wiem, ze to nie kometa... :mrgreen:
  • 0

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Z wzoru na energię kinetyczną bryła lodu o wymiarach ciężarówki i szybkości 40 km/s będzie miała energię ok 17 TJ. Z kilograma uranu 235 można uzyskać energię ok 85 TJ. Z 23.5 kg uranu uzyskamy moc rzędu 10 kT. Moc bomby atomowej rzuconej na Hiroszimę miała moc rzędu 15 kT. To jakim cudem taki kawałek lodu może wywołać taki kataklizm? Albo ja coś źle liczę...

Dołączona grafika

Dołączona grafika
  • 0

aph.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

ruszajaca sie? hm, a to ciekawe... to w takim razie pierwszy w historii przypadek obserwacji ruszajacej sie komety!  

A cóż w tym dziwnego? Obserwacje ruchu komety są czymś zwyczajnym i bardzo fajnym.
Ruch tej komety można obserwować już na przestrzeni kilkunastu minut.

oczywiscie, ze ruch komety wzgledem gwiazd jest obserwowalny, ale z wypowiedzi wyniklo, ze sama kometa sie rusza...
jakkolwiek i tak oceniam szanse na prawdziwa obserwacje lornetkowa jedego z fragmentow tej komety wykonana przez osobe, ktora z astronomia ma tyle wspolnego co ja z baletem na zero. zwlaszcza z centum lodzi
  • 0

s'Cape.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

siedze z luneta w zachodniopomorskiem i same chmury na niebie ;( moze pozniej przejda to uda mi sie ja wypatrzec. walnie czy walnie - nie wiem, ale szkraba co narobil tyle zamieszania to ja zobaczyc po prostu musze! :)
  • 0

setka.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

no ja zauwazylem ok 5 spadajaych obiektow w przeciagu 1,5 godziny, nim nastaly chmury... :P Siedze pomorskim - nawet kumple widzieli te spadajace obiekty... :smile: dla uscislenia jestem z pomorskiego.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych