Skocz do zawartości

Zdjęcie

25 Maja 2006 - Dniem Przeznaczenia!?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
2740 odpowiedzi w tym temacie

eltom.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Z wzoru na energię kinetyczną bryła lodu o wymiarach ciężarówki i szybkości 40 km/s będzie miała energię ok 17 TJ

Tylko nie jesteśmy pewni, czy to bryła lodu.
Jaśli do wzoru podstawisz ciężar właściwy innego pierwiastka, np żelaza wynik będzie "nieco" inny. Apiszę o tym dlatego, że to tylko PRAWDOPODOBNIE, kawałek pochodzący z Schwassmann-Wachmann.
:smile:

No dobra, to załóżmy, że jest z platyny. Ciężar właściwy platyny jest 21.5 raza większy od wody. Czyli energia będzie równa mniej więcej 350 TJ czyli ok 5 kg uranu 235. To i tak 1/5 mocy bomby w Hiroszinie. Nadal coś mało.

[ Dodano: 2006-05-11, 23:31 ]
Największ bomba jaką zdetonowano na Ziemi miała moc 500 kT, czyli ok 35 razy większą niż w Hiroszimie. Zdetonowano ją na wysokości 400 metrów nad ziemią. Jakoś wulkany nie zaczęły po tym wybuchać. Piszę to, bo przytoczony opis destrukcji w stosunku do podanych gabarytów mnie trochę zaskoczył.
  • 0

Feanor.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

nie jestem sobie pewny ale siedziałem na dachuh domu ^_^ i patrzylem na północny wschód same gwiazdy nic wieceej a nagle popatrzyłem w górę , prostopadle w górę i poruszało się coś takie pomarańczowawe leciało szybko bardzo szybko , byłem zachwycony ! Ojciec mnie wyśmiał i powiedział że to albo satelita byla , albo samoloot , ale żadnego głosyu nie było wiec samolot nie !! MOŻE TO JAKIŚ ODŁAMEK BYŁ !!??
  • 0

Asef.
  • Tematów: 28
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

A ja patrze na niebo i widze tylko chmury i gwiazdy a nic co wygladało by jak kometa,niemam rolnetki i teleskopu wiec chyba raczej nie zobacze.

Co do tego ze cos ma sie stac 25 maja,to uwazam,ze sie nic nie stanie-to tylko moja nadzieja
  • 0

metody11.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jutro widok będzie niesamowity, dzisiaj przy dobrym sprzęcie widać ją i cztery małe też świecą. Jeśli to nie złudzenie optyczne, to momentami widziałem przód czerwono jarzący się a tył turkusowy. Strach trochę jest. Do jutra.
  • 0

eltom.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie szalej. Samolot na wysokości przelotowej jest praktycznie niesłyszalny na ziemi :-)
  • 0

Feanor.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

heh szkoda no to licze na jutro oby jutro był fantastyczny widok !
  • 0

setka.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

czyli jutro ma byc lepiej widac...? Mi juz dzisiaj te spadajace gwiazdy, czy cokolwiek to bylo co widzialem wystrczalo.... :smile:
  • 0

eltom.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jutro widok będzie niesamowity, dzisiaj przy dobrym sprzęcie widać ją i cztery małe też świecą. Jeśli to nie złudzenie optyczne, to momentami widziałem przód czerwono jarzący się a tył turkusowy. Strach trochę jest. Do jutra.

Piszesz o Hubble'u?
Ludzie... opamiętajcie się :-)
  • 0

metody11.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Eltom. Jak Ci jutro pierdyknie w chatkę to się sam opamiętasz.
  • 0

agres.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

30 min szukalem jej na niebie pn - pnwsch i lornetka nie pomogla. Jestem z Wroclawia, moze ktos mnie nakieruje najlepiej wzgledem wlk wozu .
  • 0

maj46x.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A ja z długołęki przy wrocławiu i tez nie omge znalezc :) oby jak najdalej :) :)
  • 0

maks.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jakoś tak bez echa przeszło to co napisał Euricide, nie wiem jak Was, ale mnie powaznie niepokoi, ta niespójność obu list ogłoszonych przez NASA. Wpierw niby pomyłka drobna, ale jakże znacząca w jednej z list, i szybka zmiana w tej liście z 0 na inną wartość, teraz dla odmiany brak szczególnie interesujacych danych. Coś źle sie chyba dzieje w NASA, albo jest to niedbalstwo pracowników, albo świadoma dezinformacja. Jezeli jest to niedbalstwo, to jak ufać innym danym podawanym przez tą instytucję? Jaką mamy gwarancję, że dane na których staramy sie opierać są prawdziwe? Gdzie szukac w obec tego rzetelnych informacji?
Z kolei jezeli jest to świadoma dezinformacja, to jak długo beda mogli to utrzymać w tajemnicy? Przecież jeżeli uważaja, ze się moga mylić i to jest powodem wstrzymania informacji, to lepszym rozwiązaniem byłoby jednak podanie jej z zaznaczeniem, że są one tylko szacunkowe z takich czy innych wzgledów.
  • 0

Karol Wójcicki.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

No ja przed chwilą sobie oglądałem składnik B ale w dość ekstremalnych warunkach bo z pokoju i przez okno :rotfl:
No ale udało się :) Jego jasność spadła... znajduje się gdzieś w okolicach 7 mag.

A dla tych którzy nie mogą jej odszukać...
Szukajcie w okolicach 52 Cyg :-D ;-)

A tak na poważnie to jak ktoś nie zna się na gwiazdozbiorach to jej nie zobaczy. No chyba że ktoś mu pokaże przez teleskop.
Życze miłej nocy z obserwowanymi obiektami o których nie macie bladego pojęcia.
Ktoś pisał o szybko poruszającym się punkcie... Tata miał racje. To satelita ;)

Dobranoc.
  • 0

eltom.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Stop panowie.
Bez osobistych wycieczek.
Rozpatrujemy tylko możliwości.

No to jak moje wyliczenia?

Panikę chłopaki sieją. Nigdzie tego nie widać, a widzą już nawet w lodówce... z przodu taki kolorek, z tyłu inny... przecież nawet teleskop kosmiczny w kolorze nic nie pokazał...
Przesadziłem?
  • 0

Asef.
  • Tematów: 28
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

dużo pytań się namnożyło. Pewnie NASA ukrywa swoje wiadomości przed ludźmi i chce ich zmylić. Ale dlaczego??

Pewnie dlatego,ze NASA,zawsze cos ukrywa,ale moze byc tez tak,ze zauwazyli cos co bardzo dziwnego i sami nawet niewiedza co. ;-)

Wciaz czasami zerkam na niebo,i nic nie widze :-/
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych