Skocz do zawartości

Zdjęcie

25 Maja 2006 - Dniem Przeznaczenia!?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
2740 replies to this topic

Legalize.
  • Tematów: 123
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

poprostu gosc spamuje
;-)

A czemu myślisz że spamuje?? Wiesz wogole o jakiego Michała i o jaka Iwone mu chodzi?? Bo ja tak... Podał jedną i konkretną wiadomość... Zresztą dodał że dla "wtajemniczonych"
  • 0

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

:offtop:
  • 0

Sagittar.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

poprostu gosc spamuje
;-)

A czemu myślisz że spamuje?? Wiesz wogole o jakiego Michała i o jaka Iwone mu chodzi?? Bo ja tak... Podał jedną i konkretną wiadomość... Zresztą dodał że dla "wtajemniczonych"

nic dodać nic ująć :yahoo:
  • 0

aph.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dobra teraz pytania:
jak długo będzie widac jeszcze komete?

bedzie w zasiegu amatorskiego sprzetu jescze kilka - kilkanascie dni zapewne (zalezy od sprzetu i od tego czy bedzie sie jeszcze rozpadac). oczywiscie mowa tu o najjasniejszych fragmentach B i C

czy będzie ją widać gołym okiem (bo chyba większość z nas na to liczy) ,ale proszę o kąkretną odpowiedz i o 2 mapki :
- pierwsza z gwiazdami widocznymi na co dzień, żeby było łatwo zorientować się gdzie się patrzyć...
- druga troszkę bardziej szczegółowa ,np: dla ludzi z lornetkami

tej komety nie widac golym okiem. ani najjasniejszych fragmentow ani BD. bez lornetki co najmniej 7x50 (srednica obiektywow 5cm) nawet nie ma po co wychodzic, bo zimno sie wieczorem robi i tylko tracimy czas.
mapki:
http://gallery.astro...mages/07103.jpg
http://gallery.astro...mages/07104.jpg
jesli ktos jest zdecydowany szukac to w gre wchodza tylko fragmenty B i C

Dobrze by było gdyby ktoś kto widział, albo wie jak wygląda, żeby opisał jak wygląda na niebie.
Czy się porusza, jak tak to oreśl jak szybko (na oko)
wielkośćnatęrzenie jasności porównaj np: do jowisza którego wszyscy już potrafią odszukać

ja wczoraj uzywajac lornetki 7x50 obserwowalem fragment B. przy takim zaswietleniu spowodowanym ksiezycem i obserwacja z terenu 80-tysiecznego miasta moge powiedziec, ze fragment ten widac jedynie jako slaba mgielke, ktora bankowo zostanie pominieta przez osobe, ktora nie wie czego szuka i nie zna techniki zerkania (bez tego nie widac kompletnie nic). _nie widac ogona_ _nie widac kolorow_
porownanie do jowisza? prosze bardzo, jesli kolega Karol sie nie mylil przy ocenie jasnosci tego fragmentu jako 7 mag. to wczoraj kometa byla ok. 610 razy slabsza niz Jowisz.
na oko ta kometa sie nie porusza! zobacznie na mapke, zobaczcie jaki odcinek pokona przez okres jednego dnia, teraz wybierzcie z tego kilkuminutowy fragment jaki przeznaczycie na ewentualna obserwacje i odechce sie wam czekania na ruch ;-)

co do pana od 5 najsmieszniejszych cytatow to przykro mi, ze nie potrafisz odczytac sensu cudzej wypowiedzi, mysle, ze nie ma sie czym chwalic, wiec lepiej zachowaj to dla siebie (pomijam juz fakt, ze smieszne dla Ciebie jest swierdzenie, ze to byla satelita, skoro to byla satelita)

i prosze o jakis wiekszy szacunek dla osob zwiazanych z astronomia, bo naprawde ja np. zajmuje sie tym od lat i potrafie odroznic Jowisza od komety...
a na koniec ciekawostka. wiecie skad sie w tym temacie wziely osoby znajace sie na rzeczy i starajace sie cos naprostowac? z tematow na forach astronomicznych w, ktorych adres na to forum znalazl sie pomiedzy dowcipami. wiec polecal bym sprawe przemyslec i docenic to, ze ktos chce wam pomoc w sensownym dazeniu do jakis wnioskow...
  • 0

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

wiec polecal bym sprawe przemyslec i docenic to, ze ktos chce wam pomoc w sensownym dazeniu do jakis wnioskow...

Zgadzam sie, jednak rowniez ze swojej strony prosze osoby z forum astronomicznych o wziecie pod uwage 'charakteru' tego forum :)
  • 0

aph.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Zgadzam sie, jednak rowniez ze swojej strony prosze osoby z forum astronomicznych o wziecie pod uwage 'charakteru' tego forum :)

ja osobiscie staran sie nigdy nie zajmowac pozycji sceptyka, jezeli nie mam dowodow na potwierdzenie zadnej z teorii w jakiejs sprawie to za zadna sie nie opowiadam.
razi mnie jednak gdy ktos rzuca jakims haslem, ze widzi komete, reszta mu wierzy i rzuca wszystko, zeby leciec ja zobaczyc, nikt natomiast sie nie przejmuje osoba, ktora sie zna sie na rzeczy i mowi, ze to co widza to nie kometa.
nie czepam sie np. tematu powiazaniami z kregami czy spisku nasa bo to nie moja dzialka i przyznaje sie, ze nie znam sie ani na kregach, ani na teoriach spiskowych...
  • 0

pszczoo.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Cześć! Ten wątek postawił mnie w takiej, a nie innej sytuacji. To dzięki niemu musiałam się zalogować. Ładnie by było się przedstawić:
Mam na imię Patrycja i jestem uczennicą pierwszego roku liceum. Interesuję się astronomią, sportem i matematyką, kiedyś chciałabym zostać głównym sędzią na meczach piłki nożnej-chodź nigdy nie była nim kobieta :P
Tyle wystraczy :)
Nie dziwi was to, iż Bush postanowił użyć broń atomową właśnie 25 maja tego roku?
Może on wie, że coś może nas spotkać i chce zniszczyć kometę bombą.
Ja nie wierzę w to, że ona w nas "walnie", bo ile to razy coś miało nas zgładzić, a tak nie było? Dobrze pamiętam rok 1999 i kometę, która miała zniszczyć wszelkie istnienie ludźkie, a wy też to pamiętacie? :) Od początku XX w., każdy straszy nas potocznie znanym "Końcem Świata", który jest codziennie, ale nasz koniec, to nie koniec istnienia ludźkiego tylko czas przemiany, budowy, budowy lepszego świata, nie naszego, lepszego od tego, który jest. Będę szczęśliwa jeśli 25 maja, będzie dniem przeznaczenia, bo przeżyje koniec, a inni nie mogą go przeżyć.
Nie panikujcie, dajecie góre emocją i myślę, że boicie się śmierci, nie chcecie "zejść" z tego świata, a "tam" jest przecież lepiej.
Jeśli coś się stanie, to tylko na dobre, może wtedy staniemy się inni, lepsi.
  • 0

oliver axel.
  • Tematów: 16
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

halo aph źle mnie zrozumiałeś z nikogo się nie naśmiewam,wybrałem pare śmiesznych cytatów
ale to nie dlatego żeby kogoś wyśmiać,dla mnie to zabawne cytaty dlatego je przytoczyłem....sam przytoczyłem pare smiesznych zdań z polowania na dachu :lol :
jak ktoś poczuł się pokrzywdzony to przepraszam...

Co do cytatu o satelicie to wiem ,że to był satelita sam go widziałem
chodziło mi o to ,że całe słowo "tata ma racje" mnie rozwaliło :-D
Pozatym prawie dziennie zaglądam w gwiazdy i licze przelatujące satelity ,a przy okazji może zobacze coś ciekawego ;-)

aph:
"i prosze o jakis wiekszy szacunek dla osob zwiazanych z astronomia"

Jaki szacunek, aph może zauwarzyłeś że pierwszy broniłem was to znaczy karola
jak reszta mówiła ,że to ignorant
I nie pisz ,że nie mam dla was szacunku bo to śmieszne...

aph:
"a na koniec ciekawostka. wiecie skad sie w tym temacie wziely osoby znajace sie na rzeczy i starajace sie cos naprostowac? z tematow na forach astronomicznych w, ktorych adres na to forum znalazl sie pomiedzy dowcipami. wiec polecal bym sprawe przemyslec i docenic to, ze ktos chce wam pomoc w sensownym dazeniu do jakis wnioskow..."

dla mnie te wasze znanie się nie ma większego znaczenia .....według mnie to w tej sprawie astronomia i jej obliczenia są tylko przydatne do szukania komety...
skoro przyszłeś się pośmiać to o co ci chodzi... :P

ps: a pozatym my nie dajemy linów z astroforum w humorze, chociaż według waszego myślenia powinny tam się znaleźć.....więc komu brakuje szacunku?
Nie odpowiadaj bo znamy odpowiedz.. ;-)

[ Dodano: 2006-05-12, 17:35 ]
pszczoo zapoznaj się z tematem i wątkami na forum. :P
  • 0

aph.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

halo aph źle mnie zrozumiałeś z nikogo się nie naśmiewam,wybrałem pare śmiesznych cytatów
ale to nie dlatego żeby kogoś wyśmiać,dla mnie to zabawne cytaty dlatego je przytoczyłem....sam przytoczyłem pare smiesznych zdań z polowania na dachu :lol :
jak ktoś poczuł się pokrzywdzony to przepraszam...

Co do cytatu o satelicie to wiem ,że to był satelita sam go widziałem
chodziło mi o to ,że całe słowo "tata ma racje" mnie rozwaliło :-D
Pozatym prawie dziennie zaglądam w gwiazdy i licze przelatujące satelity ,a przy okazji może zobacze coś ciekawego ;-)

ok, sorry, moj blad

aph:
"i prosze o jakis wiekszy szacunek dla osob zwiazanych z astronomia"

Jaki szacunek, aph może zauwarzyłeś że pierwszy broniłem was to znaczy karola
jak reszta mówiła ,że to ignorant
I nie pisz ,że nie mam dla was szacunku bo to śmieszne...

nie napisalem, ze Ty, ale pojawily sie glosy, ze jeszcze niedawno sadzilismy, ze Ziemia jest plaska, wiec teraz tez sie mylimy. to jest raczej takie twierdzenie "oni mowia inaczej, a ja i tak wiem swoje".
sledze temat od jakiegos czasu i wiem, ze broniles Karola

aph:
"a na koniec ciekawostka. wiecie skad sie w tym temacie wziely osoby znajace sie na rzeczy i starajace sie cos naprostowac? z tematow na forach astronomicznych w, ktorych adres na to forum znalazl sie pomiedzy dowcipami. wiec polecal bym sprawe przemyslec i docenic to, ze ktos chce wam pomoc w sensownym dazeniu do jakis wnioskow..."

dla mnie te wasze znanie się nie ma większego znaczenia .....według mnie to w tej sprawie astronomia i jej obliczenia są tylko przydatne do szukania komety...
skoro przyszłeś się pośmiać to o co ci chodzi... :P

po 1. napisalem, ze nie przyszlismy sie tutaj posmiac, tak jak zrobila to reszta. jedni znaja sie na tym, inni na tamtym - razem mozna cos zdzialac. zeby sie posmiac nie trzeba sie bylo tu wogole rejestrowac
tak jak mowilem, nie znam sie na kregach i innych rzeczach, ktore wiaza sie z "charakterem" tego forum, ale wy sie nie znacie na astronomii wiec razem mozemy sobie pomoc.

ps: a pozatym my nie dajemy linów z astroforum w humorze, chociaż według waszego myślenia powinny tam się znaleźć.....więc komu brakuje szacunku?
Nie odpowiadaj bo znamy odpowiedz.. ;-)

ok :P
  • 0

pszczoo.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

[ Dodano: 2006-05-12, 17:35 ]
pszczoo zapoznaj się z tematem i wątkami na forum. :P [/quote]

No przecie widze :P Co jest na forum.
-25 Maja 2006 - Dniem Przeznaczenia!? -
  • 0

oliver axel.
  • Tematów: 16
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

pszczoo :rotfl: mało widzisz

aph PEACE ASTRO WIELBICIELOM :drink:

ROZWIJAM Pszczoo na forum jest bardzo dużo tematów które mają powiązanie -25 Maja 2006 - Dniem Przeznaczenia!?

Forum zawiera nie tylko ten temat, pozdrawiam i miłego czytania ;-)
  • 0

pszczoo.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

pszczoo :rotfl: mało widzisz

aph PEACE ASTRO WIELBICIELOM :drink:

Rozwiń swoją myśl.
Dzięki :)

[ Dodano: 2006-05-12, 17:54 ]
Znalazłam coś dla was:
http://www.astrohobb...article&sid=417
Są tam mapki, gdzie je znaleźć itp.

Najważniejsze:
"Największe zbliżenie do Ziemi nastąpi rankiem 12 maja, wtedy to najjaśniejszy fragment C znajdzie się zaledwie niecałe 11,8 mln km od Ziemi (0,079 AU), a słabsze (mniejsze) fragmenty (B i G) nawet 1,5 mln km bliżej!"

"Obserwacja tej komety będzie łatwiejsza, tym bardziej, że będzie widoczna w okresie największej swej jasności już około godziny 24. (a wcześniej to i nawet wieczorem!) Znaleźć ją będzie można na zachodniej stronie nieba. Szkoda tylko trochę, że w obserwacjach na początku maja będzie przeszkadzał jasny Księżyc...

A tak przedstawia się „rozkład jazdy” najjaśniejszych fragmentów 73P: wszystkie trzy fragmenty można było obserwować od końca marca do połowy kwietnia na tle gwiazdozbioru Wolarza. Pod koniec kwietnia fragment C będzie już w Koronie Północnej (zahaczając po drodze o Węża), kiedy B i G jeszcze będą jeszcze w Wolarzu... Kolejnymi gwiazdozbiorami „odwiedzanymi” w różnym czasie przez te fragmenty będą: Herkules, Lutnia, Łabędź, Lisek (ale tylko fragment C!), Pegaz, Ryby i w końcu Wieloryb – w którym to gwiazdozbiorze „pożegnamy” się z kometą 73P..."

"Nie wiadomo jaki będzie los tych fragmentów – istnieje duże prawdopodobieństwo, że podczas tegorocznego powrotu do Słońca, resztki tej komety rozpadną się na jeszcze mniejsze fragmenty. Być może kometa ta ulegnie nawet UNICESTWIENIU! Wtedy też będzie się zwać ona w astronomicznych archiwach jako 73D/Schwassmann-Wachmann 3 – gdyż pozostaną po niej tylko zdjęcia, raporty z obserwacji, a być może także jakiś nowy rój meteorów... "

Macie wielki artykuł. Może ktoś już podał, jesli tak to przepraszam za zaśmiecanie.

I także tekst, która rozwieje wasze myśli.

Całość artykułu:
http://www.astrohobb...article&sid=430

"Jakie będą dalsze losy fragmentów komety?

Już pod koniec maja fragmenty komety zaczną coraz słabiej widoczne, a za kilka miesięcy będą już poza zasięgiem nawet dużych amatorskich teleskopów.
Jeżeli w czasie tegorocznych „odwiedzin” wewnętrznych rejonów Układu Słonecznego nie „wyparują” całkowicie, to być może część fragmentów znów powróci w pobliże Słońca za ok. 5,36 roku. Wówczas to w 2011 roku, warunki ich obserwacji będą trudne, gdyż Ziemia będzie usytuowana niekorzystnie względem nich. To samo dotyczy 2016 roku... Ale za to w sierpniu 2022 warunki obserwacji znów będą korzystne i niewiele będą odbiegać od tegorocznych!

Na koniec wspomnę, że kometa 73P/ stała się obecnie na tyle „sławna”, że prócz faktów zaczęły „narastać” wokół niej mity – przede wszystkim dotyczące globalnej katastrofy związanej z upadkiem któregoś z jej fragmentów: na przykład od jakiegoś czasu krąży w internecie „proroctwo” globalnej katastrofy spowodowanej upadkiem jednego z fragmentów tej komety około 25.V (±3 dni).

Okazuje się, że wszystkie znane nauce fragmenty tej komety nie zbliżą się do nas bardziej niż kilka milionów km, zaś 25.V – bez wyjątku – będą nawet bardziej oddalone od Ziemi:
-mapka-"

"A co tak naprawdę stanie się około 25.V ?

Nic specjalnego, oprócz tego że pod koniec maja fragmenty komety przetną płaszczyznę ekliptyki – tym samym ich szerokość ekliptyczna ß, zmieni się z dodatniej na ujemną... Oczywiście należy pamiętać, że skoro przecinają płaszczyznę ekliptyki, to nie oznacza, że tym samym przecinają orbitę Ziemi! Orbity fragmentów komety w pobliżu peryhelium znajdują się już wewnątrz orbity Ziemi (podobnie jak orbity Merkurego i Wenus, które też co jakiś czas przecinają ekliptykę!).
Ponieważ orbity fragmentów komety nachylone są o kąt ok. 11°, to także z tego względu nie mogą one zbyt blisko przeciąć ziemskiej orbity...

A oto daty przejścia przez węzeł zstępujący niektórych fragmentów 73P/, czyli inaczej mówiąc: przejścia ich „z nad” do „pod” płaszczyzny ekliptyki:

V 22.V 3:30 UT
U 23.V 6:40 UT
AT 23.V 17:00 UT
T 24.V 5:30 UT
C 24.V 10:00 UT
B 25.V 9:00 UT
G 25.V 13:20 UT
AA 26.V 14:20 UT
S 6.VI 9:30 UT"

Wszystko pobrane jest z http://www.astrohobby.pl -oficjalna polska strona astronomii.
  • 0

AquaManiac.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ciekawe co tu beda pisac 26 Maja :)
  • 0

Cthulhu.
  • Tematów: 13
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

I ile będzie stron tematu :D
  • 0

michciu.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

oj dużo ich będzie, aż do 25 maja, a nawet i dalej, bo będą różne wyjaśnienia i spekulacje, hehe
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych