Skocz do zawartości

Zdjęcie

25 Maja 2006 - Dniem Przeznaczenia!?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
2740 odpowiedzi w tym temacie

PiotrGuzik.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Przeglądnąłem ten wątek i aż mi się przykro zrobiło, że tyle osób wierzy w takie bzdury...
Nie zamierzam tu dyskutować z Wami na temat Waszych wizji, snów, złych energii, czy kręgów zbożowych (choć osobiście w żadną z tych rzeczy nie wierzę) bo mnie to nie interesuje, ale nie mogę zostać obojętny na wypisywane tu głupoty związane z fizyką lub astronomią a zwłaszcza z kometami.
Zajmuję się ta tematyką od kilku lat i myślę, że jestem osobą kompetentną do wypowiadania się na temat ewentualnego zderzenia z fragmentem komety 73P/Schwassmann-Wachmann.

1. Zderzenia nie będzie - żaden z fragmentów nie zbliży się do Ziemi na mniej niż jakieś 8 milionów kilometrów...
2. Piszecie, że odłamek niewiele większy od ciężarówki (jak dla mnie znaczy to "o rozmiarze rzędu 10-20 metrów) uderzy w ziemię powodując potężne wybuchy wulkanów, trzesięnia ziemi a nawet (o zgrozo!!!) zagładę cywilizacji... A przecież nasza cywilizacja przeżyła upadek znacznie większego obiektu - w 1908 roku w ziemię uderzył meteoryt tunguski (który zresztą też był prawdopodobnie odłamkiem komety), którego średnica jest szacowana na 60-80 metrów. Jak łatwo obliczyć, masa meteorytu tunguskiego była kilkadziesiąt razy większa od tego, którym straszycie, a czy zaobserwowano wtedy zwiększenie aktywności sejsmicznej?
3. Rozpad komety nie jest niczym nadzwyczajnym... W ubiegłym roku na przykład rozpadły się przynajmniej 2 komety, z czym połączycie to zdarzenie? Z wybuchem w londyńskim metro?
4. Dziwicie się, że "raz jest 64 raz 58 a innym razem 63 fragmenty komety". Powód jest bardzo prosty. Kometa jest obiektem dynamicznym i co jakiś czas od któregoś ze znanych fragmentów "odpada" nowy - wtedy zwiększa się liczba obserwowanych fragmentów, innym razem któryś z obserwowanych dotąd całkowicie wyparowywuje (bo większość z nich ma nie więcej niż kilkanaście metrów średnicy) - wtedy liczba obserwowanych fragmentów się zmniejsza...
5. Jedna z najdziwniejszych wypowiedzi, jakie tu znalazłem mówi o przyciąganiu asteroid i innych podobnych obiektów przez reaktory jądrowe. Skąd taka wiedza u autora wypowiedzi? Czyżby odkrył on jakąś nową nieznaną fizykom siłę?

Napisałbym więcej, ale obawiam się, że i tak nikt z Was się tym specjalnie nie zainteresuje... Zamiast się douczyć fizyki czy astronomii wolicie tracić czas na puste nie poparte żadnymi faktami dyskusje...

Na koniec proponuję wszytkim, którzy naprawdę wierzą że za kilkanście dni fragment komety Schwassmann-Wachmann uderzy w ziemię następujący zakład:
Ja stawiam 500zł na to, że ani 24 ani 25 ani 26 ani 27 maja 2006 roku na całej kuli ziemskiej nie zginie nawet jeden człowiek w efekcie uderzenia w ziemię fragmentu wspomnianej powyżej komety. Czy ktokolwiek z Was odważy się postawić 100zł na rzecz Waszej apokaliptycznej wizji?
Jeśli tak to proszę o kontakt na gg: 5883591

Pozdrawiam
Piotrek
  • 0

Legalize.
  • Tematów: 123
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

No właśnie dlatego że "Nie zamierzam tu dyskutować z Wami na temat Waszych wizji, snów, złych energii, czy kręgów zbożowych (choć osobiście w żadną z tych rzeczy nie wierzę) bo mnie to nie interesuje"... nie zrozumiesz tematu powstałego pod kątem paranormalnym... Może analizy tutejsze nie są stóprocentowo naukowe i jest tu wiele kontrowersyjnych znaków zapytania.. Dla nas właśnie najwazniejsze są zjawiska paranormalne... Także jakbyś się zapoznał z paranormalnymi wątkami to byś wiedział, że ten odłamek który ma wywołać katastrofe spadnie nie na ziemie, tylko na ocean... Sam chyba przyznasz żebyło by to ogromne zagrożenie... I druga sprawa jest taka że ten odłamek który ma wywołac kataklizm
ponoć ma być niezauwazony przez naukowców... Według ciebie jest taka mozliwosc czy nie?? Logika chyba podpowiada że jednak tak...
  • 0

ccooll.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

PiotrGuzik napisał:
""innym razem któryś z obserwowanych dotąd całkowicie wyparowywuje (bo większość z nich ma nie więcej niż kilkanaście metrów średnicy) - wtedy liczba obserwowanych fragmentów się zmniejsza..."

Fizyk, Astronom ? :rotfl: :rotfl: :rotfl:

"ze sceptykami nie dyskutuj, gdyż gotowi są zaprzeczyć sami sobie, byle ci udowodnić że niemasz racji"
cytat z "Mądrości Syracha"
[/quote]
[/list]
  • 0

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

1. Zderzenia nie będzie - żaden z fragmentów nie zbliży się do Ziemi na mniej niż jakieś 8 milionów kilometrów...

zaden ze znanych nam lub obserwowanych, poza tym nawet ty nie przewidzisz jak zachowa sie kilka asteroidow (pomijajac tu komete), ktore maja przelatywac w tym okresie dosyc blisko Ziemi. Owszem takich "bolidow" zapewne o kazdej porze roku jest sporo ale, nam chodzi tutaj o aspekt "paranaukowy" do ktorego chcemy przypasowac najblisze astronomiczne wydarzenia.

Ile razy bede to jeszce tlumaczyl w tym miesiacu? ;-)

ps. nie mowimy o zagladzie ale o TSUNAMI a to jest pewne jesli obiekt uderzy w ocean.
  • 0

keniu.
  • Tematów: 10
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Apropo Tsunami:

Ponad 30 państw rejonu Pacyfiku sprawdzało przygotowanie do walki z niszczącymi skutkami trzęsień ziemi, a także wysokiej fali powstrząsowej Tsunami. Ćwiczenia polegały na symulacji trzęsień ziemi w różnych miejscach na oceanie spokojnym, koordynowało je centrum ostrzegania przed Tsunami na Hawajach.

Źródło: Teleexpres

Ciekawe czy ma to związek z naszą kometą...
  • 0

sceptyk.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

wiesz dobrze że kometa ta nie przecina orbity ziemskiej i przelisci jak już ktoś wspomniał o minimum 8 milionów tak więc jeśli coś udrzy to nie będzie to odłamek tej komety powód coś by musiało go wybić z obecnej orbity tak więc o ile coś uderzy będzie to inny obiekt choć nie możliwość wykrycia jest oczywistością w pewnych warunkach można nie zauważyć tego typu ciał

[ Dodano: 2006-05-17, 17:41 ]

Apropo Tsunami:

Ponad 30 państw rejonu Pacyfiku sprawdzało przygotowanie do walki z niszczącymi skutkami trzęsień ziemi, a także wysokiej fali powstrząsowej Tsunami. Ćwiczenia polegały na symulacji trzęsień ziemi w różnych miejscach na oceanie spokojnym, koordynowało je centrum ostrzegania przed Tsunami na Hawajach.

Źródło: Teleexpres

Ciekawe czy ma to związek z naszą kometą...

raczej z zajściamy po niedawnym tsunami które miało miejsce w indonezji
a gdyby faktycznie miało związek z kometą to już by wzieła w łeb wasza teoria że nie jest jeszcze wykryta
  • 0

#1057 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

hhmm...widze ze wszyscy sceptycy co wypowiadaja sie na temat tej komety i zagrozenia to sami fachowcy..Ogrom ich wiedzy jest niesamowity.Ich madrosc dawno przerosla najwiekszych mozgowcow na tej planecie.Kurcze,jacy oni sa bystrzy i wygadani.Potrafia wszystko obliczyc i brac brak zagrozenia za pewnik w 100% -ach.Nie no niesamowite, jakich mamy zdolnych, otwartych Polakow o oswieconych umyslach. Potrafia niczym rentgenowskim wzrokiem zauwazyc czy rzekomy odlamek komety to rzeczywiscie kometa, czy zlom komiczny.Potrafia idealnie wszystko dojrzec.Normalnie dzieki takim ludziom mozna czuc sie bezpiecznie :rotfl: :rotfl:

Ludzie...rece mi opadaja. Az mi sie nie chce czytac niektorych postow.
Jeden sie nabija ze wszyscy mowia o koncu swiata( przeciez nie o tym mowa)
Drugi nabija sie z PTR ktory jest astronomem i jest autorem tematu( nie wiem jak mozna na to wpasc...normalnie trzeba byc niepelno bystrym)
Trzeci zacznie plesc ze nic nam nie grozi bo cos tam przeleci 400tys. km od ziemi.
Czwarty bedzie wstawial gadki przedszkolaka...

zenujace wrecz....

Ludzie opamietajcie sie...Tu jest sledzenie, gdybanie itp. NIkt tu nie pisze o koncu swiata ani itp. trzeba zrobic schemat? narysowac wam to zebyscie wzrokowo chociaz przykumali baze? normalnie jak dzieci uparte ,ktore robia wszystko dla przekory...tak bo mi sie podoba... :gafa:

czy znajdzie sie jakis powazny sceptyk? czy kazdy z was jest taki przemadrzaly, pyszny?
  • 0

sceptyk.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

nie powiedziałem ze to kosmioczny złom a jakieś inne ciało może inna kometa bądź asteroida, napisałem wyrazinie że nie może byś to odłamek tej konkretnej komety gdyż za duże było by odchylenie od jej orbity która nie przecian się z naszą
  • 0

#1059 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

nie powiedziałem ze to kosmioczny złom a jakieś inne ciało może inna kometa bądź asteroida, napisałem wyrazinie że nie może byś to odłamek tej konkretnej komety gdyż za duże było by odchylenie od jej orbity która nie przecian się z naszą

za bardzo wziales sobie to do serca, nie dostrzegasz sedna sprawy a za wszekla cene chcesz udowodnic cos o czym tak naprawde nie masz pojecia, tak jak ja, On, Ona itd.

pokory troche, bo jak narazie kazdy sceptyk podpiera sie kloda , zamiast rozsadnym komentarzem
  • 0

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Apropo Tsunami:

Dokladnie, a dodatkowo od 23-25 maja beda mialy miejsce zakrojone na bardzo duza skale cwiczenia Pacific Peril -> http://www.fema.gov/...e.fema?id=25962 na pacyfiku.. czy tylko przypadkowe daty?

ktos na jednym forum dorzucil do tego jeszcze ostatnie informacje jakoby Bush zamierzal wyslac na granice meksykanska 6000 zolnierzy gwardii narodowej do ochrony przed imigrantami... Pytam sie po co az 6000?

teorii spiskowych ciag dalszy :)
  • 0

sceptyk.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

niby oczym nie mam pojęcia?? wiesz kometę nie zależnie w ilu kawałkach obowiązują prawa fizyki nie może sobie od tak zmienić orbity (wykluczam kolizje z innym obiektem) więc jeśli nawet jest nie znany fragment w co wątpie to i tak o minię ziemię a i jeszcze jedno to że coś kiedyś w nas uderzy to jest pewne ale przewidywanie dnia, i miejsca uderzenia bez jakichkolwiek danych naukowych wyliczenia orbity itp. a tylko na podstawie snu, wizji czy kręgów w zborzu wybacz ale to nie trzyma się kupy
  • 0

Solaris.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dokladnie, a dodatkowo od 23-25 maja beda mialy miejsce zakrojone na bardzo duza skale cwiczenia Pacific Peril -> http://www.fema.gov/...e.fema?id=25962 na pacyfiku.. czy tylko przypadkowe daty?

A nazwa tych ćwiczeń... "Pacific Peril" - 3 Day Multi-State Tsunami Exercise Begins 23 May, 2006 :shock:

Poza tym FEMA... czy to kiedyś szef tej organizacji powiedział, że w USA będą miały miejsce trzy wielkie tragedie: atak terrorystyczny, ogromny huragan i trzęsienie ziemii w San Francisco:

- Nasz kraj dotkną trzy tragedie - ostrzegał pięć lat temu James L. Witt. Nikt go nie słuchał. Amerykańscy politycy mówili, że szef FEMA po prostu przesadza. Że wróży z fusów. Nie wzmożono środków bezpieczeństwa, nie naprawiono wałów wokół Nowego Orleanu.

Witt się nie mylił

Dziś, gdy patrzymy na dramat Luizjany, nie ma wątpliwości, kto miał rację. Teraz trzeba odbudowywać zrujnowane południe USA. I to w taki sposób, by miasto przetrwało kolejne ataki żywiołu. Bo następne huragany są tuż-tuż. - Nie osiągnęliśmy nawet szczytowego okresu sezonu huraganów - ostrzega prof. Susan Cutter z uniwersytetu w Południowej Karolinie.

Uprzedzić trzęsienie

Ale przede wszystkim Ameryka powinna przygotować się na trzęsienie w San Francisco. Tam, zdaniem Witta, ofiar miało być najwięcej. Bo miasto jest przecież ponad dwukrotnie większe niż Nowy Orlean. W ostatnim wielkim trzęsieniu w 1906 roku zginęło tam 1000 osób. 250 tysięcy straciło dach nad głową. Dziś San Francisco jest o wiele gęściej zaludnione.

Czy trzęsienie ziemii w San Francisco mogłoby mieć miejsce właśnie po upadku komety???
  • 0

Dantom.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Trzeci zacznie plesc ze nic nam nie grozi bo cos tam przeleci 400tys. km od ziemi

Proponuję trochę ostudzić emocje. Akurat ta odległość, zbliżona do LD jest dla obserwowanej przez NASA asteroidy XP 14 (3 lipca 2006) na pewno nieciekawa. Jeżeli dodamy do tego, że jej wymiary (tabela : 370/820m) są sporawe to sytuację można traktować poważnie.
  • 0

Simon.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

[quote]
ktos na jednym forum dorzucil do tego jeszcze ostatnie inforlem z imigrantamimacje jakoby Bush zamierzal wyslac na granice meksykanska 6000 zolnierzy gwardii narodowej do ochrony przed imigrantami... Pytam sie po co az 6000?

teorii spiskowych ciag dalszy :) [/quote]

Akurat długość granicy z USA z Meksykiem wynosi 3326 km. Amerykanie mają bardzo duży problem z nielegalnymi emigrantami. Po mojemu 6000 żołnierzy to jest stanowczo za mało jak na taki rozległy pas przygraniczny :) .

A wracając do tematu. Wierze, że MOŻE coś się stać. Może na mnie sejf spaść jak ide ulicą, nic nie wykluczam :) Kiedyś mówiono,o że jak czegoś nie widać to nie ma(wiatru i prądu nie widać a są) ale czasem wpada się na tym forum w skrajności. Nie zrozumcie mnie źle. Sam badam różne rzeczy (bawię się EVP) ale mówienie, że Amerykanie są fe, ukrywają prawdę i robią to specjalnie jest trochę przesadzone. Nie tylko USA ma coś do gadania w naukowych kwestiach. Ponadto uważam, że mimo wszystko jest to "ciemny" naród(bo tylko w nim myślą, że mleko pochodzi z supermarketu :P ) Dajcie polskiej inteligencjii kasę na naukę i nie będzie żadnych tajemnic. USA są uważane za naukowych "Bogów" bo mają na to środki. A wszystkie mity (no może nie wszystkie :) o spiskowej teorii dziejów powstają ponieważ od zawsze "biedniejsi" czyli inne narody tłumaczą sobie niektóre zjawiska, że to wina "bogatszych". Warto zauważyć, że to nie templariusze tworzyli teorie spiskowe o "przeciętnych" ludziach tylko to ludzie robili teorie o Templariuszach. Nie twierdzę, że ludzie sobie wszystko zmyślili, ale duży procent teorii jest po to aby "dokopać" tym obrzydliwie bogatym Amerykanom :)

A żeby nie było całkiem offtopic, czekam na 25 maja bo muszę w razie czego szybko sprzedać akcję bo ostatnio sporo zainwestowałem w GPW i w razie katastrofy bym strzelił bankruta :) (załamanie światowego rynku) itp.

Pozdrawiam Realistów, Psesymistów i Optymistów i Sceptyków. Pamiętajcie nie róbcie monopolu na "jedyną i słuszną" prawdę. Każdy z nas w jakimś stopniu rację... :D [/quote]
  • 0

oliver axel.
  • Tematów: 16
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

sceptyk pisał:
"niby oczym nie mam pojęcia?? wiesz kometę nie zależnie w ilu kawałkach obowiązują prawa fizyki nie może sobie od tak zmienić orbity (wykluczam kolizje z innym obiektem) więc jeśli nawet jest nie znany fragment w co wątpie to i tak o minię ziemię a i jeszcze jedno to że coś kiedyś w nas uderzy to jest pewne ale przewidywanie dnia, i miejsca uderzenia bez jakichkolwiek danych naukowych wyliczenia orbity itp. a tylko na podstawie snu, wizji czy kręgów w zborzu wybacz ale to nie trzyma się kupy"

Widze że już wyraziłeś swoje zdanie, nie wierzysz w rzeczy paranormalne napewno w boga też nie wierzysz ,bo jeszcze nikt go na taśmie nie uchwycił ani też nie mamy dowodu na jego istnienie, wszelkie cuda i dziwne zjawiska są wytłumaczalne ? tak więc nie pisz więcej postów na tym forum bo tylko śmieci robisz....

wszystkie zjawiska paranormalne wskazują ,że to już "nadchodzi " czas w którym poznamy prawde....jak nie chcesz w to wierzyć to twoja sprawa...zrób forum dla kolegów sceptyków i tam pisz o obiczeniach i całej twojej ogromnej wiedzy! :lol :
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych