Skocz do zawartości

Zagięta prosta

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość_Rishro

Gość_Rishro.
  • Tematów: 0

Napisano

No więc wpadłem w szkole na pewną sprawę. Może ktoś już wpadł na to albo mnie. Jeśli tak to napiszcie kto. No to tak. Jak wiadomo ziemia jest kulą. Wyobraźcie sobie deskę której kawałki można ze sobą łączyć. Dajmy na to mają taki kształt.Dołączona grafika. Dodajmy do tego, dla stabilności jakieś nóżki. Teraz łączmy ze sobą te kawałki. Łączmy, łączmy, łączmy wciąż w linii prostej, bez zakrętów. Wyobraźmy sobie teraz że drewniana belka osiągnęła długość niewyobrażalną. Powiedzmy coś takiego jak na obrazku.Dołączona grafika. Połowa ziemi względem równika powiedzmy. Powiedzmy że belka idzie po równiku. Teraz sytuacja druga. Bierzemy poziomice. Kładziemy ją na belkę. Poziomica ma identyczną długość jak belka. Co więc pokazuje poziomica? Pokazuje że powierzchnia jest płaska! Prosta! Tak samo jak mierzymy stół. Tyle że oglądając belkę z jakiegoś satelity widzimy że belka jest zagięta i idzie zgodnie z powierzchnią ziemi. To znaczy że tak naprawdę wszystko jest zagięte, a pozornie płaskie?
  • 0

pazuzu.
  • Tematów: 6
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

bardzo naiwne rozumowanie
jesli zastosowalbys supersztywne deski to wtedy mialbys prosta a tak to masz to co masz
nastepna sprawa to twoja poziomica ktora jak rozumiem zachowuje sie jak twoje deski czyli najzwyklej w swiecie sie wygina

pomysl o wyznaczeniu poziomu przy pomocy poziomicy laserowej i zastanow sie co wtedy osiagniesz
  • 0

Bluski.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Po pierwsze jak mamy sobie wyobrazic niewyobrazalnie dluga belke?
Hmm no i skoro kladziesz ja na rowniku ktory nie jest prosty to belka nie bedzie prosta bo ugnie sie na nim...
  • 0

AntyVirus.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Hmm. Ale ktoś ci podsunął ten pomysł czy sam na niego wpadłeś?

Nigdy się nad tym nie zastanawiałem. Nie wiem nawet czy coś takiego jest możliwe. Bo skoro prosta...

Chociaż możnaby tutaj przywołać złudzenie. Mając okręgi i wpisany w nie kwadrat wydaje się że boki kwadratu są krzywe.

Z drugiej strony.... nie wiem xD
  • 0

#5 Gość_Rishro

Gość_Rishro.

Napisano

Sam na to wpadłem. Wiem że to amatorskie fantastyczno złudzeniowe marzenia :P Chciałem tylko przedstawić to innym, może się spodoba może nie.
  • 0

AriGroundZero.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

belka zostanie tak czy siak wygieta przez grawitacje tak samo jak Twoja poziomica

pozdrawiam

Użytkownik AriGroundZero edytował ten post 27.02.2008 - 18:07

• 0

scpt.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jeżeli belka była by niesamowicie twarda to była by prosta i na środkowej jej części tylko, leżała by na Ziemi. Dziwne rozumowanie ... to co jest proste to jest proste, co krzywe to krzywe w tym wypadku ;p
  • 0

Rich.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

No więc wpadłem w szkole na pewną sprawę. Może ktoś już wpadł na to albo mnie. Jeśli tak to napiszcie kto. No to tak. Jak wiadomo ziemia jest kulą. Wyobraźcie sobie deskę której kawałki można ze sobą łączyć. Dajmy na to mają taki kształt.Dołączona grafika. Dodajmy do tego, dla stabilności jakieś nóżki. Teraz łączmy ze sobą te kawałki. Łączmy, łączmy, łączmy wciąż w linii prostej, bez zakrętów. Wyobraźmy sobie teraz że drewniana belka osiągnęła długość niewyobrażalną. Powiedzmy coś takiego jak na obrazku.Dołączona grafika. Połowa ziemi względem równika powiedzmy. Powiedzmy że belka idzie po równiku. Teraz sytuacja druga. Bierzemy poziomice. Kładziemy ją na belkę. Poziomica ma identyczną długość jak belka. Co więc pokazuje poziomica? Pokazuje że powierzchnia jest płaska! Prosta! Tak samo jak mierzymy stół. Tyle że oglądając belkę z jakiegoś satelity widzimy że belka jest zagięta i idzie zgodnie z powierzchnią ziemi. To znaczy że tak naprawdę wszystko jest zagięte, a pozornie płaskie?

Nie ma rzeczy ani zjawisk prostych. Wszystko dąży do wygięcia. Czasoprzestrzeń Wszechświata jest nieskończona, ale ograniczona, czyli- ma kształt cylindra. W praktyce wyglądało by to tak- startując z punktu A i lecąc z nieograńiczoną prędkością (teoretycznie trajektorią prostą) po czasie X znajdziemy się ponownie w punkcie A. Ideą astro-fizyków jest znalezienie metody swobodnego wyginania czasoprzestrzeni co tworzyłoby niesamowite możliwości.
  • 0

holi.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jak wspomniał ktoś wyżej, stosując poziomicę laserową, stosunkowo szybko dałoby się ujawnić krzywiznę takiego tworu. Promień krzywizny Ziemii jest bardzo duży i nie trzeba nikomu tłumaczyć, że dzięki temu wydaje się nam ona płaska. Stosując do pomiaru zwykłą poziomicę z bańką powietrza, powierzchnia wszędzie byłaby "płaska", gdyż siła grawitacji działająca prostopadle do powierzchni zawsze ustawiłaby pęcherzyk w pozycji równowagi.
  • 0

NumB.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Hmm...
mnie się wydaje to możliwe.
Przecież ziemia jest tak ogromną kulą że wydaje sie nam płaska układając na niej deski aż do równika również
(patrząc z perspektywy ziemi) wydały by się proste, a na prawdę krzywe.
Wydaje mi się że to zależy od układu odniesienia z jakiego patrzymy. Pozatym bardzo ciekawa teoria :)
  • 0

Azure.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Czy prosta przypadkiem, to nie takie ograniczenie płaszczyzny, które nie ma początku ani końca?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych