Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dupa Henryka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
142 odpowiedzi w tym temacie

SzpaQ.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Moze w roznych wojewodztwach jest jakos inaczej, nie wiem. Napewno w moim obrebie jest tak, ze religia albo etyka (jesli rodzic wyrazi zgode, ze na religie nie chodzisz-a to prawie niemozliwe).
  • 0

Szpetnysz.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

<a href="http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,statp,cG9...,wiadomosc.html" target="_blank">http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,statp,cG9...,wiadomosc.html</a>
No więc co mi wkręcacie :/ z tego artykułu (szczególnie z końcówki) wynika jasno, że religia liczy się do średniej, a więc musi być jednocześnie przedmiotem obowiązkowym.
przed chwilą rozmawiałem z kumplem, którego mama jest dyrektorką podstawówki. Powiedział, że:
1) religia liczy się do średniej od podstawówki do liceum
2) można zrezygnować, ale wtedy podmiot odpowiedzialny (szkoła) musi zapewnić przedmiot "etyka".

Tak ! Jest to przedmiot obowiązkowy... WF też jest obowiązkowy i co z tego ?
Idziesz do lekarza i Cie zwalnia, na świadectwie masz napisane "-" bądź " Nie uczęszczał "
I po sprawie...
a liczenie średniej to sumowanie wszystkich ocen i dzielenie przez ich ilość... mniejsza ilość ocen, mniejsza suma, dzielimy przez mniejszą liczbę, chyba proste...

Nie można zmusić ludzi do wyznawania/praktykowania/przyjmowania danych poglądów w stanie pokoju w systemie demokratycznym ...
  • 0

michalp.
  • Tematów: 98
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Ale się autor tekstu popisał! Amerykę odkrył....dla wszystkich w miarę ogarniętych ludzi jest oczywiste, że ten płotowy tekścik to kupa drwin, o których po prostu nie wypada zbyt wiele mówić.

Użytkownik `Pi3gi~aka`Michał edytował ten post 29.02.2008 - 19:34

• 0

Goccolo.
  • Tematów: 6
  • Artykułów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Idziesz do lekarza i Cie zwalnia, na świadectwie masz napisane "-" bądź " Nie uczęszczał "
I po sprawie...

I co, zaświadczenie od lekarza może Cię zwolnić też z lekcji religii? Na jakiej podstawie? Co ma WF do religii?

Nie można zmusić ludzi do wyznawania/praktykowania/przyjmowania danych poglądów w stanie pokoju w systemie demokratycznym ...

Zgadza się i dlatego zamiast lekcji religii jest przedmiot "etyka". A przynajmniej teoretycznie powinien być, nie wiem jak to się dzieje w poszczególnych szkołach.
  • 0

M.a.g.d.a.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tak,zamiast religii jest etyka,moja koleżanka uczęszcza właśnie na etykę
  • 0

NO_NAME.
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

mi się tekst podobał, pokazuje wiarą w krzywym zwierzciadle :) ja już od dawna chrześcijanką jestem tylko teoretycznie, w rzeczywistości mam inne poglądy i wartości niż te głoszone przez Kościół. istnienie duszi oraz Boga w formie przedstawianej przez Koścóół kłoci się z moją logiką i ideologią :P mniejsza o to szkoda tylko że niektórzy ateiści zachowują się jakby chcieli upokorzyć wierzących...
  • 0

Alyna.
  • Tematów: 14
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Takiego suchara już dawno nie czytałam. Widać, że autor ma takie pojęcie o katolicyzmie jak ja o islamie. Prawie żadne.

to może wymienisz co w tekście nie zgadza się z doktryną KrK ? :)

A najśmieszniejsze, że wszystkie teksty krytyczne odnoszą się do KK. Dlaczego ktoś nie poszuka tekstu szkalującego Islam, Jechowych itp?

najśmieszniejsze jest to że w Polsce ponad 90% ludzi to zadeklarowani katolicy więc dlaczego mamy się czepiać świadków jehowy albo islamu ?
śmieszne jest to że każdy tekst niezgadzający się z kościołem jest ogłaszany tekstem krytycznym i agresywnym wobec kościoła a wasze nawoływania o walkę o wiernych nie są krytyczne wobec ateistów :/ jak ateista napisze że wiara jest głupia i bez sensu to jest zły, a jak premier mówi że tylko katolicy są prawdziwymi Polakami to jest wszystko cacy, jak jakiś tępy katolik dzięki naukom kościelnym twierdzi że ateiści nie mają zasad moralnych bo te daje tylko religia katolicka to też jest ok, prawda ?

Całowanie tyłka nie nazwałabym doktryną KK no ale...
To co, że 90% ludzi to zdeklarowani katolicy? To znaczy, że za każdym razem trzeba po nich jechać i udowadniać im na siłę, że ich religia jest zła?
I tak FYI, ja jestem ateistką, ale nie pluję się na inne religie nawet jeżeli mi się nie podobają. Owszem jak ktoś tam krzyczy, że ateiści to niemoralni ludzie to mogę się pokłócić, ale udowadnianie na siłę, że ja mam rację, a reszta się myli jest głupie.
A naszego byłego premiera nie lubię i go nie słucham ;)
  • 0

darokrol.
  • Tematów: 10
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Całowanie tyłka nie nazwałabym doktryną KK no ale...

na dole była legenda, całowanie dupci to modlitwa :)

to może inaczej, tylko z katolikami można się pokłócić bo jest ich najwięcej, pełno ich na każdym forum, i właściwie nie widziałem świadków jehowy kłócących się z ateistami chociaż wiele ich religia nie różni się od katolickiej :) nie mówię że lubię się kłócić z katolikami bo i tak żadna strona nigdy nie przekona drugiej ale krytykowanie innej religii spotka się z brakiem zainteresowania no i cały trud na nic :)
  • 0

Szpetnysz.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

I po sprawie...

I co, zaświadczenie od lekarza może Cię zwolnić też z lekcji religii? Na jakiej podstawie? Co ma WF do religii?

Zgadza się i dlatego zamiast lekcji religii jest przedmiot "etyka". A przynajmniej teoretycznie powinien być, nie wiem jak to się dzieje w poszczególnych szkołach.

to ma że oby dwa są obowiązkowe... i tak z religii da się zwolnić jak i z WF.
Nawet jak w szkole nie ma etyki to możesz nie chodzić... a na WF wypisuje lekarz bo to od stanu fizycznego, i on decyduje czy jesteś w stanie ćwiczyć czy nie, tak też rodzice decydują czy nauka o danej religii jest dla Ciebie w życiu potrzebna i czy chcą byś szedł w jej stronę...
  • 0

Goccolo.
  • Tematów: 6
  • Artykułów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Szpetnysz, nie wiem na jakiej podstawie mówisz, że można się z religii zwolnić ot tak sobie. Wg moich źródeł nie jest to możliwe, a źródła mam dobrze poinformowane (dyrektorzy szkół).
  • 0

Alyna.
  • Tematów: 14
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Moją mamę ksiądz prosił żeby mnie zabrała z religii, ale się niestety nie zgodziła chociaż ani ja ani ksiądz nie mielibyśmy nic przeciwko gdybym nie chodziła :D
  • 0

Korynt.
  • Tematów: 66
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Mi mówili, że trzeba oficjalnie nie należeć do danej religii żeby na nią nie chodzić
  • 0

Szpetnysz.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Szpetnysz, nie wiem na jakiej podstawie mówisz, że można się z religii zwolnić ot tak sobie. Wg moich źródeł nie jest to możliwe, a źródła mam dobrze poinformowane (dyrektorzy szkół).

Hahaha wiedza dyrektorów to czasem jest ograniczona... i to mocno... na samym forum praw ucznia, bywali dyrektorzy z którymi rozmowy szybko się kończyło prostymi argumentami.

Na jakiej podstawie ?

tłumaczę Ci już, jak się nie myle Enty raz, na podstawie KONSTYTUCJI... masz znalazłem Ci nawet zapis...

Art. 53.

1. Każdemu zapewnia się wolność sumienia i religii.

2. Wolność religii obejmuje wolność wyznawania lub przyjmowania religii według własnego wyboru oraz uzewnętrzniania indywidualnie lub z innymi, publicznie lub prywatnie, swojej religii przez uprawianie kultu, modlitwę, uczestniczenie w obrzędach, praktykowanie i nauczanie. Wolność religii obejmuje także posiadanie świątyń i innych miejsc kultu w zależności od potrzeb ludzi wierzących oraz prawo osób do korzystania z pomocy religijnej tam, gdzie się znajdują.

3. Rodzice mają prawo do zapewnienia dzieciom wychowania i nauczania moralnego i religijnego zgodnie ze swoimi przekonaniami. Przepis art. 48 ust. 1 stosuje się odpowiednio.

4. Religia kościoła lub innego związku wyznaniowego o uregulowanej sytuacji prawnej może być przedmiotem nauczania w szkole, przy czym nie może być naruszona wolność sumienia i religii innych osób.

5. Wolność uzewnętrzniania religii może być ograniczona jedynie w drodze ustawy i tylko wtedy, gdy jest to konieczne do ochrony bezpieczeństwa państwa, porządku publicznego, zdrowia, moralności lub wolności i praw innych osób.

6. Nikt nie może być zmuszany do uczestniczenia ani do nieuczestniczenia w praktykach religijnych.

7. Nikt nie może być obowiązany przez organy władzy publicznej do ujawnienia swojego światopoglądu, przekonań religijnych lub wyznania.

I własnie dla tego to TY zgodnie z prawem musisz dać kartkę, iż CHCESZ uczęszczać na zajęcia religijne( a nie jak w większości szkół ludzie muszą pisać aby zrezygnować )

A skoro nie musisz ujawniać, jest to twoja sprawa prywatna to TYM BARDZIEJ nie mogą sprawdzać do jakiej wiary należysz... to już kompletnie poroniony system sobie wymyślili ludzie, szkoda tylko, że ma on mało wspólnego z realiami prawnymi...

PS

Dyrektorzy... Zaznajom sie dobrze ze swoim statutem a daje Ci dychę, że jak on prawi takie herezje to łatwo będzie Ci go zanegować samym statutem... Poza tym, jak się nie mylę dyrektor to nikt więcej niż przewodniczący rady pedagogicznej, czyli jak prawie że zwykły nauczyciel... a ich wiedza o statucie często bywa NIKLIWA...

Poza tym... Dyrekcja to jeszcze nic, od czego jest kuratorium ? Ministerestwo Edukacji
Trzeba wspominać o prawach ucznia/człowieka bo jak się widzi co oni w tych szkołach wyprawiają to samowola i anarchia...

A i mogę prosić o adres szkoły na PM ?

Użytkownik Szpetnysz edytował ten post 05.03.2008 - 17:37

• 0

shar0nie.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

http://wiadomosci.wp...,wiadomosc.html
No więc co mi wkręcacie :/ z tego artykułu (szczególnie z końcówki) wynika jasno, że religia liczy się do średniej, a więc musi być jednocześnie przedmiotem obowiązkowym.
przed chwilą rozmawiałem z kumplem, którego mama jest dyrektorką podstawówki. Powiedział, że:
1) religia liczy się do średniej od podstawówki do liceum
2) można zrezygnować, ale wtedy podmiot odpowiedzialny (szkoła) musi zapewnić przedmiot "etyka".

jestem uczennicą 2 gimnazjum i w każdej chwili mogę zanieść karteczkę bez powodu, że przestaję chodzić na religię. TAK, religia wlicza się do średniej, ale tak samo jak np. z wf mogę się zwolnić za cały rok, z religii też.

2) nikomu szkoła nie zapewnia "etyki"... pół mojej klasy nie chodzi, i nic nie mają za ten czas...
  • 0

michciu.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Moją mamę ksiądz prosił żeby mnie zabrała z religii, ale się niestety nie zgodziła chociaż ani ja ani ksiądz nie mielibyśmy nic przeciwko gdybym nie chodziła :D

dlaczegóż to? rozrabiałaś ? :D
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych