Napisano 29.02.2008 - 18:57
Napisano 29.02.2008 - 19:06
<a href="http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,statp,cG9...,wiadomosc.html" target="_blank">http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,statp,cG9...,wiadomosc.html</a>
No więc co mi wkręcacie z tego artykułu (szczególnie z końcówki) wynika jasno, że religia liczy się do średniej, a więc musi być jednocześnie przedmiotem obowiązkowym.
przed chwilą rozmawiałem z kumplem, którego mama jest dyrektorką podstawówki. Powiedział, że:
1) religia liczy się do średniej od podstawówki do liceum
2) można zrezygnować, ale wtedy podmiot odpowiedzialny (szkoła) musi zapewnić przedmiot "etyka".
Napisano 29.02.2008 - 19:31
Użytkownik `Pi3gi~aka`Michał edytował ten post 29.02.2008 - 19:34
Napisano 29.02.2008 - 19:54
I co, zaświadczenie od lekarza może Cię zwolnić też z lekcji religii? Na jakiej podstawie? Co ma WF do religii?Tak ! Jest to przedmiot obowiązkowy... WF też jest obowiązkowy i co z tego ?
Idziesz do lekarza i Cie zwalnia, na świadectwie masz napisane "-" bądź " Nie uczęszczał "
I po sprawie...
Zgadza się i dlatego zamiast lekcji religii jest przedmiot "etyka". A przynajmniej teoretycznie powinien być, nie wiem jak to się dzieje w poszczególnych szkołach.Nie można zmusić ludzi do wyznawania/praktykowania/przyjmowania danych poglądów w stanie pokoju w systemie demokratycznym ...
Napisano 29.02.2008 - 20:05
Napisano 29.02.2008 - 21:56
Napisano 01.03.2008 - 00:29
to może wymienisz co w tekście nie zgadza się z doktryną KrK ?Takiego suchara już dawno nie czytałam. Widać, że autor ma takie pojęcie o katolicyzmie jak ja o islamie. Prawie żadne.
najśmieszniejsze jest to że w Polsce ponad 90% ludzi to zadeklarowani katolicy więc dlaczego mamy się czepiać świadków jehowy albo islamu ?A najśmieszniejsze, że wszystkie teksty krytyczne odnoszą się do KK. Dlaczego ktoś nie poszuka tekstu szkalującego Islam, Jechowych itp?
śmieszne jest to że każdy tekst niezgadzający się z kościołem jest ogłaszany tekstem krytycznym i agresywnym wobec kościoła a wasze nawoływania o walkę o wiernych nie są krytyczne wobec ateistów jak ateista napisze że wiara jest głupia i bez sensu to jest zły, a jak premier mówi że tylko katolicy są prawdziwymi Polakami to jest wszystko cacy, jak jakiś tępy katolik dzięki naukom kościelnym twierdzi że ateiści nie mają zasad moralnych bo te daje tylko religia katolicka to też jest ok, prawda ?
Napisano 01.03.2008 - 01:03
na dole była legenda, całowanie dupci to modlitwaCałowanie tyłka nie nazwałabym doktryną KK no ale...
Napisano 01.03.2008 - 11:00
I co, zaświadczenie od lekarza może Cię zwolnić też z lekcji religii? Na jakiej podstawie? Co ma WF do religii?Tak ! Jest to przedmiot obowiązkowy... WF też jest obowiązkowy i co z tego ?
Idziesz do lekarza i Cie zwalnia, na świadectwie masz napisane "-" bądź " Nie uczęszczał "
I po sprawie...Zgadza się i dlatego zamiast lekcji religii jest przedmiot "etyka". A przynajmniej teoretycznie powinien być, nie wiem jak to się dzieje w poszczególnych szkołach.Nie można zmusić ludzi do wyznawania/praktykowania/przyjmowania danych poglądów w stanie pokoju w systemie demokratycznym ...
Napisano 04.03.2008 - 20:13
Napisano 04.03.2008 - 20:22
Napisano 04.03.2008 - 20:24
Napisano 05.03.2008 - 17:31
Szpetnysz, nie wiem na jakiej podstawie mówisz, że można się z religii zwolnić ot tak sobie. Wg moich źródeł nie jest to możliwe, a źródła mam dobrze poinformowane (dyrektorzy szkół).
Użytkownik Szpetnysz edytował ten post 05.03.2008 - 17:37
Napisano 05.03.2008 - 19:21
http://wiadomosci.wp...,wiadomosc.html
No więc co mi wkręcacie z tego artykułu (szczególnie z końcówki) wynika jasno, że religia liczy się do średniej, a więc musi być jednocześnie przedmiotem obowiązkowym.
przed chwilą rozmawiałem z kumplem, którego mama jest dyrektorką podstawówki. Powiedział, że:
1) religia liczy się do średniej od podstawówki do liceum
2) można zrezygnować, ale wtedy podmiot odpowiedzialny (szkoła) musi zapewnić przedmiot "etyka".
Napisano 05.03.2008 - 20:08
Moją mamę ksiądz prosił żeby mnie zabrała z religii, ale się niestety nie zgodziła chociaż ani ja ani ksiądz nie mielibyśmy nic przeciwko gdybym nie chodziła
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych