Skocz do zawartości

Zdjęcie

Traktat Lizboński

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
302 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Traktat Lizboński (191 użytkowników oddało głos)

Czy popierasz wprowadzenie Traktatu w życie ?

1. Tak (62 głosów [32.46%])

Procent z głosów: 32.46%

2. Nie (129 głosów [67.54%])

Procent z głosów: 67.54%

Czy popierasz referendum w sprawie Traktatu ?

1. Tak, to ja powinienem zdecydować o tym czy Traktat powinien wejść w życie (138 głosów [72.25%])

Procent z głosów: 72.25%

2. Nie, o tym powinni zdecydować nasi przedstawiciele (35 głosów [18.32%])

Procent z głosów: 18.32%

3. Mam to w nosie... (18 głosów [9.42%])

Procent z głosów: 9.42%

Czy powstanie superpaństwo Unia Europejska ?

1. Tak (113 głosów [59.16%])

Procent z głosów: 59.16%

2. Nie (78 głosów [40.84%])

Procent z głosów: 40.84%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

maribot.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie może bo:
1) Istnieje ETS który surowo stoi na straży przestrzegania prawa (były zresztą na ten temat wydawane już orzeczenia, także żadnych nadużyć nie może być)
2) Jeśli akt prawy wydany w ten sposób dotykał by ciebie możesz złożyć skargę do sądu pierwszej instancji
3) Ta zasada to nic nowego, obowiązuje od dawna :)
  • 0

BadBoy.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Witam... na onecie w komentarzach znalazłem wiersz ;) autor powinien chyba dostać Nobla z literatury za idealne poetyckie odzwierciedlenie rzeczywistości ;)

UE - Wiersz

Siedzą w pociągu ważni Unici,

Grubi, nadęci, lekko podpici,

Wiozą do Polski ustaw czterdzieści,

Każda w wagonie ledwo się mieści,

Pierwsza zawiera setki koncesji,

Pewną przyczynę rychłej recesji,

Druga przynosi drogą benzynę,

Kolejną naszych nieszczęść przyczynę,

Trzecia wprowadza nowe podatki,

Podnosi VAT-y, akcyzy, składki,

By ` ludzie pracy' pieniądze mieli,

W kieszeniach swoich przedstawicieli,

Czwarta rozwala polskie mleczarnie,

Wszak smrodu I brudu to wylęgarnie,

Piąta morderców do kary zwalnia,

W więzieniach będzie miła sypialnia,

Szósta pomnoży nam urzędników,

W siódmej są wzory nowych pomników,

W ósmej feminizm I parytety,

Wybierz cymbałów- byle kobiety,

W dziewiątej instrukcja indoktrynacji,

Za hojną kasę z Eurodotacji,

Aktorzy, panienki I dziennikarze,

Wyklepią wszystko, co I'm się każe,

Zaś szkolnej dziatwie,

Przyniesie chlubę,

Udział w błękitnym EuroMerkeljugent,

Miłość do Unii w wierszu, w piosence,

Wszystko co robisz, nawet w łazience-

Robisz dla Unii, pamiętaj o tym,

Inaczej szybko wpadniesz w kłopoty,

Nie skończysz studiów,

Wylecisz z pracy,

Eurogestapo zrobi cię na ` cacy',

A o kolejnych czytać się nie chce,

Można z pociągu wyskoczyć jeszcze'

~nikifor , 04.07.2008 22:15
  • 0

Mr. Mojo Risin'.
  • Tematów: 23
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Grubi, nadęci, lekko podpici,

Polscy politycy też tacy są, więc co za różnica, kto rządzi?
  • 0

Cher.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja jestem za traktatem.Polska to słaby kraj.Osoby nim rządzące to zwykli nieudacznicy.Może jak ktoś nami porządzi to się wreszcie Polska podźwignie z kolan.Prawdopodobieństwo wojny jest duże więc lepiej mieć w kimś wsparcie.

Co do referendum.Nie.Bo wiem że ludzie nie będą chcieli.
  • 0

snemies.
  • Tematów: 6
  • Artykułów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Oczywiście że Polska to słaby kraj, i często w historii obcy rządzili nami lepiej niż my sami, chociażby podczas wyborów ale akurat w tym przypadku Unia jest jeszcze głupiej rządzona od nas więc lepiej już żeby rządzili nami nasi kretyni niż kretyni europejscy.

Nie referendum bo ludzie byliby przeciwko?? Jakie to demokratyczne:)
  • 0

holi.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Cher przecież jesteśmy w NATO, więc wsparcie jest.

Na innym forum ktoś napisał, że mamy już trzeci rząd kretynów pod rząd ;) .

Oczywiście że Polska to słaby kraj, i często w historii obcy rządzili nami lepiej niż my sami

Co racja to racja, już dynastia sasów zapewniła nam świetlaną przyszłość.
Przed IIWŚ polska gospodarka stała na skraju przepaści, z pomocą wielkiego czerwonego brata po wojnie zrobiła wielki krok naprzód.
  • 0

Żbik.
  • Tematów: 24
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Cher cóż za zamiłowanie totalitaryzmu. Zabierzcie ludziom możliwość wyborów bo będą na nie i są głupi :) .
Wydaje mi się, że państwo opiekuńcze nigdy nie rozwiąże problemów, tym bardziej Unijni biurokraci.
  • 0

maribot.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A ja po raz kolejny napisze, wszyscy tu traktat krytykują a praktycznie nikt nie ma o nim pojęcia :)
  • 0

Mr. Mojo Risin'.
  • Tematów: 23
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Przed IIWŚ polska gospodarka stała na skraju przepaści, z pomocą wielkiego czerwonego brata po wojnie zrobiła wielki krok naprzód.

Tworzysz nową historię :D
Polecam trochę dowiedzieć się o dwudziestoleciu międzywojennym. Polska gospodarka miała takiego speeda, że gdyby nie druga wojna, dzisiaj bylibyśmy na poziomie dzisiejszych Niemiec.
  • 0

Cher.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie chodziło mi o to żeby ludziom odebrać prawo głosu.Ludzie często nie wiedzą czego chcą albo nie wiedzą nic o tym czego nie chcą.
Polacy to taki specyficzny naród sądzący że ma jakieś znaczenie w poważnej polityce.Sądzący że da sobie rade sam.A prawda jest taka że bez pomocy i bez kogoś kto nas poprowadzi za rączkę nadal będziemy państwem bardziej rozwiniętym od Rumunii ale prymitywnym w stosunku np. do Niemiec.A ludzie jak to ludzie...nie wiedzą jakie to niesie korzyści.Polacy muszą zrozumieć że tylko będąc "zaawansowanym" członkiem Unii ruszymy do przodu.

Nie za bardzo wiedzą co się dzieje na arenie politycznej.Boją się że jak będziemy mieć tarczę to będziemy pierwszym celem.Tyle że Polska i tak już się rozpanoszyła a to w Iraku a to w Afganistanie.Wszędzie jej pełno tam gdzie nie trzeba.Nie potrzebnie wzięła się za politykę światową.Ale skoro już jest trzeba jakoś sobie z tym radzić.Dlatego tarcza jest potrzeba.Jeśli tarcza będzie chroniła Polskę Europę i USA to nie widzę nic przeciwko jej wybudowaniu.Myślę że wojna zbliża się nieuchronnie.Więc lepiej by było mieć coś co by nas wzmocniło.Nie ważne czy to tarcza czy poparcie Ameryki.
  • 0

Alpha lyr.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

No nie wiem czy wszystko ruszy do przodu Cher, podpisanie traktatu przez rząd Niemiecki spowodowało obniżenie rozpędu gospodarki do 1% rocznie.
  • 0

tatik.
  • Tematów: 291
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Jeśli tarcza będzie chroniła Polskę Europę i USA to nie widzę nic przeciwko jej wybudowaniu.

Przed kim ? Masz jakieś konkretne pomysły ? Może przeciwko terrorystom z Iranu.... :lol
  • 0

maribot.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

No nie wiem czy wszystko ruszy do przodu Cher, podpisanie traktatu przez rząd Niemiecki spowodowało obniżenie rozpędu gospodarki do 1% rocznie.

Lol dwukrotnie
1 lol: w jaki sposób niby traktat mógł wpłynąć w tak szybko na rozwój gospodarczy Niemiec :| ? (w jaki sposób mógł w ogóle wpłynąć.
2 lol: Rząd niemiecki niczego nie podpisywał :| Jedynie parlament niemiecki głosował, a prezydent powinien podpisać (czego jeszcze nie zrobił)

Cher cóż za zamiłowanie totalitaryzmu. Zabierzcie ludziom możliwość wyborów bo będą na nie i są głupi

Bo są głupi.

Poszedł byś głosować? Pewnie tak
Jak byś głosował? Pewnie na nie (tak z twoich postów wynika)
Co wiesz o traktacie? Niewiele (albo nic)
  • 0

Cher.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Przed kim ? Masz jakieś konkretne pomysły ? Może przeciwko terrorystom z Iranu.... :lol

Chociażby :)
  • 0

snemies.
  • Tematów: 6
  • Artykułów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Cher ma rację, ludzie niewiele wiedza np o traktacie i dlatego nie powinni glosować, tylko że trzeba się zdecydować bo albo jest demokracja i wtedy mają głosować bo takie jej prawa albo niema i niech rządzi dyktator czy król, osobiście oczywiście jestem za tym 2 rozwiązaniem,

ale puki co go niema i trzeba szanować wybory i referenda, a fakt jest taki że Irlandia odrzuciła traktat i w związku z tym już go niema co dalej ratyfikować, w tym względzie nasz prezydent wyjątkowo ma racje, dalsza ratyfikacja traktatu jest BEZPRZEDMIOTOWA ponieważ już został odrzucony, żeby był przyjęty miały go ratyfikować wszystkie państwa, tak nie jest, więc to co się teraz robi żeby go przepchnąć to nic innego jak faszyzm czy demokracja ludowa, gdzie ludzie głosują a i tak rządzący decydują.

Jezeli chodzi o gospodarkę to nasza mimo wszystko się rozwija o wiele szybciej niż niemiecka, czy na prawde mamy dazyć żeby bylo u nas tak jak TERAZ u nich? Raczej nie, ja wole wzrost pkb 5% a nie 1%.

Jezeli mamy osiągnąć poziom rozwoju gospodarczego taki jak teraz mają kraje zachodu to musimy robić tak jak oni ale wtedy kiedy byli tacy biedni jak my teraz a nie to co robią teraz. A taki stan rzeczy był z 50 lat temu kiedy żadnej głupiej Uni nie było a Niemcy dzięki reformą Adenauera były jednym z najbardziej liberalnych gospodarczo krajów, który podniósł się po wojnie szybciej niż Francja czy Anglia mimo o wiele większych strat, ale za to z lewicowymi rządami.

A co do czasów kiedy rządzili nami obcy, to przypomnę że dynastia Jagiellonów była Litewska, uważani za dobrych królów Wazowie szwedami, ale chodziło mi przede wszystkim o rozbiory kiedy to postęp gospodarczy w zaborze niemieckim czy rosyjskim był większy niż rządzonej tak na prawdę przez polaków Galicji mającej szeroką autonomię w CK monarchii. Po prostu nasi zaborcy to były państwa rządzone przez monarchie a nie demokracje i dlatego władcy nie mieli interesu nie dbać o te tereny.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych