Skocz do zawartości

Zdjęcie

Traktat Lizboński

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
302 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Traktat Lizboński (191 użytkowników oddało głos)

Czy popierasz wprowadzenie Traktatu w życie ?

1. Tak (62 głosów [32.46%])

Procent z głosów: 32.46%

2. Nie (129 głosów [67.54%])

Procent z głosów: 67.54%

Czy popierasz referendum w sprawie Traktatu ?

1. Tak, to ja powinienem zdecydować o tym czy Traktat powinien wejść w życie (138 głosów [72.25%])

Procent z głosów: 72.25%

2. Nie, o tym powinni zdecydować nasi przedstawiciele (35 głosów [18.32%])

Procent z głosów: 18.32%

3. Mam to w nosie... (18 głosów [9.42%])

Procent z głosów: 9.42%

Czy powstanie superpaństwo Unia Europejska ?

1. Tak (113 głosów [59.16%])

Procent z głosów: 59.16%

2. Nie (78 głosów [40.84%])

Procent z głosów: 40.84%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

Trajan.
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Skąd taka pewność? smile2.gif
Spisek? Hehe, no proszę, sam mówiłeś trochę wyżej, żeby nie sprowadzać tematu o traktacie do rangi spisków biggrin3.gif
Cóż, jeśli to ma zakończyć te cholerne wojny i mordowanie się (bo Sląsk jest nasz! Bo my chcieć Lotaryngię!), nawet kosztem zlikwidowania "lokalnego patriotyzmu" (jak to się da zlikwidować?).
Wolę być "Europejczykiem", niż "Polakiem" i mordować Niemców/Rosjan/Uzbekańczyków, którze notabene są naszymi braćmi.

Mam na myśli to, że nie można całości zagadnień "okołoratyfikacyjnych" sprowadzać do rangi spisku. A ten konkretny przykład?
Eurrofederaści utworzyli konstytucję dla Europy, została ona odrzucona w drodze referendum w kilku krajach. Utworzyli zatem w miejsce konstytucji Traktat Reformujący, który od nieboszczki konstytucji różni się tylko detalami, do czego przyznali się nawet twórcy Traktatu. Zmieniono formę dokumentu tylko po to, żeby można było wmówić ludziom, ze do jego ratyfikacji nie będą konieczne referenda i w ten sposób mimo deklarowanego zachwytu nad demokracją i ciągłego odwoływania się do niej nie chcą oddać decyzji w tej sprawie w ręce swojego suwerena - narodu. Dodatkowo cały czas karmi się ludzi propagandą mającą zaprzeczyć oczywistemu faktowi, że wejście w życie tego aktu ogranicza w sposób skrajny suwerenność państw UE. Karmi się ludzi bzdurami i farmazonami w stylu "zwiększenie roli parlamentów" (bzdura, jest dokładnie odwrotnie) itp. Jeżeli nie jest to spisek, to co to jest?

A bo nie był Europejczykiem? biggrin3.gif Mieszkał w Europie, więc... To tak jakby nazwę "krowa" zamienić w podręcznikach na "zwierzę kopytne"/"dające mleko".

Pasuje Ci taka wizja historii w której Europejczyk Vasco da Gamma dotarł do Indii, Europejczyk Newton opisał grawitację, Europejczyk Hitler wywołał II wojnę światową a Europejczyk Churchill próbował go powstrzymać?
Celem takich zabiegów jest wykorzenienie świadomości narodowej u dzieci, mają one rozumieć historię nie w odniesieniu do narodowości itd. a w odniesieniu do niewiele mówiącej i wygodnej tylko ze względu na pomysł tworzenia "wielkiego europejskiego narodu" kategorii Europejczyka. Równie dobrze możemy przecież podkreślając równość wszystkich ludzi nie pisać o Europejczykach, Azjatach, czy Amerykanach tylko od razu używać określenia "człowiek".

A Twój przykład jest nietrafiony (znaczy ja najbardziej trafiony, ale z mojego punktu widzenia :P ), krowa zawiera się w zbiorze zwierząt parzystokopytnych dających mleko, a nie odwrotnie :P :P

I tak nasze prawnuki będą mieszkać w świecie bez wojen i bez świadomości tych parszywych czynów, których dopuścili się ich przodkowie, a które mogłyby ich skusić do "pójścia za dziadkiem".

Nic bardziej mylnego, zakłamywanie historii prowadzi do zapomnienia ostrzeżeń jakie otrzymaliśmy od historii. Jeżeli chcesz budować Nowy Wspaniały Świat na kłamstwie i manipulacji, to w moim przekonaniu nie masz się czym chwalić.
W ogóle nie rozumiem jak komuś się może podobać wizja Huxleya, w końcu on to pisał w formie ostrzeżenia.

Mówiłeś, że nikt nas w kajdany nie zakuje i do więzienia nie wsadzi - tak więc będziesz mógł sobie żyły nawet przegryźć biggrin3.gif

Niekoniecznie, można kogoś trwale unieruchomić, czy zwyczajnie obezwładnić za pomocą np. środków chemicznych ("chemiczny kaftan" i tym podobne). To nie jest niemożliwe. :)

@Vilandra

a jednak myślę, że u nas to nie przejdzie. PiS zbyt mocno broni, by do tego nie doszło. Chwała mu za to.

PiS prawdopodobnie gra pod publiczkę, gdyby chcieli nie dopuścić do ratyfikacji tego Traktatu, to by go nie wynegocjowali jako "wielki sukces". Nie mówiąc już o tych śmiesznych preambułach i uchwałach - bezczelnie mydlą ludziom oczy!
Po odgraża się, że zrobi wybory jak PiS będzie mnożył trudności. I ja sadze, że jest to możliwe. Zrobią wszystko, żeby tylko jaśniepaństwo z Brukseli było zadowolone ze swoich piesków.

Użytkownik Trajan edytował ten post 17.03.2008 - 20:57

• 0

limonka.
  • Tematów: 29
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Trajan, chyba nie pod publiczkę, a wiesz dlaczego? Bo większość ludzi w naszym kraju nawet nie wie, o co chodzi z tym Traktatem, więc raczej nie zależy im, czy zostanie przyjęty, czy nie. Takie mam wrażenie przynajmniej.
  • 0

Mr. Mojo Risin'.
  • Tematów: 23
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A Twój przykład jest nietrafiony (znaczy ja najbardziej trafiony, ale z mojego punktu widzenia :P ), krowa zawiera się w zbiorze zwierząt parzystokopytnych dających mleko, a nie odwrotnie

IMO przykładu nie mogłem dać lepszego :)

Nic bardziej mylnego, zakłamywanie historii prowadzi do zapomnienia ostrzeżeń jakie otrzymaliśmy od historii.

Tak, ale zapomniane też zostanę POWODY, przez które wojny były powodowane, czyli zabraknie tych powodów. Bo wojny w Europie polegają w gruncie rzeczy na tym: "On Szwab, chce zabić Polaków. On Rusek, chce zabić Litwinów. WYMORDOWAĆ ICH W IMIĘ WOLNOŚCI, HAJDA NA WROGA!"
Wszystkie konflikty są o podłożu narodowościowym...

PiS prawdopodobnie gra pod publiczkę, gdyby chcieli nie dopuścić do ratyfikacji tego Traktatu, to by go nie wynegocjowali jako "wielki sukces". Nie mówiąc już o tych śmiesznych preambułach i uchwałach - bezczelnie mydlą ludziom oczy!

O ile się nie mylę, to Tusk reklamuje to jako sukces naszej polityki, etc.

PO odgraża się, że zrobi wybory jak PiS będzie mnożył trudności.

Mamo! Daj mi cukierka, albo się obrażę!
O, to chyba trafna analogia.

Cóż, można podsumować to tak: HAJDA NA NIEMCA! Tak? Po cholerę, powiedz mi po cholerę?!

Dziękuję za nader interesującą dyskusję (no, bo brałem w niej udział!), ale lepiej przestanę, bo przecież ani ja, ani ty nikogo nie przekonamy, tym bardziej siebie nawzajem.
No i boję się "prania mózgu".

Pogadamy za 15 lat :D
  • 0

crc.
  • Tematów: 34
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Zgadza sie, przykladem sa imieminy mojego ojca, gdzie 12 osob w tym 6 facetow interesujacych sie polityka, non stop tvn24 i takie tam nie mialo pojecia o co tu chodzi. Byli za tylko dlatego, ze rydzu jest przeciw.
  • 0

darokrol.
  • Tematów: 10
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

no właśnie o co wam chodzi z tym traktatem ? tylko o rzekomą utratę suwerenności ? przecież prawo na zachodzie europy jest lepsze niż u nas
zresztą my też należymy do UE więc na czym polega ta utrata suwerenności ? czy ktoś z was w ogóle to wie czy znacie tylko puste hasła, tak jak ja bo nie rozumiem tekstu traktatu :)
co do superpaństwa to przydałaby się jedna waluta a dzięki nam to jeszcze kilkanaście lat przynajmniej, zobaczymy czy na następny dzień po wprowadzeniu go w życie będziemy wystawiać sportowców UE... jeśli nie to nie ma się czego bać, musimy się jednoczyć żeby wygrać z Chinami w z usa już nie trzeba :)
  • 0

limonka.
Reputacja

Napisano

Darokrol, http://www.protestuj.pl/ proszę :)
ja tu widzę tylko linkami rzucam na lewo i prawo :D

albo inaczej:

http://www.piotrskar...znik/Stanowisko SKCh

tu jest wszystko ładnie napisane

Użytkownik Vilandra edytował ten post 17.03.2008 - 21:23

• 0

Trajan.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Trajan, chyba nie pod publiczkę, a wiesz dlaczego? Bo większość ludzi w naszym kraju nawet nie wie, o co chodzi z tym Traktatem, więc raczej nie zależy im, czy zostanie przyjęty, czy nie.

Mi się wydaje, że większość ludzi jest "prounijna" i w tej swojej bezmyślnej sympatii zaakceptuje wszystko co nam stamtąd przyślą, oczywiście przy odpowiednich zapewnienia "AŁ-torytetów", że "oczywiście" nie tracimy suwerenności i że "będzie dobrze", politycy będą się do siebie uśmiechać, będą sobie podawać ręce, będzie miło i przyjemnie. Tłuszcza tego właśnie chce. Dlatego Polacy poprą Traktat nie mając pojęcia co to w ogóle jest i że będzie to miało dla nich znaczenie. Wymagamy rozumienia poważnych spraw od ludzi, kiedy według badań podobno więszkość telewidzów nie rozumie prognozy pogody.

A PiS rzecz jasna nie gra pod publiczne w sensie ogólnym, a pod konkretny nastawiony antyunijnie elektorat. Ale jeżeli JarKacz zgadza się na ratyfikację pod warunkiem wprowadzenia do ustawy preambuły, w której równie dobrze możemy sobie wpisać, że anektujemy Chiny i ogłaszamy Kirgistan naszym lennem (ustawa leży niżej w hierarchii aktów prawnych niż ratyfikowana umowa międzynarodowa, w przypadku konfliktu ustawy z umową, to postanowienia umowy mają pierwszeństwo - dlatego też taka preambuła jest nic nie warta). Czyli zgadza się na ratyfikację, ale wpierw musi wysłać sygnał do wyborców, że on "nie chce", bo sporo osób zrezygnowało z usług JarKacza po jego poparciu dla Traktatu. Sadze, że jest to tylko gra polityczna.

@darokrol

no właśnie o co wam chodzi z tym traktatem ? tylko o rzekomą utratę suwerenności ? przecież prawo na zachodzie europy jest lepsze niż u nas

A znasz "prawo na zachodzie"? Prawo unijne jest niejednokrotnie gorsze niż nasze, a ponadto czy podoba Ci się pomysł pójścia do więzienia za "homofobię" albo płacenie podatku dochodowego w wysokości 80%?
Nie mówiąc już o ustalaniu krzywizny banana itp.

zresztą my też należymy do UE więc na czym polega ta utrata suwerenności ? czy ktoś z was w ogóle to wie czy znacie tylko puste hasła, tak jak ja bo nie rozumiem tekstu traktatu

Po pierwsze nie jesteśmy w żadnej Unii, w sensie prawnym coś takiego jak Unia Europejska W OGÓLE NIE ISTNIEJE, jesteśmy członkami Wspólnoty Europejskiej. Unia Europejska powstanie dopiero wraz z wejściem w życia traktatu. Także to w czym uczestniczymy teraz to coś zupełnie innego niż to, w czym będziemy uczestniczyć po wejściu w życia Traktatu.

Już sporo jest w tym wątku zamachach na suwerenność, ale w skrócie:
1. Podlegamy Europejskiemu Trybunałowi Sprawiedliwości w Luksemburgu, któy będzie ostateczną instancją orzekającą w sprawach zgodności prawa UE z prawem Polskim.
2. Prawo polskie musi być zgodne z prawem unijnym, jeżeli UE wyda akt prawny sprzeczny z naszą Konstytucją to my MUSIMY zmienić Konstytucję.
3. Inne państwa mogą zmienić Traktaty założycielskie bez naszej zgody, ponieważ zlikwidowano prawo weta i zastąpiono je większością kwalifikowaną. To znaczy, że możemy zostać stroną jakiegoś traktatu którego nie ratyfikowaliśmy i nie chcemy, można stanowić prawo dla Polski bez jakiegokolwiek udziału i zgody państwa Polskiego.
Jeżeli to nie jest utrata suwerenności, to nie wiem co nią jest.
4. Państwa członkowskie nie mogą podejmować działań, które mogą okazać się sprzeczne z celami Unii, czyli można nam zakazać czegokolwiek, wystarczy dowieść, że jest top "sprzeczne z celem Unii".

A to tylko kilka przykładów.

Użytkownik Trajan edytował ten post 17.03.2008 - 21:31

• 0

_Silent_.
  • Tematów: 18
  • Artykułów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Poza tym co Trajan ładnie opisał, to o:

przydałaby się jedna waluta

Porównaj tempo rozwoju gosp państw z euro z tymi, które go "nie mają".
Z punktu widzenia gospodarki, najkorzystniejsze by było gdyby w jednym kraju istniało kilka konkurujących ze sobą walut.
Ujednolicanie jest be.

Użytkownik _Silent_ edytował ten post 17.03.2008 - 21:37

• 0

limonka.
Reputacja

Napisano

Trajan, wspaniała wypowiedź, podzielam Twoje zdanie, wyłożyłeś tu właściwie wszystko, co najważniejsze.
  • 0

darokrol.
  • Tematów: 10
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

szkoda że takimi linkami :)
czyli jeszcze chodzi wam o waszą religię :) państwo rozdzielone od kościoła to moje marzenie
tekst z tego linka napisał chyba jakiś fanatyk radia maryja
szkoda że tacy ludzie próbują wpływać na nasz kraj, mam nadzieję że traktat to utrudni
jeżeli edukacja neutralna religijnie, zrównanie praw kobiet i mężczyzn, niedyskryminacja homoseksualistów itd. stawia się jako argumenty przeciw to chyba nie ma się do czynienia z człowiekiem tylko z dzikusem
przy okazji szkoda że nie ma cytatów z traktatu...

Edit: co do euro to wiem że to głupi pomysł, na szczęście nam to długo jeszcze nie grozi :D
chyba nie myślicie że UE zacznie zmieniać bez naszej zgody prawo nam na złość ? przecież nie jesteśmy tak różnym krajem od innych i jeśli coś głupiego wymyślą to ich też to będzie dotyczyło

Edit 2: do tego na dole, myślisz że tego nie widziałem ? właśnie tego nie rozumiem ale przynajmniej nie próbuję udawać że wiem o co chodzi, skoro na wiejskiej nie wiedzą... ;)

Użytkownik darokrol edytował ten post 17.03.2008 - 21:50

• 0

limonka.
Reputacja

Napisano

Mówisz masz

http://eur-lex.europ...306:SOM:PL:HTML
  • 0

Trajan.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@Mr. Mojo Risin'
Co Ty masz z tym "hajda na Niemca"? :D
Przeanalizuj historię wojen, tak naprawdę większość z nich ma podłoże ekonomiczne (włącznie z II wojną światową), konflikty narodowościowe istnieją,a le najczęściej są pretekstem do wojny, a nie jej motywem.
Naprawdę nie uda CI się sprowadzić całego problemu jedynie do hasła "hajda na Niemca", nie możesz ignorować realnych zagrożeń. Nawet jak zlikwidujesz narody Europejskie, to przecież mamy jeszcze wciąż rosnącą kolonię imigrantów, którzy zamierzają wprowadzić w Europie Szariat. A kiedy unia zdławiona gospodarczo przez swoje socjalistyczne zasady w końcu pęknie w posadach możemy skończyć jak Jugosławia, która też miała być "konglomeratem narodów", sam wiesz jaki był efekt.
  • 0

TenebrosuS.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

"W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy mogli to dowodami obalić?" F. W. Nietzsche
Przypomnienie dla wytrwale broniących słusznej sprawy.
  • 0

Ciszu.
  • Tematów: 23
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Napisałem: Zresztą cały ten socjalny moloch i tak się rozpadnie... stawiam 10-15 lat.

USA jakoś się nie rozpadło, a na początku było jeszcze większym miksem ras i kultur.
Cóż... Pogadamy za piętnaście lat. Cze.

Kultury i rasy to swoją drogą... mówię o gospodarce. USA się nie rozpadło, ponieważ gwarantowało podstawową wolność - zwłaszcza ekonomiczną. UE takiej wolności nie gwarantuje, dlatego tak jak ZSRR rozpadnie się w przeciągu 10-15 lat. Gdyby UE umiała dorównać XIX Stanom Zjednoczonym byłbym zapewne największym euroentuzjastom na tym forum :D
  • 0

apo5.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Słuchałem w radiu wczoraj wieczorem w wiadomościach, że statystycznie 80% Polaków nie wie czym wogóle jest traktakt i jakie będą skutki jego wejscia w życie. Z pośród osób które wiedzą czym jest ten traktat - 60% opowiedziało sie ZA a 13 przeciw....czyli te 60% wie czym jest traktat ale nie zna chyba skutków jego akceptacji przez Polskę - mózgi.

Czyli tak naprawdę referendum nas nie urządza - w telewizji powiedzą że traktat jest nam potrzebny i wszystkie owieczki (a napewno większosc) pojdzie bezmyslnie oddac głos ZA...witki mi opadają.

Użytkownik apo5 edytował ten post 18.03.2008 - 08:06

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych