Napisano
03.02.2006 - 20:09
Czym według was tak naprawdę jest i zajmuje się Kościół Katolicki na świecie? Jak oceniacie jego wcześniejsze posunięcia? Czemu na siłe próbuje Chrystianizować kraje "pogańskie" np. w Afryce?
Ostatnio zauważyłem sporo sprzeczności i nieścisłości. Wiele rzeczy mi się niepodoba.
Mam nadzieje, że npiszecie jakie macie temat na ten temat.
Ja zaczne.
Otóż, chciałbym zacząć od lubianego przezemnie tematu Biblii. Nie moge zrozumieć czemu aktualni duchowni tak sie upierają przy jej prawdziwości. Przecierz biblia była pisana stosunkowo niedawno, a napewno po pierwszych znanych cywilizacjach. W takim razie czemu wiele rzeczy jest zciągnięta rzywcem z innych mitologi (głównie Sumeru), a kościół się upiera przy ich prawdziwości i temu że tylko te przekazy mówią prawde. Czemu w III, IV, V i dalszych wiekach tak gorliwie papieże zmieniali treść Pisma? Może po to aby w przyszłości łatwiej było wiernym wmówić różne rzeczy i żeby podbudować swój autorytet. Po tym jak przeczytałem że w porównaiu z pierwotną wersją biblii kościół tak namieszał, że pozostało zaledwie 30% prawdziwej wersji a do tego pozmieniał i ponaginał fakty tam przedstawione, stwierdziłem że teraz chrześcijanie wierzą w sztuczną (po części) religię. Na szczęście ówcześni nie rozumieli niektórych tekstów i ich nie zmieniali. Ale dlaczego ignorowali wszystkie księgi spisane przez kobiety? Także te, które za bardzo odbiegały od ich wizji nie weszły do kanonu...
Wreszcie, po jaką cholerę na siłę nawracali niewiernych, zwłaszcza przez "wojny o wiarę". Przecież takie zachowanie nawet teraz nie jest zgodne z treścią pisma. Po drógie czy Misje nie mają za zadanie rozszerzać wpływów kościoła, aby wpływać na jak największą liczbę ludzi? Dlaczego do tej pory papieże nie stwierdzili, ze to co działo się w średniowieczu było złe?
Takie i inne dylematy mam od jakiś 2 miesięcy... Niechciałbym tu wyjść na jakiegoś antychrysta czy coś, ale myśle że w niektórych kwestiach (część zostawiłem dla siebie) mam choć część racji.
PS. Mam nadzieje, że Eurycide nie zamknie albo nie usunie tego tematu od razu. Bo chętnie bym poznał opinie na ten temat innych ludzi, szczególnie wasze, bo wiecie o tym co zostało napisane na tym forum.