Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kościół...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
99 odpowiedzi w tym temacie

ktosiuf.
  • Tematów: 13
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tak masz rację, tak samo jako człowiek nie musi być studentem, ale student MUSI zdawać egzaminy.....

A moje zdanie oczywiście miało zaprzeczyć teorii jakoby Kościół ustalił "coś" wymyślonego i kazał komuś w to wierzyć....
  • 0

ciemność.
  • Tematów: 21
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Nikt nic nie MUSI - wolna wola...Nie musisz zdawać.
  • 0

ktosiuf.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Chyba nie rozumiesz..... przeczytaj to zdanie kilka razy to moze załapiesz....

ALe oczywiście do tematu "grzeszności" i tego jak łatwo odeszły religie protestanckie od Słow Bożego nikt sie nie odniesie
  • 0

ciemność.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Tak...rozumiem - Nie musisz być katolikiem, ale jeśli już nim jesteś to musisz, a raczej powinieneś wierzyć w to co kościół głosi.
  • 0

ktosiuf.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Oby tylko te słowa nie obrócone zostały przeciwko mnie....

ALe oczywiście do tematu "grzeszności" i tego jak łatwo odeszły religie protestanckie od Słow Bożego nikt sie nie odniesie
  • 0

ciemność.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Na temat religii staram się już więcej nie wypowiadać.
  • 0

ktosiuf.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Drogi Przemo.....Kościół to też byli wyznawcy, gdyby ustalil "coś" wziętego z kosmosu to poprostu ludzie zaczeli by miec to gdzieś i dalej wierzyli w swoje....Tak masz rację Jezus nie kazał żyć nikomu w celibacie. Ale celibat nie jest dogmatem! Mało tego kiedyś duchowni nie żyli w celibacie,a wprowadzono go po to żeby duchowni nie musieli "pracować" na utrzymanie rodziny tylko żeby mogli poświęcić się pracy duszpasterskiej.

Wiesz twoja ostatnia teoria jest wręcz żenująca.....jakie tłumaczenie?jakiego listu? od kiedy papież pisał po polsku (nie mówie o JPII)......wiesz co PORAŻKA....wogóle szok, ktoś tłumaczy list papieża i wprowadza celibat
  • 0

ktosiuf.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

"Zawsze wydawało mi się, że głównym powodem wprowadzenia celibatu był problem z dziedziczeniem przez dzieci i rodziny."

No a jeśli uważasz że to nie wiąże się z utrzymwaniem rodziny to nie wiem.... Mój kolega jest w seminarium nie odczuwa żadnych potrzeb seksualnych więc twój "żart" jest mało śmieszny.
  • 0

Ariel.
  • Tematów: 36
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Drogi Przemo.....Kościół to też byli wyznawcy, gdyby ustalil "coś" wziętego z kosmosu to poprostu ludzie zaczeli by miec to gdzieś i dalej wierzyli w swoje....

Właśnie się teraz takie coś dzieje, ludzie masowo zaczynają dostrzegać niespójności w słowach Kościoła i wierzą w swoje racje, co gorsze odnoszę wrażenie, że właśnie to Cię najbardziej denerwuje drogi ktosiufie.
  • 0

ktosiuf.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Oj nie mój drogi. Ludzie odchodzą od Kościoła bo bycie Katolikiem jest trudne, bo ludziom jest sie trudno powstrzymać od kebaba w środę popielcową czy w wielki piątek, bo ludzie muszą bzykać się jak króliki z byle kim i byle gdzie itp itd.... Tylko garstka ludzi interesuję się tą "niby" prawdą. Reszczie pasuje ateizm....Bo nie powiesz mi że ludzie w Zachodniej Europie masowo czytają teksty sumeryjskie. A wiesz jak jest w Japonii? Tam religia to kompletny folklor, buddyjskie narodziny, pseudochrześcijańskie ślub i buddyjski pogrzeb. Nikt masowo nic nie zaczyna dostrzegać.....

[ Dodano: 2006-03-01, 23:35 ]
Wiesz, on raczej nie jest chory, cały swój wolny czas poświęca innym lub pracy......Widocznie dla ciebie młody człowiek musi uprawiać sex na lewo i prawo.....
  • 0

ktosiuf.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Matko....chyba nie jest dla ciebie tajemnicą że na Zachodzie i także w Polsce następuje laicyzacja życia.......a nie szukanie "prawdy"
  • 0

Ariel.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Ktosiufie idziesz w zaparte, bycie Katolikiem jest równie trudne jak bycie Protestantem, nie dość, że mylisz pojęcia, co już Ci raz wypomniałem, jako, że Chrześcijanin nie jest synonimem Katolika, to do tego zaczynasz chwytać sie już śmiesznych (moim zdaniem) argumentów pokroju tego kebaba, czy zdrowego seksu (i prosze nie mów mi, że człowiekowi seks jest zupełnie zbędny, bo przez niego nie może być dobrym katolikiem :rotfl: ) I jak ma sie rzeczona Japonia do wypowiedzi w temacie Chrześcijaństwa bądź Katolicyzmu, gdy tam od pooczątku istnienia ich kultury nie było posłańców papieskich? Określenie "pseudochrześcijański ślub" ukazuje totalnie Twój brak obeznania w tamtejszej kulturze(!) I ostateczna opi(j)nia: ilu było praktykujących Katolików 100 lat temu, kiedy to Kościół miał wyłączność na prawdę i zupełny wpływ na kulturę, a ilu jest teraz (obojętnie gdzie popatrzysz, nie tylko na zachód Europy)? Więc nie kadź, że nikt niczego nie spostrzega.

Jeszcze 6 lat temu, kiedy poszło sie w poście na dyskotekę to był to grzeech śmiertelny w ramach kodeksu karnego kościoła katolickiego karany zakazem wstępu do "nieba", a teraz Kościół zrobił "myk, myk" i wyedytował piąte przykazanie kościelne, i grzechem już nie jest to, co przez lata namiętnie tępił. Powiedz mi proszę jaki był powód tej zmiany? Tylko proszę, zlituj się i uargumentuj rzeczowo oraz wyraziwszy swoją własną opinię i przemyślenia, nie zaś jakiś cytat z innego forum. Z góry dziękuję.
  • 0

ktosiuf.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Japonia: kilka dni temu byłem na wykładzie pewnego młodego ksiedza ktory podróżował po krajach dalekiego wschodu i właśnie on opisał i pokazał to co widział w Janponii..... A ten przykład odnosi się do waszego argumentu jak to ludzie w nowoczesnych społeczństwach "szukają" prawdy

Gdzie myle pojęcia? Nie pisałem o byciu Protestantem......Pisałem o seksie, ale ty jak zwykle wiesz swoje i uważasz że sex na lewo i prawo jest zdrowy.....i nie pisałem że bez niego nie można być dobrym Katolikiem

Nie rozumiem pierwszego zdania drugiego akapitu

Nie wiem ilu było Katolików 100 lat temu. Gdzie Kościół Katolicki miał wyłączność na prawde? W Anglii?we Francji? W USA? W Rosji?

"Jeszcze 6 lat temu, kiedy poszło sie w poście na dyskotekę to był to grzeech śmiertelny w ramach kodeksu karnego kościoła katolickiego karany zakazem wstępu do "nieba", a teraz Kościół zrobił "myk, myk" i wyedytował piąte przykazanie kościelne, i grzechem już nie jest to, co przez lata namiętnie tępił."
BZDURA- może poczytaj więcej na ten temat
  • 0

Ariel.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

BZDURA

nie ma to jak rzeczowa odpowiedź poszerzona o argumenty i własne opinie :rotfl:

.i nie pisałem że bez niego nie można być dobrym Katolikiem

wahlujesz argumentem o seksie na lewo i prawo, skąd go wziąłeś nie wiem, ale skoro generalizujesz i mowisz, ze tak robią wszyscy, to sprawa chyba jest jednoznaczna
  • 0

ktosiuf.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Rozumiem że do reszty moje odpowiedzi sie nie odniesiesz, a swoją błyskotliwą odpowiedzią chesz mnie ośmieszyć...

[ Dodano: 2006-03-02, 00:04 ]
Aha i dowiedz się gdzie obowiązują przykazania kościelne to wtedy pogadamy....
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 7

0 użytkowników, 7 gości oraz 0 użytkowników anonimowych