Skocz do zawartości

Zdjęcie

Filmy, które dają do myślenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
271 odpowiedzi w tym temacie

#136 Gość_Horror

Gość_Horror.
  • Tematów: 0

Napisano

A ja polecam spot Bagińskiego okraszony muzyką Skorupy, który daje dużo do myślenia:)
Takie spoty należałoby puszczać w szkołach, by zachęcić do zgłębiania (nie tylko) historii.
Ślinka leci!
http://www.youtube.com/watch?v=lwOtDhTvc4U
Lekko i przyjemnie:
nauka historii może być piękna

Użytkownik Horror edytował ten post 01.07.2010 - 22:04

Mystic.
  • Tematów: 5
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Ostatnio wpadł mi w ręce bardzo fajny film z Robertem De Niro "Wszyscy mają się dobrze" polecam, bo mnie wzruszył niemal do łez :]

dżek.

Muzyka Śnieżnych Pól

• Tematów: 280
  • Artykułów: 39
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mr Nobody

Film na który czekałem przeszło rok, zaskoczył mnie naprawdę, zdołałem go już oglądnąć kilka razy i pojąć o co w nim chodzi. To film dla ludzi z głową bo trzeba się wysilić i naprawdę wczuć by nie zgubić rytmu. Opowiada on o wyborach w życiu, jak się zmienia poczynając od początku życia. Ciężko stwierdzić jaki to typ, są wątki komedii romantycznej, dramatu, s-f, czy filmu dokumentalnego. Jeden z kilku filmów przy którym śmiałem się i płakałem.
Dołączona grafika filmweb

http://www.youtube.com/watch?v=oU_aIfityBQ&feature=related

Użytkownik dżekson edytował ten post 12.07.2010 - 13:48

PomidorowySer.
  • Tematów: 4
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Kuzyn płakał na terminatorze 2 :rotfl:

Ale najbardziej dający do myślenia film wg. mnie to "Johny got his gun"

Pomaranczka.
  • Tematów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

"Fourth kind" Polecam. Nie będę ukrywała, że momentami się ciągnie, ale efekt całości jest super ;)

unb.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Chyba nikt nie napisał tutaj o filmie The Elephant Man.

Elephant Man - Człowiek Słoń - w dzieciństwie stał się kimś zupełnie innym. Jego ciało przeszło niewiarygodne metamorfozy spowodowane rzadką chorobą genetyczną. John Merrick, bo tak nazywał się tytułowy bohater, w dorosłym życiu został "zagarnięty" przez nieudolnego biznesmena, który wykorzystując jego wygląd, zarabiał na nim pieniądze. Jako uliczny clown, pośmiewisko, mieszkał na dosłownie kilku metrach kwadratowych, żywiąc się wyłącznie ziemniakami. Jego praca na rzecz 'pana' miała charakter typowo niewolniczy, doświadczał on też ze strony swego pana licznych kar w postaci bicia, bicia właściwie za nic.
Któregoś dnia Johnem zainteresował się poważany lekarz (w tej roli Anthony Hopkins). Chciał zbadać jego ciało, dowiedzieć się prawdy o jego chorobie. W tym celu zabrał go do szpitala, w którym pracował. John dostał własny, bardzo ładny i normalny pokój, w którym mógł mieszkać. Lekarz zauważył liczne ślady bicia na ciele Merricka, dlatego też nie pozwolił na powrót Człowieka Słonia do dawnego życia. John stał się mieszkańcem szpitala. Po jakimś czasie lekarz zauważył niesamowitą inteligencję i bardzo dobre wychowanie swego pacjenta. John dzięki niemu stał się normalnym człowiekiem, zaczął miewać gości, zaczął mieć własne zainteresowania, stał się szczęśliwym człowiekiem.
Dalsze losy Johna są zmienne, czasami dramatyczne. Pokazują podłość ludzką, brak szacunku, tolerancji i zrozumienia.

Polecam, bo film jest naprawdę warty obejrzenia. Opowiada przede wszystkim historię człowieka, który żył i doświadczył owych zdarzeń naprawdę (jego prawdziwe imię to Joseph, w filmie wykorzystano błędnie imię John). Ludzie bez serca przejdą obok tego filmu obojętnie, ludzie, których porusza ludzka krzywda i pragnienie miłości na pewno uronią niejedną łzę.
Jeden z moich ulubionych, polecam gorąco.

michalp.
  • Tematów: 98
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Dobra, chce pooglądać "dom zły" i troche boje się podchodzić do tego typu kina, wiecie, zawsze można lepiej wykorzystać te 2 godziny życia niż zmarnować je na kiepski film. Oglądał ktoś i może coś powiedzieć ? nie interesują mnie opinie z portali o filmach tylko opinia zwykłych ludzi.

Od siebie dodam że ostatnio obejrzałem Slumdog millionaire i polecam po stokroć :>

Ferdynand.
  • Tematów: 38
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Michał P: http://www.filmweb.p...0384/discussion

mjr Tsu.

Brak już słów

• Tematów: 30
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dom Zły oglądałem ze 3 dni temu. Jeżeli lubisz ambitny teatr telewizji z nieskrępowanymi dialogami i oddanym klimatem PRL'u to śmiało oglądaj.
Obraz nędzy i pijaństwa.

Co do teatru telewizji, to polecam spektakl pt "Norymberga" i "Kuracja", dla mnie geniusz.
Nie spodziewałem się że spektakle tv są tak wciągające.

Sad Statue.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Z pełnometrażowych... No nie ma tego wiele, ale kilka jednak mogę polecić.

Przede wszystkim "Drabina Jakubowa". Niesamowita historia psychologiczna. Wyśmienity klimat. Naprawdę ambitny film.
"Labirynt Fauna", osobiście też dał mi do myślenia, po za tym warto zwrócić uwagę na genialną, oniryczną atmosferę.
No i jeszcze Requim dla snu, ale to chyba każdy widział...

Canaris.

God Emperor of Mankind

Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dokument "Jesus Camp" .
Ryje mózg masakrycznie jak sie zobaczy co oni z tymi dziećmi tam robią :/

Sniffer.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

"Mroczne Dziedzictwo" ("Undertow") - film o zarośniętej brudem amerykańskiej farmie, gdzie ogarnięty depresją ojciec, po śmierci matki, izoluje dwójkę synów od społeczeństwa. Kiedy na ich oczach ginie z rąk brata, chłopcy uciekają i po raz pierwszy mają kontakt ze światem. Jako wyrzutkowie, nie mogą zwrócić się o pomoc; zaś ich śladem podąża ogarnięty szałem wujek - zwyrodnialec. Świetny film o obojętności społeczeństwa i patologii w zamkniętych społecznościach.

Vallentine.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Donnie Darko. Tyle.

Sniffer.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Było. Tyle.

Yautja.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Polecam film ,,Czekolada'' z Johnnym Depp'em
http://www.filmweb.p...olada-2000-4545
Obejrzałem też film Moon(ktoś wymienił wyżej) - wg mnie znakomity :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych