Skocz do zawartości

Zdjęcie

Filmy, które dają do myślenia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
271 odpowiedzi w tym temacie

D.B. Cooper.
  • Tematów: 108
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Unthinkable

Dołączona grafika

http://www.youtube.com/watch?v=pIpenejMR8I&feature=related

"Unthinkable" to thriller psychologiczny skupiający się wokół zagrożenia jakie niosą dla Stanów Zjednoczonych bomby jądrowe podłożone przez jednego terrorystę (Michael Sheen) w trzech miejscach na terenie USA. Mając tylko dwa dni nim zostaną zdetonowane, niezależny, stosujący brutalne metody przesłuchań tajniak "H" (Samuel L. Jackson) oraz agentka FBI Helen Brody (Carrie-Anne Moss) muszą zdecydować jak daleko się posuną by je odnaleźć.

Filmweb

Pierwszy film o tego typu tematyce, który przez większość akcji dzieje się w jednym pomieszczeniu, pokazujący ludzkie emocję, oraz uwidaczniający naturę człowieka i to do czego może się posunąć, gdy zostaje postawiony w obliczu realnego zagrożenia...

zygix.
  • Tematów: 20
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Bob Marley - duchowa podróż (na prawdę cudowny film)

Zabieram się od dłuższego czasu i chyba go w końcu łyknę ;)

''Unthinkable'' oglądałem dziś i faktycznie może być.Nie czytałem wcześniej recenzji,więc się spodziewałem czystej akcji po usłyszeniu słowa ''terrorysta'' a tu proszę..miła odmiana:)

Dziś zobaczyłem trailer ciekawego tak mi się wydaje filmu:''Another Earth''

,,W sieci zadebiutował zwiastun laureata nagrody specjalnej tegorocznego festiwalu Sundance - stanowiącego mieszankę science-fiction i dramatu psychologicznego "Another Earth".

Bohaterami filmu są interesująca się astrofizyką Rhoda (Brit Marling) i utytułowany kompozytor John (William Mapother). Połączy ich tragedia, do której dojdzie w dniu odkrycia drugiej Ziemi.''

http://www.youtube.com/watch?v=vJoXfTxOEuw

zygix.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Jako,że bardziej gustuję w produkcjach s-f,polecam ''Mr.Nobody'' melodramat s-f z 2009roku.
,,Nemo Nobody wiedzie zwyczajne życie u boku swojej żony, Elise i trójki dzieci, aż do dnia kiedy budzi się jako stary mężczyzna w roku 2092. Jako 120-latek jest najstarszym człowiekiem na świecie i jednocześnie ostatnim śmiertelnikiem pośród ludzi, którzy stali się nieśmiertelni na skutek medycznego postępu. Co więcej nikt z obecnie żyjących nie interesuje się Nemo, ani nie zawraca sobie nim głowy. Aby wrócić do czasów obecnych, Mr. Nobody, musi odnaleźć odpowiedzi na następujące pytania - Czy jego życie mu odpowiadało? Czy kochał właściwie swoją żonę i dzieci? Teraz jego celem staje się znalezienie prawidłowych odpowiedzi. ''

Mr.Nobody

http://www.youtube.com/watch?v=mIZKUdCQQHI

Clannfear.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Zdecydowanie jest to najgłębszy film jaki w życiu widziałem. Polecam go wszystkim. Zapadł mi w pamięci tak głęboko... Arcydzieło. Zobaczcie go, naprawdę warto.

STALKER

(THEME)

Użytkownik Clannfear edytował ten post 16.05.2011 - 21:11

fainee.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mnie zawsze poruszały filmy o wojnie, cierpieniu ludzi, o osobach ciężko chorych.. takich filmów nie mogłam pozbyć się z pamięci przez długi czas.. podam tylko jeden przykład: "Pianista". Pewnie większość słyszała o tym filmie, zwłaszcza starsi użytkownicy. No cóż, warto obejrzeć.

D.B. Cooper.
  • Tematów: 108
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kod nieśmiertelności
- Source Code

Dołączona grafika

Kapitan Colter Stevens (Jake Gyllenhaal) budzi się w jadącym z dużą prędkością pociągu. Nie poznaje siedzącej obok niego dziewczyny, nie wie, gdzie jest. Po 8 minutach od jego przebudzenia pociąg eksploduje. Wtedy mężczyzna przekonuje się, że bierze udział w rządowym eksperymencie o nazwie: "Kod nieśmiertelności", który pozwala na wejście w ciało innego człowieka na ostatnich 8 minut jego życia. Zadaniem Stevensa jest rozpoznanie i powstrzymanie zagrażającego całemu Chicago terrorysty... podkładającego bomby. "Kod nieśmiertelności" pozwala wracać na miejsce zdarzeń wielokrotnie i żołnierz z każdym powrotem na ostatnich 8 minut życia pasażerów pociągu będzie wiedział coraz więcej. Czy uda mu się znaleźć i powstrzymać atak bombowy... który już się wydarzył?

http://www.youtube.com/watch?v=tMdBJ_W4wYE

Filmweb

Film reżyserii Duncana Jonesa. Nie tak dobry jak Moon (inne klimaty), ale jest kilka fajnych zwrotów akcji, trzyma do końca w napięciu i przede wszystkim daje do myślenia. Jak ktoś nie widział polecam ;)

edit: Btw. Scenariusz dobry do dyskusji, może jak więcej z Was go obejrzy to się zrobi jakiś topic.

Użytkownik D.B. Cooper edytował ten post 14.06.2011 - 13:18

#172 Gość_mroova

Gość_mroova.

Napisano

no chciałam na to iść, ale nie doszłam, to mówisz, że warto...to może jednak naciągne koleżankę jakąś....

Dakoa.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mr Nobody jak najbardziej popieram, bardzo mi film przypadł do gustu.

A tu chciałabym polecić film "Nasza Klasa" - mi ten estoński film bardziej podobał się niż "Słoń", jeśli można mówić o podobaniu się w przypadku tego typu filmów.

"Opowieść o zatrważającej rzeczywistości szkoły publicznej autorstwa debiutującego scenarzysty i reżysera Ilmara Raaga. Szesnastoletni Joosep (Pärt Uusberg) pada ofiarą swoich sadystycznych kolegów, których denerwuje jego cichy sposób bycia i introwertyczna natura. Jednym z jego prześladowców jest nowy w szkole, śmiały i przystojny Kaspar. Chłopak początkowo ulega presji nowego otoczenia, ale z czasem staje po stronie Joosepa i razem z nim niesie piętno klasowego ostracyzmu. Pewnego dnia Kaspar i Joosep postanawiają wszystko zmienić...
Film Raaga nie jest jedynie społecznym studium problemów dorastania, ale uniwersalnym obrazem ciemnej strony ludzkiej natury, która pod wpływem stresu i silnych emocji może okazać się nieobliczalna. "

W całości z lektorem znajduje się chociażby na youtube.

mylo.

Altair

• Tematów: 83
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ja polecę film Kislorod.

Jest to alternatywne kino. Złożony z kilku segmentów, opowiada o związku dwojga ludzi w bardzo niestandardowy sposób. :) Jest bardzo specyficzny.

Drugim filmem jest Svidd Neger. Ostrzegam że może nie podejść każdemu.

Anna mieszka ze swoim ojcem Karlem gdzieś na peryferiach w północnej Norwegii. Karl zabił swoją byłą żonę i wyrzucił jej nowonarodzone dziecko do morza, gdy odkrył, że była niewierna. Teraz prześladuje go jej duch i ma problem z alkoholem. Anna szuka miłości swojego życia, jednak wokół nie ma zbyt wielu kawalerów. Wszystko się zmienia, gdy poznają inną małą rodzinę, mieszkającą po drugiej stronie gór: wdowę pół-alkoholiczkę w wieku Karla i jej synów Pedera i Kjella - Murzyna, który przybył przez morze na kawałku drewna.

Rozgwiazda.
  • Tematów: 34
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jeden z najdziwniejszych filmów jakie oglądałem... Donnie Darko

Użytkownik wiktor_44 edytował ten post 09.07.2011 - 20:25

SPIOCH999.
  • Tematów: 4
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Nie jest tak dziwny,bo prostu trzeba kilka razy oberzec zeby zrozumiec. Donnie jest w petli czasowej, rozmowa z nauczycielem wyjasnia prawie wszystko.Obejrzyj Directors cut. na koncu decyduje ze woli umrzec niz zyc w swiecie takim jak ten,gdzie ludzie nie rozumieja osoby takiej jak on,i z mizantropii spowodowanej krzywda jaka potrafia wyrzadzic ludzie .Kilka niewytlumaczonych watkow jest np. postac Grandma death,ale mozna je roznie odebrac.Bardzo lubie ten film.
ostatnio urzekly mnie
amityville horror (ale,stary!)
amityville horror 2 (1981)
wyspa tajemnic
stukostrachy(2czesciowy serial na podst. powiesci s.kinga)
orphan
shrooms klimatyczny
the dissapeared http://www.imdb.com/title/tt1094295/ bardzo dobry
dreamcatcher o aliwnach
due date komedia
boogie nights(chyba najlepsza dramatokomedia jaka mialem okazje obejzrec.
rounders
the machinist(2004)
cigarette burns

Użytkownik SPIOCH999 edytował ten post 31.07.2011 - 03:39

Merkator.
  • Tematów: 18
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja od siebie na pewno powtórzę "Mr. Nobody", aż dziw, że nie dostał Oscara.
Na pewno Moon. Fajny film.
Mi podobały się jeszcze "Revolver". Ciekawy.
Filmy wojenne. No cóż jest tego sporo. Teraz przypominam sobie tylko Szeregowca Ryana i jeszcze jeden, ale stary już dość o wojnie w wietnamie. O robieniu z ludzi maszyn do zabijania.
Raczej Kodu Nieśmiertelności bym nie wrzucał tu. Film za bardzo naciągany i "hollywodzki" i to w tą gorszą stronę.
No i genialne "Pandorum". Jedno z lepszych SF ostatnich lat.
Jest w sumie jeszcze Shutter Island - (jak to się tłumaczy, chyba Wyspa Strachu) też dobry.
No i jeszcze z takich wpadających w oko i uchu to dwa filmy.
- Człowiek, który gapił się na kozy
- Autostopem przez Galaktykę (lżejsze, ale na prawdę tego filmu się nie zapomina)

Tak naprawdę też sporo filmów w oparciu o Kinga ("To", "Zielona mila")

_Silent_.
  • Tematów: 18
  • Artykułów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

The Legend Of Bagger Vance to jeden z lepszych filmów jakie widziałem. Inspirowany hinduskim eposem Bhagawadgita, a jednocześnie oderwany od religii. Sporo duchowości, powiedzielibyśmy, New Age ;)

iwosz.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dołączona grafika
Zagubiona autostrada (Lost Highway) - Psychodeliczna wizja z pogranicza jawy i snu, w trakcie oglądania sam już nie wiesz co jest prawdą a co snem! Film dość ciężki, aby wszystko załapać trzeba obejrzeć kilka razy ale świetnie zrobiony... zresztą widzę że jest tu sporo smakoszy dobrego kina więc myślę że docenicie ten tytuł :)

Opis z Filmweb.pl:
Film ukazujący rzeczywistość z pogranicza snu i jawy. Muzyk jazzowy podejrzewa swą żonę o niewierność. Potem zaczyna otrzymywać tajemnicze przesyłki z kasetami video. Wezwana policja prowadzi dyskretne śledztwo, aż znajduje zwłoki zamordowanej żony.

Polecam!

zygix.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

No i genialne "Pandorum". Jedno z lepszych SF ostatnich lat.

Autostopem przez Galaktykę (lżejsze, ale na prawdę tego filmu się nie zapomina)

Popieram ;)

Ja ostatnio obejrzałem:Niepokonani/The Way Back(2010) Pewnie większość widziała,ale reszcie polecam,niesamowita historia..

http://www.youtube.com/watch?v=87kezJTpyMI

W 1940 roku grupa śmiałków pochodzących z różnych krajów ucieka z sowieckiego gułagu. Bez mapy czy kompasu uciekinierzy podejmują się niemożliwego - od Syberii, przez tajgę, wyżyny Mongolii, pustynię Gobi, Tybet, Himalaje docierają aż do Indii. Niezwykła podróż przez 6000 km pełna jest heroicznej walki o przetrwanie. Pomimo różnic kulturowych i barier językowych przyświeca im wspólny cel – chcą odzyskać utraconą wolność. Nie sprzyjają im mordercze mrozy i nieznośny upał. Przemierzają pieszo najbardziej niezwykłe i niebezpieczne rejony świata, ucząc się przebaczać i odzyskiwać utracone w gułagu człowieczeństwo.

czas trwania: 2 godz. 13 min.
gatunek: Dramat
premiera: 8 kwietnia 2011 (Polska) 3 września 2010 (Świat)
reżyseria: Peter Weir
scenariusz: Keith R. Clarke, Peter Weir
obsada:Jim Sturgess-Janusz
Ed Harris-Mister Smith
Saoirse Ronan-Irena
Colin Farrell-Walka
Dragoş Bucur-Zoran
Alexandru Potocean-Tomasz
Gustaf Skarsgård-Voss
Sebastian Urzendowsky-Kazik
Mark Strong-Chabarow
Dejan Angelov-Andrei