Skocz do zawartości

Zdjęcie

Filmy, które dają do myślenia

• Please log in to reply
271 replies to this topic

Cthulhu.
  • Tematów: 13
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie mówiłem o filmie "The Nines". Naprawdę świetny i polecam każdemu :)

Film opowiada trzy historie: średniej popularności aktora uzależnionego od narkotyków, producenta seriali telewizyjnych, który nie potrafi odróżnić rzeczywistości od tworzonych przez siebie produkcji oraz producenta gier, któremu przypadkowo poznana kobieta podaje bardzo silny narkotyk.

filmweb.pl

I ten opis nie oddaje całości filmu tylko jego powierzchowną stronę :D

Biggi.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Polecam:
American History X(Więzień Nienawiści)
Fight Club(Podziemny Krąg)

Kabezecik.

Magia i Miecz

• Tematów: 28
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Nekromantik
xD

shinju.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

"Labirynt Fauna", po pierwszym obejrzeniu przez dwa dni nie potrafiłam się na niczym skoncentrować, bo mnie ten film nachodził sam w sobie w myślach.
Po za tym, "Conan Barbarzyńca", wszyscy mi mówili, że to głupie, a wciągnęłam się w niego tak, że nic poza ekranem nie widziałam.
"Oko", ale japońska wersja. Nie rozumiem, dlaczego USA tak lubi robić remaki. Pomysł już był, nic nie zachwyca, bo chodzi o to samo. Jak nie mają pomysłów, to niech lepiej nic nie robią.
No, i oczywiście, "Głosy". Co ja w tym widzę, to nie wiem.

Sangre Sani.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Labirynt Fauna jest świetny. Szczególnie w pamięci utknęła mi komnata, w której był ten kolo z oczami na rękach. To był taki niepokojący obraz. :P

W amerykańskim The Eye była tylko fajna scena ze staruszką w szpitalu. Fajnie to skręcili. Jednak całościowo film nie dorasta do pięt azjatyckiemu pierwowzorowi.

Pierce.
  • Tematów: 7
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Siedem dusz / Seven Pounds

Już dawno nie zdarzyło mi się (a zdarzyło mi się kiedykolwiek??) uronić łez przez film. Nie chcę celowo za dużo pisać gdyż “7 Dusz” trzeba zobaczyć. Najlepiej nie oglądać trailerów, nie czytać recenzji. Film potrafi nieźle zaskoczyć jeśli tylko usadowimy się przed ekranem jako czysta karta. Will Smith to król emocji, znakomity kameleon- ten film po prostu to potwierdza. “7 Dusz” nadaje się na wieczory refleksyjne. Działania uboczne to na pewno kilkudniowa depresja, ale mimo wszystko warto. Znakomita gra aktorska, cudownie dobrana muzyka, wszystko idealnie, pomysłowo, bez cienia sztuczności i przesady. Powoli, krok po kroku widz odkrywa tajemnicę zbolałego serca. Czy można odkupić swoje winy? Czy sprawca tragedii nie ma już prawa do szczęścia? Pełną i wyczerpującą odpowiedź daje nam ten film: życie z poczuciem winy jest zbyt okrutne, aby móc je znieść. - kinomaniacy.pl

Nie byłbym w stanie wymyślić lepszego opisu, dlatego zdecydowałem się zacytować powyższą recenzję. Film daje do myślenia, do tej pory jedynie 2 inne dzieła 'I'm legend' oraz 'Rules of attraction' wywarły na mnie taki wpływ. Po zapoznaniu się z treścią nie pozostaniesz tą samą osobą...

PS. Pod żadnym pozorem nie oglądać z lektorem, gdyż ten zabija cały klimat.

Nibiru.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

"Midnight express"
"K-Pax"
"Playing By Heart"
"Vanilla Sky"

----------

"Buntownik z wyboru"
"Zielona Mila"
"Sam" (I am Sam)
"Rzeka Tajemnic"
"Efekt Motyla"

Michalson.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wszystko Jest Iluminacją - dość zabawny, przy okazji dający do myślenia i ambitny.

Hekate.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Z archiwum X
K-PAX
Ostatni samuraj
Forrest Gump
Zielona mila
Skazani na Shawshank
Efekt motyla
Szkoła dla łobuzów
Pif-paf, jesteś trup
Człowiek pies
Vanilla sky
Piękny umysł
Equilibrium
Raport mniejszości
Stan oblężenia
Gattaca
Kontakt
Wojna światów
Dzień, w którym zatrzymała się Ziemia
Pojutrze i wszystkie katastroficzne
Braveheart
12 małp
Kobieta w błętkitnej wodzie
Katyń
Pianista
Pamiętnik Anny Frank
Prestiż i Iluzjonista
Cube
Labirynt Fauna
Ucieczka w milczenie
W świecie kobiet
Hooligans
Ostrożnie, pożądanie
Hannibal: po drugiej stronie maski
Pachnidło
Wolność słowa
My, dzieci z dworca ZOO
6 zmysł
Inni
V jak vendetta
Głowa do góry (Hause of D)
Podaj dalej - ciągle przy nim ryczę
Niewidzialny
Cudowne dziecko (August Rush)
Adwokat diabła
Kolekcjoner kości
Siedem
Wróć do mnie
Mgła (na podstawie powieści Kinga)
American gangster
Bohater z wyboru
Drapieżnik (z R. Gerem)
Druga szansa
Bagno ( prod. Islandzkiej)
Łapacz snów
Doskonały świat - na końcu zawsze łezka się kręci
Czas zabijania
Wszystko gra
Jęk czarnego węża
Kod Leonarda Da Vinci
Wersja ostateczna
Zabawy w pana Boga
Kalifornia
No i oczywiście - Zmierzch :mrgreen:

Przy większości tych filmów ryczałam/prawie ryczałam/byłam wzruszona :lol3:

Sorki za powtórki, ale nie chciało mi się za bardzo wszystkiego czytać. Zreszta podałam tytuły filmów, które dały mi do myślenia, a to nie moja wina, że innym też dają do myślenia :D To chyba wszystko, jak coś se przypomnę to dopiszę.

Alienowicz.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Skazani na Shawshank, Forrest Gump, Zielona Mila, Ostatni Samuraj, Labirynt Fauna oraz wszelkiej maści poważne kino typu Katyń czy Generał Nil. Te filmy dały mi do myślenia. Konkretnie +4. Jednakże szczególnie polecam filmy nie dające do myślenia, dlaczego? Doskonale opisane jest to tutaj, koleś potrafi ująć wszystko, dzięki czemu z pozoru głupi i nie niosący za sobą żadnych nauk ani korzyści film 'jest jednak fajny'. I w pełni się z nim zgadzam.

.?..

Medicus

• Tematów: 89
  • Artykułów: 10
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Californication i Dr. House

Ze względu na głównych bohaterów, postawa jednego jak i drugiego stawia nas w punkcie zwrotnym, przy czym lustrujemy siebie samego.

(Hous'a piąty sezon kończę i czekam na trzeci californication, który będzie miał swą anglojęzyczną premierę we wrześniu tego roku ;) )

Hekate.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Californication i Dr. House

Ze względu na głównych bohaterów, postawa jednego jak i drugiego stawia nas w punkcie zwrotnym, przy czym lustrujemy siebie samego.

(Hous'a piąty sezon kończę i czekam na trzeci californication, który będzie miał swą anglojęzyczną premierę we wrześniu tego roku ;) )

Zgadzam się z Californication. House'a nie oglądałam. Dzięki za info, kiedy premiera 3 sezonu :) A wiesz kiedy u nas będzie?

Baluk.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Rok temu znalazłem fajny film dokumentalny,który naprawdę daje do myślenia.Ten film to Zeitgeist-Duch Epoki,jest to film podzielony na 3 części.Pierwsza mówi o naszej religii(o czym dokładnie to nie będę mówił),druga o wydarzeniach z 11 września(tragedia WTC),trzecia zaś o rządach na świecie i porządku jaki kieruje całym światem.

Tutaj daję linka,film można obejrzeć na stronie tylko trzeba niestety trochę poczekać aż się załaduje.
Zeitgeist-Duch Epoki

Jak ktoś będzie miał czas to polecam. :mrgreen:

Cthulhu.
  • Tematów: 13
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Rok temu znalazłem fajny film dokumentalny,który naprawdę daje do myślenia.Ten film to Zeitgeist-Duch Epoki,jest to film podzielony na 3 części.Pierwsza mówi o naszej religii(o czym dokładnie to nie będę mówił),druga o wydarzeniach z 11 września(tragedia WTC),trzecia zaś o rządach na świecie i porządku jaki kieruje całym światem.

Tutaj daję linka,film można obejrzeć na stronie tylko trzeba niestety trochę poczekać aż się załaduje.
Zeitgeist-Duch Epoki

Jak ktoś będzie miał czas to polecam. :mrgreen:

W jaskini się chowałeś?

D.B. Cooper.
  • Tematów: 108
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ostatnio dzięki Waszym radom obejrzałem filmy "Labirynt Fauna", oraz "Podziemny Krąg" i muszę napisać, że naprawdę wywarły na mnie ogromne wrażenie...

tylko dla tych co widzieli "Podziemny krąg"
Na pewno zwróciliście uwagę na ostatnią ukrytą "wiadomość" . Tu macie ich znacznie więcej Subliminal Messages In Fight Club ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych