Skocz do zawartości

Zdjęcie

Filmy, które dają do myślenia

• Please log in to reply
271 replies to this topic

22z.
  • Tematów: 28
  • Artykułów: 1
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

A ja polecam "The Objective". Obejrzyjcie trailer:
Powiem tyle, ze wystepuja w nim zjawiska takie jak duchy i UFO. Niektorzy pewnie po przeczytaniu lub obejrzeniu trailera zniecheca sie z powodu "klasycznych akcji", jednak mimo wszystko film trzeba obejrzec w calosci aby go docenic.

Wszystko sie rozgrywa na pustyni w Afganistanie (choc moge sie mylic co do kraju), ale odnioslem wrazenie jakby to bylo na innej planecie. W dodatku wszystko jest zrobione na wzor filmu dokumentalnego opartego na faktach mimo, ze calosc jest fikcyjna.
Ale dobra reszte musicie sami obejrzec i doswiadczyc :)

Użytkownik 22z edytował ten post 06.02.2010 - 20:29

Garry.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie wiem czy się pojawiło: Equilibrium?

To film akcji (bardzo dobry pod tym względem), ale przedstawia ciekawą lecz nieco straszną wizję idealnego społeczeństwa, stworzenia którego ceną było pozbawianie ludzi emocji i uczuć

LotosUR.
  • Tematów: 2
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Chyba nie było tu takiej propozycji.
Race To Witch Mountain. Na filmwebie jest recenzja. Film, od taki, średni, ale fajnie pokazane zdolności, które może opanować człowiek. Nie jest to najwyższa pozycja i najwyższej klasy aktorstwo, ale przyjemnie się ogląda.
Krótko. Taksówkarz z kryminalną przeszłością, napotyka 2kę dzieci, jak się okazuje w trakcie filmu - kosmitów, rozbitków z innego systemu gwiezdnego. Pomaga im dotrzeć do tytułowej Góry Czarownic, gdzie znajduje się ich statek. Przybysze, są w celu zabrania pewnej zabawki swoich rodziców, naukowców z ich stron, aresztowanych przez tamtejsze służby. Ta zabawka zawiera niezbędne dla nich informacje, by uwolnić rodziców. No ale jaka akcja się będzie działa, to już sami obejrzyjcie.

D.B. Cooper.
  • Tematów: 108
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

...a jednak pozycja trafia do tematu :) i z czystym sumieniem ją POLECAM!

WYSPA TAJEMNIC - Shutter Island

Dołączona grafika

Akcja filmu rozgrywa się w 1954 roku na pięknej wyspie Zatoki Bostońskiej. W tak bajecznym miejscu znajduje się szpital dla obłąkanych przestępców. Na wyspie będzie prowadzone śledztwo w sprawie tajemniczego zniknięcia jednej z pacjentek. Sprawa jest prowadzona przez federalnych szeryfów Tedda i Chucka. Kobieta zniknęła z pokoju, który był zamknięty, a w oknach były kraty. Pozostała po niej tylko zaszyfrowana wiadomość. Nad wyspę nadciąga huragan i łączność z resztą świata zostaje zerwana.

zwiastun:
[url="http://www.youtube.com/watch?v=HYVrHkYoY80"]http://www.youtube.c...h?v=HYVrHkYoY80[/url]

Wszelkie rozmowy o filmie pod tym linkiem UWAGA SPOILER

UWAGA WAŻNE!! Nie czytajcie żadnych recenzji na różnych forach, ponieważ można natrafić na liczne SPOILERY, które popsują Wam zakończenie!!

Użytkownik D.B. Cooper edytował ten post 18.03.2010 - 01:52

Reiter.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Za film dający do myślenia uważam dzieło Stanleya Kubricka pt. "Mechaniczna Pomarańcza". Polecam każdemu fanowi ambitnego kina.

(Mój pierwszy post, może napiszę coś w stosownym miejscu, tymczasem siemka ;))

Użytkownik Reiter edytował ten post 28.04.2010 - 21:48

~Diego.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Polecam goraco nowy film ,,Prorok'' w klimatach wieziennychhttp://www.filmweb.p...rok-2009-322815 oraz film ,,Gomorra'' http://www.filmweb.p...rra-2008-477853, film o prawdziwym, ciezkim, surowym zyciu mieszkancow okolic Neapolu oraz Camorze.

EpicFail.
  • Tematów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

ja zgłaszam film ' Avatar '.
ile razy wśród znajomych mówię o przesłaniu tego filmu, wszyscy pukają się w głowy. nie mam pojęcia czemu^^
film robi niesamowite wrażenie wizualne na widzach, być może właśnie dlatego ciężko jest owo przesłanie dostrzec. a jest ono doskonale widoczne.

o czym mówi? pójdę na łatwiznę i podam link.

Ironmacko.
  • Tematów: 24
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

ja zgłaszam film ' Avatar '.
ile razy wśród znajomych mówię o przesłaniu tego filmu, wszyscy pukają się w głowy. nie mam pojęcia czemu^^
film robi niesamowite wrażenie wizualne na widzach, być może właśnie dlatego ciężko jest owo przesłanie dostrzec. a jest ono doskonale widoczne.
o czym mówi? pójdę na łatwiznę i podam link.

Dobrze ze autor tego felietonu, ktory podales, zawarl nastepujace zdanie na temat tego filmu: Ten film jest trochę jak hamburger: każdemu pasuje i smakuje, mimo iż jest standardowy do bólu. I prosze nic wiecej w tym filmie nie szukac... hamburger to tez jedzenie ale do wykwintnych nie nalezy....

A co by do konca nie spamowac: Rewers to moja propozycja, koniecznie w jakims starym kinie, zdecydowanie bez popcornu...

Użytkownik Ironmacko edytował ten post 27.05.2010 - 23:05

Eury.

Researcher

• Tematów: 975
  • Artykułów: 108
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Podaliście wiele świetnych filmów, ale dodam do tego 2 perełki moim skromnym zdaniem:

INK - zaskakujący obraz, który trzeba obejrzeć do końca bez względu na odczucia czy pojawiające się wrażenie filmowego średniaka. Końcówka niszczy emocjonalnie i jeszcze długo po projekcji można rozmyślać nad obrazem. Dodam do tego fantastyczną oprawę muzyczną.

Dołączona grafika

oraz

MOON - obraz ukazujący ludzką samotność, bezradność - bezsens naszej egzystencji. Naprawdę daje do myślenia. Polecam.

Dołączona grafika

Pomaranczka.
  • Tematów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ja również polecam film "Moon". Ma w sobie to coś... Muzyka w filmie miażdży, przynajmniej mnie ;)

/Właśnie jestem po obejrzeniu "Ink" i polecam. Świetny film, nie będę ukrywać, że momentami się nieco ciągnie, ale warto przetrwać do końca. Jak to napisał Eury

Końcówka niszczy emocjonalnie

Warto się zastanowić, która ze stron szepcze nam do ucha ;)

Użytkownik PIKuS edytował ten post 30.05.2010 - 11:48

EpicFail.
  • Tematów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Dobrze ze autor tego felietonu, ktory podales, zawarl nastepujace zdanie na temat tego filmu: Ten film jest trochę jak hamburger: każdemu pasuje i smakuje, mimo iż jest standardowy do bólu. I prosze nic wiecej w tym filmie nie szukac... hamburger to tez jedzenie ale do wykwintnych nie nalezy....

standardowy, owszem. być może właśnie po to, żeby coś było dobrze widoczne.
ale ty masz swoje zdanie, ja mam swoje :P

jeszcze ze swojej strony polecam gorąco film ' pan od muzyki '. początek filmu jest nudny, ale później ma w sobie to ' coś ' ;] dla ciekawych - filmweb

.?..

Medicus

• Tematów: 89
  • Artykułów: 10
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Finding Forrester

"Czterdzieści lat temu William Forrester opublikował powieść, dzięki której zyskał miano jednego z najwybitniejszych pisarzy amerykańskich XX wieku, poczym wszelki słuch po nim zaginął...
Milczenie Forrestera, który przez wszystkie te lata żył w samotności - pozwalając innym snuć niekończące się domysły na swój temat - przełamuje dopiero uzdolniony literacko szesnastoletni licealista z Bronxu, Jamal Wallace. Pewnego dnia Jamal zakrada się do mieszkania pisarza, którego sąsiedzi uważają niemal za szaleńca. Przyłapany na gorącym uczynku ucieka gubiąc plecak pełen swoich utworów...
Zaintrygowany Forrester czyta je i staje się nauczycielem i mentorem Jamala. Chwali postępy, bezlitośnie krytykuje za błędy. Zachęca chłopca do rozwijania talentu i namawia go, by zmienił szkołę. Jamal zaczyna ubiegać się o stypendium w prestiżowym liceum na Manhattanie i ku swemu zdumieniu zostaje przyjęty. Postanawia podjąć rzucone mu wyzwanie..."

norainbow.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

''The Cove'' 2009 - film dokumentalny
''Używając najnowocześniejszego wyposażenia, grupa naukowców, prowadzona przez sławnego tresera delfinów - Ricka O'Barry, przetrząsa zatokę koło Taijii w Japonii. Ich celem jest ujawnienie, zarówno, szokującego znęcania się nad delfinami, jak i związanego z tym poważnego zagrożenia dla ludzkiego zdrowia. ''

Mystic.
  • Tematów: 5
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Witam wszystkich.

Odświeżę nieco temat, ostatnio oglądałem świetny film, bardzo poruszający.. i oczywiście gorąco polecam:

http://www.filmweb.p...kryte.W.Slowach

do pobrania tu: (***)

pozdrawiam.

edit: Burnago
7.11 Zabronione jest zamieszczanie na forum odnośników do materiałów, których rozpowszechnianie jest zabronione prawnie, w szczególności dotyczy to filmów i publikacji książkowych.

Paranienormalna.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja osobiście polecam ten serial ( http://www.filmweb.p...ata-2005-225833 ) nazywa się "Supernatural" co na polski oznacza "Nie z tego świata" wywarł na mnie naprawdę duże wrażenie ponieważ nie toczy się akcja tylko np. o duchach czy widmach ale o dosłownie wszystkim. Naprawdę polecam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych