Argument nr 1
Przypomnijmy wszystkim czym jest grawitacja:
Cytat pochodzi z wikipedii, konkretnie stąd: http://pl.wikipedia....wiki/GrawitacjaGrawitacja nazywana czasami ciążeniem powszechnym to jedno z czterech oddziaływań podstawowych wyróżnianych przez fizykę. Oddziaływanie grawitacyjne jest zależne od masy posiadanej przez poszczególne ciała i od odległości między nimi.
Otóż jeśli nasza planeta byłaby pusta w środku to całkowicie inaczej odbywałoby się oddziaływanie pomiędzy:
- Ziemią i Księżycem
- Słońcem i Ziemią
Działoby się tak dlatego, iż grawitacja wynika z masy, a pusta w środku Ziemia miałaby masę o wiele mniejszą niż ma naprawdę. Wszelakie obliczenia by się wtedy nie zgadzały i ludzie by szybko odkryli, że coś z Ziemią nie tak. Nic takiego nie miało miejsca, więc ziemia jest pełna.
Argument nr 2
Jak wiadomo planety powstały z gorących obłoków gazów i pyłów i na początku były one całkowicie płynne. "W kupie" trzymała je tylko grawitacja. No to teraz wyobraź sobie jak chcesz pozbawić środka całkowicie płynną kulę? No nie da się.
Argument nr 3
Nikt nie potrafiłby ukryć tego, że Ziemia posiada dwie gigantyczne dziury na biegunach. W XXI wieku, gdy każdy może zamówić u prywatnej firmy zdjęcia dowolnego skrawka ziemi taki przekręt za bardzo by nie wyszedł Przecież można nawet pojechać na wycieczkę na któryś z biegunów, tysiące ludzi tam jeździ rocznie. I wątpię aby wszyscy oni byli tajnymi agentami rządowymi chcącymi oszukać ludzkość. Dodatkowo - nad biegunem można przelecieć prywatnym samolotem i się wszystkiego dowiedzieć.
Argument nr 4
Warstwy Ziemii oraz nawet ich SKŁAD CHEMICZNY są znane. Zbadano je w bardzo prosty - po trzęsieniu ziemi naukowcy "popatrzyli" w jaki sposób rozchodzą się fale i na tej podstawie ustalili jak ziemia w środku "wygląda".
Argument nr 5
Najfajniejsze jest "wewnętrzne słońce", które według fanów teori Płaskiej Ziemi istnieje w środku naszej planety. Jest to niemożliwe, gdyż aby w jakimś ciele niebieskim mogła zostać przeprowadzona fuzja jądrowa deuteru, to musi mieć ono masę ok. 13 razy większą niż ma Jowisz. Gdyby takowe ciało znajdowało się w środku naszej Ziemii to jego grawitacja by prawdopodobnie uniemożliwiła życie na Ziemi (przynajmniej w takiej postaci w jakiej znamy je dziś).
Podsumowanie
Myślę, że nawet jeden z powyższych argumentów rozwiązałby sprawę, ale napisałem pięć, gdyby ktoś myślał, że jeden udało mu się obalić.
Mimo tego, wiem, że będą tacy którzy będą chcieli ze mną dyskutować. I bardzo dobrze, z chęcią wymienię się poglądami. Tylko proszę - jeśli forsujesz tezę płaskiej ziemi to odnieś się do każdego z powyższych argumentów, nie pisz czegoś w stylu:
A jak wytłumaczysz to, że [i tu jakaś całkowicie niezwiązana z tematem teza].
Przepraszam za wszystkie literówki, ale pisałem to będąc w stanie wzburzenia ilością hmm... specyficznych danych zawartych w tym dziale
Użytkownik (nie)paranormalny edytował ten post 23.03.2008 - 15:59