Skocz do zawartości

Zdjęcie

Przymusowe lekcje

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

Ultras.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam!!!
Dziwi mnie to ze większość państw europejskich wszystko jest zdominowana jest przez religie chrześcijańską
ja nie chodzę na lekcje religii jestem Ateistą i zastanawia mnie co kiedy będę chciał wziąć ślub wezmę cywilny ale co jeżeli wybranka będzie chciała wziąć kościelny to ja już sie gubię w tym wszystkim

Pozdrawiam Ultras
PS. jeżeli temat jest złe zamieszczony proszę o przeniesienie
  • 0

Ana Mert.
  • Tematów: 19
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Kiedyś ksiądz na religii mówił nam ,że możliwe jest małżeństwo między katolikiem i osobą niewierzącą (lub innej wiary) pod warunkiem ,że ta druga osoba obieca ,że nie będzie przeszkadzała w wychowywaniu dzieci w wierze chrześcijańskiej.

Nie wiem jednak ile w tym prawdy.
  • 0

Szpetnysz.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Kiedyś ksiądz na religii mówił nam ,że możliwe jest małżeństwo między katolikiem i osobą niewierzącą (lub innej wiary) pod warunkiem ,że ta druga osoba obieca ,że nie będzie przeszkadzała w wychowywaniu dzieci w wierze chrześcijańskiej.

Nie wiem jednak ile w tym prawdy.

Obawiam się, że mało... bo w gimnazjach straszą brakiem ślubu bez bierzmowania.

Znajomy wyrabiał bierzmowanie pośpiesznie aby brać ślub więc wątpię aby ateista mógł go brać... aczkolwiek pewien nie jestem ;) )
  • 0

zak.
  • Tematów: 5
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

strasza bo sa glupi
jest imo taka mozliwosc, jest nawet mozliwosc wziecia slubu z kims kto nalezy do innej religii - -
  • 0

Darkous.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mam koleżankę w pracy, która jest katoliczką, a za męża ma turka muzułmańskiej wiary. Wzięli ślub cywilny jak i kościelny, księża nie robili problemów z powodu wiary jej wybranka (jej mąż też chciałbym wziąć ślub z nią w swojej świątyni, jednakże w Turcji, więc na razie nie mieli ku temu okazji...)
Raz jednak spytałem się, jak wychowują córkę (aktualnie czteroletnia), jeżeli chodzi o kwestię wiary. Stwierdziła, iż nie wtłaczają jej jak na razie żadnych doktryn ani z religii katolickiej ani muzułmańskiej. Jak podrośnie i zacznie samodzielnie rozumować, sama podejmie decyzje.
  • 0

judas666.
  • Tematów: 12
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Myślący rodzice... Aż się łezka w oku kręci.
  • 0

Ozzy667.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

są i normalni ludzie.

A taki ślub to pewnie zależy ile da się w łapę...
  • 0

Vivere Parvo.
  • Tematów: 6
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Takich rodziców można pozazdrościć, ja swoim też jestem bardzo wdzięczny - mnie również od małego uczyli myślenia :)
  • 0

Broken.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja to z bierzmowaniem rozumiem w ten sposób, że wierzący bez niego isc nie moze :P natomiat niewierzacy tak :P
  • 0

shar0nie.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

to nie są przymusowe lekcje. chodzisz jak chcesz - wyrażasz zgodę. "kogo władza, tego religia" - w tym przypadku chrześcijaństwo.
  • 0

ximm.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

ja nie wiem po co te problemy - po co ślub kościelny ? bierzcie cywilny i już - proste jak budowa cepa :]
  • 0

Varg.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

to nie są przymusowe lekcje. chodzisz jak chcesz - wyrażasz zgodę. "kogo władza, tego religia" - w tym przypadku chrześcijaństwo.

Nie są? To z jakiej racji nie mogę się sam wypisać z religii? ;)
  • 0

Matt'.
  • Tematów: 10
  • Artykułów: 3
Reputacja

Napisano

Nie są? To z jakiej racji nie mogę się sam wypisać z religii? ;)

Bo zgodnie z Konstytucją RP (Rozdział II, Art. 48, 1) Rodzice mają prawo do wychowania dzieci zgodnie z własnymi przekonaniami. Dlatego potrzebujesz ich zgody na wypisanie się z lekcji religii.

Chociaż zgodnie z tym samym artykułem nie powinieneś mieć problemów z uzyskaniem takiej zgody od rodziców ponieważ: "Wychowanie to powinno uwzględniać stopień dojrzałości dziecka, a także wolność jego sumienia i wyznania oraz jego przekonania."
  • 0

Ultras.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ale też mam takie pytanko co jeżeli wybranka moja będzie chciała kościelny a ja nie będę chciał bo nie czuje sie chrześcijaninem tylko jestem ateistą wiem jeżeli kocha zgodzi sie na wszystko ale co jeżeli będzie robiła problemy
  • 0

Matt'.
  • Tematów: 10
  • Artykułów: 3
Reputacja

Napisano

Ale też mam takie pytanko co jeżeli wybranka moja będzie chciała kościelny a ja nie będę chciał bo nie czuje sie chrześcijaninem tylko jestem ateistą wiem jeżeli kocha zgodzi sie na wszystko ale co jeżeli będzie robiła problemy

Eee to będziesz miał problem, proste. Jeśli naprawdę kocha to uszanuje Twoje poglądy, z drugiej strony jeśli Ty kochasz to może zrobisz to dla niej. Nie ma co gdybać takie problemy rozwiązuje się we dwoje ;)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych