Skocz do zawartości

Zdjęcie

Przymusowe lekcje

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

luntek_król_internetu.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Według mnie ateiści którzy ujawniają się z poglądami to ludzie ubezwłasnowolnieni psychicznie co ci szkodzić te dwie godziny w tygodniu,dodatkowo zyskasz szacunek kolegów
Pozdrawiam Luntek:)
  • 0

Cahir.
  • Tematów: 74
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

to nie są przymusowe lekcje. chodzisz jak chcesz - wyrażasz zgodę. "kogo władza, tego religia" - w tym przypadku chrześcijaństwo.

Nie są? To z jakiej racji nie mogę się sam wypisać z religii? ;)

Do 18l decydują za Ciebie rodzice.
Jak skończysz to możesz się sam wypisać. [Przynajmniej tak u mnie w szkole jest.]
  • 0

IO.
  • Tematów: 6
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Według mnie ateiści którzy ujawniają się z poglądami to ludzie ubezwłasnowolnieni psychicznie

hahaha xD

dodatkowo zyskasz szacunek kolegów
Pozdrawiam Luntek:)

Tak, bo ateizm to powód do wstydu. Ci ludzie to najgorsze menty jakie można sobie wyobrazić. Nie są warci nawet splunięcia. A najgorsi są ci, którzy chcą, w zgodzie ze swoimi przekonaniami, wypisać się z religii, zamiast siedzieć z podkulonym ogonem i dawać na tace...
  • 0

Berith.
  • Tematów: 26
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Post Luntka obraża mojego poglądy, w związku z czym proszę o przyznanie mu ostrzeżenia zgodnie z
7.6 punktem regulaminu.

Co do samej religii, to mamy prawo jej wyboru po ukończeniu 18 roku życia.
Powiedzmy sobie szczerze - do 18 roku życia jesteśmy skazani na poglądy naszych rodziców.
  • 0

Szpetnysz.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Berith mówiąc szczerze, mi rodzice zawsze powtarzali, iż mam się uczyć samemu myśleć... i że jeżeli będę robić coś na siłę to mało z tego będzie pożytku, bo jaką przyjemnością jest wiara jeżeli nie płynie z głębi serca.

Po 2 rozmowach... nie przystąpiłem do bierzmowania...

Ważne są ich poglądy, lecz mogą też być na tyle wyrozumiali, by dać nawet dziecku decydować w pewnym stopniu o swoim życiu.
  • 0

TenebrosuS.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Hipotetycznie istnieje możliwość ślubu między katolikiem, a nie-katolikiem. Nie-katolik nie przysięga na Boga, a warunek napisał ktoś wyżej.
  • 0

Varg.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

O tych ustawach to wim, debilizm straszny...Ale z kolei każdy człowiek ma prawo do własnych poglądów i nikt nie ma prawa narzucać mu własnej wiary. Coś czemuś zaprzecza P:
  • 0

TenebrosuS.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

O tych ustawach to wim, debilizm straszny...Ale z kolei każdy człowiek ma prawo do własnych poglądów i nikt nie ma prawa narzucać mu własnej wiary. Coś czemuś zaprzecza P:

Rozumiem tym samym, że popierasz wymysł bodajże brytyjski, że 14 latka może poddać się aborcji bez wiedzy rodziców(abstrahując, że to morderstwo oczywiście).
  • 0

Berith.
  • Tematów: 26
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

TenebrosuS, ja to popieram, lecz tylko do pewnego rozwoju płodu.
  • 0

TenebrosuS.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

TenebrosuS, ja to popieram, lecz tylko do pewnego rozwoju płodu.

To po co takiej 14 latce rodzice, żeby nakarmili i ubrali? Niech idzie do pracy i sobie zarobi, aaaaaaaaa zapomniałem jest na to zamłoda! ale aborcji może się poddać....
  • 0

Pyziak.
  • Tematów: 2
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Jeśli już offtop leci, to tak w sumie, to w wieku 14 lat jest za młoda na ciążę przede wszystkim. ;)
  • 0

takitam.
  • Tematów: 75
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Masz do wyboru- ślub humanistyczny :)
  • 0

#28 Gość_Burnago

Gość_Burnago.
  • Tematów: 0

Napisano

Co do lekcji nic nie stoi na przeszkodzie żebyś na nie chodził. Przecież i tak nie musisz słuchać księdza tylko możesz mp3 i jeszcze przy okazji pośpisz sobie i się odstresujesz.

Gdybym ja miał taki problem ze ślubem - że wybranka była by innego wyznania - to zgodził bym się na 2 śluby katolicki i jakiś tam inny. Nie ma problemu iść gdzieś do jakiejś innej świątyni i posłuchać ciszy przez godzinę, przecież za ten czas nic mi się złego nie stanie bo przecież i tak dla mnie taki ślub oraz cała ceremonia nie znaczyły by nic. Oczywiście jeżeli można było takie coś zorganizować.
  • 0

IO.
  • Tematów: 6
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Co do lekcji nic nie stoi na przeszkodzie żebyś na nie chodził. Przecież i tak nie musisz słuchać księdza tylko możesz mp3 i jeszcze przy okazji pośpisz sobie i się odstresujesz.

Primo: to brak szacunku do katechety (tak, nawet jemu należy się szacunek). Ciekaw jestem ilu nauczycieli chciałoby, aby na ich lekcje chodzili ludzie mający ich głęboko w... poważaniu. A jeżeli takiemu księdzu nie robi to różnicy oraz mnie nic na tych lekcjach nie trzyma, to nie widzę powodu aby na nie chodzić. Posłuchać mp3 czy przespać się to ja mogę na ławeczce na korytarzu. Natomiast stresowałem się, kiedy słyszałem co ksiądz mówił o sektach, innych religiach, homoseksualistach, eutanazji itp. itd. Poza tym dzięki temu, że się wypisałem, mogę we wtorki dłużej pospać.
Secundo: Co do małżeństwa to ślub cywilny/ślub humanistyczny/ślub kościelny z dyspensą (o którą niech się narzeczona gimnastykuje, bo mnie nie zależy).
  • 0

^Filozof^.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Co do samej religii, to mamy prawo jej wyboru po ukończeniu 18 roku życia.
Powiedzmy sobie szczerze - do 18 roku życia jesteśmy skazani na poglądy naszych rodziców.

Nie do końca jest to prawdą. W Prawach dziecka jest napisane (według Wikipedii xP) "Dziecko ma prawo do: wszechstronnego rozwoju osobowości, swobody wyznania, światopoglądu". Słyszałem też, że można samemu się wypisać z religii, ewentualnie na nią nie chodzić (przecież rodzice nie zapisywali mnie na nią, wiec co, sami (nauczyciele) sobie mnie na nią zapisali?!) i jak by się czepiali, to powiedzieć, że się w Boga nie wierzy xD (ja tak robie i się do tej pory mocno nie czepiała wychowawczyni).
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych