Napisano 23.02.2012 - 11:59
Napisano 23.02.2012 - 17:00
Użytkownik broszatan edytował ten post 23.02.2012 - 23:53
Napisano 23.02.2012 - 21:37
To chyba nie do mnie, bo nie szukam NOLÓw na obrazach malowidłach itp. Ja szukam możliwych wyjaśnień co dane ufo może przedstawiać. A szukaniem wizerunków szaraków zasłynął Daniken i jemu podobni.Dlaczego szukacie ufo w sztuce na poziomie spodków, lub rakiet, oraz wizerunków szaraków? Doszukiwanie się informacji na podstawie rysunku, który będzie przypominał nasze wyobrażenie, będzie zawsze szukaniem wyobrażenia, czyli pogonią za marzeniami.
Opisy opisami, też mogą podlegać interpretacją. Fantazja autorów również odgrywa w tych opisach znaczącą rolę np. opisy aniołów z biblii.starożytne teksty są pełne opisów niezidentyfikowanych obiektów latających, jeżdżących, pływających, mających różne kształty i właściwości. Mało który bóg przypomina standardowe wyobrażenie obcego przez człowieka w XXI w. . Należy szukać po opisach właściwości
Wszystko, teoria "kosmitach stwórcach" (kosmici - jak mnie bawi to określenie ) nie jest żadną "zapchaj- dziurą", bo jak pisałem Tobie już w innym temacie, stawia o wiele więcej pytań niż teoria mówiąca o tym że jesteśmy sami i powstaliśmy przez przypadek
Niestety wątpię!!!Dlatego nasza wiedzę opieramy na domysłach, co one (rysunki, malowidła) mogły wyrażać. Skoro zaś temat kosmitów i ich rzekomej ingerencji w losy ludzi jest przez jedną stronę udowadniany, a przez inną obalany, to poproszę o odpowiedź na jedno krótkie pytanie:
1. Czy kosmici istnieją?
Albo inaczej:
2. Czy Bóg istnieje?
Odpowiedź jest prosta - NIE WIEMY!!!
Napisano 23.02.2012 - 22:22
To chyba nie do mnie, bo nie szukam NOLÓw na obrazach malowidłach itp. Ja szukam możliwych wyjaśnień co dane ufo może przedstawiać. A szukaniem wizerunków szaraków zasłynął Daniken i jemu podobni.
Opisy opisami, też mogą podlegać interpretacją. Fantazja autorów również odgrywa w tych opisach znaczącą rolę np. opisy aniołów z biblii.
W obecnych czasach mało kto poważny twierdzi że jesteśmy sami we wszechświecie. A powstanie życia z przypadku nie jest tak nieprawdopodobne jak niektórzy kreacjoniści by chcieli to przedstawić. Teoria o kosmitach jest zapchajdziurą bo jest nadużywana w wielu dziedzinach.
Malowidła i rysunki mają to do siebie że idzie je przeanalizować, ocenić, porównać z innymi itp. Całe szczęście że ktoś postanowił wyjaśnić czym na prawdę jest "kosmita" z piramidy bo pewnie do dzisiaj by twierdzono że to jest kosmita i koniec. Tak samo z tymi malowidłami co mają rzekomo przedstawiać ludzi w hełmach. Myślę że udało mi się to obalić i pokazać że to co wygląda na hełm na jednym malowidle to na innym jest przedstawione tak że można to z wielką pewnością uznać za rysunek słońca.
Użytkownik broszatan edytował ten post 23.02.2012 - 22:27
Napisano 24.02.2012 - 10:35
Napisano 24.02.2012 - 11:24
Napisano 24.02.2012 - 12:06
Użytkownik broszatan edytował ten post 24.02.2012 - 12:12
Napisano 24.02.2012 - 16:31
Zauważyłem że prawie w każdym poście używasz nazwiska tego Pana na D. Musi być prawdziwą drzazgą w Twoim oku. Pamiętaj że napisał mnóstwo bzdur, ale też zadał dużo ciekawych pytań.
A co jeśli w którymś przekazie nie jest to rysunek słońca? Masz 100% pewności że w każdym? Sam napisałeś parę linijek wyżej o fantazjach autora. Może dla niego było to słońce na głowie? Skąd miał wiedzieć co to jest, skoro świeciło jak słońce? A może to istota ze słońcem na głowie? Ile fantazji tyle interpretacji. Posiłkowanie się wyjaśnieniem zaczerpniętym z innej kultury czy rejonu geograficznego też nie jest dowodem. Co kraj to obyczaj jak to powiadają. Chyba że mimo ogromnych różnic geograficznych te obyczaje zbytnio do siebie pasują...
ale te artefakty mają być znaleziskami sprzed 80 lat przechowywanymi przez rząd meksykański i zdaję się wenezuelski
Użytkownik Wszystko edytował ten post 24.02.2012 - 16:40
Napisano 27.02.2012 - 00:52
Nie wymagaj ode mnie w tym przypadku 100% pewności. Moją pewność mogę określić na bardzo wysoką, ale nie będę podawał liczb bo jak napiszę ileś tam % to ktoś mi powie "a czemu tyle"?
Jasne, że może. To jest najpewniej postać jakiegoś boga słońca. Na innych rysunkach widać podobne postacie np. tutaj http://www.rupestre....alcamonica.html
http://www.rupestre....alcamonica.html
Bo są pewne motywy w sztukach różnych okresów. Porównuje się jeden znaleziony obraz albo rysunek do innych obrazów tego autora albo do obrazów z tej epoki.
Idąc dalej to aureole wokół głów świętych też można by nazywać hełmami a jakoś mało który zwolennik tej teorii tak robi, woli szukać jak stick-manów na skałach.
"W przypadku starych malunków w jaskiniach albo na kamieniach, trzeba zrobić ta samo. Czyli określić główne cechy takiego rysunku i porównać z innymi.Jeśli się są podobne to na tej podstawie można wywnioskować co autor miał na myśli. "
Co do tego trzeciego zdjęcia od góry z postu Ukasy, to są pewnie figurki indiańskie, przedstawiające ludzi w maskach. Zobacz w tym temacie znajduje się wiele takich zdjęć http://www.paranorma...__1#entry430995 w poście noxilia.
Tak ,jasne, z czego 90% to np. indianie w maskach, pozostała część to falsyfikaty, bóstwa solarne, malowidła których nikt nie widział oprócz poszukiwaczy kosmitów w przeszłości, chmury i kapelusze itp....
O tym malowidle wyżej udało się znaleźć więcej. To są malowidła naskalne malowane przez aborygenów tzw. wandjina http://en.wikipedia.org/wiki/Wondjina były to wyobrażenia duchów deszczu i chmur. Według wierzeń aborygenów te malowidła mają zapewnić deszcze.
Ah tak, rzeczywiście. To malowidło pewnie przedstawia jakieś bóstwo solarne. Inne rysunki na tym samym terenie są w ten sposób interpretowane http://www.rumormill...cgi?read=152669
Generalnie to te malowidła bardzo przypominają tzw. aureole nad głowami świętych
Ja odpowiem. Trzeba spojrzeć na inne rysunki.
Spójrz sobie na to zdjęcie. Co to jest słońce czy ogromny hełm?
http://www.rupestre....lca_cemmo3.html
Jeśli nie masz pewności to spójrz na to zdjęcie:
http://www.rupestre....ossimo_sun.html
To już jest jasne jak słońce.
I na koniec. Radzę poczytać sobie o bóstwach solarnych. Takie bóstwa były często przedstawiane mając w około głowy jasną poświatę wyglądającą jak słońce.
Napisano 27.02.2012 - 11:33
Tak ci się tylko wydaje.Nic nie tłumaczy, wręcz potwierdza zdanie przeciwne
Teoria o maskach szamanów tworzy następne pytania. Dlaczego je założyli, na czym się wzorowali?
Jak dedukujemy z podobieństwa rysunków różnych kultur dzielonych przez tysiące kilometrow co autor miał na myśli (że niby jak.... zgubiłem się)? Który to obrazek jest dla Ciebie pewnikiem, dającym Ci 100% szans, że to wyobraźnia autora na temat bóstwa solarnego i od którego możesz zacząć proces porównań z kolejnymi?
Znowu potwierdzenie sprzecznej z Twoją teorii. Skoro mówimy o różnych ludach, mitach, rejonach geograficznych, dlaczego zawsze głowa świeci i mamy ciało humanoida? Dlaczego cała istota nie promieniuje? Dlaczego cała istota nie jest okrągła, skoro przecież mogli dostrzec kształt swojego boga?
Napisano 27.02.2012 - 13:03
A musieli się na czymś wzorować poza swoimi wyobrażeniami? A na czym wzorowali się twórcy filmu o predatorze czy obcy-ósmy pasażer nostromo? też widzieli takie stwory czy to tylko ich fantazja, połączenie wyobrażeń kreatur. Ja stawiam na to drugie.
Ale wierzenia, wyobrażenia bóstw są przejmowane od jednych kultur przez drugie. Tak robiono z bóstwami egipskimi gdzie wyobrażenia Izydy zamieniono na wyobrażenia Matki Boskiej. Albo wizerunki bóstw solarnych przejmowane w wizerunkach świętych.
Ciało humanoida? Przeważnie są to normalne wizerunki ludzkie albo tak jak z val camonica jedynie proste rysunki ludzi.
Użytkownik broszatan edytował ten post 27.02.2012 - 17:09
Napisano 27.02.2012 - 17:10
Twórcy tych malowideł opowiadali o swoim życiu na co dzień, opisując nam polowania, kulturę. Nie musieli zmyślać, rysowali to co widzieli. Stwierdzenie tak bezmyślne jak teza że skoro muminki zostały zmyślone to malowidła sprzed tysięcy lat też.
Użytkownik Wszystko edytował ten post 27.02.2012 - 17:42
Napisano 27.02.2012 - 18:29
Użytkownik broszatan edytował ten post 27.02.2012 - 18:55
Napisano 27.02.2012 - 21:41
Drugie słońce? Nie odniosłeś się do postaci dwóch bogów słońca obok siebie. Jeśli byli to bogowie słońca to cała teoria o kulcie słońca jako jednostki dającej życie (jedno słońce na niebie - jeden bóg, nie dwóch) idzie w odstawkę a wchodzimy na temat przybyszów lub mieszkańców tej gwiazdy.
Wiedzieli jak może zachowywać się ogień podczas wiatru. A resztę fajnie zwaliłeś na narkotyki
Użytkownik Wszystko edytował ten post 27.02.2012 - 21:41
Napisano 27.02.2012 - 22:37
Nie wygląda jak drugie słońce ma inny kształt, inne promienie i inny ich układ. Nawet mi nie mów że nie zauważasz różnicy.Wygląda jak drugie słońce.
Czy ja naprawdę muszę pisać jaki to rodzaj argumentu...? Ta odpowiedź wręcz nie stoi na Twoim poziomie.Albo może ktoś to potem dorysował, ustalenie jak to było jest teraz niewykonalne.
W mitologii egipskiej było kilka bóstw czczonych jako uosobienie słońca Horus, Re I Atum.
Użytkownik broszatan edytował ten post 27.02.2012 - 22:40
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych